Jauns auto dators ar balss atpazīšanas funkciju 5

 
3.jūlijs 2003 0:02

ASV kompānija IBM izstrādājusi jaunas paaudzes automašīnu datora modeli, kas atpazīst balss komandas un dod vadītājam iespēju strādāt ar datoru spēkrata vadīšanas laikā, vēsta portāls "Compulenta".

Jaunais dators spēj kontrolēt braukšanas ātrumu un dažādu automašīnas sistēmu darbību, kā arī ziņot par satiksmes maršrutiem, sastrēgumiem un sniegt citu vadītājam noderīgu informāciju.

Līdzās citām iespējām dators arī izklaidēs vadītāju, pārvaldot automašīnas audiosistēmu un spēlējot ar viņu vienkāršas spēles.

Ierīces prezentācijā IBM inženieris Mahešs Višvanatans sasveicinājās ar datoru, kas iebūvēts improvizētā automašīnas panelī, un pavēstīja, ka viņam jānokļūst Kenedija lidostā. Dators tūlīt parādīja uz ekrāna karti ar maršrutu uz lidostu, aprakstīja maršrutu vārdos, informēja par brauciena ilgumu, stāvokli uz ceļiem, pastāstīja par laika apstākļiem un visbeidzot uzskaitīja vietas, kur pa ceļam iespējams ieturēt maltīti.

Vēlāk IBM inženieris ar datoru sāka spēlēt spēli "Uzmini melodiju". Pabeigt spēli neizdevās, jo dators to pārtrauca, lai ziņotu par lidmašīnas reisa kavēšanos, sastrēgumu uz tilta un balss ziņojuma saņemšanu.

IBM norāda, ka darbs pie daudziem sistēmas elementiem vēl nav pabeigts. Pagaidām vēl nav izstrādāta sistēma, kas brīdinātu par sastrēgumiem reālā laika režīmā, tomēr atsevišķi sistēmas moduļi jau ir praktiski gatavi ieviešanai.

Pēc Višvanatana vārdiem, IBM galamērķis ir panākt, lai vadītājs ar automašīnu datoru kontaktētos tikpat dabiski, kā sarunājoties ar citu cilvēku.

IBM vēlas panākt, lai dators ne tikai atpazītu balsi, bet arī spētu lasīt no lūpām, jo bieži fona troksnis automašīnas vadīšanas laikā ir pārāk liels, lai no tā atdalītu vadītāja balsi. Šeit palīdzēs miniatūras kameras, kuras uzstādīs virs spoguļa vai saulessarga un kuras sekos vadītāja lūpu kustībām.

Turklāt kameras reaģēs, ja vadītājs kļūs pārāk miegains, un šajā gadījumā dators piedāvās vadītājam atpūsties vai ieslēgs skaļāk mūziku.

VAŠINGTONA, JUL 02, BNS/COMPULENTA

 
Visi komentāri
 
85120. viesis 3.jūlijs 2003 8:34
0 0 Atbildēt

:D :D :D labs.. auto speelites speelees :)

piem "akmentinj, lec laukaa" "salkas" "kazakus un razboinjikus" :D

"Turklāt kameras reaģēs, ja vadītājs kļūs pārāk miegains, un šajā gadījumā dators piedāvās vadītājam atpūsties vai ieslēgs skaļāk mūziku.": aha... un piedaavaas pazvaniit uz eskortservisu vai ielies 100g...

un beigu beigaas ja kontaktam ir jaabuut dabiskam... tb ir jaaparedz arii iespeeja sakashkjeeties ar auto...

tipa:

-iesleedz radio

-nekuja..man gribaas disku klausiities

-es teicu radio !

-a Tu man benziinu ieleeji 98? Nee! nu tad she Tev...

85126. viesis 3.jūlijs 2003 8:54
0 0 Atbildēt

A vai naf vienkaarshaak uztaisiit autinju kursh pats aizbrauc kur vajaga?

85243. viesis 3.jūlijs 2003 15:42
0 0 Atbildēt

Nu kaa lai to pasaka, taa jau itka vareetu izdariit, ka auto visur un visu pats dara, bet nu tur taa mazliet padargi sanaak, a ko dariit, ja kaac izstraadaa ko negaidiitu uz celja, kuram nav "autipilots"" mashiinaa - tas nav tik vienkarshi. Un no otras puses es nemaz neveeleetos pa forshiem liikumainiem lauku celjiem, lai mani vizina kaut kaac compis, tur es pats labpraat taa riktiigi pabraukaatu, a pa taisnajiem gabaliem manis peec lai tas maaksliigais intelekts rullee.

85249. viesis 3.jūlijs 2003 16:04
0 0 Atbildēt

Kārtis varēs uzspēlēt braucošā autiņā "uz pendelēm". Kā šoferis zaudē, tā pi siens ar augstspriegumu...

85279. viesis 3.jūlijs 2003 17:27
0 0 Atbildēt

Par sisteemu, kas smagajos auto kontrolee vadiitaaja acu ziiliishu kustiibas un taa speej noteikt mirki, kad vadiitaajs kljuust miegains, rakstiija jau pirms kaadiem 10-15 gadiem zhurnaals "Za Ruljom" - chehi esot izstraadaajushi...

RX-7

P.S. Bet speeliites gan ir pi-zdets - sliktaak par mobilaa taalrunja lietoshanu ieksh auto...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti