«Dienā bez auto» cīnās pret gaisa piesārņojumu 2

 
23.septembris 2003 11:25

Miljoniem Eiropas pilsētu iedzīvotāju pirmdien uz darbu devās ar kājām, velosipēdiem vai sabiedriskā transporta līdzekļiem, personīgās automašīnas atstājot mājās, jo pirmdiena ir izsludināta par ikgadējo "Dienu bez auto", lai cīnītos pret pieaugošo gaisa piesārņojumu.

Aptuveni 1000 pilsētu un ciemu vairāk nekā 20 Eiropas valstīs aicināja savus iedzīvotājus pirmdien atteikties no personīgo automašīnu lietošanas, lai vismaz reizi gadā saudzētu apkārtējo vidi.

Šī iniciatīva, kuru pirmo reizi 1998. gadā īstenoja Francija, sniedz arī iespēju amatpersonām izmēģināt alternatīvus sabiedriskā transporta nodrošināšanas risinājumus.

Vairāku valstu galvaspilsētās iedzīvotājiem tika piedāvāta iespēja uz darbu doties ar īrētiem vai bezmaksas velosipēdiem.

Parīzē no pulksten 9 līdz 19 autovadītājiem ir slēgta lielākā daļa pilsētas centra un Monmartras rajons, kur drīkst iebraukt tikai taksometri, glābšanas dienestu automašīnas un "tīro" degvielu - propāna gāzi vai elektrību - izmantojošie transporta līdzekļi.

Austrijā skolēniem pirmdien tika organizētas īpašas vides stundas parkos, pilsētu skvēros un pat satiksmei slēgtajās ielās, bet Lielbritānijā privāto automašīnu vadītājiem tika piedāvāta autobusu pasažiera vārdnīca, kurā minētas tādas frāzes kā "Vai šī sēdvieta ir brīva?" un "Vai šī ir īstā pietura?".

Taču Lielbritānijas transporta ministra vietnieks Alans Vaitheds uzsvēra, ka "Diena bez auto" nav vēršanās pret privāto autotransportu, kam ir sava neaizstājama loma integrētajā transporta sistēmā.

"Dienas bez auto" iniciatīva tomēr nav guvusi atsaucību visās Eiropas lielākajās pilsētās. Piemēram, Portugāles divas lielākās pilsētas - Lisabona un Oportu - atteicās slēgt savas ielas privātajām automašīnām.

"Es negatavojos pārvērst cilvēku dzīvi par elli," sacīja Oportu mērs Ruī Riu. Tikai dažas pilsētas ielas tika simboliski slēgtas, lai demonstrētu atbalstu vides aizsardzības iniciatīvai.

PARĪZE, SEP 22, BNS/AFP

 
Visi komentāri
 
98057. viesis 23.septembris 2003 11:31
0 0 Atbildēt

iedomājos Rīgas sab. transportu, kas jau tā rīta stundās ir pārblīvēts...

- "vai ši vietiņa ir brīva?"

- "jā gan, ieziepējies un spraucies vien iekšā..."

98197. viesis 23.septembris 2003 17:33
0 0 Atbildēt

A kaada no taa ir jeega? 1 diena... tas tas pats, kas vienu dienu eest tikai veseliigus produktus. Vai no taa tava veseliiba uzlabosies?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti