Krievijas vēstniecības auto apskādē citu mašīnu 20

 
23.oktobris 2003 9:23

Vieglā automašīna "Lexus" ar Krievijas vēstniecības diplomātiskajām numurzīmēm otrdien pievakarē Vecrīgā ietriekusies ielas malā stāvošā "Audi" auto un, negaidot policijas ierašanos, aizbraukusi no notikuma vietas.

Par to BNS informēja kāds notikuma aculiecinieks, kurš nevēlējās publiskot savu vārdu.

Arī policija no "Audi" īpašnieka saņēmusi informāciju par plkst.18.36 pie nama Jēkaba ielā 3/5 notikušo negadījumu, BNS apliecināja Rīgas Galvenās policijas kārtības policijas inspektors Aigars Bērziņš. Ceļu policijas ierašanās brīdī avārijas izraisītāja uz vietas nav bijis, atzina Bērziņš.

Krievijas vēstniecības viedokli par notikušo BNS uzzināt neizdevās.

Policijā BNS noskaidroja, ka vēstniecības auto pēc sadursmes izraisīšanas vajadzēja sagaidīt tiesībsargu ierašanos, kā to paredz satiksmes noteikumi. Par notikušo policija plāno informēt Ārlietu ministriju, kas par notikušo informēs Krievijas attiecīgās iestādēs.

Šogad tas ir vismaz otrais Krievijas vēstniecības autotransporta izraisīts satiksmes negadījums. Marta beigās vēstniecības darbinieka Oļega Meļņika vadīta automašīna SAAB Elizabetes un Skolas ielu krustojumā notrieca 1974.gadā dzimušo Mairitu Š., kurai mediķi vēlāk konstatēja sistu brūci apakšstilbā un galvas sasitumu. Automašīnas vadītājs pēc autoavārijas ceļu policistiem uzrādīja diplomāta apliecību, kas viņam garantē neaizskaramību, un pameta notikuma vietu.Policija neierosināja krimināllietu par šo gadījumu, bet administratīvi sodīt Meļņiku policijai nav tiesību, jo viņu no administratīvās atbildības pasargā diplomātiskā neaizskaramība.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Rets Plēsums BNS iepriekš skaidroja, ka šādās situācijās negadījuma izraisītājs parasti paliek nesodīts. Viņš stāstīja par kādu iepriekš notikušu līdzīgu gadījumu kādā no rietumvalstīm, kad diplomātu, kura izraisītā autoavārijā pat gāja bojā cilvēks, vienkārši atsauca no darba šajā valstī.

RĪGA, OCT 22, BNS

=========================

Krievijas vēstniecība atvainojas Vecrīgā apskādētā auto īpašniekam

15:35, 23 oktobris 2003
RĪGA, OCT 23 , BNS - Krievijas vēstniecība atzīst sava darbinieka vainu otrdien Vecrīgā notikušajā satiksmes negadījumā, kurš ar vēstniecības "Lexus" auto sabuktēja ielas malā stāvošu "Audi" un, nesagaidījis ceļu policiju, no notikuma vietas aizbrauca. Vēstniecība arī atvainojas bojātā auto īpašniekam.

Tostarp vēstniecības preses sekretārs Leonīds Budakovs BNS skaidroja, ka notikušais esot "vistīrākais pārpratums" - "Lexus" vadījušais šoferis nebūt neesot ļaunprātīgi atstājis notikuma vietu, jo vēstniecības auto "Audi" esot tikai viegli ieskrāpējis un vadītājs notikušo esot pamanījis tikai pēc atgriešanās vēstniecībā, ieraugot skrāpējumus sava auto sānos.

Budakovs arī apliecināja, ka vēstniecība jau sākusi sadarbību ar policiju negadījuma izmeklēšanā, bet lietvedība pret avārijas izraisītāju vēstniecībā notikšot "likuma noteiktajā kārtībā".

"Lexus" ar Krievijas vēstniecības numurzīmēm otrdien plkst.18.36 Vecrīgā aizķēra pie nama Jēkaba ielā 3/5 ielas malā stāvošu auto "Audi" un neapstājoties turpināja ceļu. Vēstniecības auto pēc sadursmes izraisīšanas vajadzēja sagaidīt tiesībsargu ierašanos, kā to paredz satiksmes noteikumi.

ĀM Juridiskā departamenta Starptautisko līgumu nodaļas vadītāja Irina Mangule BNS skaidroja, ka atbilstoši 1961.gada Vīnes konvencijai par diplomātiskajām attiecībām diplomātiem ir pienākums ievērot rezidences valsts likumus.

Viņa norādīja, ka policijai nevajadzētu baidīties no ārzemniekiem, tostarp diplomātiem un, ja pierādīts, ka pārkāpumā vainīgais bijis kādas valsts diplomāts, lietu izmeklēt parastajā kārtībā, un ar informāciju par lietas izmeklēšanu vērsties ĀM. "Galvenais, lai lieta tiktu izmeklēta un savākti pierādījumi," sacīja Mangule.

Ja ĀM ir saņēmusi informāciju par negadījumu no policijas, tā var vērsties pie attiecīgās valsts vēstniecības, izteikt aizrādījumu un lūgt respektēt valsts likumus. Vēstniecība var labprātīgi samaksāt kompensāciju par zaudējumu, taču, "ja vēstniecība to nevēlas, nevar piespiest to darīt".

Ja ĀM ir informācija, ka kādas valsts diplomāti regulāri izdarījuši smagus pārkāpumus, ĀM var lūgt diplomātu izraidīt, lūgt viņu tiesāt diplomāta valstī vai arī lūgt noņemt viņam diplomātisko imunitāti un tiesāt Latvijā.

Ja ĀM saņēmusi dokumentus un informāciju no policijas par diplomātu izdarītajiem pārkāpumiem, "ĀM var vērsties pie vēstniecībām un rīkoties atbilstoši nodarījuma smagumam". Mangule arī norādīja, ka parasti civilizētu valstu diplomāti sadarbojas ar policiju, lai lietu izmeklētu.

Viņa minēja piemēru, ka kāds Francijas diplomāts Āfrikā sabraucis divus bērnus - Francijas Ārlietu ministrija diplomātu atsaukusi atpakaļ un Francijā tiesājusi. "Smags nodarījums jebkurā valstī paliek smags nodarījums," sacīja Mangule.

Šogad tas ir vismaz otrais Krievijas vēstniecības autotransporta izraisīts satiksmes negadījums. Marta beigās vēstniecības darbinieka Oļega Meļņika vadīta automašīna "Saab" Elizabetes un Skolas ielu krustojumā notrieca 1974.gadā dzimušo Mairitu Š., kurai mediķi vēlāk konstatēja sistu brūci apakšstilbā un galvas sasitumu.

Automašīnas vadītājs pēc autoavārijas ceļu policistiem uzrādīja diplomāta apliecību, kas viņam garantē neaizskaramību, un pameta notikuma vietu. Policija neierosināja krimināllietu par šo gadījumu, bet administratīvi sodīt Meļņiku policijai nav tiesību, jo viņu no administratīvās atbildības pasargā diplomātiskā neaizskaramība.

 
Visi komentāri
 
102026. viesis 23.oktobris 2003 9:29
0 0 Atbildēt

Krievi uz visu uzliek.... Interesanti vai diplomatam vajag segt saskadetas automasinas vaditajam zaudejumus, vai vins to var nedarit???

102027. viesis 23.oktobris 2003 9:36
0 0 Atbildēt

Šitie jāsaka stulbie krievi un viņu visatļautība:(. Vareni esat!!!!!!! Un izrādās mēs viņu tiesības pārkāpjam!!!!!!!

102029. viesis 23.oktobris 2003 9:37
0 0 Atbildēt

bljegj *******ie diplomaati, iipashi krievu, sukas izdirstaas! Tad jau nav jegas gaidit policiju, ja tapat nevar sodiit. Jaasoda buus pashiem uz vietas!

102030. viesis 23.oktobris 2003 9:38
0 0 Atbildēt

kretiini tfu krievi ruleee, it iipashi urlas ar skuutam galvaam un bmw kas vecaaki par vinjiem pashiem ;)

102033. viesis 23.oktobris 2003 9:49
0 0 Atbildēt

viesis 23.10.2003 09:38 ir lohs! Bet Krievijas vēstnieki vēl lielāki! Nezinu kur tādi maitas rodas! Tāda viņiem attieksme pret latviešiem! Nožēlojamie kuņas dēli!

Nesaprotu kapēc vēstniekiem ir neaizskaramība! Likums attiecas uz visiem *******jiem!

102034. viesis 23.oktobris 2003 9:51
0 0 Atbildēt

Taa var dariit tikai KRIEVI. Cik Riigaa ir veestnieku, kas braukaa ar veestnieciibas auto - daudz, bet suudus uz Latvijas celjiem taisa tikai KRIEVI. Bija jau veel gadiijums, ka kRIEVIJAS veestnieciibas mistkaste sabrauca to viirieti, kas ilgi peectam noguleeja komaa un tagad daljeeji ir paralizeets, bet kad vinjsh gaaja peec paliidziibas uz kRIEVIJAS veestnieciibu lai izaarsteetos - par vinju tur pasmeejaas, sukas kautkaadi.

102052. viesis 23.oktobris 2003 10:46
0 0 Atbildēt

Nu nu nevajag strebt karstu, pilniigi visu valstu veestnieciibu darbiniekiem (aarzemniekiem) ir shaadas " diplomaatiskaas" tiesiibas. Vieniigais tikai mums tagad pashiem ir izdeviigi to visu pamaniit, lai pieraadiitu ka lopi ir Krievija ar visu vinju aarpolitiku.

102068. viesis 23.oktobris 2003 11:44
0 0 Atbildēt

Okupnti latvijaa vienmeer ir dariijusi visu ko grib :(

102070. viesis 23.oktobris 2003 11:50
0 0 Atbildēt

To WALA

Protams, ka visiem diplomātiem ir imunitāte, bet krievi to visvairāk / visnekaunīgāk izmanto.

102076. viesis 23.oktobris 2003 12:13
0 0 Atbildēt

Vai tiešām diplomātiskā neaizskaramība attiecas arī uz krimināllietām?

Vai šādā gadījumā var vērsties civiltiesiskā kārtībā par zaudējumu atlīdzību?

Vai diplomātiskajam transportam ir jāpērk OCTA?

102080. viesis 23.oktobris 2003 12:31
0 0 Atbildēt

vo vo - diplomaati ble bvar savaariit jebkaadus suudus uz celja, un vinjeim par to nekas nebuus ... besii aaraa shitaa sisteema!

102085. viesis 23.oktobris 2003 12:42
0 0 Atbildēt

Vajadzeetu jau buut divtik lielakiem sodiem kaa parasti, jo vinjsh tak suudus vaara ne savaa valstii, tad lai arii strebj divreiz bargaak. Vot aizbrauc uz Maskavu un savaari suudus ?????????

102088. viesis 23.oktobris 2003 12:50
0 0 Atbildēt

Mani sauc Masha Medvedjeva...... :)

102094. viesis 23.oktobris 2003 13:22
0 0 Atbildēt

kretiini krievu diplomāti, jāatbild par savu cūcību, nevis uzdirst un svilpot

102101. viesis 23.oktobris 2003 14:03
0 0 Atbildēt

nu nez nez ... man liekas, ka te ir vienpusēja info. (lai gan Krievijas nostāja paiek slepana). Par vecrīgu, visticamāk ka tā arī ir. Par notreikto cilvēku info ir maz Cik sapratu, vadītājs sagaidījis mentus (jo parādījis apliecību), Gan jau ka mentus un ātros arī pats izsaucis. Par sodu - tas jau atkarīgs no mūsu valsts, cik stipri tā baidās no attiecīgās valsts vēstnieka .... Cik saprotu Sodīt nedrīkst parasts "iecirkņa ments", bet principā sodīšanu var panākt ... Žēl, ka mūsu valstij "draudzība" ar diplomātiskām cukām ir svarīgāka par savu pilsoņu drošību un labklājību ...

102113. viesis 23.oktobris 2003 15:17
0 0 Atbildēt

nu moins... Ja jau diplomātiem ir šitāda attieksme, tad ko var gaidīt no tautas. Principā pie visa, IMHO, vainīga mentalitāte, bet tur jau neko nevar mainīt. Bet kā gribētos... vienu ūdeņraža bumbu

102114. viesis 23.oktobris 2003 15:17
0 0 Atbildēt

tas ieprieksh es - DimanC. (tur taču nav pausts nekāds politisks uzbrauciens, koa ;-/ )

102117. viesis 23.oktobris 2003 15:32
0 0 Atbildēt

Lai tam dvesele elle deg, kas izdomaja par diplomatu neaizskaramibu, drosi vien stulbie angli, kuri raustijas no savam iekaroto koloniju pasvaldibam. Bet ta dzeka vieta, kuru izkroploja, nepazelotu lidzeklus par dzives sabeigsanu. Kaut kur lasiju ka Krievija killeri esot leti (salidzinosi ar musu cenam).

102148. viesis 24.oktobris 2003 0:03
0 0 Atbildēt

Vot taa ari domaju ka tagad visadi apdaliti debili blaus par to kadi krievi ir slikti... Taa ari ir - gandriz visi priecigi sak aplikt krievus tadel ka kads no vinu diplomatiem apskadeja mashinu un aizbrauca.

Lidz ES jums vel augt un augt...

102175. viesis 24.oktobris 2003 9:12
0 0 Atbildēt

Un kā būs ar atlīdzību audim. Policija taču spravku uzrakstīs. Vai šajā gadījumā kompensāciju neizmaksātu auģika apdrošinātājs?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 26

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti