Par alkohola pārbaudēm - kā tām jānotiek 54

 
24.janvāris 2005 10:00

Bieži iAuto slejās parādās jautājumi vai raksti par Ceļu policistu veikto alkohola un narkotiku pārbaužu likumību vai šķietamo nelikumību. Ministru kabinetā ir pieņemtas izmaiņas, kas stājas spēkā ar 2005. gada 15.janvāri + 15.04.2008. labojumi.

Ministru kabineta noteikumi Nr.15

Rīgā 2005.gada 11.janvārī (prot. Nr.3 12.§)

Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 43.5 panta pirmo un otro daļu
I. Vispārīgais jautājums
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā transportlīdzekļa vadītājam konstatē alkohola koncentrāciju asinīs un izelpotajā gaisā, kā arī narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidu.
II. Alkohola koncentrācijas pārbaude izelpotajā gaisā
2. Alkohola koncentrāciju izelpotajā gaisā transportlīdzekļa vadītājam pārbauda Valsts policijas darbinieks vai — uz valsts robežas — Valsts robežsardzes darbinieks (turpmāk — darbinieks), izmantojot portatīvo ierīci alkohola koncentrācijas noteikšanai (turpmāk — mēraparāts). Mēraparāta uzrādītā alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir atbilstoša alkohola koncentrācijai asinīs.
3. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic ar viņa mutisku piekrišanu.
4. Ja transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi alkohola koncentrācijas noteikšanai izelpotajā gaisā nav iespējams veikt vai ja transportlīdzekļa vadītājs nepiekrīt pārbaudes veikšanai vai tās rezultātiem, darbinieks izdara attiecīgu ierakstu šo noteikumu 8.punktā minētajā protokolā un attiecīgo personu divu stundu laikā nogādā tuvākajā šo noteikumu 1.pielikumā minētajā ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai.
5. Ja ceļu satiksmes negadījuma vietā transportlīdzekļa vadītājam ir sniegta medicīniskā palīdzība, viņu ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai nogādā, neveicot alkohola koncentrācijas pārbaudi izelpotajā gaisā.
6. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic, izdarot divus mērījumus, ar 15-20 minūšu intervālu.
7. Ja pirmajā mērījumā konstatēts, ka alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir mazāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, otru mērījumu neveic un protokolu nesastāda.
8. Ja mērījumos konstatēts, ka alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir vienāda vai lielāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, darbinieks aizpilda un paraksta transportlīdzekļa vadītāja pārbaudes protokolu (turpmāk — protokols) (2.pielikums). Protokolam pievieno mēraparāta izdrukas, kas apliecina protokolā norādītos mērījumus.
9. Transportlīdzekļa vadītāja paraksts uz darbinieka aizpildītā protokola apliecina, ka attiecīgais transportlīdzekļa vadītājs piekrīt veiktās pārbaudes rezultātiem.
10. Ja saskaņā ar veiktajiem mērījumiem alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir mazāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, transportlīdzekļa vadītājs pārbaudes izdevumus nesedz.
11. Ja saskaņā ar veiktajiem mērījumiem alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir vienāda vai lielāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, pārbaudes izdevumus 11 latu apmērā sedz transportlīdzekļa vadītājs.
(MK 18.12.2007. noteikumu Nr.916 redakcijā)
III. Medicīniskās pārbaudes kārtība
12. Medicīniskā pārbaude ir alkohola koncentrācijas noteikšana transportlīdzekļa vadītāja asinīs vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaida konstatēšana transportlīdzekļa vadītājam kādā no šo noteikumu 1.pielikumā minētajām ārstniecības iestādēm (turpmāk — ārstniecības iestāde) vai šo ārstniecības iestāžu specializētajām medicīniskajām autolaboratorijām.
13. Medicīniskā pārbaude ietver:

13.1. alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu vai medikamentu lietošanas faktu pārbaudi pēc pārbaudāmā transportlīdzekļa vadītāja vārdiem;

13.2. ārējā izskata (tai skaitā miesas bojājumu esības vai neesības), psihiskā un emocionālā stāvokļa, uzvedības, runas, veģetatīvi somatiskā stāvokļa un kustību koordinācijas pārbaudi;

13.3. alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu vai medikamentu lietošanas fakta laboratorisku noteikšanu un medicīniskās pārbaudes rezultātu fiksēšanu normatīvajos aktos par alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kārtību noteiktajā pārbaudes protokolā.
(Grozīts ar MK 16.01.2007. noteikumiem Nr.57)
14. Medicīnisko pārbaudi, pamatojoties uz darbinieka izsniegto nosūtījumu (3.pielikums), veic šādos gadījumos:

14.1. ja darbiniekam ir pamatotas aizdomas par transportlīdzekļa vadīšanu narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā;

14.2. saskaņā ar šo noteikumu 4. un 5.punktu.
15. Medicīnisko pārbaudi veic sertificēts narkologs vai citas specialitātes ārsts, kas:

15.1. apguvis attiecīgo medicīniskās pārbaudes metodi alkohola koncen­trācijas noteikšanai asinīs un narkotisko vai apreibinošo vielu iespaida konsta­tēšanai kādā no šo noteikumu 1.pielikumā minētajām ārstniecības iestādēm, kurā iespējams veikt izmeklējumus, izmantojot enzimatīvo imūnmetodi, gāzu hromatogrāfijas metodi un ķīmiski toksikoloģiskās izmeklēšanas metodi, un kurā laboratorisko izmeklēšanu veic sertificēti tiesu medicīnas eksperti speciālisti (turpmāk - specializētā ārstniecības iestāde);

15.2. normatīvajos aktos par ārstniecības personu sertifikācijas kārtību noteiktajā kārtībā ir ieguvis attiecīgu ārstniecisko un diagnostisko metožu sertifikātu (turpmāk - ārsts).
(MK 15.04.2008. noteikumu Nr.268 redakcijā; 15.2. apakšpunkts stājas spēkā 01.01.2009.; skat. 36. punktu)
16. Pirms medicīniskās pārbaudes veikšanas ārsts, pamatojoties uz personu apliecinošiem dokumentiem, transportlīdzekļa vadītāja apliecību vai darbinieka iegūto informāciju, pārliecinās par pārbaudāmā transportlīdzekļa vadītāja identitāti.
17. Lai laboratoriski noteiktu alkohola koncentrāciju asinīs, izmanto enzimatīvo imūnmetodi vai gāzu hromatogrāfijas metodi.
18. Materiālu paraugus (izņemot urīnu) laboratoriskiem izmeklējumiem saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu ņem ārstniecības personas un darbinieka klātbūtnē. Urīna paraugus ņem laboranta uzraudzībā.
19. Ja pārbaudāmais transportlīdzekļa vadītājs atsakās no medicīniskās pārbaudes, atsakās nodot bioloģiskās vides (asiņu, urīna vai siekalu) paraugus laboratoriskiem izmeklējumiem vai mēģina veikt darbības, kas var mainīt medicīniskās pārbaudes galīgo rezultātu, ārsts šo faktu ieraksta medicīniskās pārbaudes protokolā. Ja tas iespējams, atzinumu sniedz, ņemot vērā klīniskās izmeklēšanas rezultātus, un norāda, ka atzinuma pamatā ir klīniskā simpto­mātika.
(MK 16.01.2007. noteikumu Nr.57 redakcijā)
20. Lai konstatētu narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidu, medicīniskajā pārbaudē veic bioloģiskās vides laboratoriskos izmeklējumus.
21. Lai bioloģiskajā vidē kvalitatīvi noteiktu narkotiskās vai citas apreibinošās vielas, izmanto ķīmiski toksikoloģiskās izmeklēšanas metodes. Izmeklēšanu veic sertificēti tiesu medicīnas eksperti speciālisti.
(Grozīts ar MK 15.04.2008. noteikumiem Nr.268)
22. Ja medicīnisko pārbaudi narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaida konstatēšanai nevar veikt pilnā apjomā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaida klīnisko simptomu noteikšana ir apgrūtināta pārbaudāmā transportlīdzekļa vadītāja vispārējā stāvokļa dēļ, novērtē konstatējamos klīniskos simptomus un veic laboratoriskos izmeklējumus divās dažādās bioloģiskajās vidēs.
23. Datus par materiālu paraugu ņemšanu ieraksta medicīniskās pārbaudes faktu reģistrācijas žurnālā.
24. Lai noteiktu alkohola koncentrāciju bioloģiskajā vidē, materiālu paraugus laboratoriskai izmeklēšanai nodod kopā ar nosūtījumu alkohola noteikšanai bioloģiskajā vidē (5.pielikums), kurā norāda pārbaudāmā transportlīdzekļa vadītāja vārdu, uzvārdu, personas kodu vai dzimšanas gadu, adresi, lietas apstākļus, ņemtā parauga nosaukumu, parauga kārtas numuru (pēc reģistrācijas žurnāla), ņemšanas datumu un laiku, ādas apstrādes veidu, parauga glabāšanas apstākļus, tās ārstniecības personas vārdu un uzvārdu, kura ņēma paraugu, kā arī nosūtītājas iestādes nosaukumu.
25. Materiālu paraugus ķīmiski toksikoloģiskajai izmeklēšanai nodod kopā ar nosūtījumu ķīmiski toksikoloģiskajai izmeklēšanai (6.pielikums), kurā norāda pārbaudāmā transportlīdzekļa vadītāja vārdu, uzvārdu, personas kodu vai dzimšanas gadu, adresi, nosūtītāju iestādi, tās ārstniecības personas vārdu un uzvārdu, kura ņēma paraugu, materiālu uzskaitījumu, īsu lietas apstākļu aprakstu, medicīniskās apskates rezultātus, klīnisko diagnozi, protokola numuru un adresi, uz kuru nosūtāma atbilde.
26. Pēc analīžu rezultātu saņemšanas ārsts, kurš veicis medicīnisko pārbaudi, sniedz galīgo atzinumu, sastāda medicīniskās pārbaudes protokolu (divos eksemplāros), piešķir tam numuru, kā arī ieraksta medicīniskās pārbaudes faktu reģistrācijas žurnālā. Ja transportlīdzekļa vadītājs, kuram veikta medicīniskā pārbaude, nepiekrīt analīžu rezultātiem, galīgo atzinumu sniedz un medicīniskās pārbaudes protokolu sastāda pēc atkārtotas materiālu paraugu analīžu veikšanas.
27. Medicīniskās pārbaudes protokolā detalizēti apraksta rezultātus, kas iegūti, veicot šo noteikumu 13., 20. un 22.punktā minētās darbības, un apstiprina vienu no šādiem pārbaudītās personas stāvokļiem:

27.1. nav konstatēta alkohola koncentrācija asinīs;

27.2. nav konstatēts narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids;

27.3. ir konstatēta alkohola koncentrācija asinīs (norādot promiles);

27.4. ir konstatēts narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids;

27.5. nav konstatēta alkohola koncentrācija asinīs vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids, bet ir novērojami funkcionālā stāvokļa traucējumi, līdz ar to nav ieteicama transportlīdzekļa vadīšana;

27.6. ir konstatēta gan alkohola koncentrācija asinīs (norādot promiles), gan narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids (vienlaikus);

27.7. ir konstatēts konkrētas vielas lietošanas fakts, bet nav konstatēts narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids.
28. Medicīniskās pārbaudes rezultātus pārbaudāmajam transportlīdzekļa vadītājam paziņo mutiski. Pēc pārbaudāmā transportlīdzekļa vadītāja mutiska pieprasījuma izsniedz rakstisku medicīniskās pārbaudes atzinumu (izziņu).
29. Pārbaudāmais transportlīdzekļa vadītājs medicīniskās pārbaudes protokolā ar parakstu apliecina, ka medicīniskā pārbaude veikta viņam. Ja pārbaudāmais transportlīdzekļa vadītājs atsakās vai nav spējīgs parakstīties, ārsts izdara attiecīgu ierakstu medicīniskās pārbaudes protokolā.
30. Ja pārbaudāmais transportlīdzekļa vadītājs nepiekrīt medicīniskās pārbaudes rezultātiem, materiālu paraugus nosūta specializētajai ārstniecības iestādei, lai veiktu atkārtotus laboratoriskos izmeklējumus. Ja pirmā pārbaude veikta specializētajā ārstniecības iestādē, materiālu paraugus atkārtoti labora­toriski izmeklē un galīgo atzinumu sniedz cits šīs ārstniecības iestādes ārsts.
(MK 15.04.2008. noteikumu Nr.268 redakcijā)
31. Vienu medicīniskās pārbaudes protokola eksemplāru ārstniecības iestāde nodod Valsts policijai vai Valsts robežsardzei, bet otru — uzglabā piecus gadus.
32. Medicīniskās pārbaudes izdevumus sedz iestāde, kuras darbinieks nosūtījis transportlīdzekļa vadītāju uz medicīnisko pārbaudi.
(MK 18.12.2007. noteikumu Nr.916 redakcijā)
33. Ja transportlīdzekļa vadītājam medicīniskajā pārbaudē konstatē Ceļu satiksmes likumā noteikto alkohola koncentrāciju asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, vai šo noteikumu 27.4. vai 27.6. apakšpunktā minēto stāvokli, medicīniskās pārbaudes izdevumus sedz attiecīgais transportlīdzekļa vadītājs, iemaksājot attiecīgo naudas summu tās iestādes budžeta kontā, kuras darbinieks nosūtījis transportlīdzekļa vadītāju uz medicīnisko pārbaudi.
(MK 18.12.2007. noteikumu Nr.916 redakcijā)
34. Līdzekļu ieskaitīšanu attiecīgās ārstniecības iestādes kontā nodrošina tās iestādes vadītājs, kuras darbinieks nosūtījis transportlīdzekļa vadītāju uz medicīnisko pārbaudi.
IV. Noslēguma jautājums
35. Ja transportlīdzekļa vadītājam ir veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpotajā gaisā un medicīniskajā pārbaudē nav konstatēta Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, transportlīdzekļa vadītājam šo noteikumu 11.punktā minētie pārbaudes izdevumi nav jāsedz.
36. Šo noteikumu 15.2.apakšpunkts stājas spēkā 2009.gada 1.janvārī.
(MK 15.04.2008. noteikumu Nr.268 redakcijā)
Ministru prezidents A.Kalvītis

Veselības ministrs G.Bērziņš




1.pielikums

Ministru kabineta
2005.gada 11.janvāra noteikumiem Nr.15

Ārstniecības iestādes, kurās veic medicīnisko pārbaudi alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs un narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaida konstatēšanai

(Pielikums grozīts ar MK 16.01.2007. noteikumiem Nr.57; MK 15.04.2008. noteikumiem Nr.268)
1. Ārstniecības iestādes, kurās veic medicīnisko pārbaudi alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs un narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaida konstatēšanai:

1.1. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs";

1.2. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Daugavas slimnīca";

1.3. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Slimnīca "Ģintermuiža"";

1.4. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Jūrmalas slimnīca";

1.5. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Liepājas reģionālā slimnīca";

1.6. pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rēzeknes slimnīca";

1.7. pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Ventspils slimnīca";

1.8. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Aizkraukles slimnīca";

1.9. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Alūksnes slimnīca";

1.10. Balvu rajona pašvaldības aģentūra "Balvu slimnīca";

1.11. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Bauskas slimnīca";

1.12. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Straupes narkoloģiskā slimnīca";

1.13. Cēsu rajona pašvaldības aģentūra "Cēsu rajona slimnīca";

1.14. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Dobeles un apkārtnes slimnīca";

1.15. Gulbenes rajona pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Gulbenes slimnīca";

1.16. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Jēkabpils rajona centrālā slimnīca";

1.17. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Krāslavas slimnīca";

1.18. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Kuldīgas slimnīca";

1.19. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Priekules slimnīca";

1.20. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Limbažu slimnīca";

1.21. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Ludzas rajona slimnīca";

1.22. Madonas rajona pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Madonas slimnīca";

1.23. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Ogres rajona slimnīca";

1.24. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Preiļu slimnīca";

1.25. Līvānu novada domes pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Līvānu slimnīca";

1.26. Rīgas rajona pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas rajona slimnīca";

1.27. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Saldus medicīnas centrs";

1.28. Talsu rajona pašvaldības akciju sabiedrība "Talsu slimnīca";

1.29. Tukuma rajona padomes aģentūra "Tukuma slimnīca";

1.30. (svītrots ar MK 15.04.2008. noteikumiem Nr.268);

1.31. (svītrots ar MK 15.04.2008. noteikumiem Nr.268);

1.32. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca";

1.33. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Vidzemes slimnīca";

1.34. (svītrots ar MK 15.04.2008. noteikumiem Nr.268).

2. Ārstniecības iestādes, kurās medicīnisko pārbaudi alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs un narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaida konstatēšanai veic tikai tad, ja transportlīdzekļa vadītājs guvis traumu:

2.1. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca";

2.2. valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca";

2.3. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Klīniskā universitātes slimnīca "Gaiļezers"";

2.4. Rīgas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas 1.slimnīca";

2.5. Rīgas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas 2.slimnīca";

2.6. akciju sabiedrība "Latvijas Jūras medicīnas centrs";

2.7. sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Jelgavas pilsētas slimnīca".

Veselības ministrs G.Bērziņš









 
Visi komentāri
 
Redaktors 24.janvāris 2005 10:12
0 0 Atbildēt

Izmaiņas ir pietiekoši pamatīgas, lai būtu vērts izlasīt šos noteikumus...

155446. viesis 24.janvāris 2005 10:15
0 0 Atbildēt

Galvenās:

1. ja 1x iepūšot nav 0.5, var otreiz nepūst

2. ja atsakies no pārbaudes, bet tevi tomēr nosūta uz ekspertīzi un tur nekā neatrod, tad CP radīsies izdevumi latos un Tev par to nekas nebūs

155447. viesis 24.janvāris 2005 10:16
0 0 Atbildēt

neko nesapratu tiko lasiju un peksni nekaa?????kur komenti?

155449. viesis 24.janvāris 2005 10:23
0 0 Atbildēt

Rashns [?] 24.01.2005 10:16

iepriekš te bija 2004.gada komenti :)

155450. viesis 24.janvāris 2005 10:24
0 0 Atbildēt

nu izlasot viss skaidrs,bet kas ir butiski mainijies no ieprieksejaa gada,bet5 skaidrs ir viens nevajag dzert tad ari nebus jalasa sitadi likumi:)

155451. viesis 24.janvāris 2005 10:25
0 0 Atbildēt

46 komenti tikko paraadiijaas :)

155456. viesis 24.janvāris 2005 10:29
0 0 Atbildēt

Būtu labi bijis uztaisīt īso kopsavlikumu steidzīgajiem :)

155461. viesis 24.janvāris 2005 10:32
0 0 Atbildēt

vzinis [?] 24.01.2005 10:15

Galvenās:

1. ja 1x iepūšot nav 0.5, var otreiz nepūst

2. ja atsakies no pārbaudes, bet tevi tomēr nosūta uz ekspertīzi un tur nekā neatrod, tad CP radīsies izdevumi latos un Tev par to nekas nebūs

lasiit galigi slinkums? :)

155462. viesis 24.janvāris 2005 10:34
0 0 Atbildēt

Pirms paarbaudes ir jaasastaada prtotokols vai nav? Vai pietiek ar to ka policists pajautaa vai es piekriitu?

Ja arii nepiekriitu tad kaadaa veidaa vinsh mani dabuus uz to med iestaadi? Tb vinsh mani sasien un ar varu aizved? Vai mana mashiina pa to laiku meetaasies uz ielas? Ja esmu skaidraa vai vinji mani atvediis atpakalj uz to vietu no kurienes aizveda?

155467. viesis 24.janvāris 2005 10:40
0 0 Atbildēt

sailem, man par to atpakaļ nogādāšanu, ja neko neuzrādā ārī interesē. Taču par dabūšanu uz pārbaudi, es domāju, ir vienkārši, ja atsakies no pārbaudes uz vietas un arī braukt uz ekspertīzi, tad par to saņem sodu, kas atbilst braukšanai dzērumā, tādejādi problēmām ar pārbaudes veikšanu nevajadzētu rasties.

155474. viesis 24.janvāris 2005 10:54
0 0 Atbildēt

Par šiem MK noteikumiem CP aprindās jau runāja pasen. Nu, beidzot tie ir pieņemti - pašiem CP darbiniekiem un nelielai daļai steidzīgo autovadītāju priekam. Iespējams, ka no tehniskā viedokļa, situācijas risinājuma vienkāršojums vērtējams pozitīvi. Bet no otras puses, CP pēc savas patikas var šo alkotestu realizēt jebkrā brīdī un situācijā, kad tas absolūti nav nepieciešams - vienkārši - aiz "ņičego ģelaķ". Autovadītājiem, kuri NEKAD šmigā nebrauc, katrs alkotests vai tml. pārbaude, ir būtisks personisks aizskārums, kas pavairo negatīvas attieksmes veidošanos pret CP darbiniekiem. Pirmos "augļus" es jau pamanīju pagājušonedēl Krasta ielas Statoilā, kur viens CP ar pārnēsajamo alkometru apstaigāja VISUS autovadītājus, kad tie pildīja degvielu bākās. Manuprāt, arī objektīvas atskaites formas par pārbaudīto autovadītāju skaitu, realizēt būs grūti. Ne jau kāds CP preses dienesta sekretārs pārskaitīs izlietotās test-trubiņas. Drīzāk, CP varēs presei un TV safleitēt pēc brīvas patikas, pieliekot klāt vienu vai divas nullītes pie faktiski pārbaudīto šoferu skaita... Un būs cilvēki, kas notīcēs CP dienestu "sūram un grūtam" darbam....

155477. viesis 24.janvāris 2005 10:55
0 0 Atbildēt

Cik es pavisrshi izlasiju tad izskatas a vairak pirms parbaudes nav jasastada protokols ???? Tas nozime ka tagad ta lieta ir stipri vienkarshota. Ta laikam ari galvena atshkjiriba.

155478. viesis 24.janvāris 2005 10:57
0 1 Atbildēt

Ka tur ir ar pashu mashinu? Piemeram es nakti braucu uz savu Vecmilgravi. CP stav uzreiz aiz tilta krustojumaa, kur apstaties aizliegts. Mani aptur un liek pust truba. Truba protams uzrada 0. Nu japush ta japush nav problemu, bet uzsit asumu taa tuksha *******ana. Saka ka es izskatos saguris. Saku ka 3 nakti ir un ta ka butu normali sagurusham izskatities. A shis man saak batonet, ka saguris braukt nedrikst un jabrauc pie arsta parbaudit saguruma pakapi... Nu pec paris frazem paaugstinata tonii tomer shkiramies. BEt jautajums tads, gadijuma ja kashkigaks finals butu - kriteriji noguruma noteikshanai, sods par braukshanu nogurusha stavokli, ko darit ar mashinu? Man piemeram nav veleshanas atkal dedzinat benzinu atpakal uz centru. Atpakal jau protams, ka nevestu aizbildinoties ar pekshnu izsaukumu. + mana mashina stavetu neatlauta vieta, kur taa aptureta pec CP rikojuma.

155485. viesis 24.janvāris 2005 11:03
1 0 Atbildēt

Iepūtu pirmo reizi - 0.55. Pēc 15 min. - 0.40. Par testu jāmaksā???

155496. viesis 24.janvāris 2005 11:20
0 0 Atbildēt

Nav jaamaxaa ;)

155502. viesis 24.janvāris 2005 11:33
0 0 Atbildēt

Vispaar nekur nespeeju izlasiit, ka buutu jaaveic taa otraa paarbaude ar portatiivo meeraparaatu. Ir tikai ja 1 reizi nav 0.5/0.2 tad chau un brauc taalaak. Bet nekur nav teikts ja kaut ko uzraad 1x ka butu jaapuush otrreiz, tipa CP var pateikt ka otra paarbaude nav obligaata.

On veel kaa var saliidzinaat alc. % izelpotaja gaisaa ar taa saturu asiniis ???? Ja atminjas nevilj tad izelpotaja gaisaa kljuuda vareeja buut pietiekoshi liela, it iipashi ja nav jaaveic otrs meeriijums.

155504. viesis 24.janvāris 2005 11:37
0 0 Atbildēt

WALA lasiit jaamaacas :P

6. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic, izdarot divus mērījumus, ar 15–20 minūšu intervālu.

7. Ja pirmajā mērījumā konstatēts, ka alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir mazāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, otru mērījumu neveic un protokolu nesastāda.

155507. viesis 24.janvāris 2005 11:42
0 0 Atbildēt

Būtiskākais ir, ka vairs nav obligāti negatīva mērījuma gadījumā jābrauc veikt pārbaudi asinīs. Pietiek, ka divreiz iepūš un paraksta protokolu. Tātad neparakstieties, ja nepiekrītiet!!

155529. viesis 24.janvāris 2005 12:15
0 0 Atbildēt

155507. viesis 24.01.2005 11:42

Būtiskākais ir, ka vairs nav obligāti negatīva mērījuma gadījumā jābrauc veikt pārbaudi asinīs. Pietiek, ka divreiz iepūš un paraksta protokolu. Tātad neparakstieties, ja nepiekrītiet! !

šito tikai galīs lasīt nepratējs var uzcept! Ja pirmajā reizē ir negatīvs, tad OTREIZ NAV jāmēra! Āksts.

155546. viesis 24.janvāris 2005 13:06
0 0 Atbildēt

te gan ir jautaajums, ko viesis domaaja ar fraazi "negatiivs meeriijums" :)

155549. viesis 24.janvāris 2005 13:48
0 0 Atbildēt

negatiivs meeriijmums = paaraak skaidraa :DDDD

155559. viesis 24.janvāris 2005 14:52
0 0 Atbildēt

negatīvs mērījums - tāds, kura rezultātā ir baigās ziepes, piemēram 3 promiles :),

tas visiem, kas pārprata vai nesaprata.

155560. viesis 24.janvāris 2005 14:57
0 0 Atbildēt

negatīvs mērījums CP izpratnē nozīmē, ka vadītājam nav 0.5 vai vairāk promiļu. Likumus jālasa, nevis jāspamo.

155561. viesis 24.janvāris 2005 14:59
0 0 Atbildēt

Baigais blāķis, itamo vareetu printeet un liidzi vadaat, bet niredzu jeegu:

1) shobriid ikdienaa ar chetrriteni nibraukaaju;

2) kad seezhos pie rullja - saku alko "nē" ! ;)

155568. viesis 24.janvāris 2005 16:31
0 0 Atbildēt

Papildināšu [b]vzini[/b]:

1) vispirms jāpūš "trubā" bez protokola.

2) ja promiļu skaits pirmajā reizē ir mazāks par 0,2 vai 0,5 (kā nu kuram :-) ), tad esi brīvs un protoklos stādīts netiek.

3) attiecīgi - ja vienāds vai lielāks, tad pēc 15-20 min. seko otrs mērījums.

4) ja arī tad promiļu skaits ir vienāds vai lielāks par pieļaujamo, tad tiek stādīts protokols un a/vadītājam jāmaksā 11 Ls par pārbaudi + vēl pārējās nepatikšanas...

Tiesa, šais noteikumos ir viens caurums - nekur nav pateikts, kas jādara gadījumā, ja otrās pārbaudes laikā (uz ceļa, nevis ārstniecības iestādē!!!) tiek konstatēts, ka promiļu skaits izelpotajā gaisā ir mazāks par likumā pieļaujamo...

5) ja atsakies pārbaudīties uz ceļa, tad tevi 2 h laikā jānogādā ārstniecības iestādē, kur tev vienalga veiks pārbaudi.

6) ja vienalga atsakies, tad par to būs ieraksts protokolā, ko vēlāk skatīs attiecīgā amatpersona...

6) ja pēc pārbaudes ārstniecības iestādē tu tiec atzīts par "braukt varošu", tad nokļūšana atpakaļ pie transportlīdzekļa ir tava problēma.

Morāle - nedzer un nekašķējies.

155587. viesis 24.janvāris 2005 19:29
0 0 Atbildēt

Vai nu es kaut ko nesaprotu, vai arii sanāk tā, ka aiz neko dariit policiju var grūst reālos miinusos!!!

Pieņemsim situāciju- es braucu skaidrā, te mani apstādina CP un dod pūst.Saku -NE (Ņemot vērā to, ka vadiitājs var atteikties no alkahola vai citu vielu pārbaudes veikšanas uz vietas (4 punkts)).

Kopā draudziigi dodamies uz Hospitāļu street, kur man NEKO tās pārbaudes neuzrāda... Iznākums- policija nomaksā 11 Ls par pārbaudes izdevumiem (33 punkts).

Un ja mēs visi tā dariisim-POLICE BANKROT !!!

155591. viesis 24.janvāris 2005 20:16
0 0 Atbildēt

forshs raksts!!!!!!!!

(kaads veikliitis tikai copy/paste uztaisa, bet kursh "veikliitis" to visu lasa?)

Redaktors 24.janvāris 2005 20:28
0 0 Atbildēt

kas Tev tieši neder? domāju, tā ir diezgan svarīga informācija - vismaz man nezvanīs katru nakti kāds, kuram šķitīs, ka atkal policija dara kaut ko nepareizu. neredzu šeit nekādu pamatojumu kaut ko vēl komentēt - MK noteikumi ir pietiekoši skaidri.

155605. viesis 24.janvāris 2005 22:00
0 0 Atbildēt

Man patīk 8. punkts - (..) protokolam pievieno mēraparāta izdrukas, kas apliecina protokolā norādītos mērījumus.

Cik % policijas rīcībā esošo mēraparātu ir aprīkoti ar mērījumu printeri!? ja nemaldos ne vairāk kā 10%...

Tātad viņi ar tiem aparātiem nemaz nevar mērīt.. vai ne?

155608. viesis 24.janvāris 2005 22:13
0 0 Atbildēt

Vispār , beer, ideja būtu atbalstāma - ja būtu vairāk brīva laika, un iespēja tml. veidā kaitināt CP darbiniekus. Ar mērķi - ka izvizina turp un atpakaļ ar CP auto, rindas pie dakteriem, tiek zaudēts daudz dārga darba laika .... kamēr tiek sagaidīts pārbaudes rezultāts : 0,00 promiles...īstenie šmigotāji tikmēr neviena netraucēti brauc + vēl rezultātā CP no sava budžeta nomaksā 11 Ls.... tevi atved atpakaļ pie tava glaunā auto,tu noskaties nogurušajās un niknajās CP sejās.... Romantiski !

155609. viesis 24.janvāris 2005 22:28
0 0 Atbildēt

Visiem oficiali lietotajiem alkometriem ir printeri... Printeri nav tiem ko menti lieto privata karta lai piektdienas / sestdienas vakara piepelnitos...

127.0.0.1 212.93.97.204

Nokia6610I/1.0 (3.10) Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0

155613. viesis 24.janvāris 2005 23:01
0 0 Atbildēt

....dodot pūst Reduktoriem.

155614. viesis 24.janvāris 2005 23:08
0 0 Atbildēt

Hmm, bet ar to atpakaļ braukšanu tiešām interesanti.

Vienreiz braucu uz ekspertīzi, jo CP nebija trubas, tad ments sedās pie manas mašīnas stūres (izmetot ārā visus tur esošos pasažierus) un pilnā sparā sava kolēģa pavadījumā (ar CP mašīnu) močija ar to uz Hospitāļu ielu, kur arī tika secināts, ka vadītājs reibumā nav. Tad arī paliku turpat ar savu mašīnu, bet tie aizbrauca tālāk.

Bet tagad, cik skatos, šajos noteikumos šīs jautājums netiek nekādīgi regulēts, tātad praktiski viņi var mani vienkārši aizvest uz Hospitāļu ielu un nakts vidū atstāt kaut kur turpat, kāmēr mana mašīna tiks nogādāta uz maksas stāvvietu (piemēram, tāpēc, ka ta tika atstāta kaut kadā vietā, kur tā visiem traucē, vai tml.).

Vai kāds var paskaidrot (un juridiski pamatot), kadā veidā vadītāju jātransportē uz medīcinisko pārbaudi, un kadā veidā viņam jātiek atpakaļ?

155618. viesis 24.janvāris 2005 23:45
0 0 Atbildēt

Esmu sarūgtināts par jaunājiem noteikumiem.

Ko es tagad krāšu pēc interesantajām satikšanās reizēm ar policiju? Alko nelietoju vispār, bet nez kāpēc policistiem gandrīz vienmēr liekos iedzēris, tāpēc man jau bija iekrājusies kaudzīte ar alkometra izdrukām :))

Tagad laikam katrā otrajā apturēšanas reizē vajadzēs pūst...fak, man tas liekas pazemojoši.

155624. viesis 25.janvāris 2005 8:26
0 0 Atbildēt

ibio, tagad vairs policijas darbiniekam nau jaasastaada protokols [pirms vinjsh dod puust trubaa, kaa arii par 3 lieciniekiem nekas te netika mineec...

155629. viesis 25.janvāris 2005 8:35
0 0 Atbildēt

skaidrs, tad tagad kaa otmazku var lietot atteikshanos puust trubaa, lai jau ved uz to paarbaudi, tobish es braukshu pac un peecaak piestaadiishu policijai reekjinu par izlietoto degvielu + vinju izdevumi par paarbaudi :)))))

155630. viesis 25.janvāris 2005 8:45
0 0 Atbildēt

Dzhipo [?] 25.01.2005 08:26

Trīs liecinieki laikam nav bijuši vajadzīgi arī iepriekš...

Dzhipo [?] 25.01.2005 08:35

peecaak piestaadiishu policijai reekjinu par izlietoto degvielu + vinju izdevumi par paarbaudi

Cik daudz rēķinus Tu esi piestādījis policijai līdz šim laikam? :-)

155643. viesis 25.janvāris 2005 9:42
0 0 Atbildēt

Eu vai tomeer varbuut kaads no amatpersonaam var ofic. pastaastiit kaa ir ar to vadiitaaja nogaadaashanu uz Hospitaalju ielu? Kas notiek ar mashiinu? Kas to nogaadaa vai nenogaadaa?

Ja nogaadaa, tad kaadaa veidaa? Ja nee tad kaadaa sakariibaa?

Ja veel mashiinaa pasazjieri?

Nu staadieties priekshaa, es skaidraa kautkur Bolderaajaa pl 00.30 min, atsakos puust trubaa, jo uz trubas jau uzmaukts gals, man nav paarlieciibas ka vinsh jau nav lietots un policists atsakaas to mainiit. Kaa notiek taalaak, ja es nepiekriitu ,ka policists brauks uz to Hospitaalju ielu ar manu automashiinu.

155658. viesis 25.janvāris 2005 10:52
0 0 Atbildēt

Paprasi tīru trubiņu iepūt , un nevajadzēs braukt uz Hos.ielu[liela brēka maza vilna].

155666. viesis 25.janvāris 2005 12:02
0 0 Atbildēt

Šorīt vienam savam studentam - ierindas CP darbiniekam, paprasīju : kāda īsteni ir ikdienas praksē pieņemtā kārtība ar šmigā aizdomīgā šofera nogādi/atgādi uz Hospitaļu ielu. CP man teica, ka parasti, aizved un atved ar CP dienesta auto, bet iespējami arī citi risinājumi, atkarībā no konkrētās situācijas uz vietas. Aizdomīgā šofera auto pamešana kaut kur meža vidū arī neesot labs stils, tajā pašā laikā CP "naparņikam" vienatnē palikt postenī nomaļā vietā arī neesot atļauts, īpaši jau tumšos laika apstākļos... Reizēm problēmu pietiekot. Precīzi - kā rīkoties, nekādu konrētu instrukciju neesot. Lielo reidu laikos šim nolūkam esot speciāls auto.

155672. viesis 25.janvāris 2005 12:26
0 0 Atbildēt

Zaibis. Ta es pec CP iegribam varu tikt izchakarets + vel apdraudeta mana auto droshiba. Vel pirms gadiem 10 pastaveja sistema, ka arsts tika no dezurdalas atvests uz notikuma vietu, nepiecieshamibas gadijuma.

155679. viesis 25.janvāris 2005 14:18
0 0 Atbildēt

155658. viesis 25.01.2005 10:52

Paprasi tīru trubiņu iepūt, un nevajadzēs braukt uz Hos.ielu[liela brēka maza vilna].

Bija gadiijums kad policists atnesa man puushamo un lika puust. Kad es teicu, ka lai atnes jaunu galu izpako manaa klaatbuutnee vinsh atbildeeja ka shitas pats ir gana labs un lai tik puushu. Kad pateicu ka protams ka nepuutiishu noskjobiija degunu un teica ka buus jaabrauc uz slimniicu. Teicu ka ok braucam. Policists ar neapmierinaatu sejas izteiksmi noveeleeja laimiigu celju. Un nekur nebija jaabrauc....

Tas bija pie Kjeguma dzelzscelja paarbrauktuves.

155680. viesis 25.janvāris 2005 14:22
0 0 Atbildēt

Hallo visiem! Jautājums mazliet ne pa tēmu - vai kādam ir bijusi darīšana ar Hobbi-hall vai citā katalogā nopērkamo alkohola mērītāju? Vai tam vispār var ticēt?

155681. viesis 25.janvāris 2005 14:49
0 0 Atbildēt

hari, labaakais testeris ir granjonka iepuust un paostiit

127.0.0.1 212.93.97.204

SIE-S55/91 UP.Browser/6.1.0.5.c.6 (GUI) MMP/1.0

155689. viesis 25.janvāris 2005 16:10
0 0 Atbildēt

"Autovadītājiem, kuri NEKAD šmigā nebrauc, katrs alkotests vai tml. pārbaude, ir būtisks personisks aizskārums, kas pavairo negatīvas attieksmes veidošanos pret CP darbiniekiem"

Es nekad nevadu auto dzērumā, taču esmu ar mieru, lai man veic pārbaudi kaut katru dienu, lai tikai izķer tos, kas vada dzērumā!!!

155721. viesis 26.janvāris 2005 0:17
0 0 Atbildēt

to sailem [?] 24.01.2005 10:34

149.15 pants 8. daļa :

Par atteikšanos no asins pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu

apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes - 400-500 Ls un atņem tiesības uz 3 gadiem plus vēl 8 sodapunkti

NUuu.. man šķiet normāls arguments ...

155740. viesis 26.janvāris 2005 9:27
0 0 Atbildēt

--------------------------------------------------------------------------------

Robchiks [?] 26.01.2005 00:17

Izlasi uzmaniigaak ko raxtiiju

Kad pateicu ka protams ka nepuutiishu noskjobiija degunu un teica ka buus jaabrauc uz slimniicu. Teicu ka ok braucam. Policists ar neapmierinaatu sejas izteiksmi noveeleeja laimiigu celju. Un nekur nebija jaabrauc...

156691. viesis 4.februāris 2005 0:14
0 0 Atbildēt

to Tusis [?] 25.01.2005 08:45

zini liidz shim laikam vareeju lepoties, ka nekad veel neesmu puutis tai sasodiitajaa trubinjaa, bet, vakar mani aptureeja un bez jautaajumiem piedaavaaja iepuust.... nu man tas shkjita komiski... :)) a ko dariit iepuutu ar...

156794. viesis 5.februāris 2005 13:51
0 0 Atbildēt

A var mentus čakarēt arī tā: viņš/-a iedod iepūst; uzrāda 0.00 promiles. Tad pasaki, ka nepiekrīti mērījuma rezultātiem un dodies uz slimnīcu, lai čakarētu dūžu laiku un budžetu! :)

Redaktors 5.februāris 2005 14:34
0 0 Atbildēt

Hmm, bet te taču nebija doma par čakarēšanu, bet gan vienkārši par likumu / noteikumiem.

158933. viesis 1.marts 2005 21:17
0 0 Atbildēt

paklau, ja mani meža vidū izķer pālī un es esmu ar mieru parakstīt to trubas protokolu, ko tālāk? atņem atslēgas vai ved mašīnu uz stāvvietu? un pašu uz atļurbeni? bet ja tās promiles tik mazliet virs normas? :)

230667. viesis 1.aprīlis 2007 12:18
0 0 Atbildēt

bet kaapeec nav ATSEVIŠĶS punkts par Peetera Jaundžekara paarbaudi ? Tas taa, humoram, bet ja nopietni, VAI NEKAS NAV PAREDZEETS SITUAACIJAI, KAADA IZVEIDOJUSIES AR ŠO DEPUTAATELI UN VIŅA ATVASI ? Vienaa maajaa uz sienas bija uzraksts- likums visiem viens ... , vai arii es kļuudos, lai gan driizaak- VALSTS KĻUUDAAS UN PALIEK MUĻĶA LOMAA :(

263505. viesis 4.novembris 2008 21:56
0 0 Atbildēt

Lai Policija nem vel stingrak tos kas ir dzerusi pie stures .

285891. viesis 6.aprīlis 2012 22:12
0 0 Atbildēt

Neviens policists jums nepiedāvās, to , ka jūs varat nepiekrist alkometra mērijumiem. Svarīgi tas ir no 0.5-1.0 promilei. To nedara pat Gulbenes CP priekšnieka vietnieks G.Pusts.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 6

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti