Lems par jauno apdrošināšanas likumu 5

 
7.aprīlis 2004 9:41

Saeima trešdien galīgajā lasījumā lems par jauno sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu, kas paredz būtiski palielināt apdrošināšanas prēmiju limitus un dod apdrošinātājiem tiesības brīvi noteikt apdrošināšanas prēmiju lielumu.

No 1.maija apdrošinātāja atbildības limits par personai nodarītiem zaudējumiem būs līdz 250 tūkstošiem latu, bet par mantai nodarītiem zaudējumiem - līdz 70 tūkstošiem latu.

Pašlaik apdrošinātāji personai nodarītos zaudējumus atlīdzina desmitkārt mazākā apjomā - tikai līdz 10 tūkstošiem latu cietušā ārstēšanai. Vēl tiek kompensēts paliekošs darbspēju zudums 1000 latu apjomā gadā, 400 latu apbedīšanas izdevumiem, ja cietušais gājis bojā, kā arī 1000 latu gadā kā maksājumi bojā gājušā apgādājamajiem. Savukārt mantai nodarītos zaudējumus atlīdzina līdz deviņiem tūkstošiem latu.

Tieši tādēļ transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijas jeb iemaksas vairs nebūs fiksētas, un apdrošinātāji tās varēs noteikt paši. Iepriekš tika saņemti iebildumi, ka valstij vajadzētu regulēt apdrošināšanas prēmiju apjomus, taču Saeimas deputāti nolēma samaksas noteikšanā neiejaukties, jo apdrošināšanas tirgū valda konkurence un pārāk augstas cenas kavēs noteikt brīvais tirgus.

Apdrošinātājiem būs arī jāizveido Transporta apdrošinātāju birojs, kas turpmāk koordinēs civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas jautājumus un bez atlīdzības pārņems Finanšu ministrijas pārziņā esošā Satiksmes biroja mantu, saistības un pienākumus. Kārtību, kādā Satiksmes biroja mantu un saistības nodos apdrošinātājiem, vēl noteiks valdība.

Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs no Satiksmes biroja pārņems arī garantiju fondu, no kura maksā atlīdzības, ja satiksmes negadījumā vainīgais nav apdrošināts, no notikuma vietas ir aizbēdzis u.c., un kurā pašlaik ir uzkrāti 14,7 miljoni latu. Iepriekš šī likuma norma izraisīja diskusijas gan valdībā, gan Saeimā, kā arī iebildumus no Valsts kancelejas un Ģenerālprokuratūras, kas uzskatīja, ka garantiju fonds būtu jāpārņem valsts pakļautībā esošai aģentūrai, nevis apdrošinātāju veidotai sabiedriskai organizācijai. Taču to prasa ES.

Autovadītājiem, braucot pa Latviju, tāpat kā līdz šim būs nepieciešama apdrošināšanas polise vai uzlīme, nevis gan uzlīme, gan polise, taču, izbraucot no Latvijas, autovadītājiem obligāti turpmāk būs jāņem līdzi apdrošināšanas polise, kas aizstās Zaļo karti.

Likums arī paredz, ka, izvērtējot ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto personu atbildību par nodarītajiem zaudējumiem, apdrošinātājiem būs jāpamatojas uz Valsts policijas sagatavotajiem dokumentiem un pieņemtajiem lēmumiem, kā arī jāņem vērā ceļu satiksmes negadījuma apstākļi.

Tostarp standarta apdrošināšanas līgumus varēs slēgt uz trim, sešiem un deviņiem mēnešiem vai gadu, nevis īsākiem termiņiem.

Jaunais likums stāsies spēkā 1.maijā.

RĪGA, APR 07, BNS

 
Visi komentāri
 
122295. viesis 7.aprīlis 2004 9:51
0 0 Atbildēt

Par tiem termiņiem gan sviests :)

122315. viesis 7.aprīlis 2004 10:28
0 0 Atbildēt

visur tik runaa ka mainiisies OCTA cenas, bet nekur nesmu redzeejis tieshi par cik. Vai kaads var to pateikt? Bet tieshaam preciizu informaaciju, nevis "viena tante teica"

122353. viesis 7.aprīlis 2004 12:29
0 0 Atbildēt

labaak pastaastiet kaa es ar latvieshu valodaa raxtiitu OCTA tikshu peec 1. maija uz eiropu? tak noteikti i leishu i polju robezhsargi uzraus desaa ka priex :(

122419. viesis 7.aprīlis 2004 17:27
0 0 Atbildēt

Nu kapeec jaapdroshina ja nebrauc

122443. viesis 8.aprīlis 2004 0:39
0 0 Atbildēt

Nepatiik man tie terminji! A ja man vajag remonteejamu auto paardziit no vienas vietas uz otru?? Kapeec, lai es apdroshinaatu uz 3 meeneshiem, ja liidz shim normaali vareeja apdroshinaat uz vienu dienu??? Stulbums!

Dugass

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 2

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti