Ekspedīcija: 19000 km ekspedīcija pa Latīņameriku 7

 
23.septembris 2004 9:24

Šā gada beigās - decembrī - Latvijas entuziasti apņēmušies veikt ļoti sarežģītu un garu ekspedīciju pa Latīņameriku "Saules vārti". Tās kopējā distance ~ 19000 kilometru. Šim nolūkam ir iegādātas 2 vācu ugunsdzēsēju mašīnas, kas tiek aprīkotas ekspedīcijas vajadzībām.


Kāpēc vispār jābrauc uz Latīņameriku un kam no tā kāds labums? Galvenie ekspedīcijas mērķi ir izplatīt informāciju par Latviju Latīņamerikā, kā arī iegūt un nogādāt uz Latviju iespējami plašāku informāciju par Latīņameriku un tās iedzīvotājiem.

Ekspedīcijas laikā plānots veikt pētījumus par etnisko daudzveidību Latīņamerikā un mazo tautu izdzīvošanas iespējām mūsdienās. Tāpat ir plānots apsekot jaunākos arheoloģiskos izrakumus un pievērst uzmanību tropisko mežu aizsargāšanas jautājumiem. Pēc Krievijas Zinātņu Akadēmijas sastādītās programmas tiks apsekoti vairāk nekā 40 UNESCO vispasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā ietvertie objekti.



Kāpēc pa Latīņameriku jābrauc tieši ar ugunsdzēsēju automašīnām, nevis, piemēram, ar motocikliem, džipiem, velosipēdiem vai kā savādāk? Pirmkārt, jau tāpēc, ka savādāk tas jau ir paveikts līdz šim. Otrkārt, tāpēc, ka braucēji pārsvarā ir latvieši, kuriem jāiekļaujas noteikta budžeta robežās un Vācijā bija iespējams lēti nopirkt divas Mercedes Benz mašīnas ar mazu nobraukumu.

Ekspedīcijas “Saules vārti” sākums paredzēts 17.decembrī, Rīgā, kad uz kuģa transportēšanai uz Ameriku tiek uzkrautas abas ekspedīcijai speciāli sagatavotās automašīnas, ko tālajā ceļā pavadīs 3-4 ekspedīcijas dalībnieki. Paredzēts, ka Meksikas ostā Verakruzā mašīnas tiks nogādātas 2005.gada 9.janvārī un tur ekspedīcijai piebiedrosies pārējie dalībnieki.

Tālāk ekspedīcijas maršruts ved pa Meksiku, Belizu, Gvatemalu, Hondurasu, Nikaragvu, Kostariku, Panamu, Peru, Bolīviju, Čīli un Argentīnu. Ceļā paredzēts pavadīt aptuveni 3 mēnešus. Buenosairesā mašīnas atkal tiek uzkrautas uz kuģa un 2-3 ekspedīcijas dalībnieku pavadībā nogādātas Rīgā, kur 2005.gada 10.aprīlī plānots ekspedīcijas noslēgums.

Ekspedīcijas vadītājs un idejiskais tēvs ir daudz pieredzējušais autoceļotājs Valdis Brants, kurš līdz šim organizējis jau vairākas nopietnas autoekspedīcijas un pārbraucienus. 1989. gadā viņš kļuva par pirmo un pagaidām vienīgo cilvēku pasaulē, kam ar Latvijā ražotu automašīnu “Latvija” izdevās apbraukt apkārt pasaulei. 2002. gadā viņa vadībā notika veiksmīga autoekspedīcija “Pasaules Jumts” uz Tibetu. Ir bijuši neskaitāmi mazāka mēroga pārbraucieni un ekspedīcijas, kas visas noritējušas vairāk vai mazāk sekmīgi.

Arī citi ekspedīcijas “Saules vārti” dalībnieki ir vairāk vai mazāk pieredzējuši ceļotāji, no kuriem daži ir piedalījušies Valda Branta organizētajās autoekspedīcijās uz Tibetu un Karēliju. Ekspedīcija ir starptautiska, jo tajā piedalās arī ASV (maiju kultūras pētnieks), Krievijas (ekspedīcijas ārsts, vairāku UNESCO atbalstītu ekspedīciju vadītājs), Šveices (žurnālists) un Francijas (TV operators) pilsoņi. Ekspedīcijā piedalīsies filmēšanas grupa, kas paredzējusi uzņemt filmu par Latīņameriku un regulāri sūtīt Latvijas Televīzijai videomateriālu par ekspedīcijas norisi. Pēc ekspedīcijas un tās laikā ir paredzētas daudzas publikācijas presē, kā arī sadarbībā ar izdevniecību “Jumava” paredzēts izdot grāmatu par ekspedīcijas norisi.

Ekspedīcijas pamatsastāvā joprojām ir 2 brīvas vietas. Ļoti noderīgi mums būtu cilvēki ar spāņu valodas zināšanām un C kategorijas autovadītāja tiesībām un pieredzi.

Daļu ekspedīcijas izdevumu sedz tās dalībnieki, bet bez sponsoriem un atbalstītājiem mums tomēr neiztikt. Ekspedīcijas dalībnieki ir pateicīgi firmām “Abora”, “Auto-kada”, “VPL”, “Falck”, “Varāns”, ”Veselības centrs 4” un citām par sniegto finansiālo un materiālo atbalstu. Joprojām tiek meklēts ekspedīcijas ģenerālsponsors un atbalstītāji, kam tiek piedāvātas reklāmas iespējas televīzijā un presē, kā arī likumā paredzētās nodokļu atlaides.

Plašāka informācija par ekspedīciju “Saules vārti” pieejama mūsu mājas lapā www.interexpedition.com

Harijs Sils
 
Visi komentāri
 
140992. viesis 23.septembris 2004 10:23
0 0 Atbildēt

pasākums izklausās diezgan reāls, iespējams ka jānoskaidro kā pieteikties..., vienīgais laika posms tāds pagarš:)

Redaktors 23.septembris 2004 10:25
0 0 Atbildēt

Tikai piesakoties, neaizmirsti, ka "reālas" dalības maksas nav atceltas :)

141078. viesis 23.septembris 2004 12:36
0 0 Atbildēt

buus japaseko liidi pasaakumam

141081. viesis 23.septembris 2004 12:38
0 0 Atbildēt

Lai veicas.Trakajiem pieder pasaule:)

141167. viesis 23.septembris 2004 21:52
0 0 Atbildēt

Celojums suepr , sapnis.................

Bet auto ............., labaks par RAF nedaudz ir, varbuut Latiinamerika ir iespejas dabuut sim "auto muzejam" detalas vieglak.............

Par celojuma ideju +10,

par auto izveli +3

141669. viesis 29.septembris 2004 12:09
0 0 Atbildēt

Vai Brants nav tas pats, kurš kādreiz vienatnē aizrullēja pāri visai krievzeme līdz Magadānai? Ko?

150158. viesis 29.novembris 2004 17:20
0 0 Atbildēt

Kāpēc nav sīkākas informācijas par auto tehniskiem datiem un iespējām, ar kuru katru vecu meseri tālu netiksi???

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti