Cietušo skaitu mazinās ar kampaņu un CP aktivitātēm 15

 
6.decembris 2004 9:36

Ceļu satiksmes negadījumos (CSNg), kuros cieš gājēji, nāves gadījumi ir divreiz biežāk, nekā citos satiksmes negadījumos. To apliecina arī pagājušā gada statistika - lielākais īpatsvars no bojā gājušajiem bija tieši gājēji – 181.

Citos negadījumos, piemēram, transportlīdzekļu sadursmēs bojā gāja 90, uzbraucot velosipēdistiem 40, auto apgāšanās rezultātā 27 cilvēki.

3. decembrī Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) tika rīkota preses konference, kuras laikā medijus iepazīstināja ar jauno sociālo kampaņu Gājējs vai bojāgājējs?, kas veltīta gājēju drošībai. Ņemot vērā, cik maz gājēju Latvijā aizdomājas par to, vai citiem satiksmes dalībniekiem viņi ir redzami, un to, kā viņi izturas uz ielas, Iekšlietu, Satiksmes ministrijas, CSDD un Valsts policija kopīgi sagatavojusi šo kampaņu.

"Sagatavota ļoti laba un spēcīga reklāmas kampaņa, kas atbilst Latvijas realitātei," kampaņu vērtē Ēriks Jēkabsons, Iekšlietu ministrs.

Situācijas raksturojums.

Ielu šķērsošana neatļautā vietā, kā arī atstarotāju nelietošana diennakts tumšajā laikā ir divi galvenie iemesli, kādēļ CSNg cieš gājēji.

"Cilvēkiem raksturīgi redzēt to, ko viņi vēlas ieraudzīt un nepamanīt to, kas šķiet maznozīmīgs. Vairums braucēju ar acīm meklē to, kas varētu radīt bīstamību viņa braucamrīkam vai pašam braucējam. Nereti gan gājēji, gan velosipēdisti "izkrīt" no autovadītāja redzesloka," norāda Andris Luksiņš, CSDD direktors. "Tumsā šī situācija ir daudz dramatiskāka, jo gājēju, kurš iet pa ceļu bez atstarotāja, pat ļoti gribot un koncentrējot uzmanību, laicīgi ieraudzīt ir gandrīz neiespējami."

46% no smagajiem CSNg Latvijā notiek uz autoceļiem. Turklāt krēsla un tumsa ir pats bīstamākais laiks gājējiem, kad pārvietoties pa autoceļu nomalēm. Statistikas dati liecina, ka šajā laikā gājēji satiksmes negadījumos cieš uz pusi biežāk, nekā gaišā dienas laikā.

Dažādās valstīs veiktie pētījumi apstiprina vienu: astoņi no katriem desmit šoferiem, kas uzbraukuši gājējam diennakts tumšajā laikā, nav šo cilvēku pamanījuši!

Ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo statistika

Gājēji Kopā % gājēji no kopējā
2003. gadā (kopā) 181 493 36,7%
2003. gadā (1. ceturksnis) 36 76 47,4%
2003. gadā (2. ceturksnis) 22 95 23,2%
2003. gadā (3. ceturksnis) 27 139 19,4%
2003. gadā (4. ceturksnis) 96 183 52,5%

Kampaņas uzdevumi

- Skaidrot gājējiem atstarotāju nozīmi un mudināt tos izmantot;
- Atgādināt, ka Ceļu satiksmes noteikumi attiecas ne tikai uz auto vadītājiem, bet arī uz gājējiem, un to neievērošana ir iemesls satiksmes negadījumiem.

Kampaņas aktivitātes - TV klips (Latvijas TV un LNT);

- Trīs veidu plakāti, kas attiecīgi veidoti pilsētniekiem, lauku iedzīvotājiem un autobraucējiem;

- Radio reklāma latviešu un krievu valodā;

- Policijas aktivitātes: - pastiprināti tiks kontrolēti gājēji. Cilvēki, kas nenēsās atstarotājus, tiks brīdināti un saņems atstarotājus, savukārt tie, kas satiksmes noteikumus pārkāps regulāri, tiks sodīti.

Kampaņa ilgs no 1. – 22. decembrim, savukārt vides plakāti atgādinās cilvēkiem par gājēju drošību vēl vairākus mēnešus.

Kampaņas radošie autori Aģentūra Bates / RedCell

Kampaņu atbalsta - Pilsētas plakāti tiks izvietoti sadarbībā ar JCDecaux Unicom; - Sadarbībā ar Latvija Statoil plakāti būs izvietoti 26 Statoil DUS; - 5000 plakāti sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Pastu - visās pašvaldībās; - No 1. decembra atstarotāji būs pieejami visās Latvijas pasta nodaļās - Sadarbībā ar Aldari – plakātus izvietos lauku veikalos.
 
Visi komentāri
 
150879. viesis 6.decembris 2004 9:56
0 0 Atbildēt

Cerība muļķa mierinājums !!!!

150880. viesis 6.decembris 2004 10:04
0 0 Atbildēt

da bla apsaut tos *******asus kas naktii bez atstarotajiem velkas pa celja malaam

150899. viesis 6.decembris 2004 10:49
0 0 Atbildēt

Pilniigi piekritu, jo tos pašnavniekus dažreiz vispaar nevar pamaniit. Bet vai tada tipa akcijas kaut ko dos?

150902. viesis 6.decembris 2004 10:59
0 0 Atbildēt

kkas jau ir jaadara. tas fakc

150909. viesis 6.decembris 2004 11:27
0 0 Atbildēt

Buutu labaak ne tikai pastaa saakushi tos atstarotaajus tirgot, bet visaas Maximaas un Rimi ari + vareeja jau arii savaadaakus atstarotaajus kaa piemeram liimeejoshaa lenta ko var uz velo liimeet un taadus ko var ar lipuchkaam pielikt nonjemt no apgeerba.

150913. viesis 6.decembris 2004 12:16
0 0 Atbildēt

"...savukārt tie, kas satiksmes noteikumus pārkāps regulāri, tiks sodīti."

Diemžēl pēc šīs frāzes izlasīšanas top skaidrs, ka gājēju slampāšanā pa ielām NEKAS nemainīsies.

Vai tiešām jaunie CSN nosaka, ka gājēji jāsoda tikai regulāru (pat ne atkārtotu!) pārkāpumu gadījumā?

150920. viesis 6.decembris 2004 12:58
0 0 Atbildēt

LJOTI LABI. REKLAAMAS RULLIIC IEKSH TV ARII BAIGI LAPS.

150922. viesis 6.decembris 2004 13:33
0 0 Atbildēt

nu atvainojiet. es laikam vieniigais esmu pamaniijis, ka ir ziema un cilveeki braukaa mazaak, uzmaniigaak un ir samazinaajusies satiksmes intensivitaate briivdienaas uz shosejaam???

150937. viesis 6.decembris 2004 17:43
0 0 Atbildēt

Debili jep ih. Ziema tagad,mashinu maz, a vot kads bus vasara,tas atkal bus. Interesanti a kadas akcija CP riko uz shosejam? Tipa Radaru akcija?:))) Smeikligi. A ar gajejiem kaut ko vajag darit, vini patiesam ir "bezpredelshiki". Blin, prieksam tas akcijas? Labak par akcijas naudu apgaismotu gajeju parejas Riga! A to blin kadus 10 apgaismoja un viss.

150960. viesis 6.decembris 2004 22:04
0 0 Atbildēt

Esmu pateiciiga sai kampanjai, jo taa viesj ceriibu, ka situaacija uz celjiem mainiisies, tacju reklaama darbojas ar iebiedeesjanu, nevis izgliitosjanu, turklaat ''es" forma (vismaz tajaa reklaama, ko dzirdeeju) uzliek negatiivu bloku muusu praatam. Buutu bijis labaak, ja tiktu vairaak uzsveerts atstarotaaju lietosjanas nepieciesjamiiba, taapat varbuut kautkaa aspraatiigi kokjeteet par dziiviibas un naaves robezju, kuraa izdziivo gudraakie... bet taa jau ir-- viss notiek, kaa tam jaanotiek

150965. viesis 6.decembris 2004 22:17
0 0 Atbildēt

sakiet tikai kas sos noteikumus ieveeros??

150968. viesis 6.decembris 2004 22:27
0 0 Atbildēt

jaa rakstits ka atkartotus parkapejus sodiis,bet Aluksnes policija jau pirmaja reizee uzliek sodu 2ls un pat atstarotaju neiedod ,kas viniem butu jaadara,vot cuciba!

150977. viesis 7.decembris 2004 8:57
0 0 Atbildēt

Ko niekus - gaajeeji mums ir taadi pashi kaa brauceeji ... par visu pofig :( ka tik aatraak paari ielai vai maajaas ...

Nu ir jau jeega no katras akcijas, jo, kaa teikts gudros talmudos, ja izdodas kaut vienu dziiviibu saglaabt, tad puules nav bijushas veltas ...

Tomeer:

1) Tas vairaak atgaadina ciinju ar terorismu ... ja gaajeejs, taapat kaa dalja a-vadiitaaju, tiek uzskatiits par potenciaalu noziedznieku ...;

2) nu sakiet Bumbarashkam, man, - kaa man jaasaprot kaut kur izskaneejushie draudi - mums viena alga, ka Tev nav atstarotaaja iegaades iespeeja - traapiisies otrreiz maksaasi ... :( vai tad, piemeeram, me pa Briiviibas streetu vai citaam (nominaali apgaismotaam) ielaam buutu jaavazaajas kaa Zsv egliitei? Nee, nu me jau saprot, ka laukos un citur tumshaas vietaas - ok, pashu besii, ja deelj pretimbraucosha me taadu ritenjbrauceeju ierauga 10 - 15 metru attaalumaa, tomeer ... :)

151002. viesis 7.decembris 2004 10:49
0 0 Atbildēt

Neticu ka ir kāds efekts.

Pagājušā nedēļā no rīta ap 8 Rumbulā bija notriekts un miris gājējs.

Vakar Barona un Blaumaņa ielu krustojumā ap 18.15 mersis bija notriecis vīrieti, kurš laikam tomēr palika dzīvs.

Kurš te ir cēlonis - šoferīšu neuzmanība, gājēju nolaidība vai neuzmanība, slidenie ceļi, neapgaismotie ceļa posmi - mēs laikam nekad neuzzināsim.

Bet dažādi ministri un CP funkcionāri, mēri,lai izliktos par kompetentiem, it kā cīnīsies ar iepriekšējo radītām problēmām, lai sev nolikto laiku noturētos labi apmaksātos amatos.

Bet būtībā jau nekas nemainās. Mainās veids, kā gājējam iet bojā. Cēloņi jāmeklē sabiedrības apziņā un domāšanā, nevis sekās (tumšie ceļi, neesoši atstarotāji, slidenas ielas utt.)

151075. viesis 8.decembris 2004 9:58
0 0 Atbildēt

150968. viesis 06.12.2004 22:27

----------

Gods un slava Alūksnes policijai!

Kaut vai rāk būtu tādu policistu...

Ak nabaga gājēji, grib lai policisti izdalītu atstarotājus, aiz rociņas pār ielu pārvestu un vēl pateicību izteiktu. pēc Ls2.- soda varbūt vismaz aizdomāsies (kaut vai bailēs no policijas), ka ir jāiepērk tie atstarotāji. Savādāk tie kuriem tos atstarotājus dala par velti, karina tos eglītē kā rotājumus...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti