Radzes aizliegtas. Alternatīvu drošai braukšanai nav! 139

 
5.janvāris 2005 11:00

Lai kādus spriedumus un vērtējumus sniegtu politologi un ārvalstu eksperti, diemžēl jāsecina, ka Latvija nav demokrātiska valsts, kurā lēmumi tiek pieņemti sabiedrības interesēs.

Savu apgalvojumu pierādīšu izanalizējot valsts politiku vienā no satiksmes drošības jomām.

Sākusies kārtējā stihiskā ziema. Pirmajās aukstajās dienās radio nepārtraukti raida brīdinājumus par apledojušiem ceļiem. Arī pēc atkušņa saņemam jaunas ziņas par apledojušiem ceļiem. Tiek saņemtas ziņas par smagām avārijām, pirmajiem sniega un ledus upuriem.

Atskatoties pagātnē jāsecina, ka diskusija par satiksmes drošību šogad iegājusi jaunā attīstības gultnē. Par nepieciešamību uzlabot situāciju satiksmes drošībā jau no vasaras spriež plašsaziņas līdzekļi, Saeimas deputāti, premjerministrs un arī ministri. Patīkami, ka aktivitāte nav tikai dekoratīva un neaprobežojas ar runāšanu. Iekšlietu ministrs pieprasa pastiprināt Ceļu policijas darbu, kā arī gatavo izmaiņas likumdošanā, lai ar finansiāliem argumentiem ietekmētu pārgalvīgus un dzērušus braucējus.

Satiksmes drošības padome atrod par iespējamu atbalstīt sociālās reklāmas kampaņu un tam novirza Ls 126 000, kuras pirmā kārta, veltīta gājējiem jau sākusies. Mediji aktīvi atspoguļo satiksmes negadījumus, uzskaitot upurus, laikraksti piedāvā speciālistu pārdomas par situāciju un tās uzlabošanas mehānismiem. Mums tiek dota iespēja iepazīties ar bojāgājušo tuvinieku pārdzīvojumiem, mediķu atmiņas par pārdzīvoto smagu negadījumu vietās. Skumjš fakts, bet 2004. gadā uz autoceļiem dzīvības zaudējuši 509 cilvēki.

Diemžēl valdība ar vienu roku dodot ieguldījumu satiksmes drošības uzlabošanā ar otru roku atņem Latvijai nozīmīgu drošības elementu ziemas satiksmes apstākļos – riepas ar radzēm. Valdība, iekļaujot noteikumos jaunu punktu, šovasar nolēma, ka no 2008. gada Latvijā ir aizliegtas radžotas riepas. Jautājums tika izskatīts bez garām diskusijām.

Interesanti, ka atbalstu bez garām debatēm saņēma visi Ceļu satiksmes noteikumu punkti, kurus skatīja 2004. gada 29. jūnijā. Skaidrs, ka Ceļu satiksmes noteikumi bija jāpieņem - tie pēc būtības bija jāsaskaņo ar Ceļu satiksmes likumā noteiktajiem normatīviem. Nekavējošu lēmumu pieņemšanu vecināja arī ažiotāža ar soda punktu sistēmu, saskaņotā paziņojuma ieviešana pēc avārijas un citas normas, kurām bija jāsāk darboties ar 1. jūliju. Darba valdībai bija daudz. Interesanti, ka likumprojekta anotācijā norādīts, ka Ceļu satiksmes noteikumu izmaiņas nekādu ietekmi uz makroekonomisko vidi neatstās. Diemžēl nozīmīgus pētījumus Latvijā šajā jomā neviens nav veicis un šķiet, ne vien nav izvērtēta citu valstu pieredze, bet neviens ierēdnis pat nav mēģinājis ar to iepazīties. Ko šī norma dos satiksmes drošībai un Latvijas autovadītājiem? To, ka šāds aizliegums nav viennozīmīgs apliecina fakts, ka, lai izvērtētu radžu lietošanas plusus un mīnusus, daudzās pasaules valstīs veikti apjomīgi pētījumi, ar mērķi noskaidrot radžu lietošanas ietekmi uz valsts makroekonomisko vidi.

Izvērtējot radžu aizliegumu jāsecina, ka kāds bez liekas ažiotāžas izdarījis lāča pakalpojumu lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, neizvērtējot sekas. Loģiski, ja radžotu riepu lietošanai ir sezonāls raksturs un noteikti ierobežojumi to lietošanai siltajos gadalaikos. Vasaras sezonā radzes bojā asfalta segumu. Bet par to, vai aizliegt radzes ziemā, būtu nepieciešams nopietni un pēc būtības izvērtēt visus plusus un mīnusus. Tas pirms noteikumu pieņemšanas nav izdarīts.

Vienīgais kaut cik saprotamais šī lēmuma pieņemšanas lobētājs ir autoceļu uzturētāji, kuri varēja atsaukties uz Vācijas un Polijas pieredzi, kur radžotas riepas aizliegtas vispār.

Mūsu ziemas, neraugoties uz dažādajiem mājieniem par globālo sasilšanu, savās izpausmēs ir tuvākas Skandināvijas, nevis Viduseiropas ziemas apstākļiem. Vairums skandināvu joprojām brauc ar radžotām riepām. Šis fakts liek aizdomāties par ekonomiski attīstīta reģiona loģiskā saprāta atrasto risinājumu drošai braukšanai. Arī Igaunijā ziemas sezonā priekšroka tiek dota radžu riepām, kur ar radžu riepām ziemas sezonā tiek aprīkoti vidēji 80% automašīnu. Vidzemes augstienes pauguros un Sabiles apkaimē izlocītie ceļi nav līdzīgi vienmuļajiem Polijas un Vācijas plašumiem. Interesanti, ka autovadītājiem un komunālajiem dienestiem ziema Latvijā parasti sākas negaidīti, pārsteidzot nesagatavotus kā vienus, tā otrus.

Lai arī modernās ziemas riepas ar plašu lamelējumu nodrošina augstus drošības rādītājus uz dažādiem segumiem, Latvijas klimatiskajos apstākļos bieži veidojas apledojums, uz kura radžotas riepas nodrošina labāku saķeri, sekojoši nodrošinot drošāku auto vadīšanu un saīsinot bremzēšanas ceļu.

Pēc CSDD īsās un optimistiskās informācijas, ka radžotas riepas būs aizliegtas un visiem būs labi, bija interesanti iepazīties arī ar interneta portālu komentāros paustajām atziņām, ka paēdušais neēdušo nesaprot. Komentāros lasāma pārliecība par Rīgas kungu augstprātīgo attieksmi, kuri ar šoferiem pie stūres pārvietojas pa vairāk vai mazāk tīrītām un kaisītām ielā, bet neredz Latvijas reģionu apledojušos ceļus. Iespējams, ka CSDD vadītāja autokrosā un rallijreidos gūtās braukšanas iemaņas ļauj justies pārliecinoši uz jebkura ceļa seguma, bet šādu iemaņu nav lielākajai daļai valsts iedzīvotāju.

Neraugoties uz moderno tehnoloģiju sasniegumiem, bezradžu riepu ražošanā, radžota riepa joprojām nodrošina īsāku bremzēšanas ceļu uz ledus. Lai arī skeptiķu minētais nelielais ieguvums - 5 līdz 10 % īsākais bremzēšanas ceļš, ko nodrošina radžota riepa uz ledus, procentuālos skaitļos neizskatās pārliecinoši, pārrēķinot šos procentus metros, ieguvums ir ievērojams. ASV veiktajā pētījumā, salīdzinot 12 radžotu un 12 bezradžu ziemas riepu bremzēšanas ceļa garumu uz ledus pie ātruma 50 kilometri stundā, vidējā starpība bija 14 metri par labu radžotajām riepām. Auto ar radžotām riepām apstājās vidēji pēc 45,3 metriem, bet ar bezradžu riepām pēc 59,3 m. Diemžēl nereti pietrūkst tieši šo dažu metru, lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījuma. Moderno vieglmetāla radžu ietekme uz ceļa seguma nodilumu nav būtiska, bet cilvēka dzīvībai ir viena no augstākajām vērtībām. Nereti pietrūkst dažu metru, lai izvairītos no traģēdijas un upuriem, kuru skaits Latvijā joprojām ir pārāk augsts.

ASV, Skandināvijā un citās valstīs veikto pētījumu gala secinājumā atzīts, ka radžu aizliegšana var samazināt izdevumus par ceļa seguma uzturēšanu, tomēr makroekonomiski rēķinot valsts zaudējumi ir lielāki. Zaudējumi, kas rodas autoīpašniekiem saistībā ar ceļu satiksmes negadījumiem, zaudējumi, kas rodas valstij investējot papildus līdzekļus veselības aprūpē, lai aprūpētu negadījumos cietušos satiksmes dalībniekus.

Neatbildēts ir jautājums vai izvērtēta šī lēmuma ietekme uz tūrismu. Ja Igaunija, kā arī Skandināvijas valstis neieviesīs analoģiskas prasības, mēs zaudēsim virkni tūristu no kaimiņvalstīm, kas izvēlas ceļošanu ar personīgo transporta līdzekli arī ziemas sezonā! Interesanti, ka plašsaziņas līdzekļos publicētā informācija liecina, ka tūristu skaits no Skandināvijas pieaug. Gan to, kas šķērso Latviju caurbraucot, gan to, kuriem Latvija ir ceļojuma galamērķis. Protams, arī uz Poliju vai Vāciju nav iespējams aizbraukt ar radžotām riepām. Tomēr mazajai Latvijai mūsu ziemeļu kaimiņu iebraukšana ir krietni nozīmīgāka, nekā lielajai Vācijai.

Diemžēl jāsecina, ka ir atbalstīta viena iniciatīva neveicot pilnvērtīgu problēmas izvērtēšanu un ietekmi uz satiksmes drošību un valsts ekonomiku. Laikā, kad sabiedrības uzmanības degpunktā ir diskusija par avāriju, cietušo un bojāgājušo skaita samazināšanu, lēmums, kas pēc pasaulē veikto pētījumu atzinuma palielina avāriju risku, ir vairāk nekā divdomīgs.

Ceru, ka kāds šajā valstī var paskaidrot, kāpēc pieņemts lēmums, kurš pasliktina satiksmes drošību un kādā veidā nelielai interešu grupai, par kādu uzskatāmi ceļu uzturētāji, ir izdevies nodrošināt pret sabiedrības interesēm vērstu lēmumu.

SIA "ARI-VI" komercdirektors
Ainārs Cīrulis

 
Visi komentāri
 
153491. viesis 5.janvāris 2005 9:25
0 0 Atbildēt

Sen jau par shito domaaju un pilniigi piekriitu raxta autoram. Varu aizvest "gudros" EU normu pielaagotaajus 20 km no riigas, kur celsh ilgu laika posmu ir praktiski spogulis (normaals, regulaari greidereets grants celsh, pa kuru ir arii trafiks). Mashiina apstaajoties vairs nespeej uzsaakt braukt, bet nosliid no celja nost. btw laika apstaaklji tagad ir piemeeroti shim experimentam. Un es NETICU, ka peec paaris gadiem kas buus mainiijies. Ja celju kvalitaate un arii ziemas tiiriishanas kvalitaate biezhi vien ir apshaubaama pat uz lielajaam shtraaseem. Sorry, nevar iebaazt visu eiropu vienaa maisaa, ir paaraak lielas klimatiskaas, finansiaalaas (vareetu veel paturpinaat - nacionaalaas, veesturiskaas, utt) iipatniibas. Shie pashi gudriishi vareetu aizbraukt uz kaadu ziemas trasi un izmeegjinaat shiis "modernaas, inteligjentaas un labaakaas" bezshipu riepas pret parastaam shipeneem.

153492. viesis 5.janvāris 2005 9:26
0 0 Atbildēt

Jā nu referāts izcils, tikai ko cien. autors ar to visu gribēja pateikt?

Un vai ir salīdzinājis tos pašus bremzēšanas datus uz sausa vai slapja asfalta, kāds ir pārsvarā mūsu ziemās?

Un tādi braukšanas apstākļi, kur radžotai riepai ir priekšrocības ir labi ja 20% no visas ziemas sezonas!

153493. viesis 5.janvāris 2005 9:28
0 0 Atbildēt

Ja taa buutu atklaataa veestule satiksmes ministrijai tad es saprastu cilveeka centienus klabinaat pa taustinjiem, bet pagaidaam es noveeroju tendenci ka tas ko mees te ieksh iauto apspriezham un pieraadam ir tikai muusu viduu, par shiim probleemaam paareejie saaks ausiities peec kada gada diviem vai pat trijiem :(

153495. viesis 5.janvāris 2005 9:37
0 0 Atbildēt

Uz plika ledus radzes ir tikai par 10% labākas nekā labas bezradžu ziemas riepas.

153496. viesis 5.janvāris 2005 9:38
0 0 Atbildēt

Teikšu tā, ar radžu riepām pat uz lielajām šosejām (vismaz šajā ziemā) jūtos daudz drošāk. Viss ir konkrēti apledojis, un tur bezradžu riepas zaudē visai jūtami.

Domāju, ka likuma norma par radžu riepu aizliegumu ir sasteigta.

153497. viesis 5.janvāris 2005 9:39
0 0 Atbildēt

Ak jā, tie 10% principā ir apmēram 5 metri bremzēšanas ceļa...

UN TAS IR ĻOTI DAUDZ !

153498. viesis 5.janvāris 2005 9:40
0 0 Atbildēt

alternatiiva vienmeer ir - braukt leenaak!

153499. viesis 5.janvāris 2005 9:40
0 0 Atbildēt

bla bla bla ..... celji tik "labi" sakopti un kaisiiti, domaaju A-klases celjus.Cik reizes jau shogad jau naacaas braukt pa netiiriitu,totaali apledojoshu A-klases celju un diemzeel nevienu kaisiitaaju pa celjam nemaniiju ! ! !

153500. viesis 5.janvāris 2005 9:42
0 0 Atbildēt

Atvainojos, nevaru nesmaidīt - "Sākusies kārtējā stihiskā ziema". Stihiska ziema, ak vai... Nu c'mon! Kāda stihija? Pat sniegs tā īsti nav bijis. Akjā, 3 dienas bija. Vaiiiii....

Nu es jau piekrītu, ka ir stulbi aizliegt tās radzenes. Kautgan satiksmes drošību es šaubos vai tas ietkemēs. Cilvēki ka brauca ta brauks kā idioti. Kamēr nenāks pie prāta un kamēr neviens ta nopietni nepieķersies apmācīt kā pareizi jābrauc, tikmēr nekas nemainīsies. Vienmēr atradīsies mudaks kas uzskatīs ka radzenes viņu paglābs vienmēr un tapēc vālēs kā vella parauts apkārt...

Cita lieta ir tiešām laukos, kur pa sū*ainiem ceļiem radzes tiešam vajadzīgas lai izkārpītos.

153501. viesis 5.janvāris 2005 9:43
0 0 Atbildēt

Un kādēļ jāuztraucas??? Visus savus braukšanas gadus (~10) esmu braucis tikai ar riepām BEZ radzēm un nekādu problēmu. Un esmu braucis pa visdažādākajiem ceļiem (lai kādam nerodās vēlme bilst kaut ko par šosejām un tīrām ielām). Un man NAV bijušas problēmas. Ja māk braukt un necenšas tēlot baigo gaili un pārvērtēt savas spējas uz ceļa, tad bez radzēm arī var pabraukt un tīri labā ātrumā (ne uz 50 un arī nepārkāpjot CSN). Savukārt daži labi AR radžotām riepām iedomājas, ka nu tik ir nežēlīgā saķere i uz ledus i uz slapja asvalta un velk pa deviņi mēmi un, protams, ievelk krūmos. Tā ka ja brauc droši, tad ar visām riepām var pabraukt bez problēmām.

153502. viesis 5.janvāris 2005 9:44
0 0 Atbildēt

Ko var gribēt, ja autoceļus tīra tikai 6 automašīnas.

153503. viesis 5.janvāris 2005 9:45
0 0 Atbildēt

Un vispār.... Kam bail, vai nemāk braukt ar mašīnu, lai brauc ar vilcienu :) Tam pie peee ledus vai sniegs :)

153504. viesis 5.janvāris 2005 9:46
0 0 Atbildēt

Cik saprotu, testos izmantotas jaunas riepas. Man liekas, ka riepas bez radzēm pēc gada lietošanas, ir vēl neefektīvākas par līdzīga vecuma/nobraukuma radžotām riepām...

153505. viesis 5.janvāris 2005 9:47
0 0 Atbildēt

Atbalstu.

153509. viesis 5.janvāris 2005 9:54
0 0 Atbildēt

Tāpat pus Latvija brauc ar pusplikām riepām nopirktām 'second hand'........te arī ir tā lielā vaina!Nav tak tās naudas cilvēkiem pirkt labas riepas :(

153510. viesis 5.janvāris 2005 9:57
0 0 Atbildēt

Pirms jaunaa gada Tēvs ar bezradzenem,kad bija atkala Kuldīgas pusē vispar pabraukt nevareja.

Sētā kur no ielas ir apm.20% slīpums man nācās viņu ar vilkšanu ievilkt.

Lielās šosejass ir OK,bet kā nost tā bez radzēm neiztikt,it sevišķi ja uznak + pēc mīnusiem.Laukos tad ir pliks ledus.

153511. viesis 5.janvāris 2005 9:59
0 0 Atbildēt

Peec www.lad.lv zinjaam, celju ar melno segumu ir 13730km vai 20% no kopeejaa (69919km) skaita. Citaats no "Valsts galveno un pirmaas shkjiras autocelju uztureeshana 2004./2005. gada ziemaa": Ziemas dienesti dara visu iespeejamo, lai celjus uztureetu iespeejami labaa kaartiibaa. Kopumaa to apruupee ir 17383km valsts autocelju. (Tas ir 25%)

Manupraat, kameer celju ar cieto segumu nav vairaak par pusi nav adekvaati ieviest aizliegumu lietot radzhotaas riepas. Un tiem kuri diendienaa sliipee nolaiziitaas brauktuves neviens tachu neliek braukt ar radzeem. Kapeec vajadzeeja taadu aizliegumu? Laikam tachu lai izpatiktu kaadam EU funkcionaaram.

153512. viesis 5.janvāris 2005 10:00
0 0 Atbildēt

Raksts ok, piekriitu autoram :)

153513. viesis 5.janvāris 2005 10:00
0 0 Atbildēt

palieku pie bezradžu riepām, starpība ir pavisam neliela bremzēšanas ceļa garumā, salīdzinot ar radžu riepām. nav kaitinošs ass, metālisks troksnis, uzbraucot uz asfalta. pie kam daudz braucot pa asfaltu, radzes ātri nodilst un tad vispār nav nekādas starpības ar bezradžu riepām.

153514. viesis 5.janvāris 2005 10:02
0 0 Atbildēt

jealousy u.c.:

pabraukājaties pa lauku ceļiem un tad kakājiet komentāros.

Vakar, 4/01, braucu pa ceļu Gulbene - Cesvaine (pa to ceļu kursē maršuta autobusi, ja kas...) Ceļš pilnīgi balts, piebraukts sniegs, netīrīts, apkusis, piesalis. Kravenieku izdangāts. Manam auto ir jaunas bezražu riepas un ar tām Vmax = 50 km/h.

Normāli ?

Niks

153515. viesis 5.janvāris 2005 10:02
0 0 Atbildēt

Bet protams. Un par 10% ir sliktaakas tikai LABAS bezradzu Ziemas riepas!!! un kas ir ar parastaam 2-3gadiigaam bezradzu riepaam saliidzinaajumaa ar 2gadiigu radzotu riepu vai vispaar kautkaada maximaa pirkat M+S ?

153516. viesis 5.janvāris 2005 10:06
0 0 Atbildēt

100% piekrītu raksta autoram !

153517. viesis 5.janvāris 2005 10:07
0 0 Atbildēt

Pilniba piekritu raxta autoram. Pats pec nopietnas paslidinasanas pa A klases celu pargaju uz sipenem.

153518. viesis 5.janvāris 2005 10:07
0 0 Atbildēt

100% piekrītu raksta autoram !

153520. viesis 5.janvāris 2005 10:11
0 0 Atbildēt

Iepriekšējās divas ziemas braucu ar ļoti vecām ( pēc tā saukto "speciālistu" domām) Gislaved radžotajām riepām gan pa šosejām, gan lauku ceļiem, gan pa Igaunijas ce;liem. Jutos lieliski. Pašlaik ir jaunas bezradžu riepas un reizēm uz ceļa negribās rādīties. Mans viedoklis -ja ziemā jābrauc ne tikai pa pilsētuun ~20km , tad labāk braukt ar radzēm!

153521. viesis 5.janvāris 2005 10:12
0 0 Atbildēt

Pag, pag, pag, bet vel jau radzes nav aizliegtas - tik un ta mes esam pirmajas vietas CSN zina uz noteiktu iedzivotaju skaitu. Sada skatijuma, neizskatas, ka sads aizliegums kaut ko butiski mainis, lai gan laukos un pa sosejam, manuprat, varetu ari neaizliegt braukt ar radzotam riepam.

/viess/

153524. viesis 5.janvāris 2005 10:19
0 0 Atbildēt

Uzskatu, ka radžotās riepas tik siltā , kā šī ziema, ir obligātas, jo uz lauku ceļiem veidojas tā saucāmā "āža mugura" - pliks, glums ledus, bez apmalēm , jo īsais sals sasaldē zemi, bet īsie sitltyumi spēj atkausēt tikai virskārtu un nokausēt valnīšus, kas ziemā ir labi izmantojami ...

Iespējmaā izejā, būtu atļaut radzes atsevišķos rajonos reģistrētiem auto.

153525. viesis 5.janvāris 2005 10:20
0 0 Atbildēt

Liidz shai ziemai biju ar braucis tikai ar bezradzhu riepaam, shogad izdomaaju nopirkt radzenes, uzlku Gislaved NF3. Godiigi sakot atskhjiriiba ir juutama, labaaka sakjere un arii uz ledus ir labaakas izjuutas, auto ir prognozeejamaks un vieglaak vadaams. Nedeeljas saakumaa daudzi krustojumi riigas nomalees bija smuki noledojushi un tajos vareeja redzeet ar kaadaam trajektorijaam pagriezienus iznjem bezradzhu un radzhu riepu iipashnieki.

Katraa zinjaa peec shiis ziemas esmu ar rokaam kaajaam par radzhu riepu izmantoshanu.

Tie kas ir zveerinaati bezradzhu riepu lietotaaji iesaku pameegjinaat radzhotaas, sapratiisiet ko esat zaudeejushi :)

Un par to likumprojektu, man liekas ka saeimaa tur likumprojektu vai protestu var iesniegt jebkursh pilsonis, tad nu vajag savaakties uzrakstiit tur kaut kaadu petiiciju, savaakt tur cik tur tos parakstus un aizsuutiit uz saeimu lai lemj veelreiz...

153526. viesis 5.janvāris 2005 10:20
0 0 Atbildēt

viesis rakstiija: Uz plika ledus radzes ir tikai par 10% labākas nekā labas bezradžu ziemas riepas. Ieveerojiet - LABAS bezradzu riepas! 90% autobrauceeju nepeerk LABAS riepas jo nevar atljauties un tiem 10%, kas taadas nopeerk, peec paaris meeneshiem uz muusu celjiem LABAAS riepas ir paarveertushaas par PARASTAJAAM :) Un taa mees visi janvaari saakam ar suudiigaam bezradzu riepaam. Apsveicam.

153528. viesis 5.janvāris 2005 10:22
0 0 Atbildēt

Jaa pavisam aizmirsu piebilst ka labas bezradzhu riepas ir aptuveni par 15% daargaaks par labaam radzhu riepaam :)

Savukaart taa labaa bezradzu riepa kas uz tiira ledus ir laba, ieraugot asvaltu paliek ljoti vaarga un nevariiga jo gumija ir krietni par miikstu.

153531. viesis 5.janvāris 2005 10:30
0 0 Atbildēt

jaabrauc ar galvu, neviss ar shipiem !

ja galvaa svilpo veejsh - tad nekaadi shipi Tev veciit neliidzees... jau gadus 6 braucu ar bezradzhu riepaam... neizjuutu absoluuti nekaadu diskomfortu !!! ja brauc praatiigi, tad viss Ok ! Protams, ja businesa dariishanaas jaalido katru dienu pa ledainiem celjiem, piemeeram uz Jeekabpilil vai Valmieru, vai Liepaaju, tad nav omuliigi, bet jabrauc noteikumu un sapraata robezhaas, tad nekaadus shipus i nevajag !!! :)

153532. viesis 5.janvāris 2005 10:31
0 0 Atbildēt

Pilnīgi piekrītu raksta autoram.

Kad agrāk strādāju mežos,tad nācās izbraukāt Latviju pa mazajiem ceļiem krustām,šķērsām.Pa Rīgu protams radzes nav vajadzīgas bet tiko nogriežamies no galvenajiem ceļiem,tā bez tām iztikt grūti.Un tikai nevajag tagad gudri d.i.r.s.t.,ka bezradžu riepas ir tikpat labas,kā radžotās.Vēl pāris gadus atpakaļ daudz ziemā braukāju pa amatieru ziemas sacīkstēm,protams ne jau oficiālajām.Un pa tīru ledu un nobraukātu sniegu ar radžotām navarkān,varēju izpogāt pat 4x4 bezradžu variantus.Tas bija ar siermašīnu.Radzes protams bija parastās ielas nevis sporta.

Tur jau tā lieta,ka tie kam nauda ir biezā slānī,tie var atļauties nopirkt bezradžu riepu jaunākos modeļus,pie kam katru sezonu.Bet ja budžets ir irobežots,tad sanāk ka jābrauc ar kautkādiem bezradžu mēsliem.

Piemēra pēc pašam bija tā,ka sakarā ar darba maiņu nu tieši sanāca ka nav naudas un riepas ar vajag autiņam.Tad pa 108Ls. nopirku 4 radžotas igauņu navarkas+tā cena ir ar pārmontēšanu un balansēšanu.Un nobraukāju 2 ziemas un teikšu ideāli.Ko tad pa tādu naudu var nopirkt bez radzēm?

Tad teiksim īpaši pa lauku rajoniem dzīvojošjiem ļautiņiem sanāks,ka riepu cena būs 3/4 no mašīnas cenas vai vēl labāk autiņa cenā.

153534. viesis 5.janvāris 2005 10:34
0 0 Atbildēt

Lasu un brīnos, ja bezrdžu ziemas riepas pērk lietotas vai ar tām brauc gan ziemā gan vasarā, tad ir problēmas! Pats tās mainu ik pēc trīs gadiem un nekādu problēmu, pērku jaunas un ne leišu bodītēs par 20 ls. Radžotām riepām priekšrocība ir ļoti neliela un arī tad tikkai uz tīra ledus, kas gan uz mūsu ceļiem ir reta parādība, savkārt sniegā vai uz neapledojoša ceļa tās pat ir mazāk efektīvas! Lai kādi laika apstākļi šoziem vai citu ir bijuši neesmu jutis problēmas, sneigs vai ledus barucu kā vasarā, ārpus pilsētas ~ 100 km/h!

153536. viesis 5.janvāris 2005 10:38
0 0 Atbildēt

Laukos bieži lieto vecas (pat līdz 10 zezonām) ziemas riepas, vai vissezonas riepas. Pat tad, ja tām ir saglabājies protektors, to efektivitāte nav diez ko labāka par vasaras riepām. Vienīgais, kas kaut cik atvieglo braukšanu ziemā šādā situācijā ir radzes. Tagad būs vairāk vecu vissezonu riepu lietotāju, jo vecas bezradžu riepas nav jēga likt.

153537. viesis 5.janvāris 2005 10:40
0 0 Atbildēt

Audit

pakonsultējies ar lauku rajonu iedzīvotājiem, viņi tev pastāstīs, cik reti ceļi ir apledojuši :)

Galīgi iebrauci auzās!

153538. viesis 5.janvāris 2005 10:41
0 0 Atbildēt

Tiiri subj:-Shvaki vaj LV ''akanomika'' liidz 2008 buus tiktaal attiistiijusies , lai dajebkursh vareetu nopirkt ''augstaakaa labuma'' bezshipenes , kuras meedz buut pat labaakas par ''vaariitajaamm'' radzju riepaam .

Personiskie ''peetijumi'' liecina ka tiktieshaam nav lielas starpiibas starp NF2 vai NF3 brauktspeeju saliidzinot ar ''daargajaam'' bezradzju(Q-''miikstajaam'')GY, Pirelli , Bridgestone , Michelin . BET ''leetaas'' bezradzju (kaadas var atljauties lielaakaa LV autobrauceeju dalja) ir pilniigs ANNUS !!!!???? - konkreeti tagad staav virsuu uz viena Golf III jaunas ''leetaas'' bezradzju uz otra NF3 , vienas dienas laikaa ,braukts ar abiem tika gan pa maziem celinjiem gan shoseju gan pilseetu , ar vienas stundas intervaalu un ar taam leetajaam taa paaraak labi nebij gan :):):) naacaas braukt ''mega praatiigi'' un ''bremzeet '' satiksmi .

Ja muusu 100 ''gudrie'' piedaavaatu subsiidijas , peerkot bezradzju ziemenes no top 5 saraksta , tad viss buutu ''kulee' , bet patreiz raadaas ka kaarteejo reizi kaut ko aizliedz , nemeegjinot nekaa kompenseet .

Vajadzeetu deputaatiem ljaut izbaudiit LV celjus , izbraucot tos ar Maximaa pirktaam bezradzju ''ziemeneem'' :):):)Nez vai jau naakamaa dienaa nesteigtu balsot vienaa lasiijumaa ''par izmainjaam radzjoto ziemas riepu lietoshanaa'' par labu radzju riepaam:):):)

153539. viesis 5.janvāris 2005 10:41
0 0 Atbildēt

Nu pat braucot praatiigi atshkjiiriibu ir iespeejams sajust ar bezshipeneem uz ledus ir krietni vieglaak uzrauties uz rupjiibu nekaa ar shipeneem.

Vienkaarshi ja visu laikyu lieto neshipotaas riepas nav ar ko saliidzinaat, pirms tam es ar domaaju ka neshipenes ir baigi labi utt, bet kad pameegjinaaju tad sapratu ka ir labaak.

Ekspirementam tejaa pashaa briivkalnu ledus trasee vareeja redzeet atshkjiriibu starp riepu veidiem...

Arii saliidzinaajumam Labas neshipotaas riepas ir daargaakas piem izmeeram 195/65/R15 - Hakapelita RSi - 108Ls, Michelin X-ICE - 74Ls, a Gislaved NF3 - 62Ls, Continental winter viking3 - 64Ls

Atshkjiriiba ir gan cenaa gan labumaa gan arii tajaa ka nolietojuma zinjaa redzhotaas riepas ir izturiigaakas.

reku arii ziemas riepu tresti:

www.laneks.lv/lat/tech/?doc=224

153540. viesis 5.janvāris 2005 10:41
0 0 Atbildēt

fh1 [?] 05.01.2005 10:31

laikam Tev veciit veel jaapamaacaas braukt... "rallists" jomajo :)

tas ir absurds pienjeemums, ka ar radzhotaam riepaam var atljauties skriet aatraak pa ziemas celjiem/neceljiem... no taa arii rodas daudzas shaizes. No paardroshiibas un sapraata truukuma. Ja tev ikdienaa buus jaapaarvietojas ar neradzhotaam riepaam, tad tu buusi spiests vai numainiit braukshanas ieradumus vai nu agraak vai veelaak atdurties pret kaadu koku vai uzlikties uz jumta kaadaa graavii. Radzhu riepaam nav nekaadu priekshrociibu prieksh parastaa autobrauceeja! Tas ir tikai miits un iedomas. Ja brauc ar praatu - pilniigi pietiek ar normaalaam ziemeneem vai vissezoneneem... Bet par cik muusu ljautinjiem sapraata nepietiek, katrs brauc ar visaadiem suuuuuuu... tai skaitaa ar radzhu navarkaam, kas ir 10-x suudiigaak nekaa leetaa gala normaala ziemene bez radzeem, un nemaxaa tas TIK DRAMATISKI daargi ! Kartraa zinjaa, veseliiba un droshiiba izmaxaa daudz vairaak.

153541. viesis 5.janvāris 2005 10:41
0 0 Atbildēt

to->Audit

Radžotām riepām priekšrocība ir ļoti neliela un arī tad tikkai uz tīra ledus, kas gan uz mūsu ceļiem ir reta parādība, savkārt sniegā vai uz neapledojoša ceļa tās pat ir mazāk efektīvas!

------------------------------------------------------------------------

Pamosties,tu laikam dzīvo pilsētā un Latviju vispār nepazīsti ja tik gudri runā.Izej ārā iekāp mašīnā un pabraukā tepat pa Rīgas rajonu,kautvai aizbrauc uz Ērgļiem caur maziem kangariem un tad atnāc un vēlreiz uzraksti to pašu teikumu-Radžotām riepām priekšrocība ir ļoti neliela un arī tad tikkai uz tīra ledus, kas gan uz mūsu ceļiem ir reta parādība, savkārt sniegā vai uz neapledojoša ceļa tās pat ir mazāk efektīvas!

153542. viesis 5.janvāris 2005 10:42
0 0 Atbildēt

Tāds aizliegums arī man liekas absurds, kaut lietoju bezradžu riepas, taču neaimirsīsim arī alternatīvu radzēm, tās ir ķēdes, kuras cik saprotu nebūs aizliegtas. Un ja ceļš ir apledojis, tad pa to ar jebkādām riepām jābrauc uzmanīgi.

153544. viesis 5.janvāris 2005 10:47
0 0 Atbildēt

To FH 1

Katru dienu Jelgava - Rīga, + reizi nedēlā D - pils, un šad tad Liepāja. Braukšana nav pedāļu spadīšana un stūres grozīšana, tai vel jā peiliek smadzenes, jājūt ceļš un autiņš un ja tas viss Tev piemīt tad vari braukt ātrāk par 50 km/h. Pieļauju, ka Tu arī esi starp tiem kas vasarā nēsājas , bet ziemā velkas un Ziemassvētku vakarā, kad stipri sniga ātrāk par 70 km/h pabraukt nevarēji!!!

153545. viesis 5.janvāris 2005 10:47
0 0 Atbildēt

->DeaDMoroZZZ

Nu nevajag tikai tagad tēlot te baigo profesoru.Būtu vismaz nobraucis pusi to ko kilometru,ko esmu nobraucis es tad varētu te filozofēt te ar savāv svētdienas braucēja gudrībām.

153547. viesis 5.janvāris 2005 10:51
0 0 Atbildēt

->Audit

Nu ja nezini nemuldi,esmu pat braucis ar smago ar radžotajām riepām,par ko tev droši vien pat nojausmas nav,ka tādas pastāv.Un ar fūri es pat ziemā lēnāk nebracu pa 70:):):)

153548. viesis 5.janvāris 2005 10:52
0 0 Atbildēt

Nu pa to tuuristu zaudeeshanu radzhu deej gan taa smiekliigi skan.

153549. viesis 5.janvāris 2005 10:53
0 0 Atbildēt

Nav man te vairs ar jums laika strīdētis,jābrauc krauties un uz Kauņu prom,kad agriezīšos tad verēsū vēl pastrīdēties.:)

153551. viesis 5.janvāris 2005 10:54
0 0 Atbildēt

fh1 [?] 05.01.2005 10:47

relax men... ja tu ar savaam prasmeem nobrauci 2-x vairaak km par mani, tas veel nav raadiitaajs tavu prasmju kvalitaatei... tas vien ka tu bez radzeem baidies paraadiities uz celja, liecina ka tavas iemanjas ir taadas pashvakas...

palasies ko raksta Audits. braukshana nav tikai pedaalju spaidiishana un MAX aatruma attiistiishana. padomaa par to, kas ir drosha un laika apstaakljiem atbilstosha braukshana. ja braukt nejeedz, tad arii leishu bodiite shipu navarkas pa 20 ls gabalaa tevi neglaabs, diemzheel... un galu galaa normaalu ziemas riepu var nopirkt saakot ar 40 ls, kas nav TIK dramatiski augsta cena. Protams, ja tu siekalojoties ar nopuutu noskaties uz "krutajiem" dzhimiem ar visaadiem jeepiem, imprezaam, EVO u.c. kraaninja pagarinatjaaiem, kuru iipashnieki var atljauties iegaadaaties krutaas ziemens pa 130 ls gabalaa un liidz ar to paiet tev garaam uz ledainaa celja ar 120-130 km/h, tad veciit labaak tiec valjaa no kompleksiem :)

153552. viesis 5.janvāris 2005 10:56
0 0 Atbildēt

Var būt tomēr Latvijā kā standarta sastāvdaļa asfaltbetona masai ir jāpievieno tikai granīta, nevis dolomīta šķembas. Dolomīta šķembas pašas no aukstuma sadrūp, bet maz ticams, ka radzes spētu sabojāt granīta šķembas.

Iespējams veicot valsts un pašvaldību pasūtījumus asfaltbetona ieklāšanai (vismaz ceļa braucamajai daļai) kā minimāla prasība ir jānorāda ka nedrīkst pielietot dolomīta, bet gan granīta šķembas. Arī ceļa garantijas kalpošanas laiks nezkāpēc pieaugs 3 reizes - proti nevis 2 gadi, bet 6 gadi.

Bet nevienu jau laikam šajā valstī tas neinteresē...

153553. viesis 5.janvāris 2005 10:58
0 0 Atbildēt

DeaDMoroZZZ: ko nu shujies... man ar sanaak regulaari ducinaat pa "tiiriitajiem" celjiem un liidz shim nav gadiijies sastapt beznaglenes ar kuraam vareetu braukt tikpat droshi kaa ar shipiem... un neiet jau runa par paargalviibu vai neesaashanos.... tepat mineetaa aazja mugura pa lauku celjiem parasti tiek braukta pusshkjeersaam ar beznagleneem... toties ar naglaam kaa pa sliedi... ir protams savs kaifinjsh paslidinaaties... bet ne shaadaa veidaa...

kindzulis

153554. viesis 5.janvāris 2005 11:00
0 0 Atbildēt

vot vot,lai tie kas te kakaa par to ka bezradzu riepas labaks,lai toc pabraukaa pa laukiem,pat tik talu nevajag braukt,ir mazas pilseteles un ciemi kur neviens netira celjus,un tad sanak tirs ledus ka pat paiet nevar,nu protams ka rigaa to ipasi nejuut,jo te ielas megina tiriit,bet vienalga

153555. viesis 5.janvāris 2005 11:01
0 0 Atbildēt

->DeaDMoroZZZ

Man nav nekādu kompleksu,vari man nesties garām ar kādu ātrumu gribi,ja vari panākt.Pakaļ jau tāpat neskriešu:)Un uz ceļa varu parādītie kaut tagad at lisenēm man nav problēmu arī ar tādām braukt,bet jautājums kam tas ir vajadzīgs.

153556. viesis 5.janvāris 2005 11:02
0 0 Atbildēt

Par tuuristiem , kaapeec mulkjiibas? Ja nekljuudos tad zviedrijaa bija tpat taa ka radzhu riepas bija nevis ieteicamas, bet pat obligaatas. Un ja tam zviedram kuram ir radzhotas riepas sagribas atbraukt ar autinju uz latviju, tak ir vinjam labaak ka te driikst braukt ar radzeem. Tad jams atbrauc ar auto uz shejieni, braucot pa latviju shur tur ieed, sho to nopeerk, shur tur uzpildaas... Visur tikai labumi no taada tuurista.

Es zinu ka daudzi muuseejie kas grib braukt uz vaaciju uc zemeem ljoti biezhi izveiraas to dariit ar auto(kaut gan gribeet) jo riepas ir ar radzeem...

153558. viesis 5.janvāris 2005 11:07
0 0 Atbildēt

Es domāju, ja radžu riepā ir 10-15% īsāks bremzēšanas ceļs, tad īpaši lielai atšķirībai nevajadzētu būt, vai brauc ātri vai lēnu, katrs izvēlas sev piemērotu ātrumu.

Apstāsies tik un tā ātrāk ar radžotām riepām, vai brauc uz 100 vai 50 km/h procenti paliek procenti, bet izrādās ka tā nav, ja jau viņas ir jāaizliedz, jo droši vien procentus rēķina arī savādāk .......

153559. viesis 5.janvāris 2005 11:08
0 0 Atbildēt

un patiesiibaa nav nemaz jaabrauc aarpus riigas.. vecmiilgraavis-mangaljsala ... sabtrans marshutaa kaisiits tiiriits bet tas pusminjsh kur sabiedriskais neiet... skuju ziepes :) par pagalmiem mazajaam ielinjaam staavvietaam nemaz nerunaashu...

153561. viesis 5.janvāris 2005 11:13
0 0 Atbildēt

Jaa, shis ir viens reti sakariigs raksts, pilniigi piekriitu.

Muusu kungi jau brauc ar labaam mashiinaam, ar labaam riepaam, tachu lielaakai daljai Latvija iedziivotaaju nav naudas lai savam shrotam uzliktu labas bezradzhu riepas, ziemaa labaak ar sliktaam radzeem nekaa ar sliktaam bezradzeem.

153562. viesis 5.janvāris 2005 11:14
0 0 Atbildēt

a pa pagalmiem un mazaam ielinjaam nav nekur jaaskrien :) to var pilniigi vienaadi droshi izbraukt kaa ar taa bez radzeem,ja brauc ar praatu un noteikumu ietvaros... protams, ja esi lidotaajs peec dabas un ir PO uz visu, tad radzeem ir zinaams tolks, vismaz zemapzinjaa... bet uz cik ilgu laiku ? kaa paveiksies :)

153563. viesis 5.janvāris 2005 11:17
0 0 Atbildēt

DeaDMoroZZZ, Vecmīgrāvī pat tur kur kursē sabtrans slidens nav tikai tad, kad pats nokūst.

153564. viesis 5.janvāris 2005 11:17
0 0 Atbildēt

Vai Tev nav klapiites uz aciim...un smadzeneem uzliktas? vieni vieniigi lidotaaji un "nekur nav jaaskrien" uttt

153565. viesis 5.janvāris 2005 11:18
0 0 Atbildēt

Vienīgais ko 15 gados satiksmes organizētāji ir jēdzīgu izdomājušhi ir - obligātā tuvo gaismu lietošana visu diennakti. Viss pārējais ir mega stulbi lēmumi, orientēti, vainu uz debīlu, aklu ES direktīvu pildīšanu, vainu uz savu pilsoņu neadekvātu slaukšanu. Brīžiem nepamet doma, ka 90% šīs valsts budžeta pilda autobraucēji, un ja nu kas, jamos paslaukt varēs vienmēr.

153566. viesis 5.janvāris 2005 11:24
0 0 Atbildēt

Tā jau komentu daudz, bet iesmirdēšu es arī.

Pats esmu diezgan pārliecināts bezradžu piekritējs. Bet tas tā ir, ņemot vērā, ka pārsvarā braucu pa lielajām šosēm, kaisītiem ceļiem.

Bet ir gadījies ziemā vilkt uz Ērgļu pusi. Un tas jau nav tas pats mazākais un sūdīgākais ceļš. Vot, ja regulāri pa tādiem jābrauc, tad radzes vajag 100%. Un neticu, ka līdz 2008. gadam situācija uz ceļiem kardināli uzlabosies.

Tāpēc šāds aizliegums Latvijā ir NEVIETĀ un NELAIKĀ un NE PA TĒMU.

153571. viesis 5.janvāris 2005 11:33
0 0 Atbildēt

Jā, bet te nav diskusija par to, kuras riepas kurš izvēlas, BET gan par to ka nevajag aizliegt riepas ar radzēm. Citam kurš braukā tikai pa Rīgu - protams maz interesē radžotās riepas, bet te iet runa par to ka tās plāno aizliegt visā Latvijā, bet kā mēs zinām tad tieši Z-Latvijā situācija uz ceļiem ne vienmēr ir apmierinoša(arī avārijas ar letālām sekām tur notiek vairāk).

Tapēc 100% piekrītu rakstu autoram, ka aizliegums ir pilnīgi nepamatots.

Es vienmēr esmu braucis ar radžotām riepām, jo daudzas štrāses te pēkšņi apledo(no rītiem, vakaros), te kaut kādas dabas kataklizmas u.c. mūsu klimata zonai raksturīgas pazīmes.

Protams daudz ko izšķir braukšanas iemaņas, jo ne visi liek tiesības ziemā - un kā lai viņi zin kā jāreaģe ziemas apstākļos???

153574. viesis 5.janvāris 2005 11:38
0 0 Atbildēt

Kaapeec neviens neraxta, ka ar radzotaam riepaam uz slapja asfalta un brugja juutami palielinaas bremzeeshanas celjs, noteikti ka >10%. Un pilseetaa shaads segums ir gandriiz visu ziemu!

Laukos pa apledojushu celju nevajag braukt uz 90kmh, brauc uz 10-15kmh vai veel labaak - ar vilcienu. Ja nevarees no pagalma izbraukt, mosh buus mazaak liikju uz celjiem?

153577. viesis 5.janvāris 2005 11:41
0 0 Atbildēt

nu, ja vieniigaa aizbildinaashanaas par labu radzeem ir taada, ka ar taam var aatraak pabraukt ziemaa pa suudiigu celju, tad manis peec labaak lai visi brauc leenaak ar bezradzhu riepaam... pietiek mums skreejeeju, arii bez ziemas celjiem... aamen :) :) :)

153580. viesis 5.janvāris 2005 11:44
0 0 Atbildēt

Jau divas reizes,kad bija jaaizveelas,kaadas riepas pirkt ziemai,es peec ilgaam paardomaam izveeleejos palikt pie labaam radzhotajaam.Gadaa nobraucu ~70kkm,no tiem pa A klasi apmeeram pusi.Taa arii ir,ka,nobraucot no lielajiem celjiem,daudz paarliecinaataak var braukt ar radzeem.

153587. viesis 5.janvāris 2005 11:54
0 0 Atbildēt

Radzes radzes bla bla blaa. RADZES - TA IR LIETA! Mans kursants pirms exaameniem ar M burtiem logaa brauca ziemaa kaa ercens un es vareeju labot visas vinja pieljautaas kljuudas. Pat tad kad slapsh asfalts radzhotas turas lapaak. Zinu kaa tas ir. Kursants iekljuustot avaarijas situaacijaa taa sabijaas ka aiz shoka iemina gaazes pedaali griidaa. Tahometraa 7 tk. Spidometraa 60 km/h. Autinsh juuzaa te uz vienu pusi te uz otru. Triis reizes pameta dupsi uz saaniem. Un peec tam apstaajaas pie apmeles ljoti normaali (kjiilis valjaa atnaacca). A riepas ta nau peedeejie modelji. (HKP 1). Esmu par radzeem, jo esmu atskatiijies ko M (maciibnieks-mamuts) var sadariit - nu nee-a. Kameer varees ar naglaam mochiit tikmeer braukshu ar naglaam - liidz peedeejam briidim. Man pie bremzeeshanas nevajag par 14 metriem garaaku bremzeeshanas celju. Starpcitu Liepaajas tragjeedijaa bija bezradzhu hakapelita.

153589. viesis 5.janvāris 2005 11:55
0 0 Atbildēt

to: 153574. viesis 05.01.2005 11:38

Kaa tad, iesaakumam izlasi sho te riepu testu www.laneks.lv/lat/tech/roadtests//?doc=224 un ta spriedelee :)

153590. viesis 5.janvāris 2005 11:57
0 0 Atbildēt

Umņiks 153574. viesis

Nebiji aizdomājies par to, ka bremzēšanas ceļš pilsētā uz salapja asfalta būs pietiekoši mazs salīdzinājumā ar ledu. Kad parēķināsi procentus un metrus redzēsi atšķirību, cik metri atšķiries bremzēšanas ceļs par labu radžu riepām uz ledus, un cik bezradžu riepām uz slapja asfalta.

153594. viesis 5.janvāris 2005 12:06
0 0 Atbildēt

Cerams ka so rakstu izlasis kads kurs var ietekmet so lemumu. Jo lai kads pamegina aizbraukt uz kadu attalu lauku ciematu atkusna laika. Un par to ka uz asfalta vinas ta neturas ir vienkars arguments. Ka tur atskiribas ir labi ja metrs, bet uz ledus virs 10m. Un vel viena lieta. Jau ta daudzi nevar atlauties nopirkt ziemas riepas, tad lai nopirktu brzradzu riepas kas turetos lidzigi letajam radzu riepam bus jatere krietni vairak naudas. 80

153599. viesis 5.janvāris 2005 12:10
0 0 Atbildēt

Lai raksts neizskatītos pēc radžoto riepu tirgotāja bažām par ienākumu krišanos vajadzēja taisnības labad arī pieminēt KAD un ar kādām konkrēti riepām ir veikti pētījumi. Riepas nepārtraukti, gadu no gada tiek uzlabotas un bezradžu riepu rādītāji visai strauji mainās. Tādēļ pētījums kas veikts 3-5 gadus atpakaļ nekādā gadījumā nevar atspoguļot situāciju šodien. Tik vien sanāk kā smadzeņu skalošana autovadītājiem. Tādu skalotāju, diemžēl, ir pārāk daudz (ieskaitot CSDD un CP).

Pats es jau otro sezonu braucu ar labām riepām bez radzēm. Ir gadījies būt visdažādākos apstākļos (arī uz nekopta, apledojuša lauku ceļa) un ir bijušas vairākas ekstremālas situācijas. Bet ne reizi (tfu-tfu-tfu) nav noticis pat ne vismazākais nelaimes gadījums. Ne reizi neesmu pilnībā zaudējis kontroli pār auto. Bet vairākas reizes strauji bremzējot ir nācies novērot skrapstot garām šļūcošus autiņus ar radzēm... ES personīgi neredzu nepieciešamību pēc radzēm, jo ļoti labi iztieku bez tām.

Toties labi apzinos to ka bez radzēm grūti būs tiem kam ar naudām ir švakāk. Labas ziemas riepas bez radzēm maksā daudz dārgāk par radžotām riepām. Es par savām 4 ziemas riepām samaksāju 208Ls. Es varu atļauties ieguldīt savai drošībai 200Ls uz vairākiem gadiem (braucu ar šīm riepām 2. sezonu un nobraukšu vēl vismaz 1 sezonu, tātad ~70Ls gadā par savu drošību - vai tas ir daudz?).

Protams CP komplektā ar likumdevējiem ar nav nekādi eņģeļi. Steidz aizliegt radzes, bet pa ielām JOPROJĀM daudzi brauc vispār ar vasaras riepām, vai pat tādām kurām protektoru vispār vairs nav. Ja agrākajos gados vismaz akciju veidā tas tika kontrolēts, tad šogad šķiet ka tas visiem ir pie kājas. Šķiet ka radžu aizliegums arī ir ieviests tikai ķeksītim papīrā un kontrolēt tā ievērošanu neviens netaisās.

P.S. - Tas ir mans SUBJEKTĪVAIS viedoklis un nevienam to uzspiest netaisos. Bet atbalstīt radžu aizliegumu es netaisos.

153608. viesis 5.janvāris 2005 12:16
0 0 Atbildēt

Veel saliidzinaajumam. Iz personigas pieredzes. Diu gadus apukalj braucu ar Pirelli winter 190. Nuuuuuu domaaju super riepa. Aizbraucu uz laukiem kautkur dzilji pierobezhaa tjipa "Njizhnjemimrinsk" (slaavi taa sauc ljoti dziljus laukus). Ha a tur ledus ar atkusni (uudenspleevi). Celsh ar taads kalnaa lejaa. Pirms viena nobrauciena apstaajos un padomaaju - bail sametaas. Meginaaju sljuukt lejaa. Psec. Aatrums pieaug pats no sevis kaut arii kaaja uz bremzi - nevar aptureet. Beidzaas veksmiigi - atduuros pret valni. Kaut kad neilgi atpakalj nonaacu liidziigaa situaacijaa pie Gulbenes. Kaalns ar pagriezienu bet suudiigaags jo liikumi straujaaki un veel nogaazee kautkada suudupe. Autinjam aatrums dzeeshas stuure klausa var pat apstaaties - nekaadu problzu. LAI DZIVO NAGLAS!!!. Ar naglaam un tikai naglaam. Un tad kad nevarees ar naglaam likshu uz ratiem kjeedes (jo taaas nau aizliegtas). Tas nekas ka kjeedes bojaa vairaak - man pie kaajas. Valdiiba taa grib tad arii dabuus - braukshu grabeedams bet droshi. :p

153616. viesis 5.janvāris 2005 12:25
0 0 Atbildēt

Igaunijā 80% auto aprīkoti ar radžotām ziemas riepām un sitas viņi tāpat kā pie mums.

153618. viesis 5.janvāris 2005 12:27
0 0 Atbildēt

Pagājušajā gadā pa trasēm slidinājos ar GY UG500 (šipu), šogad ar Nokian Hakkapelitta RSI(bezšipu) - uz sniega riepas ir līdzīgas, uz asfalta un ledus šipenes labākas. Šipu riepu vienīgie 2 mīnusi - troksnis (man PO par to), tās nedaudz vairāk bojā asfaltu.

153621. viesis 5.janvāris 2005 12:30
0 0 Atbildēt

DeaDMoroZZZ

Ja domaa ka visa lieta ir tikai aatraa braukshanaa, tad Tu smagi kljuudies. Atskjiriiba ir bremzeeshanaa. Pat 1% no bremzeeshanas celja atskjiriibas izteikts centimetros buus tieshi tik daudz, lai pats mainiitu sava auto prieksheejo bamperi, un Tava OCTA apmaksaatu taa autinja pakaljas remontu, kuraa Tu buusi iesliideejis agraa riitaa pie luksofora, jo uz celja buus bijis nenokaisiits melnais ledus.

Bet Tev likaas asfalts!

153624. viesis 5.janvāris 2005 12:33
0 0 Atbildēt

No somu kolēģa uzzināju, ka Somijā teju vai gandrīz visi izmanto radžu riepas. Arī Helsinkos :)

153627. viesis 5.janvāris 2005 12:41
0 0 Atbildēt

Baigie gudriishi, pameegjini vien tajaos laukos ar vilcienu vai autobusu pabraukt !!! Visprims liidz taadam ir jaatiek, un cik stundas ta tu gribeesi liidz tam vilcienam ar kaajaam chaapot !!!

Muusu realutaate ir taada ka pilseetaa veel ar sab. trans viss OK, un ar celjiem kaa smejies arii, bet laukos tas sab. trans ir pietiekami nenosakaam lieta, un ja tam ir jaaiet pa celju kas nav kaisiits, tad pret lielaaku kalnu taads buss var arii neuzraapties.

Tik cik biezji es uz saviem Madonas laukiem braucu es varu arii iztikt bez shipiem ( bet ljoooooooooti biezji ar "labiem" vaardiem pieminu celja uztureetaajus), bet tie kas tur dziivo, reaali suudiigs psaaakums, bezmaz jaavadaa bagzjniekaa smilshu maisss liidz, lai sliktaakajaa gadiijjumaa var pakaisiit zem ripuljiem, ja vaagjis sliid no celja nost, un taa nereti gadas pat uz vietas staavot. Ar shipiem protams citaadaaak.

153628. viesis 5.janvāris 2005 12:43
0 0 Atbildēt

uupi: tās Pirelli Snowsport 190 ir diezgan sūdīgas visos parametros izņemot uz tīra sniega, kur tās uzrāda pašus labākos rezultātus. Cilvēki uzķerās uz to ka kaut kādos testos sniegā ir labie rezultāti. Faktiski 99% braukšana notiek pa asfaltu, vai noblietētu sniegu un tur šīs Pirelli riepas testos ir pēdējās vietās.

man tieši ar Pirelli 190 sanāca samest autiņu uz slapja asfalta apbraucot gājēju. nu no itāļiem ziemas riepas nav ko gaidīt.

153631. viesis 5.janvāris 2005 12:53
0 0 Atbildēt

Paareizi par 190 piekriitu. Bet vinja tachu nau radzhota. Aa HKP 1 ir ar radzeem. Leetaakaa naglene ko vareeja dabuut un tas ko sagaidiiju no shiim riepaam paarsteidza.

153647. viesis 5.janvāris 2005 13:15
0 0 Atbildēt

Manas pirmaas ziemas riepas bij taalajaa 94 gadaa - Pirelli Vinter Perfomance ( skujinja ar Q aatruma indexu) gaaja lopaa pa viskautkurieni , nobraucu 3.5 ziemas . Tagad vairs taadu nafff . Naakamaas bij Bridgestone MZ 01- exelentas , lietoju 3 gadus , nopirku Bridgestone MZ 02 - suuc pilniigais , nomocijos 3 ziemas , tagad ir X-ice , veel krenkju(iistas ziemas gan arii) nav bijis , tas viss par lielo Audaku un Kamariju . A citaadi uz Golfiem ''po zjiznji'' lieku naglotos Gislavedus , jo taam ''tabureteem'' patiik naglas :):)Pashos G4 pirmsaakumos uzliku Bridgestone WS-50 un otraas ziemas beigaas kljuvu ''disciplineetais'' brauceejs :):)tresho ziemu braukt neriskeeju :):):)

153655. viesis 5.janvāris 2005 13:19
0 0 Atbildēt

to Palaidniex

tur jau ir tā lieta, kāpēc ziemā tik ātri veidojas tik asas bedrītes, tieši asfaltbetona sastāva dēļ - tas tiešām nebija gudri darīts, ka sāka ieklāt dolomīt-asfaltbetonu nevis granīt-asfaltbetonu. ilgākā laika posmā sanāk tikai zaudējumi, jo autoceļi jāpārasfaltē divreiz un trīsreiz ātrāk... principā laba ideja būtu, ja tik tiešām vēlas taupīt, dolomīta šķembas kā pildījumu izmantot tikai apakšējos slāņos, bet nodilumkārtu taisīt ar granīta šķembu pildījumu. nu bet kad līdz tam aizdomāsies, sirmi jau būsim.

153666. viesis 5.janvāris 2005 13:32
0 0 Atbildēt

Ikdienā mēs arī lietojam dažādus apavus. Un ir pilnīgi normāli,ka dodoties makšķerēt izvēlas gumijas zābakus, sniegainā laikā velkam zābakus kas mazāk slīd, vasarā staigājam kurpēs. Ja kāds ziemā izvēlas staigāt ar dārgām kurpēm(superīgām neslīdošām pazolēm), tad iespējams mēs tikai pasmaidam par viņa izvēli, ielūst aizsnigušā peļķē līdz potītēm. Aizliedzam visiem ziemas zābakus, kas ir augstāki par x centimetriem, jo tad ir garantēta vispārēja jautrība un vispār, sniega ar katru gadu paliek mazāk un peļķēm un celiņiem, trotuāriem u.t.t. teorētiski nevajadzētu būt.

153675. viesis 5.janvāris 2005 13:40
0 0 Atbildēt

pareizi pareizi ziemai radzhotas riepas, naf ko *******ies.... tie kuri saka ka parastaas ir labaakas tie parasti braukaa katru dienu pa Jurmalas shoseju un atpakalj vai tml celiem un ne soli nost un te gudri d...rsh

153676. viesis 5.janvāris 2005 13:40
0 0 Atbildēt

nokian hakkapeliita 4 un nedirsham daudz

153685. viesis 5.janvāris 2005 13:47
0 0 Atbildēt

Es ar braucu katru meenesi ap 5000 km un tajaa skaitaa arii laukos, ir tomeer radzes labaakas, man taads viedoklis.

153686. viesis 5.janvāris 2005 13:48
0 0 Atbildēt

Ehh ka vareetu emsi kursh piejeema noteikumus iebaazt ar degunu lauku dubljos un tad lai peraas ar galoshaam.

153699. viesis 5.janvāris 2005 14:14
0 0 Atbildēt

:-) IMHO Ari-Vi ir lielaakie radzhu importeetaaji LV, bettas taa, es jau neko :-)

Pats braucu ar radzeem, vecajiem labajiem GY UG400 un bez radzeem reizeem buutu gruuti bijis aarpus pilseetas ...

P.S. Staazhs no1973. gada.

153701. viesis 5.janvāris 2005 14:20
0 0 Atbildēt
153703. viesis 5.janvāris 2005 14:28
0 0 Atbildēt

cereet, ka situaaciju uz slidena celja automashiinu noturees 10-15 0.5 mm gari iileeni ir nenopietni.

nesen bija viens radzotais jaastumj no graavja aaraa, jo kalns, pa kuru vajadzeeja uzbraukt bija noledojis + virsuu uudens.

izstuumaam uz celja, i to zaabaks nejeedza uzbraukt taalaak.

es ar normaalaam ziemeneem uzbraucu ar 1.meegjinaajumu - moraale:ja ar galvu nedraudzeejas, radzes nepaliidz

153705. viesis 5.janvāris 2005 14:42
0 0 Atbildēt

Piekrītu autoram. Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, līdzīgi kā Zviedrijā, radžu riepas ziemas sezonā ir piemērotākas. Loti labas, dārgas un modernas lamelenes ,varbūt, varētu sevi attaisnot TAD, ja ziemas pie mums būtu tādas, kādas tās bija 60-tajos gados : ar stabilu sniega segu 3 mēnešu garumā. Bet, pēdējās desmitgadēs Latvijas ziemas ir visai nosacītas - apveltītas ar slapjdranķiem un aisa temperatūru plus/mīnus 5. grādi, kas ir vissliktākais variants autovadītājiem. Šados laika apstākļos labāk un drošāk ir braukt ar naglenēm, kuras auto noturību uz reāla apledojuma , palielina vairākkārt. 90-to vidū pats vairākas ziemas braucu ar BMW-728, kurš bija apauts ar ļoti labām un dārgām good-year lamelenēm. Pa tīru sniegaini-glumu ceļu, pie gaisa t. mīnuss 15- 20 grādi - vadāmība un noturība bija vienkārši lieliska. Bet, slapjdranķa laikā, pie t. ap 0 grādi, auto vadāmība un stabilitāte krasi pazemīnājās . Laimīgas sagadīšanās, izdevās vairākkārt izvairīties no avārijas situācijām, kuras radās tieši riepu funkciju trūkumu dēļ. Kopš 200.gada, ziemās izmantoju tikai un vienīgi naglenes, un par savu izvēli jūtos apmierināts. Katrā ziņā, nav nācies piedzīvot situācijas, kad auto būtu negaidot uz gluma ceļa, "pazaudējis" taisnvirziena trajektoriju, sanests, vai arī bijušas problemas ar bremzēšanu. Vienīgais nagleņu trūkums - nedaudz palielināts troksnis salonā, nav būtisks un nopietns. arguments par labu parastām ziemenēm. Neticu arī tai mistiskajai teorijai par asfalta bojāšanu. Galu galā - katru gadu par diviem auto maksāju nodoklī 2 reiz 45 Ls. Asfalta remontam varētu pietikt.

153707. viesis 5.janvāris 2005 14:48
0 0 Atbildēt

Nu piedodiet ja bremzeeshanas celsh no 50 km/h ar radzeem uz ledus ir 38 m bet lapaakaa bezradzhu 57 m. Nu ir tak starpiibaa 19 metros. Nu bet uz sniega no 80km/h starpiiba nav tik liela bet arii ir un 50 cm par labu radzeem. Taa kaa piedodiet, bet braukshu ar naglaam. LAI DZIVO NAGLAS!!!

153708. viesis 5.janvāris 2005 14:54
0 0 Atbildēt

Man jau patiik tas arguments ka naglenes saberzh putekljos cik tur kg asfalta. Es tik nesaprotu kaa taas naglas kljuvishas tuk gudras ka maak paliist apakshaa zem ledus kaartas un izurbinaat asfalta kilogramu. Laikam katra nagla ir dziivs organisms ar lapu apetiiti. Un garsho shamajam asfalts. Jaa laucinieku naglenes ir izbadeejushaas. Jaapaartiek no kautkaadas tur negarshiigas grants. Man liekas ka tos noteikumus pienjeema tapeec lai naglenes laukos nemociitos- tur tachu asfalta maz un visaam nepietiek.

153709. viesis 5.janvāris 2005 14:57
0 0 Atbildēt

uupis, ja ledus ir pāris milimetri, tad radzes 'iziet' cauri.

153710. viesis 5.janvāris 2005 14:58
0 0 Atbildēt

es veel tik gribeeju piebilst taadu djeelu, ka testos ir testeetas _jaunas_ riepas, bet kaa ir ar 2-3 gadus vecajaam? katru gadu taksh jaunas neliekam kumeljam virsuu, ir taksh taa, ka daudzi brauc arii ar veel vecaakaam ziemeneem ... un ej nu tu sazini, cik taa superduper krutaa shiigada ziemene buus laba peec gada vai diviem? ja shogad ir vienaa liimenii ar shipeni, tad peec divu gadu lietoshanas taa bezshipene varbuut buus n reizes sliktaaka nekaa tik pat ilgi palietota shipotaa riepa ...

153712. viesis 5.janvāris 2005 15:00
0 0 Atbildēt

Riepas savas labās īpašības un gumijas sastāvu saglabā maksimums divus gadus.

153713. viesis 5.janvāris 2005 15:03
0 0 Atbildēt

153712. viesis, es jau par to pashu, kaada tad taa performance buus shipenei un bezshipenei peec kaadiem 3 gadiem? man domaat, ka shipenes buus kudish labaakas nekaa bezshipenes

153714. viesis 5.janvāris 2005 15:03
0 0 Atbildēt

blin... autors pacenties visu paraadiit sev veelamaa gaismaa, a piemineet faktu, ka uz tiira asfalta, kas LV ziemaa ir pieejams 80% no visiem ziemas meeneshiem, RADŽOTAS RIEPAS SLĪD KĀ PA SVIESTU - to vot autoram i aizmirsies piebilst!

i tur pat taa attieciiba ir veel dramatiskaaka nekaa radzes/bezradzes uz ledus...

pac taadaa "ziemaa" aizstuumu vienu mersi i zinu, ka NEKAD vairs nelikshu radzhotas riepas

153715. viesis 5.janvāris 2005 15:06
0 0 Atbildēt

153709 viesim.

Ja tantei buutu ritenji tad buutu tramvajs.

Ne jau nu es pirms katras bremzeeshanas ieshu ledu meeriit vai tas biezs vai plaans. Ja sliid tad ir slidens ja nesliid tad nav slidens un vienalga cik tas ledus ir biezs.

153718. viesis 5.janvāris 2005 15:11
0 0 Atbildēt

protams, ka uz brugja un slapa asfalta radzotaas riepas vairaak sliid, bet starpiiba jau nav tik dramatiska, kaa uz ledutinja

153719. viesis 5.janvāris 2005 15:19
0 0 Atbildēt

to googoo

cik, ar kādiem auto un kādām riepām esi braukājis?

153720. viesis 5.janvāris 2005 15:19
0 0 Atbildēt

Normalai brauksanai radzotas riepas nav vajadzigas... Bet butiskas ir labas ziemas riepas. Sobrid ar savam Michelin MaxiIce esmu gan izmeginajis vilkt 4x4 dzipu ar radzotam riepam, kas pats uz prieksu tikt nevareja, gan izbraukajis eiropas kalnu celus ziema (ar radzotam riepam tur vispar nevar noklut), kas nekadi nav salidzinami ar musu celu ziemas apstakliem. Man neradas problemas bez kedem uzbraukt kalna sniegputena laika pa celu, kur 175Zs motors vairak par otro parnesumu nevelk un pagriezienos divas masinas nevar izmainities... Varbut vajag iemacities braukt, nevis likumos un riepas vainu meklet.

Un vai raksta autora uznemums gadijuma nenodarbojas ar radzotu riepu tirdzniecibu? :)

153723. viesis 5.janvāris 2005 15:32
0 0 Atbildēt

Kāds ir braucis ar auto pa sviestu??? Varbūt googoo ir taisnība:):):) Ja tas bija pārnestā nozīmē, tad es kā radžu riepu lietotājs varu apgalvot - SALTI MELI!

p.s. esat redzējuši riepu tirgotāju, kas piedāvā TIKAI UN VIENĪGI radžu riepas??? cik zinu ARI-VI piedāvā visādas...

153726. viesis 5.janvāris 2005 15:36
0 0 Atbildēt

... toties tas, ka cilvēks ir pa tiešo iesaistījies tai biznesā, neliecina par to, ka viņš šais lietās arī kaut ko sajēdz...

153729. viesis 5.janvāris 2005 15:47
0 0 Atbildēt

Man ir tāds uzskats - pat, ja tikai pāris reižu pa visu ziemu tās radzes bija noderīgas, tad jau tas bija to vērts. Nav ko rēķināt, cik procentuāli sanāk braukt pa sausu, cik pa slidenu ceļu.

Ziemas riepas pērkam savai drošībai, pie tam uz doto brīdi ziemā ceļi tomēr ir slideni (skeptiķiem iesaku kaut reizi izbraukt ārpus Rīgas uz Valmieras, Daugavpils pusi agrākās rīta stundās).

Ja diskutējam par to, vai likuma pieņemšana par radžu riepu aizliegumu no 2008. gada nebija pāragra, tad jāatzīst, ka iespējams, tā arī ir.

Starp citu, neviens jau neaģitē, ka modernās bezradžu riepas nav labas. Tieši otrādi! Bet tām ir daudz mīnusu - dārgas, stipri ātrāk dilst uz asfalta, ļoti mīkstas utt.

Tādēļ arī loģiska izvēle ir radžu riepas.

153730. viesis 5.janvāris 2005 15:47
0 0 Atbildēt

Piekriitu raksta autoram. Leemumi pie mums tiek pienemti izejot no kaadas personas ieintereseetiibas, sajaa gadiijumaa tas varbuut ir tikai stulbums ?

153732. viesis 5.janvāris 2005 15:52
0 0 Atbildēt

Esmu tas viesis kas raxtiija ka ar radzeem uz asfalta/brugja buus garaaks bremzeeshanas celjs nekaa bez taam. Triis sezonas nobraucu ar radzotaam riepaam, treshajaa sanaaca bumsis uz asfalta. Ar radzeem sliid kaa pa ledu! Barona ielas brugjis + tramvaja sliedes arii ar pirmajaa sezonaa riepu sagaadaaja milziigu jautriibu, speciaali braucu tur slidinaaties :).

Tagad braucu ar lietotaam bezradzhu riepaam - jaa, pa apledojushu celju ir jaabrauc leenaak nekaa ar shipeneem, bet anyway vajag draudzeeties ar galvu un vis sbuus kaartiibaa!

p.s. izlasiiju testu - sanaak ka tagad jaunaas radzhotas riepas arii uz asfalta bremzee labaak par ziemas riepaam bez radzeem. Bet muusu valdiiba jau maak tikai aizliegt, nevis ljaut katram izveeleeties pasham :(.

153734. viesis 5.janvāris 2005 15:57
0 0 Atbildēt

Bezjēdzīgs strīds , radžu riepu faniem nekad neiestāstīsi ka šīs riepas ir lielākajai daļai braucēju liekas , slapjā pļurā naglas nestrādā , jo tām nav saķeres ar virsmu , strādā tikai protektors un arī uz melnā ledus kāds novērojams šoziem naglas nestrādā jo nav spējīgas ieurbties asvaltā , atkal strādā protektors un gumija , piekrītu ka uz mazās nozīmes celiņiem šobrīd naglu riteņi būtu labāki , taču kāds ir procents kam tas nepieciešams ? Ja ļoti patīk metāls ir ķēdes , kuras nav aizliegtas , izbrauc slideno taciņu nomontē un brauc pa šoseju bez naglām . Ir tāda anekdote kurā cietušais sūdzas CP inspektoram pēc avārijas : "nesaprotu kā tas varēja gadīties ,auto taču aprīkots ar ziemas riepām ???"

edgars

153736. viesis 5.janvāris 2005 15:59
0 0 Atbildēt

153732. viesis

pareizi jau teici: vajag draudzēties ar galvu, tad arī radžotās riepas uz asfalta problēmas neradīs :)

kasinsh79 [?] 05.01.2005 15:47

pareizi pateici, ja nu kādu reizi vajag...

OCTA taču mēs ieviesām kaut gan ļoti daudzi pa visu gadu ne reizi neiekļust avārijā

savukārt lauku teritoriju iedzīvotājiem situācija, ka radzenes ir ļoti noderīgas, joprojām rodas katru gadu. Dīvaini, vai ne? Laikam EU būtu jārada kāda likumu norma, kas šo viņu vajadzību atceltu...

153740. viesis 5.janvāris 2005 16:36
0 0 Atbildēt

Paskatijos testus un salidzinaju... Manas Michelin MaxiIce bez radzem un Nokian Hakkapelita ar radzem

Atskiriba bremzejot uz ledus 17m par labu radzem bet uz asfalta 2m par labu bezradzu riepai. Ja parekina procentuali pec apstaklu iespejamibas sanak vienads rezultats. Sniega apstaklos raditaji vienadi. Subjektivais komforta vertejums ziemas cela apstaklos 8/10 bezradzu riepai un 7/10 radzotai. Vel jaatceras, ka ar radzotam riepam nevar aizbraukt uz arzemem. Rezultata sanak divi plusi riepai bez radzem.

153745. viesis 5.janvāris 2005 16:49
0 0 Atbildēt

Autor ej izgulies

153748. viesis 5.janvāris 2005 17:10
0 0 Atbildēt

153720. viesis 05.01.2005 15:19

respect ! tieshi taa, jaaprot braukt un jaabrauc praatiigi, tad nebuus jaabaidaas no bezradzhu riepaam ! un doties kalnos ar savu auto tas ir KUUL ! un ja braukt nejeedz, tad nekaadas radzes tevi tur neglaabs uz kalnu serpentiina, kursh noklaats ar baltu ledutinju... :)

153772. viesis 5.janvāris 2005 20:54
0 0 Atbildēt

Visi te taadi gudri salasiijushies..... Ja n-tos gadus braucat ar bezradzhu riepaam, kaa zinat cik labi/slikti radzenes sliid pa slapju asfaltu? Ir sanaacis paaris reizes dot pa meemajiem, nekaadu probleemu, ja aatrums nav liels (teiksim 80 Riigas centraa ir par daudz jebkuraam riepaam). Bremzeeshanas celsh pat nav sliktaaks (vismaz manaami) par slapju asfaltu vasaras laikaa. Pa ledu pat beerns justu atskiriibu, un nevajag te spraust batonus, ka ledus ir reta paradiiba! Tad rodas jautaajums, cik biezhi izbraucat uz celja! Pa sniega putru no radzeem tieshaam nav jeegas. Vieniigais radzenju miinuss ir brugjis un tramvaja sliedes (kaa jau kaads sheit mineeja), bet sapraatiigi brauceeji (sevi pie taadiem pieskaitu) to apzinaas un shajos posmos brauc uzmaniigi. Radzotu riepu plusi ir krietni lielaaki par miinusiem, un nezinu daudz cilveekus, kas no radzotaam buutu paargaajushi uz parastaam. Otraadi gan notiek biezhi.

153773. viesis 5.janvāris 2005 20:54
0 0 Atbildēt

Cepuri nost. Autors, malacis, labs raksts!

153774. viesis 5.janvāris 2005 21:01
0 0 Atbildēt

Nu nu gudriishi paklausiishos ko teiksiest kad kaadaa riigas noledojushaa krustojumaa jums tie paaris metri pietruuks :) Vismaz shoziem esmu bijis paaris taadaas situaacijaas ka celjsh it kaa nokaisiits a krustojuma vidu nea un tur smuks ledus... nu nebuutu man radzes buutu dazhu celjaziimju mazaak.

Par parametriem tad radzotajaam riepaam ari visu laiku tiek uzlabots gumijas sastaavs un tiek liktas arii laameles, kaut ar lielaakas nekaa neradzhotaajaam bet tomeer ir. Taapeec tagad arii sanaak ka jaunaas riepas uz sniega asvalta un pljuraa parametros ir liidziigas bet uz ledus radzhotaas uzvar viennoziimiigi.

Pie tam dazhaas valstiis kalnos kjeedes ir jaalieto obligaati

153780. viesis 5.janvāris 2005 21:58
0 0 Atbildēt

Man savā darbā iznāk saskārties ar riepu biznesu. Ieprieksejos gados bija tendence palielināties pārdoto bezradžu riepu skaitam. Bet, šajā sezonā, ir manāmas pretējas tendences - dārgas lamelenes pērk nelabprāt, bet strauji pieauga pieprasījums pēc naglenēm. Īpaši jau pēc igauņu kvalitatīvi atjaunotajām NHP tipa naglenēm. Tās šogad pārdotasa milzu skaitā. Biznesmeņu domas ir dalītas. Lielākā daļa, protams, ir ieinteresēta pārdot dārgās bezradžu riepas, kādēļ nav izslēgta arī likumdevēju lobēšana, uzsākot tās ideju runas par 2008.gadu...Šogad bija pat manāma sen neredzēta tendence, ka pat daudzi biezie izrādīja pastiprinātu interesi par dārgām naglenēm. Tās tika pirktas pat džipu auto. Cilvēki kaut kā ir atskāruši, ka naglenēm tomēr uzticēties var vairāk.

153786. viesis 5.janvāris 2005 23:00
0 0 Atbildēt

STABILITAATE. Taa es varu teikt par radzhu riepu.

Normaals cilveeks speej pielaagoties celja sezonaalajiem apstaakljiem tuvinaati. Ne absoluuti.

Katrs buus ieveerojis krashus uz pirmajiem ledinjiem. Un kaa pavasarii asfalts liekas dikti turoshs, bet visi tik un taa velkas kaa taarpi - a ja nu pasliid! :D

Bezradzhu riepai kontrasts starp asfaltu un ledu pirms krustojuma ir megaliels! Nepietiekama pagriezhamiiba bremzeejot - izteikta. Pat ja taas ir pashas labaakaas...

Radzotaas - daudz stabilaakas tieshi shai zinjaa. Taas neizbiedee. Negaidiitajos kontrasta briizhos taas glaabj! Reaali glaabj. Lukturi, ritenja disku, spaarnu, veseliibu...

Neba jau nu ziemaa uz asfalta avaariju vairums notiek. Probleemas rodas uz putras un _ledus_. Ipashi uz negaidiita ledus, kas izskataas peec asfalta vai piebraukta sniega.

Man arii liekas, ka shis leemums ir radies Riigas iereednju aprobezhotajaas galvaas, kas neredz taalaak par metropoles melno saalsziemu. Arii Eiropas kartes vinjiem pie sienas nav. Nez vinji vispaar zin, ka Eiropa ir gjeografisks veidojums, nevis kaut kaads atsleegas vaards birokratiskajos papiira kalnos???...

Gintz

153788. viesis 5.janvāris 2005 23:50
0 0 Atbildēt

Protams visu ciennu autoram. Laikam jau nebija ko dariit...Skatiisimies reaali. Ar kaadu aatrumu lielaakaa dalla ZIEMAA brauc pa muusu Latvijas celliem?Ar atllauto max vai krietni virs taa. Kaut gan CSN ir rakstiits - vadiitaajam jaaizveelas taads braukssanas aatrums, kas atbilst cella apstaaklliem un vadiitaaja iemannaam. Piedodiet, bet lielaakai dallai ziemas braukssanas iemannas ir krietni vaajas.Un gribeetos man zinaat cik lielai dallai no CSNg izraisiijussajiem nebija radzu riepas? Nu neticu, ka visiem. Un cellu uztureetaaji nav vainiigi pie avaarijaam. Nevar katram skreejeejam pa priekssu cellu kaisiit. Un no kurienes ir tas absurds par 6 celu uztureessanas massiinaam?Mums tik visi gaazz, jo cellam taccu IR JAABUUT notiiriitam, jo te taccu braucu es. Stulbums. Ja cilveekam galvaa nekaa nav, tad radzu riepas vinnu neizglaabs. Un viss. Es domaaju, ka Riigaa, kur ar taam brauc vismaz katrs otrais, radzu riepas jau nu noteikti ir nepieciessamas. Gribeetos zinaat, kuram Riigas sastreegumos pietruuks to 5 metru, tam kurss brauc ar radzeem, vai tam kurss bez? Un, piedodiet, ziema Latvijaa - stihiska paraadiiba? Nu miiliissi, mees nedziivojam Vidusjuuras krastaa.

Vienkaarssi iemaacieties braukt un tad ziemaa vareesiet braukt kaut vai ar "vasareneem".

P.S. Ja cella apstaaklli to prasa, tad V max 50 km/h IR NORMAALI. Ko ta, ar radzeem buutu lidojis uz 90? Liidz pirmajam kokam...

P.S. 2 Vajag vadaat liidz smilssu maisinnu, tad ne tikai pa 20% sliipumu passa speekiem varees uzbraukt.

153791. viesis 6.janvāris 2005 1:00
0 0 Atbildēt

Nesaprotu, par ko satraucas bezradžu riepu fani, nevienam tak netiek uzspiests braukt ar šipenēm. Ļaujiet pašiem auto vadītājiem izvēlēties sev piemērotāko variantu atkarībā no ģeogrāfiskā, finansiālā stāvokļa, pieredzes u.c. individuāliem kritērijiem. Es pats ikdienā braucu ar darba auto aprīkotu ar labām GY bezradžu riepām, pēc darba un brīvdienās ar personīgo ar Gislaved NFS3 radžotajām. Braukšana pārsvarā notiek pa Vidzemi + pāris reižu nedēļā uz Rīgu. Lai arī ar abām braucu droši un bez avārijām, tomēr atšķirība ir diezgan izteikta - ar šipotajām varu atļauties braukt ātrāk, tās ir prognozējamākas, ja arī izslīd, tad vienmērīgi un "nenoraujoties". Ar bezradžu riepām jābūt daudz piesardzīgākam krustojumos, piebraucot pie degvielas uzpildes stacijām u.c. noslidinātām vietām, nemaz nerunājot par lauku ledus ceļiem.

Nokļūstot tuvāk Rīgai situācija mainās, pa šoseju ar bezradžu riepām braukt ir patīkamāk, tās ir klusākas un komfortablākas, vadāmības ziņā īpašas atšķirības nejūt arī bremzēšana uz slapja asfalta ir stipri līdzīga, pa bruģi gan šipotās slīd izteikti vairāk.

Ja būtu jābrauc pārsvarā pa Rīgu, tad izvēlētos bezradžu riepas, bet par cik vairāk sanāk braukt pa Vidzemi, tad ar abām rokām balsoju par šipenēm.

P.S. Mans autovadītāja stāžs 21 gads (auto nošķīlu 1 reizi, kad stāžs bija 6 gadi, un likās, ka esmu krutākais braucējs :) )

153809. viesis 6.janvāris 2005 9:53
0 0 Atbildēt

Raksts labs! A komentaari..... Naf vaardam vietas;) Brauciet, miiliishi, ar kaadaam riepaam gribat, kaut vai ar vasaras.. varat meegjinaat braukt arii ar plikiem diskiem.;) Man patiess prieks par tiem cilveecinjiem, kuriem radaas iespeeja paspiideet(paplaatiities) ar savu braukshanas prasmi. Uz celjiem gan biezhi taadus nesastapsi...

...Driiz aptruuksies pirkstu, lai saskaitiitu visu to nejeedziibu skaitu ko izspriezh visaadi "paargudrie" vieteejie funkcionaari, kuri par savu sveetu pienaakumu uzskata pilniighu un bezierunu eiro ieteikumu un direktiivu izpildi (kautkaa dikti gribeejaas pateikt preciizaak, bet varbuut she beerni ar' ieluukojas). A par cilveekiem tachu i pilniigs po. Muusu tachu ir veel tik daudz;) Pagaidiisim liidz "pareizas elposhanas" direktiivas ievieshanai.

P.S. varbuut vispirms vajadzeetu izveidot taadu celjus un to uztureeshanas kaartiibu kaa Vaacijaa, un tikai peec tam ...

Pateicos par uzmaniibu:) MADs

153849. viesis 6.janvāris 2005 13:07
0 0 Atbildēt

Labs raksts un saturīgi komentāri. Lai arī pats jau gadiem braucu ar bezradžu ziemenēm, bet šīgada ziemas iespaidā sāk gribēties izmēģināt radzes. 1km no mājām līdz šosejai pa grantenieku (pie tam tepat 3km no Rīgas robežas) ir lieliska rīta mundruma uzdzīšanas iespēja. Mīnusā ir tas, ka sieva kategoriski atsakās braukt pa ledus+ūdens ierakumiem, līdz ar to nav rīta, kad varētu ilgāk pagulēt.

153858. viesis 6.janvāris 2005 13:42
0 0 Atbildēt

Mans gan domāt, ka šitas raksts ir tāda neliela šipeņu ražotāju lobēšana. Nu pavisam neliela un nevainīga.

153870. viesis 6.janvāris 2005 14:39
0 0 Atbildēt

Kaa aizlieguma atcelshana var buut lobeejama. Shipu aizliegums ir bezradzhu riepu lobeeshana. Tiek liegta briivas izveeles iespeeja. Kas attiecas ka uz latvijas un riigas ielaam un celjiem ledus ir reti - dzilji maldi. Katrs zin ka vietaas kur auto regulaari bremzee (krustojumi, pirms liikumiem, utt..) tiek noblieteetas liidz spoguljledum. Un tad bezradzhu neko neiespeej. Nelobeejiet bezradzhu riepas un atstaajiet man briivas izveeles iespeeju. Viktoram ir aprobezhots redzesloks. Vajaga medalju skatiit no divaam puseem. Nevis neesaaties ar kautkaadiem populistiskiem saukljiem "radzhu lobeeshana". Par bezradzhu lobeeshanu veel vareetu padomaat jo taas ir mazaak populaaras ar savu cenu kas ir vismaz par kaartu augstaak kaa radzeem. Bet patiesiibaa lobeeti tiek slinkie celju remonteetaaji un attaisnots degvielas akciizes novirziijums citaam vajadziibaam. Vai kaads atceras kaa reklameeja degvielas akciizi "Vairaak brauksi - buus lapaaki celji" - tjipa degvielai akciize tika uzlikta lai savestu kaartiibaa celjus.

153882. viesis 6.janvāris 2005 15:44
0 0 Atbildēt

Kolēģi autobraucēji!

Ceru, ka šeit lielākā daļa ir spējīga lasīt angliski, tādēļ pievienoju linku (www.wsdot.wa.gov/winter/studtire/ Studded_Tire_Report_Final_Nov_2002.pdf) uz pētījumu, kuru izlasīju pats pirms šīs ziemas sezonas un pirms lēmuma pieņemšanas par pāriešanu no šipenēm uz nešipotām ziemenēm.

Tas gan ir salīdzinoši padzīvojis, kas būtībā nozīmē to, ka nešipotu ziemņu paramtri ir uzlabojušies salīdzinājumā ar šajā dokumentā pētītajiem.

Man īsā pieredze pēc pāriešanas no šipiem uz nešioptām ziemenēm īsumā: atšķirība ir ļoti minimāla un jūtama tikai apstākļos, kad uz plika ledus pa virsu ir plāna ūdens kārtiņa. Braukāt nākas 150km rādiusā ap Rīgu pa visdažādākajiem ceļiem, tākā varu salīdzināt. Tās reizes, kad esmu iekārpījies tā, ka bez palīdzības ārā netiek, pēc novērtēšanas ar vēsu prātu ir tikai paša pārgalvība un šipi tur neko nebūtu mainījuši.

Kas mani mulsina - gan raxta autors, gan daudzi komentāri liek domāt, ka ir cilvēki, kam liekas - "šipenes neslīd"!

Nu nav taisnība, vai ne, kad tā pārdomā? :-)

Bet ģenerālās līnijās piekrītu apgalvojam, ka aizliegums ir pāragrs, jo patiešām labas nešipotas ziemenes ir stingri dārgākas ekspluatācijā, kā analog drošības pakāpi nodrošinošas šipotas riepas. Un pieņēmums, ka LV 2008. gadā visi a/m braucēji būs tā sabiezējuši, ka varēs optom sapirkt labas nešipenes, manuprāt, ir stipri aplams... :-/

153885. viesis 6.janvāris 2005 16:17
0 0 Atbildēt

NAGLAS NOST NO RIIGAS!!

Turiigi cilveeki jau sen brugji ir pie maajam salikusi lai sipenes asfaltu nebojaa!

153887. viesis 6.janvāris 2005 16:21
0 0 Atbildēt

Pinigi atbalstu raksta autoru!

153889. viesis 6.janvāris 2005 16:42
0 0 Atbildēt

Vot 2008 gadaa izraushu naglas araa un sabeershu HIPPY opelja karburatoraa lai brauc grabeedams.

153890. viesis 6.janvāris 2005 16:58
0 0 Atbildēt

To HESUS

Shis tips laikam nekad nav bijis aarpus riigas, kur ledus praktiski saglabaajas visu ziemu!!!(zini! tur dziivo daudz cilveeku :)) )

153891. viesis 6.janvāris 2005 17:01
0 0 Atbildēt

Man ļoti patika sievasmātes focusa aizmugurējais bamperis, kuru bija cauršāvis pirelli riepas šips! Tā kā derētu padomāt arī par to.

153897. viesis 6.janvāris 2005 19:04
0 0 Atbildēt

OK. Mees te varam zalji izrakstiities. Bet ko mees reaali varam izdariit, lai laucinieks 2008. gadaa nekljuust par likumpaarkaapeeju??????????????????????????????????????????

Gintz

153898. viesis 6.janvāris 2005 20:06
0 0 Atbildēt

kaa protestu pret augstajaam degvielas cenaam piedaavaaju visiem uzpildiities tikai Lat. naftaa vai Lukoil-vismaz meenesi-varbuut mees kopaa kautko panaaksim!

Starpcitu degviela nav suudiiga-ja tas juus uztrauc-jau labu laiku braukaajos un neredzu atshkiriibu.

ataa

153915. viesis 7.janvāris 2005 8:30
0 0 Atbildēt

Nevis ko mes varam izdariit, bet ja kaads ir gatavs sagatavot muusu valdiibai iesniedzamu dokumentu esmu gatavs pie sava sievasteeva mednieku pulkaa pavaakt arii parakstus, ja kaac talaak par njaudeeshanu sanjemas. Man kaa dziivojosham Riiga shipi nav sevishkji aktuaali, lai ari kaa jau raxtiiju biezji veicu celju uz Madonas raj. un tad nereti celjiniekus ar "labu" vaardu pieminu gan, bet nenomirshu arii braucot ar neshipotaam riepaam. Toties vinjiem tur visos pagatso shii ziema ir visai "jauka", ar forshi slideniem celjiem. Un neav bijis veel ne viens gads , kad sievasteevs ar Njivu nebuutu iesliideejis graavi pa mediibaam un ne tikai braukaadams ( bez shipiem).

153923. viesis 7.janvāris 2005 10:01
0 0 Atbildēt

manuprāt diskusiju laiks jau ir garām - likums ir pieņemts un viss :(

pamatā braucu pa rīgu un tuvāko apkārtni, bet apmēram reizi nedēļā izbraucu arī tālāk par 50km

pec personīgi braukšanai ziemā izvēlos NEŠIPOTAS ziemenes

pēdējo 6 gadu laikā ar šipenēm nobraucu tikai pagājušo ziemu "obligātajā" laikā - vienkārši nopirku autiņu, kurām jaunas šipenes bija līdzi komplektā, nobraucu ar tām šipenēm 3 mēnešus, bet šoziem iepirku nešipotās.

man personīgi (manām vajadzībām) nešipotās riepas liekas labākas

parasti "klusākas" un arī "ātrākas" - noteikti kāds ir redzējis kādas dzirksteles šķīst ņemot līkumu uz bruģa ar šipenēm...

153949. viesis 7.janvāris 2005 11:15
0 0 Atbildēt

Radžotās riepas ir galīgi garām, pamēģini par bruģi apstāties un tad redzēsi!

154036. viesis 7.janvāris 2005 15:43
0 0 Atbildēt

labas stāsts un labasc riepas

154039. viesis 7.janvāris 2005 16:21
0 0 Atbildēt

To 153949. viesis 07.01.2005 11:15

Tikai atšķiriiba tāda, ka bruģi var paredzēt, bet ledu - ne vienmēr!

154047. viesis 7.janvāris 2005 16:49
0 0 Atbildēt

Diezgan daudz laika pvadu ledainajos Vidzemes augstienes cenljos. Esmu pret aizliegumu braukt ar radzhotaam riepaam. Avarijas, kuras saduras mashina ar mashinu vai gajeju parsvara notiek uz shosejam un apdziivotaas vietaas. Tur piekritu ka liela nozime ir bremzeshanas celjam. Bet shie pashi 10% manuprat ir ljoti nozimigi gadijumos kas pie mums ir ari saliidzinoshi biezhi, ko policija define ka ''mashinas nesavaldishanu'' vai ''celja apstakljiem neatbilstosha atruma sekas'' - tas ir situacijas, kad celja likuma centrbedzes speku rezultata tiek zaudeeta sakjere ar celju. Reali tas izpauzhas taa - likumu, ko ar bezradzhu riepaam var izbraukt ar atrumu 60km/h ar radzhotu riepu var izbraukt ar 80-90km/h..

154097. viesis 8.janvāris 2005 12:13
0 0 Atbildēt

riepu tirgoņiem varka iet gar degunu, tagad ārdās.

154124. viesis 8.janvāris 2005 20:33
0 0 Atbildēt

Taa iet ka analfabeti ir pie lēmumu un likumu pieņemsānas,kuriem ir pie kājas savas zemes iedzivotāju intereses, kalvenais ka tik izpatikt kādai savienibai vienalga vai ES vai PSRS. Un kas attiecas uz tiem ,kam patik skatities kā it kā uz bruģa no šķipenēm šķistot dzirksteles ,varu vienigi ieteikt pašmirgelēt naglas (parastas) uz naždaka( šmirģeļa) ,jo normali braucot ari uz bruģa nav to dzirksteļu un nav ko ari redzēt.

154154. viesis 9.janvāris 2005 11:35
0 0 Atbildēt

Radzesparsvara liek tie kam tas patiesam ir vajadzigs. Mana veseliba un dziviba braucot bez radzem bet ar labam ziemas riepam tika 3x nopietni apdraudeta, tapec shogad speciali nomainiju visas riepas uz radzotam - efekts momentans un neapstridzms n evienas bistamas situacijas uz celjiem kuros braucot ar parastam riepam par 95% tochna butu apsities

Tos idiotus kas pienjema to likumu butu jasedina cietima vai vel ljaunak jaliek pasiem kaut 1 menesi pabraukat komercreisos velas vakara stundas pa apledojusam Latgales shosejam un sanceljiem. Tad mes atri tiktu pie jauniem lemejiem, jo vecie butu samalti asinjainas kotletes

154171. viesis 9.janvāris 2005 21:20
0 0 Atbildēt

ko es jums varu piedāvāt. Pirmkaart - brauksiet uzmaniigaak un leenaak. Drošībai tas nāks tikai par labu. Otrkaart - ir nopērkamas uzmaucamās ķēdes..... Tās pagaidām nav aizliegtas....

167961. viesis 21.maijs 2005 5:33
0 0 Atbildēt

zabaku bars tur valdiiba

167962. viesis 21.maijs 2005 5:35
0 0 Atbildēt

par taam asinjainaam kotleteem: TAS IR KRUTA TEIKTS:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Neuzmanīgs velosipēdists vai neuzmanīgs autovadītājs? (+ VIDEO) 23

Video autors ierakstam devis nosaukumu "Neuzmanīgs velosipēdists pārāk pārliecinoši uzbrauc uz pārejas". Lasīt vairāk

 

Alūksnē kravas automašīna sabraukusi gājēju (precizēts 15.04, plkst: 10.00) 30

Piektdien Alūksnē kravas automašīna sabraukusi gājēju, aģentūru LETA informēja Valsts policijā. Lasīt vairāk

 

Mazda gatavo CX-80 Eiropas tirgum (+ VIDEO) 3

Japānas autobūves uzņēmums pieteicis krosoveru CX-80, kas Eiropas tirgū pasūtīšanai kļūs pieejams jau pēc dažām nedēļām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti