Neakceptē bargākus sodus CSN pārkāpējiem 31

 
8.marts 2005 10:30

Ministru kabineta komiteja šodien vēl neakceptēja grozījumus likumos, kas paredz bargākus sodus satiksmes noteikumu pārkāpējiem.

Jautājuma izskatīšana tika atlikta uz vienu nedēļu, jo iebildumi radās tieslietu ministrei Solvitai Āboltiņai. Tieslietu ministre atzinusi, ka grozījumi šajos likumos nav tiesiski pareizi noformēti. Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers solīja nedēļas laikā līdz nākamajai sēdei saskaņot grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā ar Tieslietu ministriju.

Kā šodien MK komitejas sēdē informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas jurists Jānis Golubevs, SM piedāvājums noteikt stingrākus sodus autovadītājiem, kas pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, saistīts ar lielo bojāgājušo un cietušo skaitu uz ceļiem.

Pērn autoavārijās dzīvību zaudēja 516 cilvēki, bet ievainoti tika 6416. Ar lielākiem sodiem iecerēts divas reizes samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu.

Golubevs atzīmēja, ka autovadītāji bieži vien arī pārkāpj noteikto braukšanas ātrumu. Ceļu policija vien pērn konstatējusi 100 000 šādu gadījumu. Tāpat esot nepieciešams nodrošināt soda neizbēgamības principu. Pērn autovadītājiem sodos piespriesti 7 miljoni latu, bet reāli samaksāta tikai puse - 3,5 miljoni latu. Tāpēc arī esot ierosinājums līdz soda samaksai par bīstamākajiem pārkāpumiem aizturēt automašīnu.

Šlesers piebilda, ka SM ir gatava rīkot informatīvu kampaņu, lai autovadītāji zinātu par bargajiem sodiem.

Āboltiņa, vērtējot SM piedāvājumu, atzina, ka daži no iecerētajiem sodiem ir pretrunā ar Satversmē noteikto privātīpašuma neaizskaramību. Piemēram, auto konfiskācija, ja autovadītājs pie stūres bijis alkohola reibumā un bez tiesībām.

Tieslietu ministre norādīja arī uz neatbilstībām sodos, jo, piemēram, piespiedu darbs ir nevis kriminālsods, bet administratīvais sods. Arī SM piedāvātais risinājums sodīt autovadītāja blakussēdētāju esot strīdīgs.

Par pārkāpumiem ceļu satiksmē plānots ieviest transportlīdzekļa konfiskāciju, kā arī jaunu soda veidu - piespiedu darbu. Cita starpā iecerēts sodīt arī blakussēdētājus, kas zina un pieļauj transportlīdzekļa vadīšanu reibumā.

Plānots ieviest izmaiņas attiecībā uz atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, kā arī transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā.

Atbilstoši valdības komitejas akceptētajām izmaiņām likumos konfiskācija paredzēta par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja tā vadītājam nav tiesību un konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles vai viņš atrodas narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Papildus konfiskācijai transportlīdzekļa vadītājam plānots uzlikt naudas sodu 500 latu apmērā un piemērot aizliegumu iegūt tiesības divus gadus.

Piespiedu darbu plānots piemērot par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles. Piespiedu darbs paredzēts 160 stundu apjomā.

Veicot grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, tiks noteikts sods arī par pieļaušanu vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā, ja transportlīdzekļa vadītāja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles.

Pasažierim, izņemot autobusa pasažierus, tiks uzlikts naudas sods 100 latu apmērā, ja viņš zina un pieļauj transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Savukārt juridiskai personai šāds sods varēs sasniegt 500 latus.

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu tiks izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods transportlīdzekļa vadītājam desmit latu apmērā.

Savukārt par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas tiesību, būs naudas sods 100 latu apmērā.

Lielāki sodi paredzēti arī par pieļaujamā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 11 kilometriem līdz 20 kilometriem stundā ārpus apdzīvotas vietas paredzēts noteikt sodu desmit latu apmērā līdzšinējo piecu latu vietā. Kravas automašīnu vadītājiem sods būs lielāks. Līdzīgā veidā paredzēts palielināt sodu par visa veida ātruma ierobežojuma pārkāpumiem.

Tiks mainīti sodi arī par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā.

Piemēram, par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniegs 0,2 promiles, bet nepārsniegs 0,5 promiles, jaunajiem autovadītājiem tiks uzlikts naudas sods 200 latu apmērā, kā arī tiks atņemtas tiesības uz trīs mēnešiem.

Patlaban sods par šādu pārkāpumu paredzēts robežās no 50 līdz 250 latiem, paredzēta arī tiesību atņemšana uz laiku no viena līdz trim mēnešiem.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija pārsniegs 0,5 promiles, bet nepārsniegs vienu promili, vadītājam varēs uzlikt sodu 300 latu apmērā. Viņam tiks atņemtas arī tiesības uz sešiem mēnešiem.

Patlaban par šādu pārkāpumu paredzēts sods no 150 līdz 300 latiem, kā arī tiesību atņemšana uz laiku no trim līdz sešiem mēnešiem.

Par atteikšanos no asins pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes transportlīdzekļa vadītājam, kuram nav tiesību, tiks konfiscēts transportlīdzeklis, piemērots piespiedu darbs un noteikts aizliegums iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz trim gadiem.

Sods par šādu atteikšanos 30 latu apmērā paredzēts arī velosipēdu un mopēdu vadītājiem, bet autobusu vadītājiem tiks noteikts piespiedu darbs un atņemtas tiesības uz trīs gadiem.

Plānotajos grozījumos palielināta atbildība par atpūtas laika neievērošanu smago automašīnu šoferiem, turklāt paredzēts sodīt arī juridisko personu, kā arī atbildīgo personu, kas devusi rīkojumu neievērot atpūtas laiku.

Savukārt ar grozījumiem Krimināllikumā plānots palielināt sodus par noziedzīgiem nodarījumiem pret satiksmes drošību. Proti, par gada laikā atkārtotu transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē pārkāpējus paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Par atkārtotu atteikšanos no asins pārbaudes iecerēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un tiesību atņemšanu uz pieciem gadiem.

Patlaban Krimināllikums paredz par transportlīdzekļu vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko un citu apreibinošo vielu iespaidā brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par šīm izmaiņām likumos vēl jālemj Ministru kabinetam un Saeimai.
 
Visi komentāri
 
159631. viesis 8.marts 2005 10:36
0 0 Atbildēt

Par braukšanu šmigā ir jābūt viennozīmīgam cietumsodam. Kad kāds pasēdēs kādu gadiņu, divus, točna vairs šmigā nebrauks.

159634. viesis 8.marts 2005 10:40
0 0 Atbildēt

xexexe

159636. viesis 8.marts 2005 10:47
0 0 Atbildēt

kaapeec nekas nava par soda punktiem... buus vai nebus: par jostaam, par aatruma paarsniegsanu no 11-20km/h virs atlautaa...

159637. viesis 8.marts 2005 10:49
0 0 Atbildēt

Karoche sviesc

159642. viesis 8.marts 2005 10:55
0 0 Atbildēt

Reāls bulšits. Šausmīgi draudi satiksmei ir pārsniegts ātrums par 20 km/h .... :-D Jā... apdomājiet tautieshi par ko balsosim vēlēšanās... :)

159643. viesis 8.marts 2005 10:57
0 0 Atbildēt

Domāju, ka ši APK grozījumu pakete ir nekas vairāk kā SDP un CP šefa "murgu idejas", kādas varbūt varētu realizēt Kubā bai Albānijā, nevis ES dalībvalstī Latvijā, kur ciena tiesiskumu un Satversmes normas. Ne jau satiksmes drošību ar tajā projektā minēto var uzlabot, bet gan ātrākā tempā piepildīt CP darbinieku kabatas, un dot viņiem "otro iespēju" iegādāties jaunus privātauto un pabeigt māju otros stāvus.

159646. viesis 8.marts 2005 11:00
0 0 Atbildēt

Deputati saprot ka kadreiz var klut par parastiem Latvijas iedzivotajim un

naf tik lielus sodus maksat

159648. viesis 8.marts 2005 11:01
0 0 Atbildēt

Žēl, ka neakceptēja.

159658. viesis 8.marts 2005 11:14
0 0 Atbildēt

Par aatruma paarsniegshanu un nepiespraadzeeshanos, teiktu ka debateejams jautaajums, bet par braukshanu dzeerumaa/narkotisko/psihatropo vielu iespaidaa atbalstu 100%.

159659. viesis 8.marts 2005 11:14
0 0 Atbildēt

baidās pieņemt so murgu pirms pašvaldību vēlēšanām jo zina ka dabūtu atpakaļ, bet pēc tā brīža, kad aizveras vēlēšanu iecirkņa durvis dārgie vēlētāji pārvēršas par objeketiem kuri traucē politiskās elites lepno automašīnu traukšanos pa ceļiem, kuri kā uzskata mūsu politiķi pieder tikai viņiem

159661. viesis 8.marts 2005 11:33
0 0 Atbildēt

Es te taa klausos 100, 200, 300, 500 Ls... Ta man taads jautaajums tiem Gaishajiem Praatiem, peec kaa vadaas izveeloties shos sodu apmeerus? Vai peec videejaas algas ;) vai vienkaarshi smuki skan shie apaljie skaitliishi?

159667. viesis 8.marts 2005 11:44
0 0 Atbildēt

protams sausi papētot statistiku sanāk, ka kopulārākais avāriju iemesls ir NEPAREIZA ātruma izvēle, bet tas vau nebūt nenozīmē, ka žoperīc brauca PAR ĀTRU, moš vilkās pa lēnu un tālab kāds iepira sānā....

nu tad nafig sodīt tos, kas brauc par ātru, moš sodīsim tos, kas ieraugot ceļmalā mentu ar fēnu uzreiz nomet uz trīsdesmit :(

par narkašiem atbalstu 100 punkti - lūzni nost, uz stojanku projām un pārdot publiskā izsolē - izsoles varētu rīkot katra mēneša pimajā datumā turpat stojankā - lietotumašīnu tirgoņi varētu uzvārīties :):):)

159669. viesis 8.marts 2005 11:49
0 0 Atbildēt

Ja soda, tad jāsoda visus pārkapējus bez izņēmuma. Noteikumos ir jāizskaidro, kas ir braukšana ar pārāk mazu ātrumu un arī ta ir jāsoda.

159676. viesis 8.marts 2005 12:01
0 0 Atbildēt

Var jau likt to cietumsodu bet nu gads jau ri par traku, domaju ka pietiktu ar menesi lai apdomatos. Ja gadu dod par smigu tad kadi sodi jadod par zadzibam, izvarosanam, slepkavibam utt. pec sada principa navessods ir lidzvertigs.

159677. viesis 8.marts 2005 12:06
0 0 Atbildēt

labi ka nepienema to neizstradado likumu... tas tachu ir idiootisms :((

159678. viesis 8.marts 2005 12:07
0 0 Atbildēt

Sodus vajadzeeja akcepteet, bet gan tikai nopietniem paarkaapumiem, jo tas nu nekaadiigi nav normaali ka ar +10 braucoshie tiek sodiiti biezhaak (procentuaali), nekaa tie kas reaali paarsniedz aatrumu. Un pashiem CP darbiniekiem vajadzeetu ieviest cilveeciskaaku attieksmi pret paarkaapeejiem attieciibaa uz taadaam vietaam kur notiek remondarbi (pagaajushaa vasaraa ~23:45 braucot no lidostas Riiga Juurmalas virzienaa panjeema it kaa 78, bet tajaa pashaa laikaa taadiem kas aizlidoja garaam pat netika pamaats tas puljkjis)

159688. viesis 8.marts 2005 12:29
0 0 Atbildēt

Politikāņi neko jēdzīgāku vairs nevar izdomāt lai pildīt valsts kasi.

159696. viesis 8.marts 2005 12:38
0 0 Atbildēt

Autovadiitaaji! MEES ESAM VIENA NO LIELAAKAJAAM VEELEETAAJU GRUPAAM! Kaapeec neviens pat nepaintereseejas par muusu viedokli! Esmu 100% par lieliem sodiem alkohola reibumaa, bet pieskirt 1 punktu par aatruma paarsniegsanu 11-20 km/h ir pilniigs stulbums (vismaz saakotneejaa projektaa taa bija)! Vispirms vajag sakaartot cela ziimes atbilstoshi reaalajai situaacijai - tam protams nauda netiks atrasta. Iedomaajaties, ka juus braucat dienas laikaa pa milziigi platu ielu ar divaam brauktuveem katraa virzienaa kur apkaart nav nevienas maajas un cilveeka ar 61 km/h. Tas ir tik kriminaali biistams paarkaapums, ka par to pieskir 1 punktu!!! Tas ir splaaviens mums sejaa! Balsosim veeleeshanaas pret shaadiem politikjiem! Izmeeziisim vinjus veestures meeslainee! Galu galaa mees varam nodibinaat sabiedrisku organizaaciju, kas aizstaavees musu intereses - lai tachu vinji saprot ka taadas lietas ir politiska pashnaaviiba!

159707. viesis 8.marts 2005 12:52
0 0 Atbildēt

Sodu sistēmai būtu jābūt tādai, kas spēj nodrošināt regulāro pārkāpēju REĀLU sodīšanu.

Jo šobrīd nav retums situācija, ka cilvēks kuram jau atņemtas tiesības, vienā mierā turpina braukt un vēl lepojas ar to.

Bet ko ar tādiem, kam nav nekādu vērtību un viss ir dziļi pofig, vispār var izdarīt?

159709. viesis 8.marts 2005 13:00
0 0 Atbildēt

Nu ta labi ka tā!

159710. viesis 8.marts 2005 13:02
0 0 Atbildēt

Soda punkts par 11-20km/h pārsniegšanu ir totāls absurds. Pārējais - puslīdz norm. Ar auto konfiskāciju varētu neķēpāties, tur var uzlikt 1000-5000Ls lielu sodu un tad tiesu izpildītājs aprakstīs gan auto, gan ļergas aparātu un vēl kautko.

159716. viesis 8.marts 2005 13:47
0 0 Atbildēt

Vajag vienreiz kaut ko dariit, shitaa CP patvalja ir jau pieriebusies.. jaapanjem un jaasariiko kaads streiks, piem.. katru riitu, piem, jaanosprosto ar savaam automashiinaam Shlesera un Jeekabsona auto, lai vakaraa shie vairs netiek maajaas. Vajag sagandeet vinjiem dziivi, krist uz nerviem, iet piketos, trauceet vienvaardsakot normaali dziivot, kameer beidzot atjeegsies un naaks pie praata.. lai njemas ar saviem dzeeraajiem, bet lai liek mieraa normaalus autovadiitaajus, kas brauc ar 61 km/h..

159765. viesis 8.marts 2005 16:22
0 0 Atbildēt

Un pats galvenais lai soda arii kretiiniskos mirkinju vadiitaajus, kad tie aunapieres apstaajas uzreiz aiz krustojuma un Tu taka taads noteikumu paarkaapeejs pasliec pie sarkanaa krustaa ar aukstiem sviedriem uz pieres un kaucoshaam riepaam. Un labaakais tas ka tie paakji tak mauc garaam pa preteejo joslu pie sarkanaa piedevaam. KO lai ar taadiem dara??? Un veel arii situaacija kad normaali brauc uz 90 pa labo joslu, tajaa pashaa laikaa apmeeram 30m aiz mugura ar taadu pashu aatrumu veel vien brauc. Abi vienlaiciigi tuvojamies vienam 3 golfinjam, kas brauc pa kreiso joslu apmeeram ar 70, dzheks nomidzhina ar taalajiem tipa tinies malaa un pats griezh labajaa joslaa. Un ko domaajat, tas golfs metrus 5 priekshaa arii mauc labajaa joslaa. Logjiski seko strauja bremzeeshana un izejas mekleeshana no situaacijas kad tas golfs leeni gari velk paari joslaam un vispaar neskataas spoguljos un neklausaa ka tauree. Vot shitaadus seenjotaajus buutu jaasoda divtik saapiigi, lai saprot ka labaajaa joslaa ta brauc aatraak un arii spoguljos ir jaaskataas.

159787. viesis 8.marts 2005 18:49
0 0 Atbildēt

uraaaaaaaaaaaa

159793. viesis 8.marts 2005 19:43
0 0 Atbildēt

Smiekli nak par 100 000 gadijumu gada.

Satiksmes noveroshanas kameresa viena menesi konstate ~500 000 tadu parkapeju.

Tikai kadam nav izdevigi ieviest likumu kas atljauj sodit balstoties uz sho kameru filmeta material. :(

5milj Ls/menesi ka minimums plus piedinejiem vel 500 tukst Ls ka minimums.

159808. viesis 9.marts 2005 1:41
0 0 Atbildēt

Ierosinu par JEBKURU CSN PARKĀPUMU - dzīvības atņemšanu!

p.s.

mees shitos esam pashi ieveeleejushi !?! tiitari...

p.p.s.

lai samazinaatu bojaa gaajusho skaitu u.t.t. ir JAAMAACA VADIIT AUTO. Esmu piedaliijies dazzu megadriveru aplaushanaa uz trases. Tad luuk, skats ir apmeeram taads, sarunaajam satikties X vietaa un dodamies uz trasi. Turpceljaa megadrivers pa slidenu shoseju NESAAS +/- 140 km/h... Pēc 1/2 h treninja pa trasi un kaadaam 5 nopietnaam kupenaam ar aatrumu 30 - 50 km/h maajup shis pac megadrivers, pa taadiem pashiem celja apstaakljiem nepaarsniedz 80 - 90 km/h robezzu!!!

Kungi, izdariet secinaajumus!!!

Un veel: CIK NO IEKASEETAJAAM SODA NAUDINJAAM TIEK TEEREETS LAI CIINIITOS AR CEELONI TB NESAPRATNI PAR IESPEEJAMO DRAUDU NO NEPADOMIIGAS RIICIIBAS UZ CELJA!!!???

Vienalga, ja pat draudeetu naavessods par aatruma paarkaapshanu, tikuntaa sitiisies, PALJUBOMU!!!

:( besii :(

by Kenyz

160093. viesis 11.marts 2005 12:50
0 0 Atbildēt

Laikam budzets nepildaas tik raiti kaa gribeetos taapeec arii palielina sodus + protams uz deputaatiem ministriem policistiem utt shie sodi taapat nekad nav attiekushies :) Raugoties no korupcijas apkaroshanas viedoklja shis ir kaarteejais korupciju veicinoshais projekts - 5 Ls vietaa tagad buus 10 :)

Likuma izpildes nodroshinaashanas pamataa ir soda neizbeegamiiba nevis bardziiba!!!

160119. viesis 11.marts 2005 20:52
0 0 Atbildēt

par alkoholu vispaar stulbums pilnais - ja seedies pie stuures tad nekaadas promiles a te taada sajuuta ka pashi deputaati laiku pa laikam miil iedzert pirms seeshanaas pie stuures. 0 promiles un ne vairaak! Un par notriektiem cilveekiem alkohola reibumaa vaig taapat kaa USA taadus pashus sodus kaa pret slepkavaam. Bet par aatrumiem piekriitu daudziem ... marasms.

160243. viesis 14.marts 2005 17:53
0 0 Atbildēt

"Pasažierim, izņemot autobusa pasažierus, tiks uzlikts naudas sods 100 latu apmērā, ja viņš zina un pieļauj transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā. Savukārt juridiskai personai šāds sods varēs sasniegt 500 latus". Un kā būs situācijā, kad iekāpju taksī, bet šoferis ir reibumā, papildus samaksai par pakalpojumu, CP man būs jāsamaksā 100Ls? Vai mikriņi arī skaitās autobusi? Stopotājiem ir jāiegādājas alkometri, un tad, kad kāds ir nolēmis stopotāju paņemt mašīnā, nekavējoties jālūdz iepūst trubiņā, citādī var dikti dārgi sanākt.

Ieteikums tikai viens: Pirms iekāpjat automašinā, vienmēr apostiet šoferīti, lai vēlāk nesanāktu vilšanās.

161076. viesis 19.marts 2005 12:22
0 0 Atbildēt

interesanti gan.. un ja es esmu stopetajs un esmu iekapis autinja arii man varees uzlikt sodu???

170172. viesis 15.jūnijs 2005 10:12
0 0 Atbildēt

JAUTĀJUMS: Kāds sods man ir piemērojams, ja izlepojamā gaisa saturā ir 0,15 promiles?(pirms brīža izdzēru glāzi alus)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti