Par bargākiem sodiem nevienojas 8

 
4.aprīlis 2005 13:15

Ministru kabineta komitejas sēdē šodien tomēr atlika lēmuma pieņemšana par grozījumiem likumos, kas paredz bargāku sodu ieviešanu satiksmes noteikumu pārkāpējiem. Iebildumus pret noteikumu projektu izteikusi kā Tieslietu ministrija un Ģenerālprokuratūra, tā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Satiksmes ministrija rosināja par pārkāpumiem ceļu satiksmē ieviest transportlīdzekļa konfiskāciju, savukārt par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā piemērot piespiedu darbu, tāpat ieviest izmaiņas tāpat attiecībā uz atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, kā arī transportlīdzekļu vadīšanu alkohola reibumā. Projektā iekļauts ierosinājums 100 latu lielu sodu noteikt arī pasažieriem, kas pieļauj automašīnas vadītāja braukšanu reibumā.

Atbilstoši projektam Administratīvo pārkāpumu kodeksā piespiedu darbs tiks piemērots par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt, ja pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniegs 1,5 promiles. Šādā gadījumā autovadītājiem tiktu arī atņemtas vadīšanas tiesības uz diviem gadiem.

Piespiedu darbu varētu noteikt 160 stundu apjomā. Tā izpildīšanu pārzinās pilsētas domes, novada domes, pagasta padomes vai vairāku pagastu padomju kopīgi izveidots Piespiedu darba uzraudzības dienests, kura darbību koordinēs Valsts probācijas dienests.

Atbilstoši grozījumu projektam, transportlīdzeklis tiks konfiscēts par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt, ja tā vadītājam nav tiesību un konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles vai viņš atrodas narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Transportlīdzekļa vadītājam, kuram nav tiesību, papildus tiktu uzlikts naudas sods 500 latu apmērā un piemērots aizliegums iegūt tiesības divus gadus.

Par pieļaušanu vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā, ja šoferim alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, pasažieriem, izņemot sabiedriskā transportlīdzekļa un taksometru pasažierus, ministrija rosina uzlikt naudas sodu 100 latu apmērā, ja viņš zina un pieļauj braukšanu reibumā. Savukārt juridiskai personai par šādu pārkāpumu varēs uzlikt naudas sodu 500 latu apmērā.

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu tiks izteikts brīdinājums vai uzlikts naudas sods transportlīdzekļa vadītājam desmit latu apmērā. Savukārt par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas tiesību, būs naudas sods 100 latu apmērā.

Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 kilometriem stundā ārpus apdzīvotas vietas paredzēts noteikt sodu desmit latu apmērā līdzšinējo piecu latu vietā. Līdzīgā veidā tiks palielināts sods par visa veida ātruma ierobežojuma pārkāpumiem.

Tāpat plānots mainīt sodus par braukšanu alkohola reibumā.

Piemēram, par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs jaunajam autovadītājam būs robežās no 0,2 līdz 0,5 promilēm, viņam tiks uzlikts naudas sods 200 latu apmērā, kā arī tiks atņemtas tiesības uz trīs mēnešiem.

Patlaban sods par šādu pārkāpumu paredzēts robežās no 50 līdz 250 latiem, paredzēta arī tiesību atņemšana uz laiku no viena līdz trim mēnešiem.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija pārsniegs 0,5 promiles, bet nepārsniegs vienu promili, vadītājam varēs uzlikt sodu 300 latu apmērā. Viņam tiks atņemtas arī tiesības uz sešiem mēnešiem.

Patlaban par šādu pārkāpumu paredzēts sods no 150 līdz 300 latiem, kā arī tiesību atņemšana uz laiku no trim līdz sešiem mēnešiem.

Par atteikšanos no asins pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes transportlīdzekļa vadītājam, kuram nav tiesību, Satiksmes ministrija rosina konfiscēt transportlīdzekli, piemērot piespiedu darbu un noteikt aizliegumu iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz trim gadiem.

Sods par šādu atteikšanos 30 latu apmērā paredzēts arī velosipēdu un mopēdu vadītājiem, bet autobusu vadītājiem plānots noteikt piespiedu darbu un atņemt tiesības uz trīs gadiem.

Par transportlīdzekļa vadīšanu, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, velosipēda un mopēda vadītājam plānots uzlikt naudas sods 30 latu apmērā.

Savukārt ar grozījumiem Krimināllikumā Satiksmes ministrija iecerējusi palielināt sodus par noziedzīgiem nodarījumiem pret satiksmes drošību. Proti, par gada laikā atkārtotu transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē pārkāpējus paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Savukārt par atteikšanos no asins pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai vai arī apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes atkārtoti vai vairākkārtīgi gada laikā, autovadītāju varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un atņemt tiesības uz pieciem gadiem.

Ar lielākiem sodiem atbildīgās ministrijas cer divas reizes samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu.
 
Visi komentāri
 
162825. viesis 4.aprīlis 2005 13:30
0 0 Atbildēt

Vienkaarshaak braukt skaidraa, nekaa visu shito izlasiit un veel saprast... :)

162829. viesis 4.aprīlis 2005 13:39
0 0 Atbildēt

Nu baac!!! Lunji!!!

2x reizes paaugstinot sodus nesamazinaasies 2x negadiijumu skaits.

Jo 70% gadijumnu vienkarshi speelee notikumu faktors x.

A tiem alkaaniem daudz bargaakus sodus vajadzetu.

162830. viesis 4.aprīlis 2005 13:39
0 0 Atbildēt

Ko nozīmē piespiedu darbs? Kad tad tas būs jāveic, ja pārkāpējs kaut kur jau strādā, piemēram, ir deputāts? Atvaļinājuma laikā vai pa vakariem. Ja bezdarbnieks, tad viss ir kārtībā. Vai par šo darbu maksās? Kā var konfiscēt manu privātīpašumu (vai firmas), ja ar to brauc dzērājs? Tik daudz ir neskaidru jautājumu jaunajos sodos, protams ka tos nevar pieņemt.

162839. viesis 4.aprīlis 2005 13:59
0 0 Atbildēt

Shis tas labs tajaa visaa ir, bet nu daudz arii pilnigu idiotisma elementu. Starp citu, ja dod savu auto "alkaanam" tad pats saproti, kaadu atbildiibu esi uznjeemies. JO ja vinsh tev to auto noshkjilj un pats "atstiepj kaajas", tad no kaa tu paprasiisi tev radiitos zaudeejumus ??? Tad ja vinju reibuma nokjer un konfiscee tavu auto, tad vismaz teoreetiski vari meegjinaat ar dzjeku tiesaaties par atliidziibas sanjemshanu. Bet savukaart ja tu esi iedevis auto dzeerusham vadiitaajam tad pats esi pelniijis konfiskaaciju.

162857. viesis 4.aprīlis 2005 14:41
0 0 Atbildēt

WALA - a ko dariit ja dzheks sveeti apsolaas nedzert (un nau alkaans), panjem tavu auto, pieliekaas lopaa un satinaas palmaas?

162911. viesis 4.aprīlis 2005 17:26
0 0 Atbildēt

1. Līzinga kompānijām kirdik.

2. nevienā no augstāk minētajiem punktiem nerdzu iemeslu kādēl lai Arkādijs no Mazpisāniem pārtrauktu braukt dzērumā, viņam darba nav un nekad nebūs, viņa golfiņš vai askona vairāk par 100Ls nemaksā un tādas puizjauktas viņam pie mājas stāv 3gb, ja vajadzēs dabūs vēl 5gb.

162929. viesis 4.aprīlis 2005 19:39
0 0 Atbildēt

Divas reizes bojāgājušo skaitu ar šitiem sodiem nepanāks. Lai panāktu tādu samazinājumu ir pastiprināti un metodiski jākontrolē un jāsoda gājēji. Tad bojā gājušo skaits samazināsies arī bez šadiem sodiem.

Neskatoties uz to atbalstu šādus sodus. Neteikšu ka ievēroju visus noteikumus, bet savu 'mēru' zinu un nemēdzu taisīt ziepes kuras būtu aprakstītas kādā no šiem punktiem.

Vienīgi žēl ka tam visam jēga ir absolūta 0. Kontroles uz ceļiem tā pat nav.

162939. viesis 4.aprīlis 2005 21:53
0 0 Atbildēt

Debili ka vienmer, pashi ko grib to dara, bet parejeiem neh... Labak tie eb... mechni patrule regionus, kur iznemot Rigu, daudz cilveku brauc reibuma, vai vienkarshi ka psihi, piem. weekenda avarija Valmieras rajona

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti