«Latvijas Balvā» uzvar Hanno Velts un Juris Svarinskis 5

 
16.maijs 2005 15:40

Ir noslēdzies Baltijas un Latvijas čempionāta pirmais posms motošosejā. Sacīkstes bija ļoti interesantas neskatoties uz to, ka sacīkstes aizkavējās smaga gadījuma dēļ. Uz sacīkstēm bija ieradušies daudz somu sportisti, tomēr neatbrauca neviens krievu braucējs.

Sacensības iesākās ar blakusvāģu braucienu, kurā startēja 5 ekipāžas, kaut gan kvalifikācijā bija pieteikušās tikai trīs. Visas bija igauņu ekipāžas. Atzīstamu  ātrumu demonstrēja pērnās sezonas čempionu Tarmo Tempela/ Prīta Kasa divnieks izcīnot uzvaru ar pamatīgu pārsvāru pār tuvākiem konkurentiem – Renē Kūtisāru un Erti Pārmu. Trešie finišēja Pēters Kūts un Ēro Pārms. Sacensību gaitā izstājās kvalifikācijā otro vietu izcīnijušā ekipāža – Tīts Aruvē ar līdzbraucēju Raulu Vinnalu.

Sekoja C600 jeb Rookie600 klases brauciens. Pirmās divas vietas kvalifikācijā bija latviešiem, tomēs sacensībās viss izvērtās pilnīgi citādi. Otrajā aplī vadībā izrāvās pieredzējušais Vjačeslavs Kanajevs un noturēja šo pozīciju arī droši līdz beigām. Pole position ieguvējs Māris Sprancis piekāpās arī igauņu braucējam Andresam Sikkam finišējot trešajā pozīcijā. Vēl viens Latvijas pārstāvis Nikolajs Steška finišēja ceturtajā pozīcijā. Septītais bija SK ”Autofavorīts” braucējs Juris Lucavs, astotais Grabovskis MTS pārstāvis Agris Šipkovs. Desmitais Māris Balodis, vienpadsmitais Aigars Lazdiņš. četrpadsmitais Leons Osipovs.

Nākamais bija C1200 jeb Rookie 1200 klases brauciens, kurš izvērtās diezgan interesants. Sacīkstes sākumā vadībā izrāvās latvietis „Bruno Moto Racing” komandas pārstāvis Raitis Zverbulis. Ik apli tika palielināts pārsvars pār sekotājiem, tomēr apmēram ap sesto apli strauji sāka tuvoties soms Mikko Akkanens. Soms pietuvojās un distances vidusdaļā starta/finiša taisnē apsteidza Raiti. Mikko iekrāja pārsvaru un finišēja pirmais. Otrais jau pieminētais Raitis Zverbulis. Trešais bija igauņu braucējs Aulis Kūsks. No latviešiem Roberts Maslihs astotais, Henrijs Bukavs - vienpadsmitais,

Mazo 125cm3 motociklu klasē uzvaru izcīnija somu braucējs, kurš pārliecinoši apsteidza otrās vietas ieguvēju Arminas Junevičius, kurš aizķērās startā un distances garumā spēja apsteigt trīs konkurentus – arī igauni Mihailu Bostrovu, kuru apdzina neilgi pirms finiša. Latvietis Gariks Rožkalns pārliecinoši turējās ceturtajā pozīcijā līdz distances vidusposmā izstājās no turpmākās cīņas. Tādējādi ceturtais bija jaunākais braucējs visā sacīkstē – jaunais igaunis Kristjans Sepa.

250/400cm3 par uzvaru cīnījās igauņu un somu sportisti. Pārliecinoši pirmais bija igaunis Martins Partelpoegs, kurš demonstrēja ļoti atzīstamu sniegumu uzrādot ātrus apļu laikus. Otro un trešo pozīciju ieņēma somu braucēji attiecīgi Markku Kahkonens un Aimo Heinonen. Latvieši sīvi cīnījās par ceturto vietu. Apsteidzot Vitāliju Jeļistrātovu ceturtais rūtoto karogu ieraudzīja Kristaps Rutkovskis.

Spraigi notikumi norisinājās Supersport 600 klasē, kur no starta pirmais aizbrauca Juris Svarinskis. Tomēr tas nebija būtiskākais. Smagi avarēja „RBS Skals Ducati Baltic Racing” braucējs Valdis Vizla, cenšoties apdzīt konkurentus pa trases  ārmalu,  nenovaldīja motociklu pirmajā līkumā un ietriecoties ar lielu ātrumu trases nožogojumā guva smagas traumas, trasē tiek parādīti sarkanie karogi. Operatīvi atsteidzās trases  neatliekamā medicīniskā palīdzība un aptuveni pēc pusstundas, kad Valdi uz nestuvēm cēla iekšā ātrajos, viņš ar pirkstu žestu parādīja, ka viss kārtībā. Tika sagaidīta ātrā palīdzība no slimnīcas un Valdis Vizla tika nogādāts slimnīcā. Neapšāubāmi nebūtu tik smagas sekas, ja būtu garāka drošības josla līdz nožogojumam, tomēr trase celta 70-tajos gados, kad tās drošība bija atbilstīga vajadzībām. Brauciens tika atlikts un tajā nolēma nestartēt vairāki sportisti – Hanno Velts un Vjačeslavs Kanajevs. Braucienam atsākoties uz starta stājās deviņi sportisti. No paša sākuma līderpozīcijas droši turēja Juris Svarinskis no „Daugava DK” komandas. Tālāk sekoja trīs braucēju grupa, kuri cīnījās par otro pozīciju. Svarinskis arī saglabāja pirmo vietu līdz divpadsmitajā aplī krita lietuvietis Gintautas Čirtautas un brauciens pārtraukts. Rezultāti tika fiksēti vienpadsmito apli beidzot. Tātad pirmais Svarinskis, otrais soms Markku Kahkonens, kurš piedalījās arī mazo motociklu klasē. Trešais neskatoties uz kritienu bija Čirtautas. Aiz viņa 2,2 sekundes atradās vēl viens somu braucējs Petri Virtanens. Par sesto vietu noritēja cīņa starp Dzintaru Balto un Mārtiņu Valdusu, tomēr Mārtiņš nespēja apdzīt un finišēja septītais. Devītais „Viseko” komandas pārstāvis Viktors Krāmers. Interesanti, ka klasē nestartēja neviens igauņu pārstāvis.

Superbike klasē uz starta stājās 12 dalībnieku. Nestartēja ātrais igauņu sportists ar pieredzi Eiropas trasēs – Marko Rohtlāns, kurš izcīnija trešo vietu kvalifikācijā. No paša starta kā bulta aizšāvas igaunis zem Somijas karoga – Hanno Velts. Viņš pārliecinoši brauca pirmais visu brauciena laiku un arī eleganti finišēja braucot uz aizmugurējā riteņa.
Brauciena sākumā noritēja sīva cīņa par otro vietu starp Šarūnas Pladas un Aivaru Osa. Ātrāks izrādijās lietuvietis,  tomēr pēc pāris apļiem tempu strauji kāpināja latvietis Guntis Raģelis, kurš jau bija apsteidzis vairākus konkurentus. Pamazām tika panākts arī Šarunas. Guntis vairākus apļus cieši turējās aizmugurē lietuvietim un mēģināja viņu apsteigt. Tikt garām neizdevās un Guntis mazliet atlaida ātrumu, lai saglabātu drošu trešo vietu. Igaunis Aivars Osa droši turējās ceturtajā pozīcijā. Sacīkstes garumā Andrejs Kuzņecovs cīnījās ar Mānusu Jeršovu no Igaunijas par piekto vietu. Andrejam izdevās tikt garām un izcīnīt 11 punktus par piekto pozīciju. Andrejs Grīnbergs droši finišēja 8. pozīcijā.

Kopumā sacīkstes bija interesantas un skatāmas. Neskatoties uz to, ka Valda Vizlas piedzīvotā avārija no malas uz brīdi lika apstāties sirdij. Žēl, ka izpalika latviešu cīņa par pirmo vietu Superbike klasē, jo nestartēja abi mūsu labākie braucēji. Agris Neija slimības dēļ startēt nebija gatavs un noraudzījās uz sacīkstēm no malas. Bruno Rožkalns bija ieradies trasē kopā ar sacīkšu motocilu, tomēr trasē nedevās. Patīkami, ka nebija ieejas maksas. Nākamais Baltijas čempionāta posms norisināsies no 17. jūlijā Pērnavas trasē. Nākamais posms Rīgā būs 8. augustā.

Jānis Straupe,
www.autososeja.tk


 
Visi komentāri
 
167817. viesis 19.maijs 2005 13:18
0 0 Atbildēt

Labakais (un laikam ari vienigais) apskats par pagajusho gonku. Raksta autoram - taa tik turpinaat!

167820. viesis 19.maijs 2005 13:41
0 0 Atbildēt

Patiešām labs raksts! Izlasīju vienā elpas vilcienā! Lūdzu vēl apskatus, lūdzu!!!

167827. viesis 19.maijs 2005 14:13
0 0 Atbildēt

labzs

167857. viesis 19.maijs 2005 19:37
0 0 Atbildēt

Jauks raksts bračiņ! ;o)

168031. viesis 23.maijs 2005 14:58
0 0 Atbildēt

Svars rullee!!! Turies Jurka:-))) uz naakamo posmu buushu skatiitaajos!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti