Trīs reizes pieaug saskaņoto paziņojumu izmantošana 5

 
13.jūnijs 2005 8:56

Vienkāršoto ceļu satiksmes negadījumu noformēšanas kārtību – ar saskaņoto paziņojumu palīdzību - izmanto arvien vairāk autobraucēju Latvijā.

Kopš 2005.gada sākuma, kad no kopējā ceļu satiksmes negadījumu skaita saskaņotais paziņojums tika aizpildīts 3% gadījumu, maijā tas sasniedzis jau 9%. Turklāt Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) šogad saņēmis tikai divas sūdzības saistībā ar saskaņotajiem paziņojumiem.

2005.gada maijā Latvijā ir reģistrēti 1759 ceļu satiksmes negadījumi, no kuriem 166 gadījumos zaudējumi ir pieteikti uz saskaņoto paziņojumu pamata.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Jaunā zaudējumu pieteikšanas sistēma autovadītāju gūst aizvien lielāku popularitāti un, sagaidām, ka līdz šī gada beigām saskaņotie paziņojumi tiks aizpildīti ap 15% gadījumu. Ir jāpaiet laikam, kamēr cilvēki pierod pie jaunās sistēmas. Eiropas Savienības valstīs saskaņoto paziņojumu aizpilda vairāk nekā divās trešdaļās ceļu satiksmes negadījumu. Protams, ir vērojams, ka nereti cilvēki Latvijā satiksmes negadījuma brīdī nevēlas uzņemties atbildību par turpmāko rīcību, tādēļ gaida, lai kāds cits izlemj viņu vietā, proti, uz negadījuma vietu izsauc ceļu policiju”.

Kopš pērnā gada 1.jūlija autovadītāji var izmantot ar likumu piešķirtās priekšrocības un ceļu satiksmes negadījuma vietā aizpildīt saskaņoto paziņojumu par ceļu satiksmes negadījumu, neziņojot par to Ceļu policijai.

Baiba Gribuste, LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece: „Lai cilvēkiem netrūktu informācijas par to, kā rīkoties negadījuma brīdī un ko darīt pēc tam, saskaņotā paziņojuma veidlapas otrā pusē nodrukāta informācija, tādejādi palīdzot autovadītājiem rīkoties atbilstoši likumam un noteikumiem. Paziņojuma aizpildīšana ir vienkārša - transportlīdzekļu vadītājiem notikuma vietā jāaizpilda veidlapa, kurā abas puses apliecina negadījuma norises apstākļus, faktus un shēmu. Turklāt LTAB atgādina, ka, noslēdzot OCTA līgumu, saskaņotais paziņojums tiek izsniegts pēc pieprasījuma kopā ar polisi”.

„Fakts, ka mēs esam saņēmuši tikai divas sūdzības saistībā ar saskaņotajiem paziņojumiem, apliecina, ka nav aktuālas problēmas, kad autovadītāji nekorekti aizpildītu saskaņotos paziņojumus un tā rezultātā rastos problēmas ar apdrošināšanas atlīdzību saņemšanu,” tā B.Gribuste.

LTAB informē, ka līdz šī gada 9. jūnijam saņemtas divas sūdzības saistībā ar saskaņotajiem paziņojumiem. Vienā no šiem gadījumiem bijusi vainojama autovadītāju neizpratne par saskaņoto paziņojumu darbību, jo paziņojums aizpildīts, neraugoties uz to, ka automašīnas satiksmes negadījumā cietušas tik spēcīgi, ka pēc tam bijis nepieciešams tās aizvest ar evakuatoru. Otrā gadījumā saskaņotais paziņojums aizpildīts nevis negadījuma brīdī, bet dienu pēc tā.

Saskaņoto paziņojumu izmantošana ir brīvprātīga ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto autovadītāju vienošanās, un, lai autovadītājus iedrošinātu tos izmantot, LTAB un apdrošināšanas sabiedrības īpašu uzmanību velta situācijas izskaidrošanai, jo saskaņotie paziņojumi ceļu satiksmes negadījumos Latvijā ir jauna prakse.

Autovadītājiem jāatceras - Ceļu satiksmes noteikumos noteikts, ka saskaņotos paziņojumus var sastādīt gadījumos, ja ceļu satiksmes negadījumā nav cietuši cilvēki, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī transportlīdzekļiem nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai tiem aizliegts braukt, kā arī, ja ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi un transportlīdzekļu vadītājiem nav domstarpību par visiem būtiskajiem negadījuma apstākļiem.
 
Visi komentāri
 
170016. viesis 13.jūnijs 2005 18:16
0 0 Atbildēt

Ir jau forši uzrakstīts, tikai paši apdrošinātāji ne visai labprātīgi piedāvā šos, tā izslavētos saskaņotos paziņojumus. 12. jūnijā, Siguldā notika sīka sadursme, kuras dalībnieki labprāt gribēja aizpildīt šo paziņojumu, tikai tā viņiem nebija. Izmantojot uzziņu tālruni 118 vainīgais uzzināja, ka Siguldas pilsētā šādu paziņojumu var dabūt pie apdrošinātājiem, kurus var atrast kafeinīcā "Raibais Suns". Viņš griezās pēc palīdzības zvanot pa uzdoto tālruņa numuru, taču saņēma atteikumu. Apdrošināšanas aģents viņam paskaidroja, ka gadījumā kad avārija jau ir notikusi, saskaņotos paziņojumus neizsniedzot.

170028. viesis 13.jūnijs 2005 20:02
0 0 Atbildēt

es nezinu, reizi esmu aizpildiijos sos saskanotos paziņojumus - pēc 1 nedēļas manu mašīnu salaboja. It kā nekādu problēmu nesaskatīju

170039. viesis 13.jūnijs 2005 22:38
0 0 Atbildēt

Ergo apdrošināšana pat nejautā vajag, nevajag, par to nekur nav rakstīts. Ja visiem būtu, aizpildītu, ka prieks.

170076. viesis 14.jūnijs 2005 12:49
0 0 Atbildēt

Saskaņotos paziņojumus var dabūt kātrā Statoil stacijā, kaut vai trīs uzreiz, par to nav jāmaksā..

170098. viesis 14.jūnijs 2005 15:44
0 0 Atbildēt

pērn tika uzrakstīts viens saskaņotais paziņojums,bet šogad jau vesli trīs???

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 6

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti