Vadītāji! Cienīsim sevi un tramvajus! (+ foto) 55

 
15.jūnijs 2005 8:35

Šodien vēlētos padiskutēt par tēmu "Tramvajs - kā satiksmes dalībnieks". Vakar Imantā, Dammes un Slokas ielu krustojumā bija redzama situācija, kur kravas automobīlis tika burtiski tramvaja "caurbraukts".



Kravas automobīlis virzījās pa Dammes ielu Slokas ielas virzienā un acīmredzot nav izpildījis prasību "Dot ceļu", kas maksāja dārgi gan kravas automobīlim, gan arī tramvajam.



Bieži rodas jautājums: "Kad tramvajam ir priekšroka attiecībā pret bezsliežu transportlīdzekļiem?" Jautājums dotajā brīdī ir aktuāls, ņemot vērā pēdējā laikā notikušos smagos satiksmes negadījumus,kuros ir iesaistīti tramvaji.

Viena autovadītāju kategorija saka,ka ceļu tramvajam ir jādod vienmēr, otra-tikai tad, kad to prasa CSN.



Pirmkārt, atcerēsimies, kāpēc tramvajam noteikumos ir minētas zināmas privilēģijas attiecībā pret bezsliežu transportlīdzekļiem? Tramvaja masa, apstāšanās ceļa garums un manevrēšanas spējas ir tas, kas pieprasa šo privilēģiju, kā papildus garantu satiksmes drošībai!

Otrkārt, tramvaja privilēģijas var iedalīt, kā privilēģijas 1) krustojumā un 2) ārpus krustojuma. Tātad, ja runājam par tramvaja priekšroku krustojumā, tad jāatzīmē CSN punkti : Nr.141 "Ja SATIKSMES REGULĒTĀJA vai LUKSOFORA signāli atļauj braukt vienlaikus tramvajam un bezsliežu transportlīdzekļiem, priekšroka ir tramvajam neatkarīgi no tā braukšanas virziena"
Nr.148 "VIENĀDAS NOZĪMES CEĻU KRUSTOJUMĀ (nevis vienādas nozīmes ceļš) tramvaja vadītājam neatkarīgi no tā braukšanas virziena ir priekšroka attiecībā pret bezsliežu transportlīdzekļiem".
Nr.150 "Nogriežoties pa kreisi vai apgriežoties braukšanai pretējā virzienā,BEZSLIEŽU TRANSPORTLĪDZEKĻU (tramvajs nedod ceļu) vadītājiem, jādod ceļš to transportlīdzekļu vadītājiem, kas brauc pa vienādas nozīmes ceļu pretējā virzienā taisni vai nogriežas pa labi. Šie noteikumi savstarpēji jāievēro arī tramvaja vadītājiem".



Kā redzams, [satiksmes] noteikumos nav atrunāta situācija, kam ir priekšroka, ja ,piemēram, mēs ar tramvaju atrodamies uz vienādas nozīmes ceļa-nevienādas nozīmes krustojumā (piemēram, abi atrodamies uz galvenā ceļa), tikai mēs turpinam braukt taisni, bet tramvajs (tajā pat virzienā) atrodoties mums kriesajā pusē griež pa labi!!! Trajektorijas krustojas un BUMS!?!

Šāds krustojums, kā piemērs, ir uz Maskavas ielas pie autoostas. Taču, ārpus krustojuma CSN Nr. 82 "Ārpus krustojumiem, kur tramvaja sliežu ceļa klātne šķērso bezsliežu transportlīdzekļu brauktuvi, tramvajam ir priekšroka"



Domāju, ka šīs lietas attiecīgajām amatpersonām būtu jāsaved kārtībā, lai katru situāciju varētu risināt saskaņā ar likumu, nevis ar emocijām! Konkrētajā gadījumā kravas auto vienkārši "nedeva ceļu", tramvaja bildēs nav, jo tā klātbūtni es nokavēju.

Starp citu, esiet uzmanīgi, jo šajā vietā Slokas iela ir divvirziena ceļš ar divām divvirziena brauktuvēm, kuras norobežo sadalošā josla ar tramvaja sliežu klātni uz tās!

Teksts: MG222, iAuto lasītājs
Foto: Mārtiņš, iAuto lasītājs
 
55 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
170177. viesis 15.jūnijs 2005 10:23
1 0 Atbildēt

Ko tur CSDD speciem komentēt- šeit taču skaidri ir redzams kurš ir vainīgais-protams, ka smagais.Bet pēc daudzajiem komentiem šeit var redzēt, kurš tiesības ir pircis, kurš nolicis CSDD!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti