Piesārņotājiem - naudas sodi un auto konfiskācija 4

 
15.augusts 2005 10:00

AS "Latvijas valsts meži" kampaņas "Nemēslo mežā" ietvaros vasaras nogalē aicina iedzīvotājus būt īpaši vērīgiem un ziņot par gadījumiem, kad kāds mežā izmet vai atstāj atkritumus, tā kā par mežu piegružošanu Latvijas likumdošanā ir paredzēti nopietni sodi.

Kā nosaka Latvijas administratīvo pārkāpumu kodekss, tad par mežu piegružošanu ar atkritumiem vai piesārņošanu ar notekūdeņiem un ķīmiskām vielām var uzlikt naudas sodu fiziskajām un juridiskajām personām no desmit līdz divsimt piecdesmit latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus.

Izskatīt meža piemēslošanas lietas un uzlikt sodus par nodarītajiem postījumiem videi var Valsts meža dienesta darbinieki - mežsargi, mežziņi, virsmežziņi, kā arī Valsts vides dienesta darbinieki – vides inspektori, īpaši aizsargājamo dabas teritoriju pārvaldes darbinieki. Tāpat administratīvo sodu mežu piesārņotājiem ir tiesīgi piespriest rajonu padomju, pilsētu domju un pagasta padomju priekšsēdētāji, viņu vietnieki un izpilddirektori.

Lai vainīgās personas sodu saņemtu, iedzīvotājiem ar savām liecībām un vērā ņemamiem pierādījumiem ir jāvēršas pie iepriekšminēto institūciju darbiniekiem.

Šobrīd šāda prakse Latvijā vēl nav īpaši izplatīta, tā kā cilvēki nav informēti par iespējām sodīt mežu piemēslotājus, uzskata AS "Latvijas valsts meži" pārstāvis Arnis Melnis. Tāpat ir grūti pierādīt konkrēta meža piesārņotāja vainu pēc tam, kad atkritumi atrasti mežā, viņš skaidro. Tomēr tam nevajadzētu kļūt par šķērsli likumdošanas ieviešanai praksē, jo, kā liecina Vides ministrijas dati, katru gadu Latvijā tiek sastādīti vairāki desmiti administratīvo pārkāpumu protokoli par mežu piesārņošanu.

Turklāt sodi par mežu piesārņošanu ar īpaši bīstamām vielām ir iekļauti arī Krimināllikumā, kas paredz par to brīvības atņemšanu uz vairākiem gadiem.

Līga Zute,
AS "Latvijas Valsts meži" komunikācijas projektu vadītāja
 
Visi komentāri
 
175457. viesis 15.augusts 2005 10:11
0 0 Atbildēt

OK, es ziņotu par CŪKĀM, ja te būtu uzdots kaut telefoniņš, kaut e-pasta adresīte ...... Un nevajag CŪKU uzrādītājus saukt par stukačiem. Normālā rietumu sabiedrībā tā ir normāla parādība, kad jebkādos pārkāpumos vainīgos nosūdz. Kad jums nozog autiņu, tad taču sūdzaties, bet kad jums nozog tīru mežu, tad negribat būt par stukaču ... Un beidzot vajadzētu ieviest sistēmu, kad rupjos CSN pārkāpējus varētu ražīgi nosūdzēt.

175458. viesis 15.augusts 2005 10:15
0 0 Atbildēt

LAPK 58.pantā noteikts, ka par zemes dzīļu, augsnes, mežu, ūdens vai gaisa piesārņošanu ar notekūdeņiem, ķīmiskām vielām un ķīmiskiem produktiem uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas, bet juridiskajām personām – no simt līdz tūkstoš latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Par zemes dzīļu, augsnes, mežu, ūdens vai gaisa piegružošanu ar atkritumiem uzliek naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz divsimt piecdesmit latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas, bet juridiskajām personām – no piecdesmit līdz tūkstoš latiem, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Līdz ar to piemērojamā soda apmērs ir izrauts no minētās teisību normas konteksta.

Ar to es nekādā veīdā negribētu aicināt piesārņot mežus, bet tomēr, ja reiz raksta par iespējamo sodu, tad vislabāk ir nocitēt visu pantu, nevis tikai daļu no sankcijas.

175470. viesis 15.augusts 2005 11:20
0 0 Atbildēt

Smiekli nāk, ka par meža piesārņošanu var konfiscēt braucamrīku, cilvēki jau reizēm iebrauc mežā ar pašizgāzēju un izber riktīgas šaizes (pretenziju nav!), bet par braukšanu šmigā nevarot atņemt - esot juridiskas problēmas to izdarīt...

175492. viesis 15.augusts 2005 12:27
0 0 Atbildēt

cuukmeniem un alkaaniem auto nost ! :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti