Lai mūsu bērniem drošs ceļš uz skolu! 8

 
31.augusts 2005 7:50

Jaunu mācību gadu uzsākot, CSDD novēl visiem mazajiem un lielajiem skolēniem drošu ceļu uz skolu un mājup. Aicinām vecākus un skolotājus pārrunāt ar bērniem satiksmes noteikumu jautājumus, uzsverot, kāda nozīme ir drošības līdzekļiem – atstarotājiem, drošības jostām, velosipēdistu aizsargķiverēm u.c.

Statistikas dati rāda, ka ceļu satiksmē Latvijā šā gada septiņos mēnešos, salīdzinot ar šo periodu pērn, ir jūtami pieaudzis bojā gājušo bērnu skaits. 2004. gadā gāja bojā 2 bērni (gājējs un pasažieris), bet šogad – 5 (visi pasažieri). Diemžēl daudzās situācijās uz ielas vai ceļa skolēniem pietrūkst satiksmes noteikumu zināšanu un nopietnas attieksmes pret to ievērošanu. Bērns vēl aizvien neprot pasargāt sevi bīstamās situācijās.

2006.gada pavasarī CSDD organizēs satiksmes drošības kampaņu bērniem pasažieriem par drošības jostu lietošanu, bet jau šogad jaunā mācību gada sākumā CSDD īsteno virkni projektu, kuru mērķis – bērnu drošība satiksmē. Jaunajam mācību gadam tapusi mācību filma „Lai dzīvo bērni 2”. Tajā iekļauts satiksmes drošības un satiksmes noteikumu skaidrojums, īpašu uzmanību pievēršot jauniešu pārgalvībai ikdienišķās situācijās. Mācību filma tiks dāvināta visām Latvijas skolām. Tā tapusi, sadarbojoties CSDD, Latvijas Dzelzceļam, Latvenergo, Latvijas Gāzei un citiem.

CSDD jaunajam mācību gadam izveidoja mācību filmu „Minam uz priekšu” velosipēdu vadītāju apmācībai (praktiskās braukšanas iemaņu izkopšanai). Šīs filmas eksemplāru CSDD ar Obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) finansiālu atbalstu dāvinās ikvienai Latvijas skolai. Aicināsim pedagogus pievērst īpašu uzmanību bērnu traumatisma iespējām, braucot ar velosipēdiem, uzvedības kultūrai uz ceļiem un drošības pasākumiem, kas nepieciešami ritenim un tā vadītājam.

Satiksmes drošības jautājumus skaidros arī Apgāda LABA speciālizdevums pirmklasniekiem un otrklasniekiem. Ikviens Latvijas 1. un 2. klases skolēns pirmajā skolas dienā saņems šo dāvinājumu, kurā atrodama arī saistošā un bērniem saprotamā formā sniegta informācija par satiksmes drošības jautājumiem.

Lielveikalā Stockmann augustā notiks informatīvi izglītojoši pasākumi par dažādām tēmām, kas skar bērnus un jauniešus: kur un kā papildināt savu izglītību, kā gādāt par savu un apkārtējo drošību u.c. 28. augustā visas dienas garumā dažādas institūcijas, tostarp arī CSDD, skaidros apmeklētājiem, ka ikviens ir atbildīgs par savu drošību un kā rūpēties par drošību uz ceļa vai ielas.

Vairākus gadus dažādās akcijās skolēniem dāvināti gaismas atstarotāji un organizētas nodarbības satiksmes drošībā. Sākoties mācību gadam, šīs bērnu drošībai nozīmīgās lietas un procesus nedrīkst aizmirst. Ieteicams (vismaz jaunāko klašu skolēniem) kontrolēt gaismas atstarojošo elementu vai atstarotāju esamību apģērbā vai pie mugursomām, kā arī aizrādīt bērniem un informēt vecākus par viņu ierašanos skolā ar velosipēdiem, kas nav aprīkoti atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām.

Skolu apkārtnes sakārtošana ne vien rada bērnos sajūtu, ka viņi ir svarīgi, par viņiem rūpējas, bet arī ļauj novērst ne vienu vien ceļu satiksmes negadījumu. Pašvaldībām, sākoties jaunajam mācību gadam, būtu jāapseko skolas, tuvējās ielas un teritorijas un jāapzina skolu vadības viedokļi par drošību skolu apkārtnē. Pareizi izveidota infrastruktūra spēj pasargāt satiksmes dalībniekus.

Atgādinām, ka noteicoša loma satiksmes drošībā un bērnu aizsardzībā uz ceļiem un ielām ir apmācībai un apziņas veidošanai. Neviena barjera vai ceļa zīme neaizsargās bērnu, ja viņš būs bezatbildīgs un neuzmanīgs uz ceļa.

 
Visi komentāri
 
177016. viesis 29.augusts 2005 10:01
0 0 Atbildēt

Es tomeer taa iisti nesaprotu, kaapeec saakot no pirmaa septembra rodas taas bezizmeera probkas, jo skoleenu tais mashiinaas tachu ir pamaz, jebshu tie nav skoleeni pie vainas, bet gan pasniedzeeji??? :D Kautgan kaa tur vispaar izskataas, nav iisti dzirdeets, ka tiktu iipashi iepirkti skolas tobusi, taatad situaacija taapat nemainiisies... :((((

177151. viesis 30.augusts 2005 11:55
0 0 Atbildēt

Pamatus skoleenu droshiibai uz celjiem ieliek vecāki, bet CSDD darbība tikai nostiprina ... ;) lai sokas !

177194. viesis 30.augusts 2005 16:00
0 0 Atbildēt

...Uldis Sesks aicina transporta līdzekļu vadītājus skolu tuvumā būt īpaši uzmanīgiem septembra pirmajās dienās un visa turpmākā mācību gada garumā.

Tradicionāli jau vairāku gadu garumā septembrī pie pilsētas mācību iestādēm, skolās un arī bērnudārzos mācību stundu laikā īpašus informatīvus un drošības pasākumus ir plānojusi Liepājas pilsētas un rajona Policijas pārvaldes Ceļu policijas nodaļa. Šo pasākumu ietvaros plānots skaidrot, rādīt un brīdināt par skolēnu, kā satiksmes dalībnieku pienākumiem.

Domes priekšsēdētājs U. Sesks uzsver, ka svarīga loma ir ģimenei bērna izglītošanā par drošības jautājumiem uz ielas. Pirmklasnieki uz skolu noteikti dosies kāda pieaugušā pavadībā, tāpēc būtiksi, lai mazais skolnieks jau ikdienā ievēro, kā pareizi jāšķērso iela un jāievēro drošība uz ietvēm. Dažkārt novērotas situācijas, kad pieaugušais cītīgi velk bērnu pāri ielai, kad mazulis pretojas norādot, ka luksoforā deg sarkanā gaisma. Bērnam ir jābūt skaidram izvēlētajam maršrutam uz skolu un uz nodarbībām pēc skolas. Tas kopīgi jānoiet vairākkārt, atgādinot drošības noteikumus. Tāpat bērniem jāmāca par drošības un kārtības noteikumiem sabiedriskajā transportā, īpaši pievēršot uzmanību iekāpšanai un izkāpšanai no transporta līdzekļa.

Transporta līdzekļu skaits pilsētas ielās pieaug, uzsver U.Sesks, tāpēc uzsākoties jaunajam mācību gadam šoferiem skolu tuvumā jābūt īpaši piesardzīgiem. Kopīgi ar bērniem atsvaidzinot satiksmes noteikumu zināšanas, drošāk pilsētas ielās jutīsies gan skolēni, gan šoferi pie savu spēkratu stūrēm.

Savukārt Domes Sabiedriskā transporta komisija, sākoties jaunajam mācību gadam, lūdz visus sabiedriskā transporta vadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus, būt iecietīgiem un saprotošiem vienam pret otru, pievēršot īpašu uzmanību mazākajiem pasažieriem un gājējiem – skolniekiem.

177264. viesis 31.augusts 2005 12:31
0 0 Atbildēt

Kāpēc skolā 1 klasei nevarētu būt māciu priekšmets - CSN, kaut vai 1 stunda nedēļā?????????????????????

177266. viesis 31.augusts 2005 13:28
0 0 Atbildēt

GunchaSh - slikts vērotājs esi, tieši otrādi, visi, kas to var atļauties, ved savus pēcnācējus uz skolām un no. varētu būt mazāki sastrēgumi tādēļ, ka benzīna cena ir pasitusies uz augšu, nu bet to jau nu redzēs rīt, kas notiksies, un kam bijis tuvāk patiesībai :D 1. septembrī jau ved uz skolu un no pat tādi, kas ikdienā to nedara :D

177272. viesis 31.augusts 2005 13:56
0 0 Atbildēt

2005. gada 31. augusts

CSDD aicina sākt mācības ar satiksmes drošības stundu.

Šī gada 7 mēnešos Latvijā Ceļu satiksmes negadījumos jau cietuši 306 bērni. Tādēļ Satiksmes ministrija un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina skolotājus sākt jauno mācību gadu ar satiksmes drošības stundu, jo bērni pa vasaru ir aizmirsuši kā pareizi uzvesties pilsētas intensīvajā satiksmē un uz lauku ceļiem.

Arī satiksmes ministrs Ainars Šlesers un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) direktors Andris Lukstiņš 1. septembrī plkst.10:00 viesosies Rīgas Hanzas vidusskolā, lai atgādinātu, ka satiksmes noteikumi ir jāmāca ne vien pirmajās skolas dienās, bet gan visu mācību gadu.

Satiksmes ministrs Ainars Šlesers un CSDD direktors Andris Lukstiņš Hanzas vidusskolā ar praktiskajām nodarbībām atklās arī „Hansa līzings” projekta "Ceļa skola" jauno sezonu. Skolas programma tiek realizēta praktisku nodarbību un spēļu veidā, imitējot būtiskākās situācijas uz ceļa. Šīs nodarbības bērniem ļauj iztēloties un prognozēt citu satiksmes dalībnieku rīcību, pieņemt pareizos lēmumus un nepakļaujot sevi bīstamām sekām. Projekts "Ceļa skola" uzsākts 2004. gada 1. septembrī.

Satiksmes ministrija jau vairākkārtīgi ir aicinājusi Izglītības ministriju iekļaut satiksmes noteikumus mācību saturā. Drošības jautājumi būtu jāmāca vienoti un kompleksi, sasaistot satiksmes drošību ar gāzes un elektrības lietošanu, ugunsdrošību, pirmās palīdzības sniegšanu u.c. jautājumi. „Skolotāji, es jūs aicinu negaidīt brīdi, kad Izglītības un zinātnes ministrijā tiks pieņemts lēmums mācīt drošības jautājumus, bet sākt jau šodien bērniem skaidrot kā sevi sargāt uz ielas, mājās un sadzīvē, kur nereti rodas bīstamas situācijas,” tā satiksmes ministrs Ainars Šlesers.

Lai skolotājiem būtu vieglāk skaidrot satiksmes noteikumus, CSDD turpina īstenot virkni projektu, kuru mērķis ir bērnu drošība satiksmē. Nupat ir tapis jauns mācību materiāls - filma „Minam uz priekšu”. Filmā ļoti uzskatāmi tiek parādīts mazaizsargāto satiksmes dalībnieku, jo īpaši bērnu-velosipēdistu, kļūmīgā uzvedība, kas noved pie bīstamām situācijām. Filmā piedāvāti pareizas uzvedības varianti situācijām ceļu satiksmē, kurās kļūdas var kļūt par negadījuma iemeslu.

CSDD sadarbībā ar mācību līdzekļu apgādu „Zvaigzne ABC” 2005. gadā atkārtoti izdeva mācību grāmatu satiksmes drošībā 5. – 6. klasēm „Ceļā ar velosipēdu”. Aizvien vairāk skolās tiek izmantotas interneta iespējas, tādēļ arī CSDD jau vairākus gadus piedāvā velosipēda un mopēda vadītājiem pārbaudīt savas zināšanas satiksmes noteikumos, testa veidā.

Velosipēdisti ir vieni no neaizsargātākajiem satiksmes dalībniekiem, un diemžēl cieš arī bērni. Statistikas dati liecina, ka šogad 7 mēnešos cietuši 36 velosipēdisti vecumā līdz 14 gadiem.

Copyright © CSDD

177273. viesis 31.augusts 2005 14:06
0 0 Atbildēt

Conqueror:

Nu uz galvenaa noveerotaaja vietu jau nepretendeeju, bet ja pienjem, ka probkas garums uz Kalnciemenes pieaug vismaz 2x, tad liekas, ka katraa otrajaa mashiinaa vajadzeetu buut pa beernam, bet taa arii iipashi neesmu to ieveerojis, ir, bet ne tik daudz, taapeec taads jautaajums radaas.... Bet kautkaa jau noteikti vinji tiek vesti, taapeec nesaprotu kaapeec par tiem tobusiem neko iipashi nedomaa, tas tak diezgan atrisinaatu.....

177281. viesis 31.augusts 2005 14:41
0 0 Atbildēt

Būtu priecīgs, ja kaut reizi gadā - 1.septembrīi, mūsu ALKATĪGIE un NAUDAS kārīgie CP ierindas darbinieki iedrošinātos pamest visu veidu krūmājus un citu veidu slēpņus, izejot gaišā un atklātā vidē skolu tuvumā, un parūpētos par MAZO cilvēciņu drošību un labklājību. Un bargi sodītu gar skolām garām ātrumā lidojošos "zemos lidotājus" , kuri reali apdraud smaidošos skolēnus VIŅU un visas sabiedrības svētkos. Domāju, ka augstāka ranga CP vada komandieris, kurš RĪT saviem padotajiem CP darbiniekiem dotu rīkojumu patrulēt uz Pleskavas vai Jūrmalas šosejas, būtu pelnījis realu pazeminājumu amātā - mēnesi skurbulī par dežurantu. Lai slava bij. ministram M.Gulbim, kurš bez aizspriedumiem sodīja CP darbiniekus dēļ viņu stulbuma.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti