Vadīšanas eksāmenus pieņems ar CSDD auto 19

 
22.septembris 2005 9:58

No oktobra „B” kategorijas vadīšanas eksāmeni tiks pieņemti ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) automašīnām, to nosaka Ministru kabineta noteikumi.

Turpmāk pretendentiem būs iespēja kārtot vadīšanas eksāmenus ar vienādiem nosacījumiem un jaunām automašīnām. Tiks atvieglota pieteikšanās eksāmeniem, bet videokameras nodrošinās objektīvu pretendentu novērtēšanu. Tas nodrošinās, ka ceļu satiksmē nonāks labāk sagatavoti jaunie satiksmes dalībnieki.

CSDD rīcībā ir 48 jauni Toyota Corolla un Audi A3 automobiļi, kas piemēroti eksāmenu prasībām. Līdz šim eksāmenos izmantoja autoskolu automašīnas, bet pretendentus vērtēja direkcijas darbinieki, tādēļ eksāmena kārtošanas laiki bija jāsaskaņo gan ar autoskolu, gan CSDD. Tagad eksāmena laiks būs jāsaskaņo tikai ar CSDD, un pretendenti varēs pietiekties patstāvīgi, bez autoskolu starpniecības. Tāpat paredzams, ka ievērojami samazināsies laiks no pieteikšanās brīža līdz eksāmena kārtošanai, un eksāmenu varēs piedāvāt jau pēc dažām dienām.

No oktobra būs mainīta arī vadītāju eksāmenu kārtība. „Vispirms pretendents izlozēs, pie kura eksaminētāja un ar kuru automašīnu pārbaudījums tiks kārtots. Tad CSDD darbinieks eksāmena kārtotāju iepazīstinās ar automašīnu un atbildēs uz jautājumiem. Pēc tam topošajam satiksmes dalībniekam tiks piedāvāts izmēģinājuma brauciens, kura laikā eksāmena laukumā varēs izbraukt arī vienu figūru. Svarīgi, ka izmēģinājuma brauciens netiks vērtēts. Un tikai pēc tam sāksies pats eksāmens,” skaidro CSDD Kvalifikācijas daļas vadītājs Juris Teteris.

Jaunās automašīnas tika izvēlētas konkursa kārtībā. Tajās ir dublējošās vadības ierīces un papildus spoguļi. Toyota Corolla un Audi A3 automašīnās ir videonovērošanas sistēma, kas fiksēs situāciju satiksmē un to, kas notiek automašīnas salonā, proti, eksāmena kārtotāja prasmes. Strīdu gadījumā gan pretendents, gan arī CSDD eksaminētājs var pieprasīt, lai video ieraksts tiktu izvērtēts.

„Mēs saprotam, ka eksāmena kārtotājs pie CSDD mašīnām nebūs pieradis. Tieši tādēļ eksāmenā ir jaunums - izmēģinājuma brauciens. Tikai pēc tam, ka pretendents mašīnu būs iepazinis un pieradis pie tās, sāksies pārbaudījums. Eksaminētājs pretendentu novērtēs pēc vienotas metodikas, un tas nozīmē, ka vērtējums būs pēc iespējas objektīvāks.

CSDD darbinieka galvenais uzdevums ir novērtēt to, cik droši topošais autovadītājs ceļu satiksmē vada transportlīdzekli un kā iekļaujas kopējā transportlīdzekļu plūsmā. Mūsu mērķis ir panākt, lai vadītāja apliecību saņem tikai tie, kas patiešām ir apguvuši gan teoriju, gan braukšanas praksi,” uzsver J.Teteris.

Jaunie automobiļi būs visās CSDD nodaļās, kurās pieņem vadīšanas eksāmenus: Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Talsos, Jelgavā, Valmierā, Gulbenē, Rēzeknē, Daugavpilī un Jēkabpilī. Kopējās eksāmena izmaksas nemainīsies. Jaunā vadīšanas eksāmenu pieņemšanas kārtība stāsies spēkā no 3. oktobra.

Ieva Bērziņa,
CSDD Sabiedrisko attiecību daļa

 
19 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
179812. viesis 22.septembris 2005 13:16
1 0 Atbildēt

Jopcik bumbiņ, viņi tak atgriežas pie sistēmas, kāda bija 8 gadus atpakaļ, kad kārtoju tiesības (nu labi, nebija iespējas "pamēģināt") un sludina, ka tas ir kaut kāds überīgais jaunums!!!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti