CSDD atbild: Likums tiešām visiem viens 33

 
30.novembris 2005 12:34

Vērīgā portāla iAuto.lv apmeklētāja fiksētais satiksmes negadījums patiešām ir noticis fakts, un raksta autors, rosinādams par to diskusiju, jau pats ir sniedzis daļēju atbildi uz paša uzdotajiem jautājumiem...

Patiešām, Ceļu satiksmes likuma 20.pants – “Transportlīdzekļu īpašnieku, valdītāju un turētāju pienākumi un tiesības” nosaka: “(3) Transportlīdzekļa īpašnieks, valdītājs un turētājs nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecības, izņemot gadījumus, kad Ceļu satiksmes noteikumos paredzētajā kārtībā notiek transportlīdzekļa vadīšanas apmācība vai vadīšanas iemaņu pārbaude.”

Savukārt LR Ministru Kabineta 27.04.2004. Noteikumi nr. 428 “Transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas iegūšanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība” paredz, ka “48. Vadīšanas eksāmenu B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanai kārto ar CSDD īpašumā (turējumā) esošu transportlīdzekli (izņemot gadījumus, ja personai saskaņā ar medicīnisko uzziņu atļauts vadīt attiecīgi pielāgotus transportlīdzekļus). Transportlīdzekļiem jāatbilst prasībām, kas noteiktas mācību transportlīdzekļiem normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu (izņemot prasību par pazīšanas zīmi). B, C1, C, D1 un D kategorijas transportlīdzekļiem jābūt reģistrētiem kā mācību automobiļiem transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.”

Jāuzsver, ka vadīšanas eksāmens nav uzskatāms par mācību braukšanu, jo šajā brīdī pretendenti apmācību jau ir pabeiguši. To apliecina autoskolas izdots dokuments, ko paraksta arī autoskolas teorētisko priekšmetu pasniedzējs un braukšanas mācību instruktors.

Tādējādi ir atbildēti arī pārējie raksta autora uzdotie jautājumi. Jāpiezīmē, ka attiecīgās likumu normas ir ikvienam pieejamas arī VAS “CSDD” interneta mājas lapā www.csdd.lv

Iepazīstoties ar komentāriem pie šī raksta, patīkami pārsteidz komentētāju vairākuma labā orientēšanās juridiskajos jautājumos.

Ar cieņu –
Juris Saukāns, CSDD Sabiedrisko attiecību daļas speciālists

 
33 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
187079. viesis 30.novembris 2005 12:59
2 0 Atbildēt

tad nafig vispaar valsts exaamens vajadziigs, ja jau peec autosklolas beigshanas tu vairs neesi kaa maaceklis, bet gan kaa vodjila?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti