Bedru dēļ cietušie autovadītāji saņems reālu palīdzību 8

 
15.marts 2006 16:36

Medijos regulāri parādās ziņas par negadījumiem, kas saistīti ar bedrēm un citiem ceļu bojājumiem, turklāt, tuvojoties pavasarim, šī problēma kļūs vēl aktuālāka.

Lai sniegtu reālu palīdzību šādos negadījumos iekļuvušajiem autovadītājiem un līdzdarbotos valstiski svarīgajā ceļu sakopšanas uzdevumā, BTA apdrošināšanas akciju sabiedrība sadarbībā ar Aivara Borovkova juridisko biroju „AB grupa” izstrādājusi speciālu projektu.

Projekts pirmo reizi tika prezentēts 15. martā Rīgas domē, jo jautājums par kvalitatīvu ielu segumu un satiksmes drošību ir aktuāls arī galvaspilsētā. „Tāpēc satiksmes un transporta lietu risināšanai Rīgas pilsētas budžetā tiek atvēlēts arvien lielāks finansējums,” saka Rīgas mērs Aivars Aksenoks. „Lai maksimāli uzlabotu ielu stāvokli, līdz ar to palielinot arī satiksmes drošību un samazinot ceļu satiksmes negadījumu skaitu pilsētā, šos jautājumus Rīgas dome ir ieinteresēta risināt maksimāli plaši.”

Saskaņā ar oficiāli pieejamiem datiem 2004. gadā seguma bojājumu dēļ Latvijā notika 69 ceļu satiksmes negadījumi. Taču BTA AAS iekšējie provizoriskie aprēķini rāda, ka šis skaitlis varētu būt desmitiem reižu lielāks.

Pilnīgi precīzas statistikas par šādiem gadījumiem patlaban nav, jo daudzi autovadītāji līdz šim pamatoti uzskatīja, ka vērsties atbildīgajās institūcijās nav jēgas. Satiksmes negadījumi, kuru iemesls ir bijis ceļa bojājums – bedre, bojāta vai neesoša kanalizācijas lūka –, faktiski ir bijuši autoīpašnieku personiskā problēma. Obligātā automašīnu apdrošināšana (OCTA) šādus bojājumus nekompensē, savukārt zaudējumu piedziņa no ceļu uzturētāja prasa zināšanas, laiku un arī finansiālus ieguldījumus bez garantēta iznākuma.

„Kā vietējā apdrošināšanas kompānija esam ieinteresēti ceļu seguma problēmas vienotā ilgtermiņa risināšanā,” skaidro BTA AAS valdes priekšsēdētājs G. Dandzbergs. „Taču, ņemot vērā problēmas apmērus, uzskatām, ka nepieciešams ir arī tūlītējs risinājums, kas ne tikai veicinātu satiksmes drošības uzlabošanos ilgtermiņā, bet vienlaikus arī dotu iespēju autovadītājiem saņemt reālu palīdzību jau tagad. Tāpēc sadarbībā ar Latvijas Juristu biedrības prezidentu Aivaru Borovkovu un viņa juridisko biroju „AB grupa” radījām jauno projektu.”

Projekta būtība
Izveidojot jauno projektu, BTA AAS un A. Borovkova juridiskais birojs „AB grupa” radīja iespēju izmaksāt autovadītājiem apdrošināšanas atlīdzību par ceļu bojājumu radītajiem zaudējumiem, kā arī saukt pie atbildības ceļu uzturētājus.

„Šis projekts ir par mūsu cilvēku drošību,” saka A. Borovkovs. „Ar juridiski korektiem līdzekļiem mēs mēģināsim rosināt sabiedrību uz sakārtotību šajā jautājumā – lai autovadītājs nekļūtu automātiski vainīgs tikai tāpēc, ka piesēdies pie stūres. Katram ceļu satiksmes dalībniekam ir savas tiesības un pienākumi, līdz ar to – arī atbildība. Mūsu stāsts būs tieši par to, ka autovadītājs, kurš zina savus pienākumus, ir tiesīgs paļauties, ka arī citi pildīs savus pienākumus.”

Projekta ietvaros apdrošināšanas kompānija BTA ir radījusi jauno apdrošināšanas veidu „KASKO Bedres”, un šādas polises cena būs pavisam simboliska – akcijas laikā tā būs 1 lats. Apdrošināšanas polise bija nepieciešama, lai izveidotu leģitīmu pamatu juridiskas un tehniskas palīdzības sniegšanai, kā arī atlīdzības izmaksai autovadītājiem.

Jaunā apdrošināšanas polise „KASKO Bedres” apdrošina auto pret bojājumiem, kas radušies, iebraucot bedrē vai komunikāciju lūkā. Visiem „KASKO Bedres” īpašniekiem BTA sadarbībā ar „AB grupu” sniedz bezmaksas tehnisko un juridisko palīdzību, kā arī iespēju saņemt apdrošināšanas atlīdzību par auto bojājumiem.

Kā saņemt palīdzību?
Ikviens polises „KASKO Bedres” īpašnieks uzreiz pēc negadījuma, iebraucot bedrē vai iekļūstot citā ar ceļa segumu saistītā negadījumā, var piezvanīt uz BTA Zvanu centra tālruni 6121212. Zvanu centra darbinieki sniegs konsultācijas par nākamajiem soļiem vai arī norīkos uz notikuma vietu BTA autoDienesta automašīnu. BTA autoDienests ir bezmaksas palīdzības pakalpojums autoavārijās nokļuvušajiem klientiem. Dienesta darbinieki palīdzēs uz vietas noformēt dokumentāciju par negadījumu un veiks notikuma vietas izpēti, ja nepieciešams, veicot notikumu vietas fotografēšanu, sastādot situācijas shēmas un nodrošinot automašīnas evakuāciju nepieciešamības gadījumā.

Ierodoties BTA Atlīdzību departamentā un aizpildot nepieciešamos dokumentus, polises īpašnieks varēs saņemt atlīdzību. Savukārt pēc tam atlīdzību aprēķini tiks nodoti juridiskajam birojam „AB grupa”, kurš sagatavos pretenzijas vēstuli ceļa uzturētājam un atkarībā no atbildes vērsīsies tiesā.

Ar jauno projektu „Pakalpojums BEDRES” tā radītāji – BTA un juridiskais birojs „AB grupa” – vēlas ne tikai sniegt reālu palīdzību autovadītājiem, bet arī pievērst sabiedrības uzmanību ceļu stāvoklim Latvijā, piedalīties valstiski svarīgajā šīs problēmas risināšanā, kā arī lauzt stereotipu, ka ceļu satiksmes negadījumā ir vainojams tikai automašīnas vadītājs.

Projekta veidotāji uzskata, ka, lai iespējami pilnvērtīgāk veicinātu satiksmes drošības uzlabošanos, nepieciešams pievērst būtisku uzmanību gan ceļu seguma un aprīkojuma uzlabošanai, gan to regulārai kvalitatīvai un likumdošanas prasībām atbilstošai uzturēšanai.

 
Visi komentāri
 
195152. viesis 15.marts 2006 16:41
0 0 Atbildēt

Kur diez pazuda iepriekšējais raksts ar visiem komentāriem???

Vismaz komentārus varēja atstāt...

Vai arī te darbojas cenzūra?

Redaktors 15.marts 2006 16:46
0 0 Atbildēt

Sorry, nodzēsu veco rakstu, jo šis ir tas pats, tikai garāks un precīzāks. Nepamanīju, ka tur bija komentāri. Svarīgi???

195158. viesis 15.marts 2006 17:06
0 0 Atbildēt

BTA ir OK, manuprāt patreiz viens no labākajiem. Vismaz problēmas ar KASKO ir risinātas ātri.

195159. viesis 15.marts 2006 17:09
0 0 Atbildēt

Bet kā ar tiem, kam ir vienkāršs KASKO?

Pirms šī semināra?

Kaut kā nemanītu, ka pamatojoties uz tiem līgumiem tiktu SKAĻI AR PRESES LĪDZDALĪBU piedzītas regresa prasības?

195172. viesis 15.marts 2006 19:34
0 0 Atbildēt

Situācija BEDRE Nr.1 - Braukšana naktī pa nepazīstamu ceļu ar maksimāli atļauto ātrumu.

Vadītājs naktī vadīja automobili ar ieslēgtām tālām gaismām pa divvirzienu ceļu ar līdzenu ceļa segumu. Vadītājs steidzās. Ceļa apstākļi un redzamība bija apmierinoši, tāpēc braukšanas ātrums sasniedza 90 – 100 km/h. Vienā no ceļa posmiem automobilis iebrauca bedrē, kuru vadītājs nepamanīja un par kuras esamību nebrīdināja ceļa zīmes vai apzīmējumi. Vadītājs nesavaldīja automobili, tas nobrauca no ceļa un apgāzās.

Automobiļa faktiskā vērtība uz negadījuma brīdi - 1000 Ls, zaudējums - pilnīga automobiļa bojāeja.

Jautājums.

Kādu zaudējuma atlīdzību saņems automobiļa īpašnieks?

Vai zaudējumus atlīdzinās vadītājam?

Kādos gadījumos zaudējumu atlīdzība tiks atteikta?

195180. viesis 15.marts 2006 21:35
0 0 Atbildēt

Kādos gadījumos zaudējumu atlīdzība tiks atteikta?

ja vadiitaajs buus paalii!

195186. viesis 15.marts 2006 22:57
0 0 Atbildēt

izskatās ka no mušas uzpūš ziloni... un šodienas Aksenoka murmulēšana iekš ziņām vispār bija smieklīga... Nē, pat nevis smieklīga bet tāda kā dīvaina ;)

+ par dažiem labiem nesen i-netā bija visai savdabīga info, īpaši interesanti likās dažu "karmistu" komentāri :D

www.delfi.lv/archive/artic...categoryID=159

195441. viesis 17.marts 2006 14:11
0 0 Atbildēt

BTA - robu laapiitaajs valsts ceļu uztureeshanas politikaa? :)) labi, ka taa.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti