Akcija «Mans bērns ir drošībā. Vai Tavējais arī?» 5

 
21.marts 2006 9:40

Lai informētu pirmsskolas vecuma bērnus un viņu vecākus par atstarotāju nēsāšanas nepieciešamību, ugunsdrošības un citiem drošības noteikumiem ikdienā, Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Aivars Straume 20.martā izsludināja akciju „Mans bērns ir drošībā. Vai Tavējais arī?”, kas ilgs līdz 1.jūnijam.

Akciju rīko Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Valsts policiju (VP), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) un fondu „Gaismaszīme”.

IeM valsts sekretārs A.Straume, atklājot akciju, norādīja, ka situācija bērnu drošības jomā, neraugoties uz to, ka ir samazinājies ceļu satiksmes negadījumos cietušo un bojāgājušo skaits, vērtējama kā traģiska. Tāpēc IeM bērnu drošībai veltīs pastiprinātu uzmanību - IeM darbības stratēģijā 2006. – 2013.gadam plānots iekļaut virkni pasākumu, lai uzlabotu bērnu drošību, izglītotu bērnus par dažādiem drošības jautājumiem, kā arī veicinātu viņu iesaistīšanos dažādās brīvā laika aktivitātēs.
A.Straume norādīja, ka bērnu drošība ir sevišķi aktuāla šobrīd, kad sākas skolas brīvlaiks, un aicināja vecākus parūpēties, lai bērni netiktu atstāti savā vaļā un nenotiktu negadījumi. Piemēram, glābšanas dienesti jau saņēmuši pirmās ziņas, ka bērni vizinās uz kūstošajiem ledus gabaliem, informēja valsts sekretārs.

CSDD direktora vietnieks Ivars Krauklis pozitīvi novērtēja IeM iniciatīvu rīkot izglītojošu pasākumu tieši vismazākajiem bērniem. Viņš atzina - pirmsskolas vecuma bērni ir pateicīga auditorija, jo mācās ne vien paši, bet liek mācīties arī saviem vecākiem. Piemēram, ja vecāki aizmirst nopirkt atstarotāju vai piesprādzēties, bērni, kas to apguvuši bērnudārzā, atgādina vecākiem, kas jādara, norādīja I.Krauklis. Viņš pastāstīja arī, ka statistika liecina - puse ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušie bērni bijuši pasažieri, kuri nav bijuši piesprādzēti vai ievietoti bērnu sēdeklīšos.

Arī bērnu ārsts – reanimatologs Pēteris Kļava norādīja – 60 no simts gadījumos autoavārijās cietušie bērni, kas nonāk reanimācijā, nav bijuši piesprādzēti. P.Kļava arī atzina, ka satraucoši liels ir to negadījumu skaits, kad mazi bērni gūst traumas vecāku nevērības dēļ, piemēram, applaucējoties no mammas kafijas krūzes. Ārsts rosina sabiedrību diskutēt par to, vai nevajadzētu sodīt vecākus, kuru nevērīgas rīcības dēļ bērni guvuši traumas, vai arī uzdot viņiem segt bērna ārstēšanas izdevumus. Viņš uzskata, ka sods, iespējams, stimulētu vecākus būt uzmanīgākiem.

Savukārt Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Prevencijas biroja priekšnieks Fēlikss Dombrovskis informēja, ka Valsts policija no šodienas uzsāk akciju "Neizaicini likteni. Piesprādzējies pats un piesprādzē bērnu". Tās laikā šoferiem, kuri nebūs ievērojuši noteikumus, tiks noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli, kā arī izskaidrota drošības jostu un bērniem paredzēto drošības līdzekļu izmantošanas nepieciešamība. Pārkāpēji saņems arī informatīvo bukletu "Neizaicini likteni. Piesprādzējies pats un piesprādzē bērnu".

Jau vēstīts, ka akcijas „Mans bērns ir drošībā. Vai tavējais arī?” ietvaros notiks zīmējumu konkurss Rīgas un Rīgas rajona bērnudārzu audzēkņiem „Esmu drošs lielajā pasaulē”. Konkursa mērķis ir rosināt bērnus radoši izpaust savu izpratni par sadzīves drošības jautājumiem, vienlaikus viņus arī izglītojot. Bērnu darbiņus konkursam jāiesniedz līdz 2006.gada 13.aprīlim.

Konkursa darbus četrās vecuma grupās vērtēs īpaša komisija, un labākos no tiem no 27. aprīļa līdz 19.maijam izstādīs Latvijas Ugunsdzēsības muzejā, Hanzas ielā 5. Konkursa uzvarētājus paziņos 19. maijā.

Katrā vecuma grupā noteiks trīs uzvarētājus, kā arī izstādes apmeklētāji varēs izvēlēties savu simpātiju. Visi uzvarētāji saņems balvas, bet četru pirmās vietas un skatītāju simpātijas balvas ieguvēju bērnudārzos viesosies konkursa komisija ar balvām un izglītojošiem pasākumiem – bērnus apciemos iemīļotie policisti Runcis Rūdis un Bebrs Bruno, kā arī Latvijas Leļļu teātris ar izrādi „Jūties droši!”.

Akcijas ietvaros plānots izveidot īpašas bērniem veltītas sadaļas Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas mājas lapās Internetā. Tajās bērniem saprotamā un saistošā veidā būs izskaidroti drošības pamatjautājumi, kā arī būs iespēja noskatīties izglītojošas multiplikācijas filmas un citus materiālus. Sadaļas iecerēts atklāt 1.jūnijā – Vispasaules bērnu aizsardzības dienā.

Savukārt septembrī, sākoties jaunajam mācību gadam, visi akcijā dalību ņēmušie bērnudārzi saņems atstarotājus.

Traumatisms ir otrais biežākais iemesls, kādēļ bērni Latvijā nokļūst slimnīcā vai iet bojā. Bērnu traumatisma rādītāji mūsu valstī ir vieni no augstākajiem Eiropā. Visvairāk bērni traumas gūst vai iet bojā ceļu satiksmes negadījumos, ugunsgrēkos, noslīkstot vai saindējoties, kā arī vardarbības dēļ.

Pēc Ceļu policijas datiem 2005.gadā Latvijā ceļu satiksmes negadījumos ievainoti 562 nepilngadīgie, no tiem 174 Rīgā un 43 Rīgas rajonā. Ugunsgrēkos ik gadu cieš un iet bojā vairāk kā 20 bērni. Bērnu rotaļas ar uguni ik gadu izraisa ap 200 ugunsnelaimju.

Bieži vien bērni cieš negadījumos uz ielas, mājās un citur tāpēc, ka nav pietiekami zinoši par drošības pamatjautājumiem – atstarotāju nepieciešamību, ceļu satiksmes noteikumiem, uguns, elektroierīču un ķīmisku vielu bīstamību, rīcību ugunsgrēka gadījumā, rīcību saskarsmē ar svešiniekiem u.c.

Iekšlietu ministrija 2004.gada pavasarī jau rīkoja līdzīgu zīmējumu konkursu bērnudārzu audzēkņiem „Mans drošais ceļš uz mājām”. Toreiz konkursā piedalījās gandrīz 500 bērni no Rīgas rajona bērnudārziem, bet 5000 bērniem tika uzdāvināti atstarotāji.

 
Visi komentāri
 
195625. viesis 21.marts 2006 9:50
0 0 Atbildēt

visbiežāk nepiesprādzētus bērnus redzu džipos

195631. viesis 21.marts 2006 10:20
0 0 Atbildēt

Man ka matematiski domajosam cilvekam sis raksts izraisija preteju viedokli.

Pirmkart jau neiejaucot papildus raditajus:

Ja reanimacija nonak 60% nepiespradzejusos, bet mirst 50% nepiespradzejusos, tad sada satstistika nozime tikai to, ka piespradzejoties ir LIELAKA iespeja iet boja.

Otrkart - butu interesanti salidzinat sos skaitlus ar to, cik berni videji reali ir piespradzeti. Tikai tad, ja reali ikdiena netiek piespradzeti mazak ka 50% bernu var secinat, ka piespradzeties ir labi. Preteja gadijuma (kas manuprat ir patiesaks) statistika uzrada to, ka starp piespradzetajiem ir vairak smagi cietuso, neka starp nepiespradzetajiem.

195645. viesis 21.marts 2006 11:07
0 0 Atbildēt

nosaukumu vajadzeeja "mani vecaaki ir kretiini, vai taveejie arii", jo nepiespraadzeeti ir apmeeram 50% no mashiinaas seedoshajiem, siikie veel vairaak

195737. viesis 22.marts 2006 9:09
0 0 Atbildēt

nja, es ar pazīstu vienu māti, kas savu bēbi mašīnā ved tāpat bez krēsliņa un kur nu vēl sprādzēšanas... skumji!

195751. viesis 22.marts 2006 10:43
0 0 Atbildēt

Vispirms jau policisti(īpaši tie,kas nav CP) paši lai uz sevi paskatās.Esmu pat redzējis vairākas policijas mašīnas(pajaunas),kurām drošības siksnas aizliktas aiz pr. sēdekļu muguriņām un smuki "piesprādzētas"-tā teikt,lai lieku reizi par sevi neatgādinātu.

P.S.Pats es jau sen esmu sapratis,ka siksnošanās ir pašsaprotama lieta un arī citus uz to aicinu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti