Startē Latvijas un Baltijas autokrosa čempionāts

 
28.aprīlis 2006 11:44

Svētdien 30. aprīlī pl. 11.00 Smiltenē tiks dots starts Latvijas autokrosa čempionāta salonautomobiļiem un Baltijas bagiju čempionāta sezonai – tiks aizvadīts abu seriālu pirmais posms.

Pirms jaunās sezonas kross piedzīvojis pozitīvas pārmaiņas, mainoties sacensību norises formulai un tehniskajiem pamatprincipiem. Tas viss veikts, lai autokross kļūtu vēl interesantāks un intriģējošāks skatītājiem.

Latvijas autokrosā čempionātā šogad paredzēti septiņi posmi – pa diviem Smiltenē un Valmierā, pa vienam Priekulē, Talsos un pat igauņu Vīlandē. Skatītājiem jāņem vērā, ka izmainījusies arī braucienu norises sistēma – priekšbraucienos visas Latvijas čempionāta klases startē kopā un tikai finālos sadalās savās kategorijās! Noteikumu izmaiņas pirms 2006. gada čempionāta ir vienas no lielākajām pēdējās sezonās, tāpēc var uzskatīt, ka Latvijas autokross piedzīvojis jaunu evolūciju.

1600 klase atteikusies no sava junioru statusa un arī aizmugures piedziņas automobiļiem: turpmāk šajā kategorijā varēs startēt jebkurš ar priekšpiedziņas automobili ar motora darba tilpumu līdz 1600 kub. cm. Šogad šo klasi, pārejot uz 2000 Super kategoriju, pametuši abi pērnā gada čempiontitulu dalītāji Andris Kuļikovskis, kurš kļuva par čempionu, un 2003. un 2004. gada šīs klases labākais braucējs Raimonds Tiltiņš. Šāda situācija paver ceļu uz uzvarām palicējiem. Cik zināms, uz jaunu automobili pārsēdies Roberts Tildmākers, kurš pērn pēdējā brīdī izrāva čempionāta bronzu. Vai tik nebūs tā, ka veterāns beidzot tiek pie visaugstākajiem panākumiem? Taču pārsteigties ar prognozēm nevajag – klasē atgriezies arī Jānis Aleksejevs un Smiltenē viņš būs viens no galvenajiem favorītiem. Pie pretendentiem uz uzvarām noteikti jāpieskaita arī Andris Priedītis, kuram pērn izdevās vairākas ļoti spēcīgas sacīkstes.

2000 Super klasē šogad joprojām startēs automobiļi ar motora darba tilpumu, ierobežotu līdz 2000 kub. cm. Taču jauninājums ir atļautā aizmugures piedziņas mašīnu dalība šajā klasē. Uz šo klasi līdz ar to pārcēlies arī pērnais mazās klases uzvarētājs Andris Kuļikovskis, kurš turpinās startēt ar savu ZAZ-Suzuki. Interesanti, ka Andris atkal tiksies ar savu sarežģīto sāncensi Raimondu Tiltiņu – čempions iegādājies bijušā komandas biedra Kaspara Bloma 2005. gada klases čempionauto VW Golf III. Duelis turpinās! Tiesa, vēl gan jautājums, cik konkurētspējīgi būs abi jaunieši pret šīs klases pārstāvjiem Jāni Spīķi, Reini Safonovu un Jāni Ikeru...

Īsta drāma gaidāma Open klasē. Šī kategorija nav piedzīvojusi dramatiskas izmaiņas tehniskā ziņā, taču uzvaras pretendentu kļuvis vairāk. Neapšaubāmi, galvenais favorīts ir 2004. gada čempions un pērnais vicečempions Rolands Jaunzems, tomēr savs sakāmais visas sezonas garumā var gadīties arī čempionam Jurim Kuļikovskim, kurš pērn lieliski izmantoja konkurentu tehnikas problēmas. Jau vairākus gadus par čempiona titulu varētu cīnīties ķekavnieks Roberts Markāns, taču allaž viņam patraucē kāds izlaists posms un rezultātā panākumu nav. Taču uzvarēt katrā sacīkstē, kurā Roberts startē, viņam būtu pa spēkam. Īsts tumšais zirdziņš pirms sezonas ir Raimonds Jerāns: spēcīgais braucējs pārsēdies Matra Murena automobilī, ar kuru Ivars Kuļikovskis kļuva gan par Latvijas, gan Baltijas, gan Ziemeļeiropas čempionu. Ziemas sacīkstē Valmierā Jerāns pierādīja, ka var sakaut konkurentus pilnībā.

Bagijiem Baltijas cīņas
Smiltenē startēs arī bagiju klasē – Baltijas čempionāta ietvaros. Klasei Latvijas čempionāts šogad netiek izspēlēts, jo visi baltieši apvienojušies Baltijas titula dalīšanā. Favorīti – latvieši, ar čempionu Jāni Boku priekšgalā. Neilgi pirms sezonas gan izrādījies, ka sezonai gatavs nav Arūns Matulēns, kurš šķita vienīgais, kurš Boka uzvaru gājienu varētu apturēt. Taču sezonas laikā Latvijas čempionu var pārsteigt lietuvieši un igauņi.

Tātad: Latvijas autokrosa čempionāta un Baltijas bagiju autokrosa čempionāta 1. posms – svētdien, 30. aprīlī Smiltenē, Tepera trasē. Sacensību atklāšana – pl. 11.00!

Kā kļūt par čempionu?
Čempionāta punktu skaitīšanas sistēma: 20-17-15-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Čempionāta ieskaitē tiek vērtēti katra braucēja visu septiņu posmu rezultātu punktu summa, atņemot sliktākā rezultāta punktu skaitu. Taču, ja čempionātā notiek ne vairāk par pieciem posmiem, kopvērtējumā tiek vērtēti visu posmu rezultāti.

Latvijas čempionāta kalendārs
1. 30. aprīlis Smiltene
2. 13. maijs Priekule
3. 11. jūnijs Valmiera, Brenguļi
4. 23. jūlijs Talsi, „Kapteiņi”
5. 27. augusts Smiltene
6. 30. septembrī Vīlande, Igaunija
7. 15. oktobris Valmiera, Brenguļi

Baltijas bagiju čempionāta 2006. gada kalendārs

1. 30. aprīlis Latvija, Smiltene
2. 28. maijs Lietuva, Pluņģe
3. 18. jūnijs Igaunija, Vīlande
4. 20. augusts Lietuva, Vilkiči
5. 27. augusts Latvija, Smiltene
6. 30. septembris Igaunija, Vīlande

28.04.2006.
Viesturs Saukāns
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti