Jaguar galvenais dizainers saņem Jim Clark balvu

 
6.jūlijs 2006 0:01

Jaguar galvenais dizainers Ians Kallums (Ian Callum) ir saņemis prestižo Jim Clark piemiņas balvu (Jim Clark Memorial Award). Šo balvu Skotu autosporta rakstnieku asociācija (Association of Scottish Motoring Writers) pasniedz skotiem kā atzinību par izciliem sasniegumiem autosporta nozarē.

Šī ir jau otrā reize, kad Ianam Kallumam tiek piešķirta balva, un tas ir vienīgais gadījums godalgas 36 gadu pastāvēšanas vēsturē.

Balvas saņemšanas brīdī, kad tā tika pasniegta gan Ianam Kallumam, gan viņa brālim Morajam (Moray) par abu ievērojamo ieguldījumu automašīnu izstrādes dizainā, Ians Kallums teica: “Iegūt šo balvu jau pirmo reizi bija patiesi liels gods. Iegūt to otrreiz, un dalīties godalgā ar savu brāli, ir absolūti brīnišķīgi.”

Pasniegšanas ceremonijā Skotu autosporta rakstnieku asociācijas prezidents Stefans Parks (Stephen Park) sacīja: “Apvienotā godalga brāļiem Kallumiem bija izteikta favorīte asociācijas biedru vidū. Tā ir unikāla situācija, kad divi skoti, kas pie tam vēl ir brāļi, spēj saglabāt līderu pozīciju automobiļu dizaina izveidē. Tā kā tieši cilvēks ir atbildīgs par satriecošo XK sporta automašīnas izskatu, asociācijas biedri juta, ka Iana Kalluma devums jauno Jaguar automašīnu attīstības virzienā ir jāpopularizē.”

Ians Kallums Jaguar komandai pievienojās 1999. gadā un palīdzēja izveidot jauno XJ salonu, atjaunoja S-TYPE un virzīja dizaina grupu tuvāk R-Coupe, RD-6, Advanced Lightweight Coupe un citām uzlabotām dizaina koncepta automašīnām.

Viņa jaunākais projekts ir jaunās XK sporta automašīnas dizaina izstrāde. Tajā pievienotā vērtība ir gaisa tvērēju atveres priekšējos spārnos, raksturīgās ovālās radiatora restes, iespaidīgais motora pārsegs un praktiskās aizmugurējās liftbeka durvis, kas atgādina par E-type. Savukārt, tādas detaļas kā, piemēram, priekšējo un aizmugurējo lukturu plūdlīniju forma un mašīnas spēkpilnais siluets iedibina Jaguar sporta automašīnu XXI gadsimta dizainu. Sakot Iana Kalluma vārdiem, tas izskatās ”tieši tā kā Jaguāram jāizskatās – spēcīgam un aizraujošam. Šī jauda nāk no apziņas spiediena, spējas ielauzties un ārējās formas, un ir liela daļa no jaunā dizaina pasniegšanas veida, ko mēs radam.”

Kopš marta, kad XK ir pārdošanā, auto tirgotāji Apvienotajā Karalistē ir fiksējuši milzīgu interesi par Jaguar automašīnas marku. Jaguar automašīnām jau tagad ir 6000 pasūtījumi, kas ir aptuveni puse no gada ražošanas apjomiem Castle Bromwich rūpnīcā.

Jim Clark piemiņas balvu Skotu autosporta rakstnieku asociācijas (Association of Scottish Motoring Writers) pasniedz kā atzinību skotiem par izciliem sasniegumiem autosporta nozarē. Starp iepriekšējo gadu uzvarētājiem ir Sers Džekijs Stjuarts (Sir Jackie Stewart), Kolins Makrī (Colin McRae), Alans Maknišs (Alan McNish), Birmingemas Universitātes ceļu drošības akadēmijas profesors Murejs Makejs (Murray MacKay) un diktors un žurnālists Ross Finlejs (Ross Finlay), kurš tika apbalvots pēc nāves.

Džims Klarks (Jim Clark) ir dzimis zemkopju ģimenē Kilmanā, Faifā, 1936. gada 4. martā. Viņš bija jaunākais no pieciem bērniem, kā arī vienīgais zēns. 1942. gadā Klarku ģimene pārbrauca uz jaunu saimniecību Borderā. 1963. un 1965. gadā Džims Klarks kļuva par Formula1 pasaules čempionu, kā arī bija pirmais ne-amerikānis, kurš uzvarēja Indianapolis 500 sacīkstēs. Nešauboties var apgalvot, ka Dž. Klarks bija savas paaudzes vistalantīgākais sacīkšu braucējs, līdz ar to arī ļoti populārs, tomēr vienkāršs cilvēks. Viņš gāja bojā ātrumsacīkšu laikā izraisītā negadījumā Hokenhaimas (Hockenheim) trasē Vācijā, 1968. gada 7. aprīlī. Džima Klarka leģenda ir spēcīga vēl šodien, un 38 gadus pēc viņa nāves tūkstošiem entuziastu apmeklē Džima Klarka istabu Dunā, vietu, kas veltīta, lai atminētos Borderas visatpazīstamākā zemkopja dzīvi un panākumus.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 8

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti