Noslēgusies akcija «Drošs paliek drošs» 5

 
23.oktobris 2006 14:16

Apkopoti šajā rudens/ziemas sezonā pirmās satiksmes drošības akcijas "Drošs paliek drošs" rezultāti. Akcijas laikā degvielas uzpildes stacijās Statoil visā Latvijā 764 auto vadītāji saņēmuši vērtīgus padomus par drošu un ekonomisku braukšanu un veikta gandrīz 2000 auto gaismu pārbaude.

Akcijas statistika liecina, ka lielākā daļa autovadītāju nepārzina drošas un ekonomiskas braukšanas pamatprincipus. Savukārt satiksmei drošu auto gaismu īpatsvars uz Latvijas ceļiem, salīdzinot ar pērno gadu, pieaudzis par 10%. No visām pārbaudītajām auto gaismām aptuveni 55% veikta regulēšana (pērn 65%), ap 29% regulēšana nebija neieciešama (pērn 20%), bet 16% bija jādodas uz servisu, jo regulēšana uz vietas nebija iespējama (pērn 15%).

Gada tumšā sezona ir arī “aukstā sezona”, kas prasa noteiktu sagatavošanos. Tāpēc akcijas rīkotāji – SIA Latvija Statoil, Autoklubs LAMB un SIA Drošas braukšanas skola autovadītājiem ieteica 5 zelta principus:

1. pārbaudīt un noregulēt gaismas!
2. savlaicīgi nomainīt riepas!
3. ievērot drošas braukšanas pamatprincipus! Vērot, laikus paredzēt notikumus un rīkoties!
4. nomainīt auto tehniskos šķidrumus!
5. pārliecinies, ka degvielas tirgotājs pārdod sezonai atbilstošu degvielu, sākt lietot to savlaicīgi un darīt to regulāri!

Jāmācās drošas un ekonomiskas braukšanas pamati

“Auto vadītāju aptauja liecina, ka lielākā daļa auto vadītāju pie stūres sēž nepareizi. Par tālu, vai par tuvu stūrei. Tas ierobežo auto vadītāja kustības un palēnina reakciju ekstremālās situācijās.
Tāpat cilvēki nezina, kā pareizi piesprādzēties. Nepareizi piesprādzēta drošības josta ceļu satiksmes negadījumā var ievainot, tāpēc svarīgi to veikt pareizi , autovadītāji aizmirst pievilkt jostu, lai nospriegojas apakšējā daļa, kā arī josta nevar būt sagriezusies.,” stāsta Drošas braukšanas skolas apmācību direktors Artūrs Priednieks.



Rudenī trīs galvenos satiksmes negadījumu cēloņus - braukšanu pie stūres reibumā, agresīvu braukšanas stilu un drošības jostas nelietošanu, papildina braukšana ar nenoregulētām auto gaismām, kas apžilbina pretī braucošos.

Rīgā pārbaudes tika veiktas 17 stacijās, ārpus Rīgas – 10 pilsētās, aptverot Daugavpili, Madonu, Jēkabpili, Valmieru, Jelgavu, Ventspili, Tukumu, Talsus, Saldus un Liepāju.



“Īpaši jāatzīmē Valmiera. Tā ir vienīgā no Latvijas pilsētām, kur 2/3 no pārbaudītajām auto gaismām bija kārtībā. Pārējās pilsētās proporcija ir apgriezta – 2/3 gaismu nepieciešama regulēšana,” stāsta Juris Zvirbulis, Autokluba LAMB prezidents.


Uzziņai:
Akcija notiek jau septīto gadu. To organizē SIA Latvija Statoil un Autoklubs LAMB sadarbībā ar SIA Drošas braukšanas skolu. Tās mērķis ir atgādināt autovadītājiem par satiksmes drošību un nepieciešamību sagatavot automašīnas tumšākajiem gadalaikiem - rudenim un ziemai, tā mazinot satiksmes negadījumu skaitu tumšajā diennakts laikā. Kopumā drošības akciju “Redzi. Esi redzams.”, kuras turpinājums šogad ir “Drošs paliek drošs”, un “Autogaismas-Kārtībā!” laikā veikta bezmaksas gaismu pārbaude un regulēšana gandrīz 27 tūkstošiem automašīnu.

Dace Lodziņa,
SIA Latvija Statoil mārketinga departamenta vadītāja
 
Visi komentāri
 
214994. viesis 23.oktobris 2006 15:13
0 0 Atbildēt

Nu redz , Banjutai atkal krenjkjis , ne latvijaa straadaa pietiekami laj penciinu , pa daargo , vareetu iepirkt , ne braukt ne seedeet , ieksh auto prot , nu nikaa niprot ;)

215014. viesis 23.oktobris 2006 19:11
0 0 Atbildēt

tad jautaajums kaa tad tiek paarbaudiitas gaismas tehniskajaa apskatee ja taadam procentam ir jaaregulee?

215018. viesis 23.oktobris 2006 21:30
0 0 Atbildēt

ir pamatotas aizdomas ka TA stacijaas skatas tikai lai tu neparsniedz, a tas ka gaismas zemee duras , tas pof...

215085. viesis 24.oktobris 2006 11:08
0 0 Atbildēt

Katrā sūda staķikā tagad ir līmeņota plakne gaismu pārbaudei? Mua-ha-hāāā

215736. viesis 29.oktobris 2006 19:31
0 0 Atbildēt

kull

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti