Eiropas Satiksmes Drošības Izcilības balva - uz Latviju 2

 
24.novembris 2006 12:12

29. novembrī Briselē Eiropas Komisija pasniegs balvas “Eiropas Satiksmes Drošības izcilība” (Excellence in Road Safety Award) par inovatīviem risinājumiem ceļu satiksmes drošības veicināšanā pēdējā gada laikā.

Balvu pasniegs uzvarētājiem sešās kategorijās - labākā Eiropas sabiedriskā organizācija, federācija, pašvaldība, institūcija, mazais/vidējais uzņēmums un liels/starptautisks uzņēmums. Pēdējā kategorijā par izcilību Eiropas Savienībā atzīts SIA Latvija Statoil, tāpēc viena no sešām balvām ceļos uz Latviju.  

Izglābt 25 000 dzīvību gadā

Pavasarī Latvija svinēs 17. gada dienu kopš neatkarības atgūšanas. Latvija Statoil tajā pašā laikā atzīmēs savas darbības 15 gadu jubileju. Eiropā šie gadi ir laiks, kad drošības jomā paveikts tik, cik visā cilvēces vēsturē kopā ņemot. Ieguldīts milzu darbs, ar likumdošanu uzstādot augstas drošības prasības it visās jomās: darba drošībā, vides drošībā, veselības drošībā un arī ceļu satiksmes drošībā.

Balva “Eiropas Satiksmes Drošības izcilība” tiek pasniegta Eiropas Satiksmes drošības hartas ietvaros. Eiropas Satiksmes drošības harta ir labas gribas dokuments, kas pievienots Eiropas valstu Ceļu drošības rīcības programmai (2003-2010). Hartas, tāpat kā rīcības programmas mērķis, ir samazināt satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu Eiropā līdz 2010. gadam vismaz par 50%, jeb par 25 tūkstošiem bojā gājušo ik gadu.

Latvija pievienojas pērn un tiek atzīta par labāko

Latvijā pirmo reizi harta tika parakstīta 2005. gada 5. maijā, kad savu ieguldījumu drošībā uz Eiropas ceļiem ar parakstu apliecināja trīs uzņēmumi – SIA Latvija Statoil, SIA Hansa Līzings un VAS Latvijas Pasts. Šī gada sākumā hartu parakstīja Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons , Jelgavas dome un Scania Latvia. 

“Fakts, ka vairāk uzņēmēji iesaistās pasākumos, kas saistīti ar satiksmes drošības uzlabošanu pierāda to, ka sabiedrība kļūst sociāli atbildīgāka. Turklāt šīs aktivitātes nostiprina no vienas puses valsts un no otras-uzņēmēju un sabiedrisko organizāciju aizvien ciešāku sadarbību”, tā skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktors Andris Lukstiņš.

Eiropas Ceļu satiksmes drošības harta balstās uz ticību, ka visi Eiropas iedzīvotāji var veicināt ceļu satiksmes drošību un, darbojoties vienoti, ar laiku samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu. Harta paredz, ka atbildība, par noteiktā mērķa sasniegšanu, tiek dalīta starp visām iesaistītajām pusēm, iekļaujot sabiedrību, asociācijas, kompānijas, vietējos un reģionālos objektus u.c.

Ceļu satiksmes drošības veicināšana kā viena no Latvija Statoil prioritātēm definēta jau kopš 90.-to gadu vidus. Uzņēmuma aktivitātes ir visaptverošas, adresētas gan uzņēmuma darbiniekiem, gan klientiem, gan kājām gājējiem, gan riteņ- un auto braucējiem, gan pieaugušajiem, gan bērniem.
“Esam savas valsts patrioti. Tāpēc ziņas, ka Latvija ir pirmajā vietā ES ar lielāko uz auto ceļiem bojā gājušo skaitu uzskatījām par nepieņemamu. Un līdz šim katru gadu, neskatoties ne uz ko, tas tikai pieauga. Taču šā gada pirmajos divos ceturkšņos Latvijā bojā gājušo skaits ir sarucis par 21%. Un tā ir labākā ziņa, kuru vēstīt Briselē,” saka Baiba Rubesa, Latvija Statoil izpilddirektore.

“Eiropas Satiksmes Drošības izcilības”, SIA Latvija Statoil, satiksmes drošības veicināšanas aktivitāšu pārskats

Latvija Statoil satiksmes drošības projektu mērķis ir izpratnes radīšana. Novērsts satiksmes negadījums nozīmē pasargāt no kaitējuma ne tikai cilvēkus, bet arī vidi un dzīvniekus – pat ekonomisko izaugsmi!

Uzvedības maiņa sākas “mājās”, tāpēc Latvija Statoil projekti sākotnēji ir vērsti uz pašu darbiniekiem – drošas braukšanas apmācība, atstarotāju lietošanas veicināšana, pārvietojoties diennakts tumšajā laikā, izglītojošu īsfilmu sērijas izgatavošana par indivīda rīcības sekām.
Nākamie, ko uzrunā Latvija Statoil projekti, ir bērni. Viņi ir visneaizsargātākie sabiedrības locekļi, bet vienlaikus viņi var būtiski ietekmēt savu vecāku rīcību. Lai bērni laikus iemācītos atbilstoši uzvesties satiksmes vidē, tika izveidota datorspēle “Drošā pilsēta”. Spēle izplatīta  Latvijas skolās un aizvien vēl ir pieejama Statoil degvielas uzpildes stacijās (DUS). Tāpat katru gadu skolās tiek dalīti bezmaksas atstarotāji un atbalstīta pamatskolas skolēnu apmācība par drošu kājām gājēja uzvedību uz ceļa.
Latvija Statoil projekti balstīti uz rūpīgas analīzes bāzes. Lielākais ceļu satiksmes negadījumu skaits notiek tieši diennakts tumšajā laikā, tāpēc jau kopš 90.to gadu vidus rudenī Statoil DUS tiek veikta bezmaksas auto gaismu regulēšana. Šo gadu laikā gaismas noregulētas jau gandrīz 30 tūkstošiem auto. Šogad satiksmes drošības akcijas laikā 700 auto vadītāji saņēma arī bezmaksas speciālistu konsultācijas par drošas braukšanas pamatprincipiem.

Patlaban Latvija Statoil ceļu satiksmes drošības veicināšanas programmas pamats ir “Statoil Eko ceļš” -  ekonomiska, videi draudzīga un drošas braukšanas prasme. “Satoil Eko ceļš” mūsu darbiniekiem, partneriem un jebkuram interesentam sniedz ieskatu drošas un stabilas braukšanas priekšrocībās.

Latvija Statoil, sadarbojoties gan ar valsts, gan sabiedriskām organizācijām īsteno Eiropas Satiksmes drošības hartas pamatprincipu – sadarbība kopīga mērķa sasniegšanai. Piemēram, Latvija Statoil atbalsta CSDD veidotās informatīvās kampaņas cilvēku atturēšanai no braukšanas dzērumā, izglītošanai par drošības jostu lietošanas nepieciešamību u.c.. Tāpat Latvija Statoil sadarbībā ar Latvijas Sarkano Krustu ir apmācījis vairāk kā 22 000 cilvēku, kā arī izdalījis 30 000 bukletu par Pirmās palīdzības sniegšanu. Kā liecina statistikas dati, 5% no ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušajiem nāve iestājas negadījuma vietā dažu minūšu laikā pēc avārijas, tāpēc prasme sniegt pirmo palīdzību var būt izšķiroša.
 
Visi komentāri
 
219051. viesis 24.novembris 2006 12:23
0 0 Atbildēt

muahahahahaha! :D

219063. viesis 24.novembris 2006 13:26
0 0 Atbildēt

mjaaa.... strutoil rullzz :D :D

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 6

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti