Latvijā būs jauns autosporta veids – kroskarts (+ foto) 5

 
11.decembris 2006 11:03

Mēnesi atpakaļ sporta kompleksā „Mūsas” Latvijas Automobiļu federācija pirmo reizi Latvijā organizēja kroskartu demonstrācijas braucienus.

(Foto: Edgars Maišelis)
Tajos piedalījās vairāk nekā piecdesmit cilvēku, pārsvarā Latvijas autorallija un autokrosa disciplīnu pārstāvji, kuru atvases ir vecumā no 8 līdz 16 gadiem un potenciāli varētu kļūt par šīs jaunās autosporta disciplīnas pionieriem mūsu valstī.

Visi, kuri vēlējās, varēja apskatīties, kā šāda sacīkšu tehniku darbojas īstos apstākļos trasē. Līdz ar to varēja teikt, ka Latvijā dzimis jauns autosporta veids – kroskarti. Ir izveidota šīs autosporta disciplīnas komisijas darba grupa, kuras sastāvā darbojas autosportā pazīstami cilvēki – piemēram Mārtiņš Būčiņš, Andris Baumanis un citi. Darba grupa ir apņēmības pilna paveikt visu nepieciešamo, lai jau 2008. gadā Latvijā sarīkotu pirmo Latvijas čempionātu kroskartiem. Tāpēc jau 24. novembrī notika pirmā kroskartu komisijas, kas turpmāk darbosies kā LAF autokrosa komisijas apakškomisija, sēde. Tās laikā tika spriests, kā ieviest šo sportu Latvijā. Tika diskutēts par kroskarta tehniskajiem noteikumiem, klašu iedalījumu un iespējamām sacensību norises vietām un laiku, kā arī par kroskartu būvēšanas un legalizācijas noteikumiem.

Izstrādājot noteikumus, tiek ņemta vērā citu valstu pieredze

Kroskarti ir ļoti populāri Zviedrijā, Norvēģijā, kā arī citur Eiropā – Čehijā, Portugālē, Spānijā un Francijā. Tomēr noteikumu izstrādē darba grupa ņēma vērā Norvēģijas tehniskos noteikumus, jo Eiropas dienvidu valstīs tehnika diezgan krasi atšķiras no Ziemeļeiropas un ir vismaz divreiz dārgāka. Pieņemot Ziemeļeiropā atzītus noteikumus, Latvijas jaunie sportisti, piedaloties sacensībās kādā Skandināvijas valstīm, būs pasargāti no problēmām, ko varētu radīt tehnisko noteikumu atšķirības.

Pilnībā aprīkots jauns kroskarts Skandināvijā izmaksā aptuveni 5000 – 6000 Ls. Sacensībās piedalās gan iesācēji, gan pieredzes bagāti sportisti ar sirmām galvām, kuri ir beiguši savas aktīvās rallija vai kāda cita lielā autosporta disciplīnas gaitas. LAF delegācija, kura šovasar apmeklēja sacensības Zviedrijā un Norvēģijā, klātienē pārliecinājās par šī sporta veida popularitāti un lielo skatītāju apmeklētību.

Jāpievērš  uzmanība kroskarta popularizēšanai Latvijā

Kā jau viss jaunais, arī kroskarts Latvijā tiek uztverts ar zināmu skepsi un neticību. Tomēr ir pilnīgi skaidrs – labākā pārliecināšana ir tad, ja katrs pats var izmēģināt un pārbaudīt. Autosportistu valodā  sakot, „sajust ar muguru”. Tāpēc LAF dos iespēju interesentiem (gan jauniešiem, gan pieredzējušiem sportistiem, ja viņi to vēlēsies) pieredzējušu bagija meistaru vadībā veikt testus Bauskas rallijkrosa trasē un izmēģināt kroskartus darbībā sacensību režīmā. LAF arī ir pieejama informācija par to, kur šo tehniku var iegādāties vai uzbūvēt. Jāņem vērā, ka kroskārti nav nopērkami veikalā, tāpēc jārēķinās ar zināmu laiku to izgatavošanai.

Pirmie testi – īsts azarts

Pirmajos testos, kas notika decembra sākumā, piedalījās pieci jaunieši un izmēģināja 125 cm3 kroskartus. Nevienam no testa brauciena dalībniekam līdz šim nebija nekādas sacensību pieredzes. Taču pēc pāris apļiem kroskartu dzinēji jau „dziedāja” pilnu dziesmu un gāzes pedālis tika atlaists tikai pirms atpakaļejoša pagrieziena vai nobraucot no trases. Testpiloti atzina, ka kroskarts ir viegli vadāms un pateicoties savai konstrukcijai ļoti stabils, sānslīdes ir viegli kontrolējamas un, jāpiezīmē, no malas ļoti skatāmas. Šī autosporta disciplīna ir ideāls sākums jauniešiem sākot jau no septiņu gadu vecuma, lai spertu savus pirmos soļus lielajā autosportā par mērķi sev izvirzot nokļūt rallija, rallijkrosa vai autokrosa disciplīnu virsotnēs.

(Foto: Edgars Maišelis)
Nākamā gada februāra sākumā LAF publicēs plānoto 2007.gada kroskartu sacensību iespējamo norises laiku un trases. Paredzēts, ka sacensības notiks paralēli kādām no jau Latvijā atzītām un tradicionālām autokrosa sacensībām. Tas tiks darīts ar nolūku parādīt jauno disciplīnu pēc iespējas lielākai skatītāju auditorijai, lai piesaistītu potenciālos dalībniekus 2008.gada sezonai, kad plānots Latvijas čempionāts kroskartu disciplīnā.
 
Visi komentāri
 
220428. viesis 11.decembris 2006 11:20
0 0 Atbildēt

fotogalerija pilna ar skataamaam saansliideem :D

220441. viesis 11.decembris 2006 12:51
0 0 Atbildēt

vecāki savas ambīcijas izliek uz bērniem - kurš tētis savam puikam saskrūvēs labāku vāģi...

220456. viesis 11.decembris 2006 13:53
0 0 Atbildēt

viesi, vai autosportaa kaadreiz ir bijis citaadaak? Paskaties, vai lielaakajai daljai no autosportaa braucoshajiem jauneekljiem gadiijumaa nav saknes veteraanos!

220474. viesis 11.decembris 2006 15:38
0 0 Atbildēt

Oi, shitie daikti ir populaari Francijaa. Faleyras trasee jamie gaaza, kaa saciikshu "pielikums". Paskatiijaamies - ak Kungs , kaa jamie iet!!! Aizgaajaam apskatiit, kas tie par riikiem ...pirmkaart Suzuki Hayabusa dzineeji un vispaar viss tas verkjis sabuuveets ne pa jokam, ieskaitot 4x4. Un uz saaniem visvisaadu paziistamu viiru vaardi, iipashi iz franchu "Trophee Andros" un jo sevishkji vairaaki kalnu sleeposhanas nobrauciena un supergiganta "zvaigzhnji" :-))) Bet nu skats bija par rubli!

220482. viesis 11.decembris 2006 16:38
0 0 Atbildēt

Pēc pāris gadiem lai spētu konkurēt vāģis maksās 3x dārgāk.

Kā bij ar Zaporožec klasi,beigās zapis lika Q iekšā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 

Vidzemes šosejas un Ķekavas apvedceļa posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 8

No šodienas atsevišķos Vidzemes šosejas (A2) un Bauskas šosejas Ķekavas apvedceļa (A7) posmos tiks palielināts maksimālais atļautais ātrums, aģentūru LETA informēja VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC). Lasīt vairāk

 

Ķīnas autotirgus – 2024. gada marta rezultāti un ražīgāko zīmolu TOP-10 2

2024.gada martā Ķīnā pārdoti 1,690 miljoni automobiļu, ar lielu atrāvienu dominējot vienam pašmāju zīmolam. Lasīt vairāk

 

Par smagas avārijas izraisīšanu dzērumā piespriež četrus gadus cietumā 2

Kurzemes rajona tiesa kādam autovadītājam piespriedusi četrus gadus cietumā par bez tiesībām dzērumā izraisītu avāriju ar smagi cietušu pasažieri, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti