Apspriedīs priekšlikumus par elektronisko OCTA

 
16.janvāris 2007 13:23

17.janvārī notiks Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta Juridiskās nodaļas un E-pakalpojumu attīstības nodaļas speciālistu tikšanās ar BTA apdrošināšanas akciju sabiedrības pārstāvjiem.

Tikšanās laikā tiks apspriesti mēneša garumā ilgušās sadarbības laikā izstrādātie konkrētie BTA priekšlikumi juridiski precīzām un Eiropas Savienības prasībām atbilstošām darbībām, lai ieviestu Sauszemes transportlīdzekļu civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) elektronisko polisi, kā arī pieņemts lēmums par tālāko rīcību.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, par kuriem sekretariāts aicināja BTA sniegt konsultācijas, ir Eiropas Savienības prasības OCTA polisēm saistībā ar deklarēto mērķi ieviest šo polisi arī elektroniskajā formātā. Analizējot Eiropas likumdošanas bāzi un ES direktīvas par dalībvalstu OCTA apdrošināšanas likumu tuvināšanu, BTA konstatēja, ka pašreizējā OCTA likuma redakcijā ir lieks 16.panta noteiktais pienākums autovadītājam ņemt līdzi OCTA apdrošināšanas polisi, izbraucot ārpus Latvijas.

„Šāds pienākums kontekstā ar ES prasībām ir lieks tāpēc, ka saskaņā ar saistošajām ES direktīvām jau dalībvalsts transportlīdzekļa numura zīmes esamība vien ir pietiekams pamats uzskatīt, ka zaudējumi, kurus šis transportlīdzeklis nodarīs cietušajam, tiks segti,” skaidro priekšlikumu iesniedzēja, BTA AAS viceprezidente Jeļena Alfejeva. „Tajā pašā laikā CSDD uzlīmes nevar apliecināt apdrošināšanas veikšanu pat Latvijā, jo CSDD saskaņā ar šīs institūcijas statusu nenodarbojas ar apdrošināšanu. Uz šīs uzlīmes netiek norādīta informācija, kas nepieciešama cietušajam, lai saņemtu kompensāciju, un šo informāciju saskaņā ar ES direktīvām un OCTA likumu sniedz apdrošinātāju izveidotā biedrība – Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs.”

Pēc ES un Latvijas likumdošanas normu analīzes BTA AAS ir izstrādājusi detalizētus priekšlikumus elektroniskās OCTA polises ieviešanai Latvijā, kam būtu nepieciešams veikt vairākus grozījumus un papildinājumus OCTA likumā. Piemēram, valdība decembrī jau ir atbalstījusi grozījumus likumā „Par apdrošināšanas līgumu”, paredzot arī kārtību, kādā tiek noslēgts apdrošināšanas līgums, izmantojot distances saziņas līdzekli. Taču BTA norāda, ka attiecīgās normas jāparedz arī OCTA likuma grozījumos, kuru likumprojekts ir izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

BTA uzskata – OCTA likums būtu jāpapildina arī ar pantu, kas paredz, ka, slēdzot distances līgumu, apdrošinātājam ir pienākums izsniegt polisi tikai gadījumā, ja apdrošinājuma ņēmējs to pieprasa, kā arī jāveic vairāki citi likuma formulējumu juridiski precīzi grozījumi.

„Elektroniskās pārvaldes lietu ministra sekretariāta aktivitātes uzņēmējdarbības vides uzlabošanai ir ārkārtīgi augsti vērtējamas no visas sabiedrības viedokļa,” uzskata J. Alfejeva. „Turklāt tā ir apsveicama tendence, ka nozarei un visai tautsaimniecībai tik būtiskus attīstības jautājumus valsts institūcijas izskata arvien ciešākā sadarbībā ar attiecīgās nozares dalībniekiem.”
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti