Stājušās spēkā izmaiņas tehniskās apskates noteikumos 50

 
16.februāris 2007 9:18

No 2007. gada februāra spēkā stājušies grozījumi Noteikumos par valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem. Tie precizē prasības motociklu tehniskajām apskatēm transportlīdzekļu riepām, periodā, kad obligāta ir ziemas riepu lietošana, kā arī transportlīdzekļu apgaismes ierīcēm.

Motocikli

Izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk motociklam papildus tehniskajai apskatei, inspektors veiks arī praktisku šī transportlīdzekļa pārbaudi, izbraucot nelielu ceļa posmu, lai pārliecinātos par tā bremzēšanas spējām un vadāmību. Līdz ar to, nepiemērotos laika apstākļos, motocikla tehniskā apskate netiks uzsākta.

Piemēram, ja brauktuve būs apledojusi, vai arī līs stiprs lietus vai snigs, tehniskā apskate (TA) motociklam netiks uzsākta. TA speciālisti lēš, ka turpmākie grozījumi tehniskās apskates noteikumos ar laiku varētu ietvert normu, ka trīs ziemas mēnešos motociklu TA vispār neveiks, jo ziema nav piemērots laiks braukšanai ar šo transportlīdzekli.

Riepas ziemas periodā

Ņemot vērā, ka daži autovadītāji spēju krāpties un apiet likumu vērtē augstāk par savu un citu satiksmes dalībnieku drošību, noteiktas striktākas prasības attiecībā uz ziemas periodā lietotajām riepām un to protektora dziļumu.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem trīs ziemas mēnešos (no decembra līdz martam) visiem transportlīdzekļiem jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos. To protektora dziļumam jābūt vismaz 4 mm.

Turpmāk autovadītāji, kas ziemas mēnešos TA uzrādīs transportlīdzekli ar nodilušām ziemas riepām, vai vasaras riepām, kuru protektora dziļums būs no 4 – 1,6mm, saņems vērtējumu „2”, kā tas bijis līdz šim. Šāds vērtējums dod iespēju mēneša laikā nomainīt riepas un atkal veikt TA.

Savukārt ja, riepu protektora dziļums būs mazāks par 1,6mm, tad transportlīdzekļa tehnisko stāvokli novērtēs ar vērtējumu „3”, kas nosaka, ka ar konkrēto transportlīdzekli aizliegts piedalīties ceļu satiksmē. Tik striktas normas ieviestas, lai transportlīdzekļi, kas brauc ar ziemas apstākļiem nepiemērotām riepām, neapdraudētu citus satiksmes dalībniekus un paši savu drošību.

Gaismas ierīces

Grozījumi noteikumos paredz, ka ārpus Eiropas tirgum paredzētie automobiļi ar sarkanas krāsas aizmugurējiem virzienrādītājiem un dzelteniem priekšējiem gabarītiem, kas ražoti līdz 1979. gada 31. decembrim, uzskatāmi par antīkiem un tiem nebūs jāveic gaismas ierīču pielāgošana.
 
50 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
225725. viesis 15.februāris 2007 16:06
1 0 Atbildēt

Cik vasarā esmu mocim apskati gāgijis, vienmēr TA darbonis ir izbraucis aplīti, tjipa bremzes pārbaudīt utt.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti