Latvijai nepieciešami satiksmes psihologi 6

 
21.jūnijs 2007 0:00

Profesionālu psihologu piesaiste, izglītojot un apmācot autovadītājus, varētu uzlabot satiksmes drošības situāciju Latvijā. Šis ir galvenais secinājums, ko izvirzīja Latvijā pirmo reizi rīkota satiksmes psiholoģijas starptautiskā semināra dalībnieki.

Visā pasaulē statistika liecina par līdzīgām tendencēm, raksturojot iemeslus, kādēļ tiek izraisīti ceļu satiksmes negadījumi. Arī Latvijas dati īpaši neatšķiras no citu valstu rādītājiem. Tikai divdesmit procentos gadījumu par iemeslu negadījumam kļūst nekvalitatīvi, slikti aprīkoti ceļi. Toties aptuveni 80% negadījumu notiek cilvēka subjektīvo faktoru iespaidā, informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Džoanna Eglīte.

 Kristīne Čaloupka, Austrijas satiksmes psiholoģe, šo tendenci skaidroja ar to, ka "cilvēki ir noskaņoti pārkāpt noteikumus. Turklāt transportlīdzekļu vadītājiem parasti nav iemaņu vai zināšanu problēmu, bet gan ir gribas problēmas."

Ātruma pārkāpšanas izaicinājums dominē visu pasaules valstu pārkāpumu priekšgalā. Tomēr atšķiras pārkāpēju īpatsvars un pārgalvība. Zviedrijas speciālists atgādināja, ka ātruma ierobežojumi un cilvēku vēlme tos pārkāpt ir tikpat seni kā auto vēsture. Auto pirmsākumos motorizētajiem transportlīdzekļiem bijis noteikts ierobežojums - nebraukt ātrāk par zirgu pajūgiem. Šobrīd esošie ierobežojumi ir balanss starp drošības apsvērumiem un motorizēto transportlīdzekļu ātruma uzņemšanas iespējām.

Speciālisti atzīst, ka liels nopelns darbā ar autovadītāju uzvedības maiņu ir satiksmes drošības kampaņām, soda sistēmai par pārkāpumiem un satiksmes psihologu darbam ar pārkāpējiem.
 
Sagatavots pēc www.atverts.lv materiāliem
 
Visi komentāri
 
236600. viesis 21.jūnijs 2007 0:12
0 0 Atbildēt

Man lūdzu tādu psihologu vecumā ap 20 gadi, glītu, labi koptu bābu, kura saprastu manu konkrēto problēmu konkrētā situācijā, rastu risinājumu un nomierinātu manu pārkarsušo dvēseli pēc kamasutras instrukcijas!!!!!

Citus psihologus lūgšu nepieteikties!!! HE HE HE

236610. viesis 21.jūnijs 2007 2:03
0 0 Atbildēt

Viesim lielas prasības :D

Bet laikam mums ir n reizes vairāk negadījumu, ja jau tāpat kā citās valstīs tikai 20% negadījumu izraisa ceļu stāvoklis :D

236623. viesis 21.jūnijs 2007 9:47
0 0 Atbildēt

komentāri paši par sevīm kliedz par psihologu palīdzību :D

236647. viesis 21.jūnijs 2007 11:09
0 0 Atbildēt

Ir diezgan skaidrs, ka šādi psiholoigi IR vaadzīgi.

1. pie tiesību iegūšanas

2. atkārtoti, veicot "labošanās darbus"

Gandrīz vai katram paziņu lokā ir kāds miegainais onka un hiperaktīvais pusaudzis. Un viņi abi brauc pa vienu un to pašu ceļu, un abiem ir uzstādīti vienādi braukšanas noteikumi. Ja jau sadzīvē esam ievērojuši cik ļoti viņi abi ir dažādi, kāpēc domāt, ka lietojot paaugstinātas bīstamības objektu - auto, viņu uzvedība būs citāda.

Psihologa uzdevusm ir vienādot šo dažādo raksturu attieksmi pret braukšanu, un darīt to pēc iespējas ātrāk.

Piemēram, ja pirms tiesību iegūšanas būtu padziļināts tests, kas reāli atklāj šādu tipu īpašības, "aktīvajam" padziļināti stāstītu par problēmām, kas saistītas ar ātruma pārsniegšanu un nepārdomātiem manevriem, savukārt "lēnajam" par to, kā savlaicīgi mobilizēties uz rīcības veikšanu. Un arī soda punktus "aktīvajam" dosim vairāk par ātruma pārsniegšanu, bet "lēnajam" par gulēšanu pie zaļās gaismas.

Tas ko aprakstīju ir tikai piemērs, bet manuprāt sen jau ir laiks individuāli vērtēt katra braucēja psiholoģisko stāvokli kāda tas sēžas pie stūres.

236649. viesis 21.jūnijs 2007 11:11
0 0 Atbildēt

1. Ja CP aptur šoferīšus tikai un vienīgi kukuļa izspiešanai, bet CSDD dāļā tiesības "eksāmenus" nolikušiem braukt nemācētājiem, diez ko tādu mums varētu iemācīt psihologi?

2. "Tikai divdesmit procentos gadījumu par iemeslu negadījumam kļūst nekvalitatīvi, slikti aprīkoti ceļi." Skaisti, ne? Statistika jau pieregulēta atbilstoši Europai, priekš kam tad Šlesers tos ceļus būvē?

3. "liels nopelns darbā ar autovadītāju uzvedības maiņu ir satiksmes drošības kampaņām, soda sistēmai par pārkāpumiem..." Spriežot pēc Zivtiņa un Godmaņa ālēšanās TV, tas "nopelns" ir dzērājšoferu un visādu citādu pārkāpēju skaita palielināšanās!

236666. viesis 21.jūnijs 2007 12:21
0 0 Atbildēt

:D lai psihologi pamēģina ieskaidrot kleptomānam, lai beidz vienreiz zagt; klaustrofobam, lai tak par to liftu pasmejas; nu kaut vai alkoholiķim - tu nedzer, mērkaķis tāds! :) Morāle: psihopāti šajās psihologu nodarbībās viekārši pagulēs, un kad ies ārā, tad tikpat vienkārši gāzīs tālāk.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti