Pie «Stockmann» plāno būtiski mainīt transporta plūsmu 7

 
4.jūlijs 2007 0:00

Izveidojot jaunu priekšlaukumu pie universālveikala "Stockmann", iecerēts būtiski mainīt transporta plūsmu 13.janvāra ielā, vakar sacīja "Baltic Development consultancy" konsultants Uģis Albins.

Šī ideja atzīta par labāko SIA "Stockmann centrs" rīkotajā starptautiskajā arhitektu un pilsētplānotāju plenērā par universālveikala attīstību.

Somijas arhitektu biroja "Arkkitehikonttori Petri Puusinen Oy" priekšlikumā paredzēts izveidot universālveikala priekšpusē trijstūrveida publisko ārtelpu jeb laukumu gājējiem, kas būtu kā noslēgums Aspazijas bulvārim.

Līdz ar to 13.janvāra ielai "Stockmann" priekšpusē izveidotos trijstūrveida izliekums.

Arhitekti arī piedāvājuši tādus risinājumus kā veidot publiski pieejamu telpu uz centra jumta, piemēram, kafejnīcas un skatu laukumu. Jumts arī varētu būt lauzīts un vairākās krāsās, lai novērstu monolīto izskatu.

Citos risinājumos piedāvāts veidot apzaļumotus vairogus uz fasādes, Gogoļa ielu novirzīt pazemē, aiz dzelzceļa izveidot otru "Stockmann" ēku u.c. Plānots arī atjaunot publisko ārtelpu ap pilsētas kanālu.

Visas pārbūves uzņēmums vēlas veikt laika posmā, kas nebūtu ilgāks par pieciem gadiem. Ieguldījumi būtu mērojami desmitos miljonu latu, visvairāk līdzekļu prasītu iecerētā pazemes autostāvvietas būvniecība, norādīja Albins.

Šonedēļ oficiālie plenēra rezultāti tiks iesniegti Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, Latvijas Arhitektu savienībā, kā arī Rīgas pašvaldības institūcijās.

Plenērs notika no 7. līdz 9.jūnijam.

Žūrijai izvēloties uzvarētājus, noteicošie kritēriji bija arhitektoniskie risinājumi, funkcionalitāte un finansiālās realizācijas iespējas. Katrā no apbalvotajiem darbiem esot bijušas labas idejas, līdz ar to plenēram nav viena uzvarētāja, bet atzinīgi novērtēti vairāki piedāvājumi.

Par "futūristiski vizionāru" tika atzīts vēl viena Somijas arhitektu biroja "ALA Architects Ltd" risinājums, savukārt no funkcionālā un ekonomiskā viedokļa visaugstāk tika novērtēti Latvijas arhitektu biroja SIA "Arplan" un Somijas "Arkkitehtitoimisto Laatio Oy" piedāvājumi. Visi uzvarētāji saņēma naudas prēmijas.

Plenērs tika organizēts, lai iegūtu arhitektoniski atraktīvas idejas universālveikala "Stockmann" jumta veidolam, izveidot pievilcīgu pilsētvidi ap "Stockmann" veikalu un virs apakšzemes autostāvvietām, kā arī ierīkot funkcionāli ērtu un pilsētbūvnieciski optimālu gājēju šķērsojumu "Stockmann" rajonā.

Plenērā piedalījās septiņas arhitektu komandas no četrām valstīm.

""Stockmann" var rīkot plenēru, tomēr Satiksmes departamenta speciālisti par labāko atzinuši tuneļa, nevis gājēju tiltiņa ideju," aģentūrai LETA iepriekš atzina Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (TB/LNNK).

Jau ziņots, ka Rīgas pašvaldība plāno tirdzniecības centru "Stockmann" atbrīvot no 200 000 latu soda naudas, ja līdz 2008.gada beigām tiks uzbūvēta divlīmeņu gājēju pāreja Gogoļa ielā. Požarnovs iepriekš informēja, ka par labāko variantu atzīta tuneļa būvniecība. Tas varētu tikt savienots ar tuneļu sistēmu zem 13.janvāra ielas.

SIA "Stockmann" un SIA "Forum Cinemas" pārstāvji apliecinājuši, ka ir gatavi vistuvākajā laikā sākt darbus divlīmeņu gājēju pārejas izbūvei Gogoļa ielā, kā to paredz Satiksmes un transporta lietu komitejas lēmums.

Pašreizējā zemes nomas līgumā paredzēts, ka "Stockmann" jāizbūvē divlīmeņu gājēju pāreja Gogoļa ielā, bet tas nav izdarīts. Soda nauda tiek aprēķināta divkāršā nomas maksas apjomā.
 
Visi komentāri
 
237671. viesis 4.jūlijs 2007 0:05
0 0 Atbildēt

kur kādu trijstūri? galvā iecirst tiem ībļiem nevajag trijstūri? varbūt vēl šitmanam vajadzēs vasaras kafejnīcu uz 13. janvāra ielas 3 joslām ?

237673. viesis 4.jūlijs 2007 1:02
0 0 Atbildēt

uz ko tad blenziis no taas platformas? uz centraaltirgu paari sliedeem?

237713. viesis 4.jūlijs 2007 12:51
0 0 Atbildēt

Tjp-mēs nebūvēsim pāreju,kā līgumā noteikts,bet uzmauksim vēl vienu tādu pašu kasti.:)

Samaksās kam vajag un aizies šis projekts ka nosmird vien.:(

237721. viesis 4.jūlijs 2007 13:32
0 0 Atbildēt

Hmm.. un kā tas uzlabos satiksmes plūsmu? :/

237743. viesis 4.jūlijs 2007 16:03
0 0 Atbildēt

štokmens var darīt ko grib. mūsējie tik māj ar galvām, āžī

237748. viesis 4.jūlijs 2007 17:37
0 0 Atbildēt

Viss ir logiski, kaads birojs, taadas idejas:

"..izveidot priekšpusē trijstūrveida publisko "Puusinen" " :D

Bet taapat nesapratu kur taa trijstuura ******* buus?

237749. viesis 4.jūlijs 2007 17:40
0 0 Atbildēt

Hee, pirmo banu dabuuju par vaardu pu$.$y

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti