«Diena bez auto» Rīgā 14

 
21.septembris 2007 8:53

Jau sesto gadu Rīga piedalās Eiropas Mobilitātes nedēļā, kuras laikā pilsētnieki visā Eiropā tiek aicināti piedalīties ilgtspējīgai mobilitātei veltītās aktivitātēs.

Katru gadu mobilitātes nedēļas centrālais pasākums ir “Diena bez auto”. Šā gada “Diena bez auto” būs 22.septembrī, tās tēma – “Cilvēki ielās”. Šī tēma saistīta gan ar cilvēku drošību uz ielas, gan patīkamu vidi. Tāpēc pasākumi Rīgā tiek rīkoti, sadarbojoties gan ar RD Vides departamentu, gan Rīgas ilgtspējīgas attīstības centru “Agenda 21”, gan nevalstiskajām organizācijām.

Šā gada “Dienas bez auto” pasākumu mērķis ir radošā un atraktīvā veidā paraudzīties uz automašīnām alternatīviem pārvietošanās veidiem un pievērst uzmanību tam, ko mēs katrs varam darīt, lai uz ielas justos droši.

Veselu dienu gājējiem un velosipēdistiem tiks atvēlēts viens no ikdienā mašīnu krietni pieblīvētiem pilsētas ielu posmiem – Elizabetes iela posmā no Brīvības bulvāra līdz Tērbatas ielai. Šajā ielas posmā no pulksten 12.00 līdz 19.00 darbosies tematiskās teltis ar dažādiem pasākumiem, konkursiem un šoviem, kā arī uzstāsies dažādas grupas.

Turpinot Eiropas mobilitātes tēmu “Cilvēki ielās”, oktobra sākumā tiks rīkota arī satiksmes dalībnieku drošības konference ar mērķi aktualizēt gan satiksmes drošības jautājumus, gan pievērst uzmanību satiksmes dalībnieku savstarpējās cieņas nozīmīgumam uz ielas.

Laipni aicinām Jūs kopā ar draugiem un ģimeni sestdien laikā no plkst. 12.00 līdz plkst.19.00 atraktīvā un radošā veidā atzīmēt “Dienu bez auto”!

Pasākumi sestdien, 22.septembrī,
Elizabetes ielas posmā no Brīvības bulvāra līdz Tērbatas ielai,
laikā no plkst. 12.00 līdz plkst. 19.00


Visu dienu Elizabetes ielas posms no Brīvības bulvāra līdz Tērbatas ielai būs atvēlēts gājējiem un velosipēdistiem.

Uzstāsies grupas: “Baložu pilni pagalmi”, “Inokentijs Mārpls”, “The Picture”, dīdžejs Toms Grēviņš.
Frīkbaiku stends ar šovu: apmeklētāji varēs iepazīties ar neparasta dizaina velosipēdiem, kā arī to gatavošanas procesu.

Brīvais mikrofons: iespēja ikvienam dalīties pieredzē par to, kas būtu satiksmes dalībniekiem jāievēro, lai uz ielas justos droši.

Velotriāla zona: velotriālistu šovs. Atraktīvās braukšanas konkurss “Uz viena rata atraktīvs”– iespēja vinnēt īstu “frīkbaiku”!

Atstarotāju dizaina darbnīca “Redzami cilvēki ielās”: pasākuma apmeklētājiem būs iespēja Tehniskās jaunrades nama pedagogu vadībā radoši papildināt savu apģērbu, velosipēdu vai aksesuārus ar atstarotājiem, kas izgatavoti pēc pašu izstrādāta dizaina.

Telts “Mācies staigāt”: apmeklētāji tiks mudināti vairāk ikdienā pārvietoties kājām. Būs iespēja svērties, un ar ķermeņa masas indeksa palīdzību tiks noteikts interesentu ideālais svars. Lai to uzturētu un panāktu, tiek ieteikta aktīva kājāmiešana. Tāpat būs pieejams buklets ar dažādu speciālistu ieteikumiem par aktīvas kājāmiešanas nozīmi veselīgākam dzīvesveidam. Lai veicinātu iedzīvotājus pievarēt nelielās distances pašu spēkiem, ir izveidoti  izdales materiāli ar informāciju par dažādām distancēm un laika patēriņu, tās noejot.

Bērnu telts “Mēs uz ielas”: mazākiem bērniem būs iespēja pašiem izgatavot un izkrāsot karodziņus atbilstoši akcijas tēmai “Mēs uz ielas”. Bet lielākie bērni varēs aktīvi līdzdarboties sava ceļa zīmēšanā, ko  plānots izstādīt Rātsnamā.

Piemiņai par pasākumu ikvienam būs iespēja iejusties pagājušā gadsimta sākuma velobraucēja lomā un nofotografēties pie stenda “Retro Ritenis”.

Pirmās palīdzības stends:
sadarbībā ar Latvijas Sarkano krustu gan jauniešiem, gan vecākiem būs iespēja atsvaidzināt zināšanas par pirmās palīdzības sniegšanu un to, kā rīkoties visbiežāk sastopamo traumu gadījumos.

Iezīmē savu velomaršrutu: ikvienam apmeklētājam instruktora pavadībā būs iespēja pabraukt ar uz statīva uzstādītu velosipēdu ar pulsometru un spidometru, kā arī uzzināt par velobraukšanas pozitīvo ietekmi uz veselību. Brīvas diskusijas par velosporta praktisko izmantošanu un velobraukšanas kultūru. Ikvienam būs iespēja iezīmēt savu iecienītāko velomaršrutu Rīgas kartē, lai par to uzzinātu arī citi.

Lai noskaidrotu, vai esi gatavs saņemt velosipēdista tiesības, ikvienam interesentam būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas velosipēdistu Ceļu satiksmes noteikumos, piedaloties simulētā velobraucēju tiesību iegūšanas eksāmenā, atbildot uz 10 jautājumiem. Pareizu atbilžu gadījumā ikviens varēs saņemt veicināšanas balviņu.

Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros Rīgas domes Vides departaments piedāvā iedzīvotājiem klātienē iepazīties ar gaisa kvalitātes mērstaciju darbu: 21.septembrī no plkst. 16.00 līdz plkst. 18.00 un 22.septembrī no plkst. 13.00 līdz plkst. 15.00 būs atvērto durvju dienas gaisa kvalitātes mērstacijā Krišjāņa Valdemāra ielā 18.

Pasākumus organizē Rīgas domes Satiksmes departaments sadarbībā ar Latvijas velotūrisma asociāciju, biedrību “Ideju māja” un ilgtspējīgas attīstības centru “Agenda 21”. Atbalstītāji: VIC “Velokurjers”, Latvijas Velo informācijas centrs, biedrība “Zemes draugi”.
 
Visi komentāri
 
243463. viesis 21.septembris 2007 14:41
0 0 Atbildēt

zjeel ka taa diena nau shodien, vareetu pirmo reizi bez korkjiem paarbraukt maajaas no darba!!!

243464. viesis 21.septembris 2007 14:47
0 0 Atbildēt

:) varu saderēt, ka sat.departments, vai kas tur ir atbildīgs, svētdien paziņos eiropas šefiem, ka pie mums akcija izdevusies, jo transporta līdzekļu skaits uz ceļiem sestdien būs par 50% mazāks nekā piektdien :))) un par to mums vajag prēmiju 100tk :) jo pašu akcijas izdevumi jau ir 150tk, bet nu nekas tos 50 mēs paši :)

243467. viesis 21.septembris 2007 15:47
0 0 Atbildēt

Klau, jūs, Rīgas domes ierēdnīši, jūs taču jau ik dienas cīnaties par to,lai pēc iespējas mazāk uz ielām auto būtu. Tie nenormālie ielu remontu tempi ir vienkārši debilisms.

243478. viesis 21.septembris 2007 20:03
0 0 Atbildēt

kāds man no sat.dep.var pastāstīt,kā no Ķīpsalas nokļūt Zaķusalā bez auto? Un cik ilgs laiks ir tam nepieciešams, un cik transporti ir jānomaina? kad būs sakārtots sabiedriskais transports pilsētā, tad arī sākšu domāt . pagaidām ar slaidu strūklu uztaisu uz šādām akcijām.

243480. viesis 21.septembris 2007 20:42
0 0 Atbildēt

to McJanis;atbildu,ka visātrāk ar kājām:))),bet vispār tie remonti ir totālais debīlisms un ja rīt brauks mazāk mašīnu,tikai priecāšos jo,varbūt,ātrāk tikšu no Rīgas ārā.

243488. viesis 22.septembris 2007 0:06
0 0 Atbildēt

Piektdieni, es arii bez akcijaam katru dienu ap 6-10 km nostaigaju kajam. Smejie vai ne, bet konkretajaa marshrutaa sanak atrak ka ar auto...

243501. viesis 22.septembris 2007 10:05
0 0 Atbildēt

Es teikš, ka laiks ir diezgan vēss, lai brauktu ar divriteni ... labi, ka vēl lietus nelīst ...

Laikam vasarā ir aizliegts rīkot šādas akcijas :?

Par nokļūšanu ar kājām līdz Zaķusalai: Ieski ar kājām pa Salinieku, tad mierīgi var arī pa tāfeli norauties : www.tvnet.lv/onlinetv/lnt/....php?id=289865

243507. viesis 23.septembris 2007 13:03
0 0 Atbildēt

subaru [?] 22.09.2007 10:05

Es teikš, ka laiks ir diezgan vēss, lai brauktu ar divriteni... labi, ka vēl lietus nelīst...

Nu jā, vajag tak nežēlīgu tveici, lai tajā birojā, uz kuru tu minies, pēc tam kārtīgi pēc sviedriem smird :D :D

Bet vispār visādi cilvēki, kas n reizes gudrāki par tevi, pirms n gadsimtiem izgudroja apģērbu, visādus džemperus etc. Rīga pilna ar lupatu bodēm, atliek tikai izvēlēties ;)

243516. viesis 24.septembris 2007 2:11
0 0 Atbildēt

8ļin es tieši sestdien no rīta nomazgāju vāģi, norāvu jumtu un izbraucu ielās braukāties! kam to bij zināt, ka kaut kāda velosipēdistu diena tieši sestdien?

psc......un Juglas korķis bija līdz pat Alfai..

243518. viesis 24.septembris 2007 6:57
0 0 Atbildēt

P.S. tas mans comments nebija domāts kā uzd******* subāram, bet nu liekas ļoti smieklīgi, ka braukšanai ar velosipēdu vajadzētu siltu laiku :D Ja kas, viens otrs ražotājs ražo pat radzētas velosipēdu riepas, gan man tādu trūkums pirms dažiem gadiem milzīgi netraucēja pa ziemu braukt ar velosipēdu :D

243519. viesis 24.septembris 2007 6:58
0 0 Atbildēt

2 msh - cilvēki gudrāki par mani, izdomāja arī riteņu novietnes ... bet Rīgā nav tādu - un ja ir, tad nopizģīs velosipēdu ar visu riteņu turētāju :D

Visiem redz nav iespēja iestiept riteni ofisā un pabāzt zem galda :D

Par gaisa temp: - Diezko patīkami nav + 10 grādos mīties no Jaunolaines uz Rīgu 1h ... kaut vai džemperī ...

243569. viesis 24.septembris 2007 15:09
0 0 Atbildēt

subaru - nav kur nolikt, ir risinājums - padomju laikā ražoja tādu klasiku kā salieķus aka saliekamos velisipēdus, pa kapeikām tādu nopērc, nokrāso, salabo, un zaibis, taadu saliektā veidā toč zem jebkura galda var pabāzt :D

Par to patikumu vai nepatikumu tomēr apšaubīšu. Ir gan pa ziemām pie negatīvām temperatūrām braukti tāli gabali, gan arī pirms vairākiem gadiem, kad pašam, protams, mašīnas nebija un muterei arī nebija, braucu nedēļas nogalēs pie vecvecākiem 25 km, ir arī pāris reizes sanākusi braukšana pa lietu, viena reize bija braukšana pa skaistu slapjdraņķi... Aizbraucot mājās sausi bija tikai trusiki :D

243571. viesis 24.septembris 2007 15:29
0 0 Atbildēt

a vot nobrauc tos 25 Km ar to saliekamo felli - plus vēl portatīvā datora soma plecā ... es pastāvēšu malā un parēkšu :D

243587. viesis 24.septembris 2007 23:36
0 0 Atbildēt

Gribēšu redzēt, par ko tu tur rēksi :P Ar tādu tā distance arī ir veikta. Un porķikam var nopirkt mugursomu :)

msh

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti