Iesaka uzmanīties, iegādājoties vējstiklu mazgāšanas šķidrumu 32

 
11.decembris 2007 13:46

Tirdzniecības vietās vasaras automašīnu vējstiklu mazgāšanas šķidrumu nu jau kādu laiku nomainījis ziemas apstākļiem piemērotais. Un atkal kļuvušas aktuālas jau iepriekšējos gados novērotās problēmas.

Daži ražotāji nolūkā radīt lētu un sala izturīgu vējstikla šķidrumu tā ražošanā izmanto toksisku vielu – metanolu. Tāpēc, lai nenodarītu kaitējumu savai un pasažieru veselībai, iegādājoties automašīnu vējstikla šķidrumu autovadītājiem ir jābūt piesardzīgiem.

Saskaņā ar Ministru Kabineta 2005. gada 13. decembra noteikumu nr. 949 pielikumu “Bīstamo ķīmisko vielu saraksts”, metanols ir klasificēta kā viegli uzliesmojoša un toksiska ķīmiska viela (ļoti toksiska ieelpojot, nonākot saskarē ar ādu, norijot, kā arī rada smagus apdegumus, kairina acis, kairina elpošanas sistēmu).

Metanola kā bīstamas ķīmiskas vielas izmantošanai produktos ir saistošas Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likumā noteiktās prasības. Tas nozīmē, ka produkta iepakojumam ir jābūt atbilstoši marķētam. 1999. gada 29. jūnija Ministru Kabineta noteikumi “Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasifikācijas, marķēšanas un iepakošanas kārtība” nosaka prasības iepakojuma etiķetei, kur jābūt minētam gan ķīmiskās vielas nosaukumam, gan arī tās iedarbības raksturojumam un drošības prasību apzīmējumam. Tam jābrīdina par attiecīgās ķīmiskās vielas iedarbības bīstamību cilvēkam un videi. Tāpēc pievērsiet uzmanību uzrakstiem uz etiķetes! Īpaši šim simbolam:


Ja tas ir uz etiķetes, tad produkta izgatavošanā izmantotas toksiskas vai ļoti toksiskas vielas. Protams, jāpaļaujas uz to, ka ražotājs ir pietiekami godprātīgs, lai informētu potenciālo pircēju par toksisku vielu esamību produkta sastāvā.

Savukārt automašīnas vējstikla šķidrumu, kuru sastāvā ir metanols, tirgotājiem jāatceras, ka ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likums nosaka – juridiskās personas, kas pārdod toksiskas vai ļoti toksiskas ķīmiskas vielas vai ķīmiskos produktus, veic minēto produktu pircēju uzskaiti, fiksējot gan iegādātā produkta nosaukumu, gan daudzumu. Tas nozīmē, ka ir jāpieraksta pircēja vārds, uzvārds, personas kods un adrese fiziskām personām, uzņēmuma nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese juridiskajām personām.

Eksperti ir novērojuši, ka šis nosacījums lielākoties tiek ignorēts pat tirdzniecības ķēdēs, līdz ar to dzīvībai bīstamās vielas bez kontroles tiek iztirgotas Latvijas tirgū. Bet Sabiedrības veselības aģentūra uzsver, ka patērētājam ir jābūt informētam par ikdienā lietoto preču sastāvu, īpaši tad, ja preces satur ķīmiskas vielas, kas var ietekmēt veselību.
 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
248800. viesis 11.decembris 2007 13:53
2 0 Atbildēt

"Daži ražotāji ...." blablabla - KURI?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 9

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 6

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti