Efektīgākie sodi agresīvo braucēju pārraudzīšanai 11

 
12.decembris 2007 12:16

Kā liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) veiktā aptauja, katrs trešais Latvijas iedzīvotājs par efektīgākajām metodēm agresīvo braucēju pāraudzināšanā uzskata ievērojamas piemaksas agrāk sodīto autoīpašnieku OCTA polišu cenai un piespiedu sabiedriskos darbus.

Pēc apdrošinātāju novērojumiem viens no visbiežākajiem ceļu satiksmes negadījumu cēloņiem ir saistīts ar agresīvu braukšanu. Turklāt kaut arī piemērotie sodi likumdošanā kļūst stingrāki, diemžēl agresīvo braucēju skaits ceļu satiksmē nemazinās.

Respondentu skatījumā visiedarbīgākās metodes, ko varētu pielietot papildu bargajiem administratīvajiem sodiem, būtu ievērojamas pat vairākkārtīgas piemaksas OCTA polišu cenai tiem īpašniekiem, kas iepriekš rupji pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus (30%), kā arī piespiedu sabiedriskie darbi (27%). Tikai 15% iedzīvotāju uzskata, ka tās varētu būt speciālas agresīvo braucēju uzlīmes uz mašīnām. Oriģināls respondentu ieteikums ir eseju rakstīšana, jo visbiežāk agresīvie braucēji ir vīrieši, kuriem eseju rakstīšana varētu principā nepatikt.

Sievietēm un vīriešiem skatījums par metodēm, kas jāpiemēro, lai cīnītos ar agresīviem braucējiem, ir līdzīgs. Turklāt tas ir vienāds arī starp latviešu un citu tautību iedzīvotājiem Latvijā.

Interesanti, ka katrs piektais respondents uzskata, ka agresīvos braucējus nekas nevarēs pāraudzināt. Turklāt šajā jautājumā skeptiskākas ir sievietes.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: „Autovadītāju agresīva braukšana bieži vien ir izraisīto ceļu satiksmes negadījumu cēlonis. Ātruma pārsniegšana, braukšana dzērumā, apzināta ceļu zīmju neievērošana, pārgalvīgi apdzīšanas manevri – tie ir tikai daži no mūsu neapzinīgo autovadītāju netikumiem, bet kas agri vai vēlu var novest līdz negadījumam. Neskatoties uz šobrīd esošajiem stingrajiem administratīvajiem sodiem un Ceļu policijas prasmīgu to piemērošanu, agresīvo vadītāju skaits paliek nemainīgi augsts.”

Jau šobrīd apdrošinātājiem viens no svarīgākajiem aspektiem, nosakot OCTA polises cenu konkrētam transportlīdzeklim, ir autoīpašnieka braukšanas vēsture un iepriekš izraisītie ceļu satiksmes negadījumi. Jaunie OCTA likuma labojumi paredz, ka apdrošinātājiem būs pieejama visa informācija par  administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē (tiesa, tā būs maksas informācija),  par kuriem reģistrē pārkāpumu uzskaites punktus. Šo informāciju apdrošinātājs varēs izmantot pēc saviem ieskatiem, nosakot atbilstošu maksājumu par apdrošināšanu. Arī līdz šim OCTA likums paredzēja iespēju apdrošinātājiem saņemt informāciju no IeM par tiem autovadītājiem, kas sodīti par braukšanu dzērumā vai narkotisko vielu iespaidā. Diemžēl, realitātē apdrošinātājiem tā arī netika nodrošināta iespēja saņemt šādus datus.

LTAB un „E-Spy” veiktajā aptaujā piedalījās vairāk kā 900 respondenti.
 
Visi komentāri
 
248938. viesis 12.decembris 2007 12:34
0 0 Atbildēt

Nu kādas muļķības, šobrīd aresīvo var piesiet par dajebko!

248949. viesis 12.decembris 2007 12:53
0 0 Atbildēt

Raksta autoram laikam nav skaidrs,ka vārdiem " EFEKTĪGS" un "EFEKTĪVS" ir pavisam dažādas nozīmes,kuras sakrīt tikai dažreiz.

248952. viesis 12.decembris 2007 13:03
0 0 Atbildēt

900 respondenti ir ļoooti objektīvs rādītājs.. :D Man gan neviens neko nav jautājis, hmm. Rakstīt esejas atbalstu, varētu kaut ko arī no matemātikas, fizikas, varbūt tas kaut kā spētu nodalīt idiotus no domājošajiem.

248971. viesis 12.decembris 2007 13:45
0 0 Atbildēt

---> UUSA

pag, lai sāk tās esejas rakstīt. tur noteikti būs tādi filoloģijas dārgakmeņi :-D

248975. viesis 12.decembris 2007 13:58
0 0 Atbildēt

"sodiem un Ceļu policijas prasmīgu to piemērošanu"

nunu :)

esejas :D :D

248986. viesis 12.decembris 2007 14:39
0 0 Atbildēt

Oriģināls respondentu ieteikums ir eseju rakstīšana, jo visbiežāk agresīvie braucēji ir vīrieši, kuriem eseju rakstīšana varētu principā nepatikt.

Galvenais pēc tam tās esejas iedot publiskai apskatei netā. Agrsevitāte uz ceļiem varbūt nesamazināsies, toties varēs pasmiet. Vismaz kaut kāds prieciņš.

Es varu ātri patiekt, kas ievērojami samazinās agresiju uz ceļiem - sakārtota satiksmes organizācija un ceļu infrastruktūra. Vai kāds ir redzējis kādu agresīvi izrādāmies uz pustukša ceļa?

249025. viesis 12.decembris 2007 17:42
0 0 Atbildēt

Apdrošinātāju organizētā "aptaujā" uzvar viedoklis par ... apdrošināšanas maksas paaugstināšanu!

249033. viesis 12.decembris 2007 21:00
0 0 Atbildēt

pedejam viesim, jaa, esmu pat uz tuksha celja redzeejis daudz aakstu, kuri nezin ko grib panaakt un paraadiit.

249075. viesis 13.decembris 2007 13:24
0 0 Atbildēt

La tak ta respndentu busana iet viena vieta,visrupjakaja vieta!Sitas viss ir pilnigs Bullshits,rakstit eseju,lai tie smakojosie menti raKSTA ESEJAS,JO VINJI PARKAPJ TIKPAT DAUDZ NOTEUKUMUS KA VISI PAREJIE,VAJAG SAKT AR SEVI UN TAD SODIT CITUS!eS DOMAJU,KA PATS TAS IZDOMATAJS PARKAPJ NOTEIKUMUS TAPAT KA VISI 100% VISI PARKAPJ!vAR VISI IET IESKRIETIES!

249122. viesis 14.decembris 2007 7:30
0 0 Atbildēt

Idioti-viņiem tik naudu vairāk nokāst...

Nu un tad, ka braucu ātri, tapēc jau netaisu avārijas!

Tos reālos avāriju izraisītājus neredz pat policijas deguna galā...

268948. viesis 25.maijs 2009 1:14
0 0 Atbildēt

man pajaat

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti