Dakāras maratonrallijam jubileja - 30! 4

 
18.decembris 2007 10:30

Pēc nedēļas latvieši dodas ceļā uz ralliju - maratonu “Lisabona - Dakāra 2008”. “Rīgas rallijreidu komandas” un “Jāņa Vintera motokomandas” prezentācija notiks 20. decembrī plkst.11:00 pie Rīgas domes Rātslaukumā.

Ar katru gadu populārāks gan sportistu, gan skatītāju vidū kļūst Dakaras maratonrallijs, kas janvārī norisināsies jau 30 reizi. Rallijreids “Lisabona - Dakāra 2008” sāksies 5. janvārī Portugāles galvaspilsētā un pēc trim nedēļām - 20. janvārī noslēgsies Senegālas galvaspilsētā Dakārā ar tradicionālo posmu gar Rozā ezeru, kur jāveic būs 304 kilometri, no tiem 23 kilometri kā ātrumposms. Šoreiz maratonrallijs solās būt grūts, ar citu sportisko asumu. Ja 2006. gadā ātrumposmos bija jāveic 4800, bet 2007. gadā atcelto ātrumposmu dēļ tikai 4309 kilometri, tad 2008. gadā organizatori ieplānojuši īstu maratonu, līdz pat 5736 kilometriem, bet kopējais trases garums būs 9273 kilometri. 

Lai gan “Lisabona - Dakāra 2008” maratonrallijs šķērsos tās pašas valstis, ko šogad - Portugāli, Spāniju, Maroku (un tai piederošo Rietumsahāru), Mauritāniju un Senegālu, organizatori sola, ka sacensību maršruts būs daudz grūtāks un sarežģītāks. Šoreiz lielākā trases daļa - astoņas dienas sportistiem būs jāizbauda skaudrajā Mauritānijā.

Pirmo reizi Dakāras vēsturē motocikli, vieglās un smagās automašīnas brauks katra pa savu trasi, lai izvairītos no savstarpējas traucēšanas un smagām avārijām kādu 2007. gada maratonā piedzīvoja Vladimira Čagina vadītais KAMAZ. Rallija-maratona organizatoru informācija liecina, ka 5. janvārī Lisabonā uz starta stāsies 245 motobraucēji, 20 sportisti ar kvadricikliem, 205 automobiļu ekipāžas un 100 kravas automobiļi, tātad 570 tehnikas vienības, kas ir par 60 vairāk nekā 2007.gada Dakāras rallijā-maratonā. Kopumā šoreiz būs pārstāvētas 50 valstis, jo šogad dalību pieteikuši sportisti no tādām eksotiskām valstīm kā Indija, Kenija, Gvatemala un Namībija.

Rīgas komanda - jau piekto reizi Dakārā

“Rallijreidu komandai “Rīga”” un “Jāņa Vintera motokomandai “Rīga”” šīs būs jubilejas sacensības. Dzeltenie OSCari un KTM motocikli jau piekto reizi vagos Āfrikas smiltājus.

Kā tas jau bija pagājušajā maratonralijā, komandā “JV Riga Rally Raid Team” startēs divi motobraucēji - publikas mīlulis, “Lisabona - Dakāra 2007” sestās vietas ieguvējs un divu ātrumposmu uzvarētājs Jānis Vinters, kuram šoreiz iedalīts 6. kārtas numurs, kā arī viņa brālis Einārs ar 18. starta numuru, kurš 2007. gadā, startējot pirmo reizi, ieņēma 14. vietu. Jānim šis būs piektais maratonrallijs, bet Eināram otrais. Abi Vinteri brauks ar jauniem KTM 690 Rally Factory Replica 2007.gada modeļa motocikliem, kas ir daudz maz līdzvērtīgi tiem motocikliem, ar kādiem Dakārā brauks KTM rūpnīcas komandu GAULOISES un REPSOL braucēji. “Jāņa Vintera motokomandas” uzdevums šogad ir nostiprināties motobraucēju elitē, kā arī cīnīties par uzvaru „privāto” braucēju kategorijā.

Komandu “Riga Rally Raid Team” pārstāvēs trīs ekipāžas, no kurām divas brauks ar jaunākās paaudzes OSCar O3 sacīkšu automobiļiem. Pirmie uz starta estakādes ar numuru 337. dosies ekipāža Jānis Āzis/ Ainars Princis, kuri Dakāras maratonrallijā piedalās piekto reizi, ar numuru 352. - Māris Saukāns/ Didzis Zariņš (piedalās piekto reizi, vienā no tām katrs pildījis komandas vadītāja pienākumus), bet ar numuru 358. - Andris Feldmanis/Krists Feldmanis, kuriem tā būs debija.
Otru Latvijas komandu „RE Autoklubs 5 x 5 -Latvia” pārstāvēs divas Latvijas ekipāžas. Ar automašīnu Mitsubishi Pajero, numurs 363. brauks Jānis Naglis/ Agris Pētersons (Jānim - ceturtā reize, Agrim - otrā), bet ar Toyota LC 120, numurs 410. pirmoreiz maratonrallijā piedalīsies Aldis Vilcāns/ Artūrs Masteiko. Komandā „RE Autoklubs 5 x 5 -Latvia” startēs arī trīs Krievijas ekipāžas - L. Novitskijs/ O. Tjupenkins (Mitsubishi Pajero, Nr.338), A. Berkuts/ A. Nikolajevs (Mitsubishi Pajero, Nr.356) un B. Bukatovs/ S. Dodonovs (Mitsubishi Pajero, Nr.357).

Mitsubishi pret Volkswagen

Cīņa par uzvaru absolūtajā vērtējumā 30. Dakāras sacīkstē notiks starp Volkswagen un Mitsubishi rūpnīcas komandām. Japāņu autoražotāja mašīnas rallijreidā bijušas neuzvaramas kopš 2001. gada, bet kopumā ar tām izcīnītas 12 uzvaras.  Mitsubishi cer izcīnīt 13. uzvaru, - astoto pēc kārtas. Četru ekipāžu sastāvs palicis nemainīgs - trīskārtējie Dakāras uzvarētāji Stefans Petransels/Žans Pols Kotrē (viņi uzvarēja arī Dakar 2007), Hiroši Masuoka/Paskāls Memons (2 uzvaras), Luks Alfāns/Žils Pikārs (1 uzvara, 2 otrās  vietas) un Žoans "Nani" Roma/Lukass Kruzs (viena trešā vieta). Izmaiņas tehniskajos noteikumos mazinājušas Mitsubishi Pajero Evolution MPR13 pārākumu. Sešu pakāpju pārnesumkārbas vietā drīkst izmantot tikai piecpakāpju, bet gaisa restriktora diamters samazināts par vienu milimetru, no 32 uz 31 mm. Tomēr Mitsubishi darbs pie mašīnas un pārliecinošie rezultāti pasaules čempionāta posmos ļauj viņiem cerēt uz uzvaru.

Tumšzilie VW automobiļi 2007. gada Dakārā parādīja ko spēj, uzvarot vairākos ātrumposmos un izraujoties vadībā, tomēr sacensību vidū VW automašīnām nepietika izturības. Dakar 2008 ar 285 ZS biturbodīzeļdzinēju aprīkotos un uzlabotos (35% jaunu detaļu) Race Touareg pilotēs Sainss, Žinels de Viljērs, Marks Millers, jaunpienācējs no Vācijas Dīters Depings, kā arī portugālis Karloss Suza, kurš 2007. gadā uzvarēja pašmāju ātrumposmā Eiropā. Tā kā 2007. gadā Volkswagen automašīnas uzvarēja 10 etapos no 14, iespējams, ka Mitsubishi ieilgusī virskundzība tiks pārtraukta.

Dakāra bez "Dzelzs Jutas" un Makreja

Cerības uz vietu pirmajā trijniekā neatmet arī BMW X-Raid komanda. Jubilejas sacīkstēs tā piedalīsies ar BMW X3, kas aprīkoti ar 280 zirgspēku biturbodīzeļiem. Automašīnas pilotēs Tuvo Austrumu labākais rallija un rallijreidu braucējs Nasirs Al-Atija, francūzis Girlēns Šišrits, kurš 2007. gadā piedzīvoja pamatīgu avāriju, un Dakāras veterāns Bruno Sabī. Komandā bija jāstartē arī skotu rallija leģendai Kolīnam Makrejam, taču viņš šogad gāja bojā traģiskā helikoptera avārijā. Vieta pienācīgā sacīkšu automašīnā neatradās Jutai Kleinšmitei. Vienīgā sieviete kas spējusi uzvarēt Dakārā, jubilejas sacīkstes izlaidīs. Toties neiztiksim bez tuksneša lapsas Žana Luija Šlesera, kura personīgā komanda atkal sagatavojusi divus V8 bagijus.

Reportāžas no Dakāras

Sākot ar 4. janvāri skatītāji Latvijā varēs vērot ikdienas pārraides no Dakāras rallijreida kanālā TV5. Dienas apskatu papildinās speciālkorespondenta Normunda Avotiņa reportāžas, kas tiks veidotas no notikuma vietas gan pa telefonu, gan videomateriālos. TV5 studijā tiks aicināti eksperti un īpašie viesi, kas dalīsies savos iespaidos un pārdomās par rallijreida gaitu. Katru svētdienu televīzijas kanālā LNT tiks demonstrēts nedēļas raidījums par latviešu gaitām Dakārā ar speciālistu komentāriem un citiem papildinājumiem.

Lai plašāk maratonrallija notikumus trasē, servisa zonā un dzīvi ikdienā atspoguļotu presē, kā arī vākt materiālus jubilejas grāmatas izdošanai, Dakāras maratonrallijā pirmoreiz no komandas “Riga Rally Raid Team” akreditēti divi preses žurnālisti: “AutoEuro” un “MotoVelo & Sports” redaktore - izdevēja Iveta Kaminska un žurnālists - fotogrāfs Andis Eglītis. Žurnālistu automašīnas pilots būs autosportists un automašīnas OSCar inženieris - konstruktors Andris Dambis. Viņiem būs iespēja izvēlēties doties trasē kopā ar sportistiem vai braukt pa mehāniķu maršrutu, pie tam šogad nolikumā ir minēts, ka žurnālisti trasē var sniegt nepieciešamo palīdzību ekipāžām.

Visi interesenti, fani un līdzjutēji, kas klātienē vēlas pateikt uzmundrinošus vārdus sportistiem un novēlēt tiem veiksmi grūtajā maratonrallijā, “Rīgas rallijreidu komanda” un “Jāņa Vintera motokomanda” laipni aicina uz prezentāciju, kas notiks 20. decembrī plkst.11:00 pie Rīgas domes Rātslaukumā.

Klātienē būs apskatāmi abi KTM motocikli, visi trīs OSCari, divas smagās automašīnas, žurnālistu automašīna Nissan Navara, motociklistu pavadošā automašīna Nissan Navara, kā arī ceļā uz Dakāru atbalstītāju divas automašīnas - VW Touareg un VW Tiguan.

“Jāņa Vintera motokomandu “Rīga”” atbalsta

Ģenerālsponsori - Rīgas Dome un Nacionālie bruņotie spēki, kā arī NISSAN Motorcentrs, SEB Unilīzings, Rīgas Miesnieks, GRINDEKS un KESKO-AGRO.

“Rallijreidu komandu “Rīga”” atbalsta

Ģenerālsponsori - Rīgas Dome, Nacionālie bruņotie spēki, Latvijas Valsts Meži un atbalstītāji ceļā uz Dakāru - Volkswagen.

Lai ziņas operatīvi varētu sniegt medijiem atbalstu sniedz Parex Līzings, Dewalt, kā arī neliels paldies Ventspilij! Bez šī atbalsta mūsu sportistu starts nebūtu iespējams! Paldies visiem!

Iveta Kaminska
“Rallijreidu komandu “Rīga””
preses pārstāvis “Lisabona- Dakāra 2008”
 
Visi komentāri
 
249339. viesis 18.decembris 2007 10:51
0 0 Atbildēt

jubilejas rallis būs 2009 gadā

249369. viesis 18.decembris 2007 19:51
0 0 Atbildēt

lai veicas latviešu ekipāžām

249383. viesis 19.decembris 2007 0:05
0 0 Atbildēt

sāksies 5. janvārī Portugāles galvaspilsētā un pēc trim nedēļām - 20. janvārī noslēgsies Senegālas galvaspilsētā Dakārā

interesanta matemātika

249769. viesis 28.decembris 2007 18:44
0 0 Atbildēt

Lai veicas, es nebrīnos, ka OSCAR tiek pirmā 10. Veiksmi ari Jānim Naglim & RE komandai!

P.S. Sekojam latvju meičām. blondietour.lv., viņas arī prasa līdzjūtību.

Vēl www.oca.lv

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 6

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti