Latakko viesību ietvaros tika dāvināts Pirelli kalendārs 2008

 
19.decembris 2007 10:20

2007. gada 18. decembrī, restorānā Kaļķu vārti, īpaša pasākuma “Latakko viesības Pirelli kalendāra 2008 mākslas gaisotnē” ietvaros notika slavenā Pirelli kalendāra 2008 prezentācija un pasniegšana īpaši uz šo pasākumu aicinātām sabiedrībā pazīstamām personām.

Šī, pēc skaita trīsdesmit piektā, Pirelli kalendāra tradicionālo tēmu – sievieti un tās skaistumu, šogad savā interpretācijā ir pasniedzis izcilais fotogrāfs Patriks Demaršeljē. Kalendāra 2008. gada fotosesija notika Šanhajā un aizņēma desmit dienas; tajās piedalījās 11 fotomodeles un aktrises. 23 spilgtas portreta fotogrāfijas atspoguļo Senās Ķīnas pompozitāti visā tās krāšņumā un krāsās, šķiet, personificējot to ar austrumu sievietes skaistumu – tās grācijā, spožumā un nevainojamībā. Kalendāra noskaņas veidošanā piedalījies arīdzan galvenais Diora modes nama dizaineris Džons Galliāno (John Galliano), izstrādājot īpaši šai fotosesijai savu apģērbu kolekciju. Pats pazīstamākais kalendārs pasaulē, kurš netiek tirgots, bet pasniegts tikai kā īpaša dāvana, vienmēr ir bijis mākslinieciskās sintēzes piemērs, kas spējis novitātes apvienot ar cieņu pret vērtībām un tradīcijām. Tāpat jāatzīmē arī māka adaptēt un integrēt dažādas kultūras, reizē saglabājot Itālijas īstās un patiesās vērtības. Demaršeljē ir lieliski izdevies iemiesot šīs īpašības Pirelli kalendārā 2008, kura kopējā tirāža veidoja tikai 15 tūkst. eksemplāru. Šis jaunais kalendāra izdevums kļuva par Pirelli vizītkarti Āzijas valstīs.

Slavenā kalendāra prezentācija šoreiz notika īpašu svinību ietvaros, kuras rīkoja kompānija Latakko - vienīgais Pirelli oficiālais pārstāvis Latvijā. Šogad kompānijai Latakko uz Latviju tika nosūtīti 34 slavenā kalendāra eksemplāri, kas ir par sešiem kalendāriem mazāk kā pērn. 23 lappušu biezā kalendāra kopējā tirāža šajā gadā bija 15 000 eksemplāru (2003. gadā - 40 tūkst.; 2004. gadā - 30 tūkst.; 2005. gadā - 35 tūkst.; 2006. gadā - 25 tūkst.). Viens šī kalendāra eksemplārs tika tradicionāli nosūtīts LR prezidentam – Valdim Zatleram, savukārt pārējie šā kalendāra eksemplāri tika pasniegti īpaši uz šīm viesībām uzaicinātiem viesiem. Svarīgi uzsvērt, ka Pirelli kalendārs ik gadu tiek pasniegts karalisko ģimeņu locekļiem, atsevišķu valstu vadītājiem un daudzām citām augstus amatus ieņemošām personām.

„Mēs lepojamies ar iespēju būt vienīgajiem Baltijas valstīs, kas jau piekto gadu prezentē šo unikālo mākslas darbu. Šogad mūsu sadarbības partneris Pirelli kārtējo reizi ir mūs pagodinājis ar iespēju ne tikai priecēt ar šo daiļrades brīnumu, bet arī dāvāt šī retā eksemplāra izdevumu katrai no šogad īpaši izraudzītām personām. Mūs iepriecina fakts, ka Latvijas sabiedrība katru gadu izrāda arvien pieaugošu interesi par šo īpašo izdevumu, kaut gan tā kopējai tirāžai ir tendence ar katru gadu samazināties, tā palielinot kalendāra ekskluzivitāti”, uzsvēra kompānijas Latakko direktors un īpašnieks Jevgēnijs Kopilkovs. Pirelli kalendārs tiek dāvināts Latvijā pazīstamiem cilvēkiem, kuri devuši ievērojamu ieguldījumu valsts sabiedriskajā, kultūras, sporta vai ekonomiskajā dzīvē, kā arī kompānijas Latakko un Pirelli sadarbības partneriem. Saņemt Pirelli kalendāru 2008 bija ielūgti žurnālists Jānis Domburs, uzņēmēji Vitālijs Gavrilovs un Rafails Deifts, fotogrāfs Valts Kleins, Itālijas vēstnieks Latvijā Frančesko Pučo (Francesco Puccio), uzņēmēji Edgars Skulte, Vitālijs Gavrilovs un Rafails Deifts, reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks, modes māksliniece Šeila, dziedātāja Margarita Vilcāne, citas sabiedrībā pazīstamas personas, kā arī Latakko partneri.

Rīkotā pasākuma ietvaros tā apmeklētājiem bija lieliska iespēja iepazīties ar visiem kompānijas Latakko  īpašumā esošajiem kalendāra eksemplāriem. Šobrīd Latakko rīcībā ir lielākā Pirelli kalendāru kolekcija Baltijā, kuru veido jau 11 eksemplāri.

2008. gada fotosesija notika Šanhajā – senatnīgā Franču kvartāla krāsainās ielas, Lielbritānijas bijušās diplomātiskās misijas lieliskie dārzi, noslēpumaina un jutekliska slēgtās Ķīnas atmosfēra, pulsējošais rajons Nanjing Road un tipiskie tējas namiņi kalpoja par šīs fotosesijas fonu un rotājumu nākamā gada 12 mēnešiem.

Ietekmīgais portreta fotogrāfijas metrs Patriks Demaršeljē (Patrick Demarchelier), kas otro reizi kļuvis par slavenā Pirelli kalendāra autoru (viņa pirmais Pirelli kalendārs tika veidots 2005. gadā Riodežaneiro, Brazīlijā), stāsta: „Kastings kļuva par aizraujošu Austrumu un Rietumu kokteili – interesantu seju virknējumu.” Galvenās lomas kalendāra lappusēs spēlē pasaulē atzīta aktrise un aziātu skaistule Meggi Čeunga (Maggie Cheung), uzlecošās zvaigznes Aginesa Dīna (Agyness Deane), Lili Donaldsone (Lily Donaldson), Douzena Krosa (Doutzen Kroes), Ketrina Makneila (Catherine McNeil) un Džemma Varda (Gemma Ward), Saša Pivovarova (Sasha Pivovarova), Koko Roča (Coco Rocha), Karolīna Trentini (Caroline Trentini), kā arī aziātu skaistules Mo Van Dan (Mo Wan Dan) un Du Huan (Du Juan).

Vairāk informācijas par Pirelli kalendāru un tā vēsturi iespējams iegūt www.pirellical.com.

Pirelli kalendāra īpašnieki Latvijā:
laika posmā no 2003. līdz 2006. gadam Pirelli kalendāru saņēmuši - Latvijas eksprezidents Guntis Ulmanis, maestro Raimonds Pauls, Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, starptautiskā kinofestivāla „Arsenāls” prezidents Augusts Sukuts, dziedātāja Marija Naumova-Bullīta, grupas „Prāta Vētra” un „Cosmos”, dziedātājs Intars Busulis, sportisti: Māris Verpakovskis, Vsevolods Zeļonijs, Raimonds Bergmanis, Viktors Ščerbatihs, Jeļena Prokopčuka, Aleksandrs Starkovs, Vadims Vasiļevskis, Jevgēnijs Saproņenko, režisors Jānis Streičs, aktrise Lilita Ozoliņa, aktieris Jakovs Rafalsons, uzņēmējs Māris Gailis, arhitekte Zaiga Gaile, bijušais Itālijas vēstnieks Latvijā Ferdinando Dzedza (V.E. Ferdinando Zezza) un citas sabiedrībā pazīstamas personas.

No Pirelli kalendāra vēstures
Pasaulslavenā Pirelli kalendāra pirmais starptautiskais numurs tika izdots 1964.gadā. Tā autors bija fotogrāfs Roberts Frīmens, kurš strādāja ar rokgrupu The Beatles, un redaktors – Dereks Forsaits. Kalendāra izdošanas ideja pieder autoriepu ražošanas koncerna Pirelli britu filiālei – kompānija Pirelli UK Limited. Tā pasauli ieraudzīja izsmalcināts, ekskluzīvs izdevums, kura mākslinieciskā un kultūras vērtība neaprobežojas tikai ar modes un skaistuma pasauli. Pirelli kalendārā redzamās sava laika populārāko meistaru fotogrāfijas ir liecība par četrdesmit gadu laikā notikušām pārmaiņām, tās nereti prognozējušas sociālās tendences un vienmēr akcentējušas sievietes lomu mūsdienu sabiedrībā.

Pirelli kalendāra vēsturi var iedalīt trīs etapos:
Pirmais posms ilga no 1964. līdz 1974.gadam, pēc tam kalendārs vairs netika izdots veselus deviņus gadus. Šādu lēmumu spieda pieņemt ekonomiskā lejupslīde, par kuras iemeslu kļuva 1973.gada arābu valstu un Izraēlas bruņotais konflikts un tam sekojošā naftas krīze. „Klusuma periodā” daudzas kompānijas centās atkārtot ideju – radās liels daudzums imitāciju un reizēm tās bija pat ļoti sliktas kvalitātes.

Otrās desmitgades laikā - no 1984. līdz 1994.gadam – slavenā kalendāra izdošana tika atjaunota un tas atkal sāka gūt panākumus.

Trešais posms turpinās kopš 1994.gada līdz pat šim laikam. Jaunajā – XXI – gadsimtā kalendārs ir kļuvis par īstu kulta objektu, nosakot fotomākslas attīstības tendences.
Pirelli kalendāru uzskata par ievērojamu kultūras notikumu, un katru gadu sabiedrība nepacietīgi gaida jauno fotomākslas meistardarbu, kurā var redzēt visskaistākās sievietes visslavenāko fotogrāfu vislabākajos attēlos.

Kalendāra pamattēma vienmēr ir bijusi sieviešu ķermeņa skaistums. Visu pārējo izšķir fotogrāfa fantāzija. 90.gadu vidū tika noformulēts kalendāra kā atsevišķa fotomākslas žanra galīgais standarts: meitenes var būt slavenas vai vēl nepazīstamas, attēlos viņas var parādīties kailas, bet kailumu var arī kautrīgi piesegt, fotografēšana var notikt tiklab eksotiskās vietās, kā garlaicīgā Ņujorkas studijā, taču fotogrāfam vienmēr ir jābūt diženam. Vispāratzīti diženam. Pasaulē tādu nav daudz, tāpēc Pirelli fotogrāfu loks ir ļoti šaurs. Tagad iekļūt tajā faktiski nav iespējams, un fotogrāfu vārdi bieži vien atkārtojas. Starp citu, pastāv arī tā sauktais Pirelli klubs. Neoficiāli šādi sauc izredzēto fotogrāfu savienību, kuriem ir piedāvāts fotografēt kalendāram vairāk par vienu reizi.

Būt nofotografētam Pirelli kalendāram ir tikpat prestiži kā nokļūt žurnāla Vogue lappusēs. Dažādos gados kalendāram ir pozējušas pasaulslavenās modeles un aktrises: Naomi Kembela, Sindija Krouforde, Eva Hercigova, Letīcija Kāsta, Helēna Kristinsena, Kārena Alesande, Keita Mosa, Karolina Kurkova, Natālija Vodjanova, Mila Jovoviča, Kristija Tērlingtone, Nadja Auermane, Kristija Haima, Sudānas princese Imana, Lorena Buša (pašreizējā ASV prezidenta krustmeita), Kijera Čaplina (slavenā aktiera un režisora Čārlza Spensera Čaplina mazmeita) un daudzas, daudzas citas. 

Kaut gan Pirelli koncerns nekad nav laidis kalendāru pārdošanā, tomēr kolekcionāru un cienītāju aprindās ir izveidojies stihisks tirgus, kur izdevumu var iegādāties vai apmainīt. Atkarībā no izlaiduma gada fotogrāfa un saglabāšanās stāvokļa cenas sasniedz pat desmit tūkstošus eiro. Daudzus gadus The Sunday Times lappusēs eksistē sava veida birža, kuras ietvaros tiek noteiktas cenas reti sastopamiem izdevumiem.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 15

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti