Bojāgājušo skaitam Latvijā ir tendence samazināties 6

 
5.marts 2008 15:11

5. martā Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē tika analizēts 2007. gadā paveiktais ceļu satiksmes drošības uzlabošanā Latvijā, kā arī izvirzīti jauni uzdevumi šim gadam.

„Kopīgiem spēkiem veiksmīgi strādājot ir izdevies panākt, ka 2007. gada beigās bojāgājušo statistika bija tāda pati kā 2006. gada beigās, lai gan pagājušā gada sākums bija dramatisks”, atzīt satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.

Kā norādīja Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš, tad 2008. gada pirmie divi mēneši ir bijuši veiksmīgi – salīdzinot ar šo paša laika periodu 2007. gadā ceļa satiksmes negadījumu (CSNg) skaits ir samazinājies par 7,2% un par 14,5% samazinājies CSNg skaits, kurā ir cietušie, savukārt bojāgājušo skaits samazinājies par 40%.

Pagājušajā gadā par 9,4% samazinājies bojāgājušo gājēju skaits, salīdzinot ar 2006. gadu. Negadījumos cietušo bērnu skaits samazinājies par 2,1%, savukārt negadījumu skaits, kurus izraisījuši vadītāji alkohola reibumā, ir pieaudzis par 14%.

Latvijā ceļu satiksmes drošība jomā sasniegts būtisks progress – Latvijai ir bijuši labākie sasniegumi Austrumeiropā. Laikā no 2001. gada līdz 2006. gadam bojā gājušo skaits ir samazinājies par 27%, bet otrajā vietā šajā ziņā ir Čehija.

Situācijas uzlabošanai 2007. gadā ir pilnveidoti normatīvie akti, padarot stingrākus sodus, veikti inženiertehniskie uzlabojumi autoceļu un ielu tīklā, kā arī uzlaboti kontroles mehānismi, izglītoti ceļu satiksmes dalībnieki un organizētās virkne preventīvo kampaņu.

Kā norādīja A. Šlesers, tad viens no būtiskākajiem veidiem, kā uzlabot ceļu satiksmes drošību, ir veikt attiecīgus uzlabojumus arī ceļu infrastruktūrā. Jāatzīmē, ka transportlīdzekļu skaits katru gadu pieaug, taču ceļu infrastruktūra tik strauji neattīstās, jo tie ir lieli un laikietilpīgi projekti.

Ceļu satiksmes dalībnieku drošības uzlabošanai ir izveidota jauna „Melno punktu” karte, uz valsts autoceļiem likvidēti septiņi bīstamie krustojumi, uzstādīti 35 725 metri aizsargbarjeru, ierīkoti 21 996 metri gājēju celiņi, izveidots gājēju tiltiņš uz A8 šosejas pirms Jaunolaines, kā arī izbūvēti divi gājēju tuneļi Saulkrastu apvedceļā, tāpat arī uzlabotas gājēju pārejas un apgaismojums un veikti citi darbi. Arī 2008. gadā turpināsies vērienīgi ceļu rekonstrukcijas un apgaismošanas darbi.

2007. gadā organizētas piecas ceļu satiksmes drošību veicinošās kampaņas – Skarbās Jāņu dziesmas (pret braukšanu alkohola reibumā), Orgānu donori (pret ātruma pārsniegšanu), Piesprādzē! Neriskē! (par drošības jostu lietošanu bērniem), Nāvīgs ieradums (pret neuzmanīgu braukšanu) un Par gaišāku nākotni (mazaizsargāto satiksmes dalībnieku drošības veicināšana).

Jāmin, ka līdz šim šādām kampaņām ir bijuši labi rezultāti. Piemēram, pēc kampaņas Nāvīgs ieradums par 6% samazinājās to autovadītāju skaits, kas atzīst, ka, vadot automašīnu, lieto mobilo tālruni. Palielinājies arī to autovadītāju skaits, kas uzskata, ka mobilo telefonu vadot automašīnu nelieto – no 24% līdz 32%.

Savukārt kampaņas Piesprādzē! Neriskē! rezultāti liecina, ka divas reizes palielinājies automašīnas aizmugurē piesprādzējušos skaits, sasniedzot 72% (bērni aizmugurējā sēdeklī piesprādzējas 78% gadījumu), bet piesprādzējušos autovadītāju skaits ir palielinājies no 80% līdz 95%.

Kampaņas Skarbās Jāņu dziesmas ietekmē 2007. gadā 3.6% samazinājies to cilvēku skaits, kuri gājuši bojā negadījumos, kuros viens no braucējiem bijis reibumā.

Šie rezultāti liecina, ka šādas preventīvās kampaņas tomēr ir vērts rīkot un ka ilgtermiņā tām ir rezultāti, it sevišķi mainot cilvēku uzvedību.

Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē piedalījās Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcijas” valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš, Ceļu policijas biroja priekšnieku Edmunds Zivtiņš un citi dalībnieki.

Viens no izstrādātās Ceļu satiksmes drošības programmas mērķiem ir būtiski samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu. Galvenās ceļu satiksmes drošības problēmas ir liels bojā gājušo mazaizsargāto satiksmes dalībnieku, bērnu, kā arī reibumā esošo autovadītāju skaits.

Nākamā Ceļu satiksmes drošības padomes sēde paredzēta maija beigās, kad tiks pārrunāti jautājumi kā uzlabot ceļu satiksmes organizāciju Rīgā un līdz ar to arī satiksmes drošību.
 
Visi komentāri
 
253744. viesis 5.marts 2008 16:30
0 0 Atbildēt

Nav neviena konkrēta cipara, tikai procenti..

253745. viesis 5.marts 2008 16:31
0 0 Atbildēt

Dabiskā atlase ir darījusi savu ...

253748. viesis 5.marts 2008 16:42
0 0 Atbildēt

Ja cipari ir drausmīgi, tad jāmeklē procentos, kā aizlāpīties...

253766. viesis 5.marts 2008 18:33
0 0 Atbildēt

Latvija uz celjiem mirst tikpat daudz salidzinajumam ka Anglija kautvai,tikai atskiriba tada kad UK ir pari 20miljoniem registretu transportlidzeklju...........,taka divos vardos sakot Latvija ir bezpridels taja joma....................

253770. viesis 5.marts 2008 18:44
0 0 Atbildēt

nu visi jau sabraukti vairs braukt nav ko

253787. viesis 6.marts 2008 8:58
0 0 Atbildēt

šogad statistika labāka jo ziema ta nav! mazāk slīd.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Neuzmanīgs velosipēdists vai neuzmanīgs autovadītājs? (+ VIDEO) 23

Video autors ierakstam devis nosaukumu "Neuzmanīgs velosipēdists pārāk pārliecinoši uzbrauc uz pārejas". Lasīt vairāk

 

Alūksnē kravas automašīna sabraukusi gājēju (precizēts 15.04, plkst: 10.00) 30

Piektdien Alūksnē kravas automašīna sabraukusi gājēju, aģentūru LETA informēja Valsts policijā. Lasīt vairāk

 

Mazda gatavo CX-80 Eiropas tirgum (+ VIDEO) 3

Japānas autobūves uzņēmums pieteicis krosoveru CX-80, kas Eiropas tirgū pasūtīšanai kļūs pieejams jau pēc dažām nedēļām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti