51% iedzīvotāju vēlas iegādāties jaunu nevis lietotu auto 7

 
30.maijs 2008 8:03

Nākamajos divos gados 45% Latvijas iedzīvotāju plāno iegādāties automašīnu, turklāt 56% šo iegādi finansētu no saviem personīgajiem ietaupījumiem.

Tikmēr Čehijā automašīnu tuvākajos pāris gados plāno iegādāties 39% iedzīvotāju, Vācijā – 33%, bet Ungārijā tikai 30%. Vairāk nekā iedzīvotāji Latvijā vēlmi iegādāties auto izteikuši rumāņi – 56%.

Šādi dati noskaidroti GE Money Bank Autolīzings ekskluzīvajā pētījumā, kas veikts sešās Eiropas valstīs.

Kādu automašīnu plāno iegādāties Latvijas un citu Eiropas valstu iedzīvotāji?

Pētījumā secināts, ka 51% Latvijas iedzīvotājs labprāt iegādātos jaunu auto, bet 75% poļu, 73% vāciešu un 69% rumāņu izvēlētos lietotus auto.

To, ka mūsu valsts iedzīvotājiem ir skeptiskāka attieksme pret lietotiem auto, norāda arī tas, ka 50% noteikti piekrīt apgalvojumam, ka lietotas auto iegāde ir kā loterija; līdzīgi domā arī 47% poļu. Pārējās valstīs, kur tika veikts pētījums, šādi domā tikai aptuveni katrs piektais iedzīvotājs. Vēl vairāk   42% vāciešu uzskata, ka jauns auto ir vissliktākais ieguldījums, kamēr pie mums šādi domā 28% iedzīvotāju.

„Pārsteidzošs ir fakts, ka pašreizējā Latvijas ekonomiskajā situācijā ir salīdzinoši liela iedzīvotāju daļa, kas priekšroku dod jauna auto iegādei. Tikmēr tādās valstīs kā Polija, Čehija un Ungārija, ko var dēvēt par Austrumeiropas “dzinēj ekonomikām”, iedzīvotāji izvēlās taupīt un iegādāties lietotas automašīnas. Bez tam neskatoties uz lielajiem ieguldījumiem, iedzīvotāji Latvijā auto iegādi plāno veikt no saviem līdzekļiem.” secina GE Money izpilddirektors Viktors Toropovs.

Kā noskaidrots pētījumā, Rumānijā katram trešajam nav auto, turklāt 26% rumāņu pirmo vieglo transportlīdzekli iegādājas sasniedzot 31 gada vecumu un vēlāk. Savukārt 75% vāciešu apgalvo, ka pirmais auto iegādāts līdz 25 gadu vecumam, kas ir vidējais vecums, kad Latvijā tiek pirkta pirmā automašīna.

Kur un kādu automašīnu plāno iegādāties Latvijas un citu Eiropas valstu iedzīvotāji?

No tiem iedzīvotājiem Latvijā, kas nākamajos divos gados plāno iegādāties auto, 29% to iegādātos no auto dīlera, kas tirgo gan jaunus, gan lietotus transportlīdzekļus, bet 22% izmantotu sludinājumus internetā. Taču Čehijā un Polijā teju katrs piektais, bet Rumānijā katrs ceturtais auto iegādātos no ģimenes locekļa vai kāda drauga.

“Tas, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju domā par jauna auto iegādi, manuprāt, izskaidrojams ar būtisku ierastā dzīves ritma izmaiņu. Mainījusies ir saimnieciskā infrastruktūra un sabiedriskā transporta nodrošinājums,” saka Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas prezidents Māris Bensons. „Savukārt izvēlei par labu jaunam auto būtisku lomu spēlē vidēji aritmētiskā tautas mentalitāte, prioritātes dzīvē, tas, kādu lomu tas vai cits auto spēlē statusa nodrošināšanai sabiedrībā.”

Iecienītākā marka Centrālajā un Austrumeiropā atbilstoši pētījuma datiem ir Volkswagen. Kā pirmo izvēli to nosaukuši 19% vāciešu un poļu un 18% rumāņu; Latvijā Volksvagen ir respondentu otrā izvēle – šīs markas auto labprāt iegādātos 12% respondentu. Visiekārotākā auto marka mūsu valstī ir Audi – to iegādātos 22% respondentu, kā trešā iekārotākā marka tiek minēts BMW (9%).

Par kādiem līdzekļiem latvieši plāno iegādāties nākamo auto?

Pētījuma dati liecina, ka 56% Latvijas iedzīvotāji to darītu par saviem ietaupījumiem, kā nākamais populārākais auto finansēšanas veids tiek minēts patēriņa kredīts vai auto kredīts no bankas (30%). Līdzīgi rīkotos arī pārējo aptaujāto valstu iedzīvotāji.

GE Money izpilddirektors V.Toropovs norāda: „Automašīnas iegāde nav tas pats, kas nopirkt jaunu apģērba gabalu. Pirmkārt, auto maksā dārgāk, otrkārt, tas ir ilgtermiņa ieguldījums, līdz ar to cena, ko par to maksāsim, ir būtiska. Izmaksas par iegādāto transportlīdzekli veidosies ne tikai no ikmēneša kredīta vai līzinga maksājumiem, tam būs nepieciešama arī degviela, apdrošināšana, tehniskā apkope u.tml. Arī tās ir jāņem vērā, lai galu galā šie tēriņi nepārsniegtu īpašnieka ikmēneša ienākumus.”

Kādi kritēriji ir svarīgi iegādājoties automašīnu?

Kā svarīgākie kritēriji, ko Latvijas iedzīvotāji apsver iegādājoties automašīnu, ir tās tehniskais stāvoklis, cena, degvielas patēriņš, vecums un kilometrāža, kamēr čehiem, vāciešiem, ungāriem un poļiem ir svarīga skaidra auto vēsture, bet rumāņiem – aprīkojums, nevis kilometrāža.

Šis GE Money Bank Autolīzings pētījums veikts sešās Eiropas valstīs – Vācijā, Čehijā, Polijā, Ungārijā, Rumānijā un Latvijā. Tā ietvaros katrā valstī aptaujāti vairāk kā 600 respondentu vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Iegūtie pētījuma dati ir reprezentatīvi.


Par AS GE Money Bank
AS GE Money Bank ir pasaules otrās lielākās korporācijas, General Electric (GE), banka, kurai uzticas 130 miljoni klientu 55 valstīs, sākot no Argentīnas Dienvidamerikā un līdz pat Filipīnām Dienvidāzijā. GE Money uzņēmumi visā pasaulē piedāvā visdažādāko finanšu pakalpojumu klāstu gan privātpersonām, gan uzņēmējdarbībai.
GE Money Bank Latvijā piedāvā pilnu finanšu pakalpojumu klāstu privātpersonām un uzņēmumiem, bankai ir 82 filiāles visā Latvijā, 83 bankomāti, kredīti tiek izsniegti arī pie vairāk kā 4000 sadarbības partneriem un Latvijas Pasta nodaļās.
Plašāku informāciju par AS GE Money Bank lasiet www.gemoneybank.lv
 
Visi komentāri
 
257748. viesis 30.maijs 2008 9:14
0 0 Atbildēt

Tas no sēijas «imejem želaņije kuitj dom, no ....»

257749. viesis 30.maijs 2008 9:14
0 0 Atbildēt

kupitj :)

257760. viesis 30.maijs 2008 10:01
0 0 Atbildēt

ha,ha.......pēc tam pat apkopes nespēj apmaksāt........pircēji...

257765. viesis 30.maijs 2008 10:11
0 0 Atbildēt

aha, un pēc tam parādās topiki, tipa:

"kur var pa lēto nopirkt lietotas ziemenes džipam uz 19' colām" :D :D :D

vai

"steidzami pārdodu pilnu IS200, vār pārņemt līzi"

vai

"vai saglabājas ražotāja garantija, ja stiklu ščotkas un paklājiņus iegādāšos Rumbulā vai Maximā ?"

:D :D :D

257772. viesis 30.maijs 2008 10:53
0 0 Atbildēt

Nedomāju, ka vairums latvieši būtu izņēmums, kuri nopērk auto uz lizinga, bet benzīnam pēc tam naudas vairs nesanāk. Nesen mans paziņa viesojās datoristu seminārā Bankokā . Viņu bagātīgā debesskrāpja birojā uzņēmis viens vietējais datorspecs, kurš pārvietojies ar jaunu melnu bentley limuzinu. Paziņam šoks iestājies, kad specs vakarā atvedis šo uz savām mājām - kartona būdu pilsētas masīvu nomalē. "Būdā" gan bijušas instalētas modernākās IT tehnoloģijas un milzu plazmas TV, kinozāle un pāris matrači . Tas arī viss. Lūk, "bagātnieki".

257809. viesis 31.maijs 2008 1:50
0 0 Atbildēt

Nu vot i uzzinājām :) Latvijā ir +/- 51% idiņu un 28% gudru cilvēku :)

A par tiem dzīvokļiem ka jūs liktos mierā!

Es a dzīvoju pārplānotā dzīvoklī kaut varu atļauties privātmāju par šo pašu naudu īrēt, bet man to nah nevajag jo uzskatu, ka ērtāk ir dzīvot dzīvoklī. Bet kolēģis kurš pelna drusku mazāk par mani jau divus gadus atpakaļ nopirka māju Juglā, rezūltātā rudenī/ziemā kamēr es guļu šis tīra ceļu, da vēl nesen sodu norāvās jo karogu aizmirsa izlikt+ fasādi un citus draņķus jāremontē... Manprāt privātmāja ir vienkārši vijibons kurš atņem brīvo laiku. Ja esi miljardieris un vari algot 10 cilvēkus kuri uzturēs teritoriju un māju tad māja ir ok visos citos gadījumos sviests!

257893. viesis 2.jūnijs 2008 20:03
0 0 Atbildēt

manuprāt stulbs virsraksts. Es apšaubu, ka TIKAI 51% velas jaunu auto :) Es domaju, ka tas skaitlis varetu tuvoties 100%.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti