Vairs nebūs obligāta prasība vadāt līdzi OCTA polises 2

 
30.maijs 2008 12:15

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) informē: pērn pieņemtās izmaiņas likumdošanā paredz, ka no šī gada 1.jūnija visi noslēgto OCTA standartlīgumu dati atradīsies centrālajā datubāzē, ko izmantos arī Ceļu Policija, lai pārliecinātos par OCTA esamību konkrētajam transportlīdzeklim.

Turpmāk:
•    Transportlīdzekļa vadītājam nebūs līdzi obligāti jāvadā OCTA polise papīra dokumenta veidā (ja līdzi nebūs OCTA polises, Ceļu Policija tās esamību pārbaudīs pēc datubāzes).
•    Kā obligāta prasība ir atcelta speciālās uzlīmes uz transportlīdzekļa priekšējā loga (uzlīmes netiks izsniegtas).
•    Ar distances saziņas līdzekļu (interneta) starpniecību slēgts OCTA standartlīgums (e-polise) būs derīgs bez apdrošināšanas polises oriģināla. Tādā veidā transportlīdzekļu īpašniekiem tiks vienkāršota OCTA iegāde.
•    OCTA standartlīgumu varēs slēgt arī līdzšinējā kārtībā - klātienē pie apdrošinātāja, saņemot polisi papīra formātā.
•    Dodoties uz ārvalstīm, kur darbojas standartlīgums, līdzi jāņem apdrošinātāja izsniegts OCTA polises oriģināls. Tas ir cilvēku drošībai un sirdsmieram, jo iepriekš nevar paredzēt visas situācijas, kādās var nokļūt, un kurā brīdī ir nepieciešams  uzrādīt polises oriģinālu.
•    OCTA polises oriģināls varēs arī nebūt ierastās zaļās veidlapas veidā – tā varēs būt arī apdrošinātāja izsniegta un parakstīta izdruka uz baltas vai citas krāsas apdrošinātāja izsniegtas veidlapas.

Iepriekš minētās izmaiņas attiecas tikai uz OCTA standartlīgumiem (nevis Zaļajām kartēm un robežlīgumiem).

Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs: „Pateicoties pērn veiktajām izmaiņām OCTA likumā, tika atvieglota OCTA standartlīguma slēgšanas kārtība un pārbaudes par OCTA polises esamību. Jaunās izmaiņas ļaus Latvijā daudz veiksmīgāk attīstīties e-polisei, kas nozīmēs, ka iegādāties OCTA polisi varēs internetā, neizejot no mājas vai darba kabineta.”

Slēdzot e-polisi, LTAB iesaka ņemt vērā vairākus padomus: no apdrošinātāja saņemto apstiprinājumu ieteicams izdrukāt un saglabāt, datus par noslēgtu OCTA apdrošināšanas līgumu datu esamību centrālajā datu bāzē pārbaudīt  www.ltab.lv, bet dodoties ar transportlīdzekli uz ārzemēm līdzi ņemt polises oriģinālu.

Viens no galvenajiem instrumentiem, lai nodrošinātu veiksmīgu jaunās kārtības darbību, ir moderna datu apstrādes sistēma. Gada laikā tika investēti aptuveni 60 tūkstoši lati, lai LTAB rīcībā esošo OCTA datu apstrādes sistēmu pielāgotu e-polises slēgšanas vajadzībām.

Informācijai
Latvijā iegādātas standartlīguma polises ir derīgas visās Eiropas ekonomiskās zonas valstīs (t.i., 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs, Norvēģijā, Islandē, Lihtenšteinā), Šveices Konfederācijā, Horvātijā un Andorā. Šķērsojot šo valstu robežas ar derīgu standartlīguma polisi, nav nepieciešams papildus iegādāties ne robežapdrošināšanas, ne Zaļās kartes polises.
Zaļās kartes ir jāiegādājas dodoties uz Zaļās kartes sistēmas valstīm, kurās nav derīgs Latvijā iegādāts standartlīgums. Piemēram, Baltkrievija, Ukraina, Moldova u.c.
Robežlīgums (kas tiek noslēgts attiecībā uz transportlīdzekli, kurš reģistrēts valstī, kas nav EEZ valsts  vai Šveices Konfederācija, ja tā vadītājs nevar uzrādīt Latvijas teritorijā spēkā esošu apdrošināšanas līgumu) ir spēkā tikai EEZ valstīs un Šveices Konfederācijā.
Pārējās valstīs (t.i., valstīs, kas nav Zaļās kartes sistēmas dalībvalstis, piem., Krievijā), uz šo valstu robežām ir jāslēdz apdrošināšanas līgums saskaņā ar šo valstu tiesību normām.
 
Visi komentāri
 
257821. viesis 31.maijs 2008 22:09
0 0 Atbildēt

Nu tak varēja jau pilnu sarakstu uzrakstīt, kur ir jāiegādājās Zaļās kartes, nevis u.c.

257826. viesis 1.jūnijs 2008 22:18
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 6

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti