OCTA e-polise - kā īsti tas notiks? 3

 
2.jūnijs 2008 9:37

Kā zināms, no 1.jūnija stājas spēkā likuma grozījumi par OCTA*. Turpmāk visas OCTA Standartlīguma polises to izdošanas brīdī ir reģistrētas LTAB un CSDD datu bāzēs, kurā gan ceļu policists pats, gan citas ieinteresētās puses varēs pārbaudīt autovadītāja OCTA spēkā esamību bez ierastās zaļās lapiņas.

Lai šo nodrošinātu, LTAB izveidota sistēma paredz, ka turpmāk visas polises – arī apdrošinātāja birojā klientam klātienē jāizdod online režīmā – vienlaikus ar polises izdošanu nododot polises datus kopējai apdrošināto datu bāzei, jo tikai OCTA Informatīvajā sistēmā reģistrēta polise tiks uzskatīta par spēkā esošu ceļu satiksmē,” stāsta Agris Āva, If Baltijas OCTA vadītājs.

„Varam būt gandarīti, ka beidzot arī vispopulārākajā – OCTA apdrošināšanas veidā ienāk inovācijas un OCTA būs iespējams iegādāties un lietot elektroniski un mūsdienīgi – bez obligātajiem papīriem. Turklāt, jāatceras, ka e-OCTA ir lētāka, kas šodien ikvienam autovadītājam ir aktuāli."


Nospied uz shēmas, lai palielinātu!

Kā tas notiks?
 
1. Klients (Apdrošinātāja pārstāvis) ievada automašīnas datus (valsts numuru & tehniskās apliecības numuru)
 
2. Notiek savienojums ar OCTA Informatīvo sistēmu, kas nosūta apdrošinātājam datus par autovadītāja Bonus-Malus klasi un transporta līdzekli
 
3. Apdrošinātājs sniedz piedāvājumu klientam, kas tiek reģistrēts arī LTAB datu bāzē
 
4. Klients apstiprina piedāvājumu un veic maksājumu
 
5. Apdrošinātājs, saņemot maksājuma apstiprinājumu, reģistrē līgumu OCTA Informatīvajā sistēmā un nosūta Latvijas Pastam pieprasījumu e-parakstam
 
6. LTAB polises ierakstu sistēmā apstiprina, piešķirot OCTA polisei numuru, ko „Latvijas pasts” apstiprina ar e-parakstu un laika zīmogu.
 
7. Klients saņem e-pastā polisi ar numuru un drošu elektronisku parakstu un var doties ceļā. Polise ir spēkā ceļu satiksmē, to neizdrukājot, tomēr noderēs:
- Dodoties uz ārzemēm
- Lai sekotu līdzi polises termiņa (vai to darīt If Online klientu portālā)
- Lai varētu veiksmīgi aizpildīt saskaņoto paziņojumu negadījuma brīdī
(tajā nepieciešams norādīt polises nr, apdrošinātāja nosaukumu un derīguma termiņu).
 
8.Ceļu policija, pārbaudot autovadītāja datus, pārbaudīs polises spēkā esamību OCTA Informatīvajā sistēmā, kurā nodod datus LTAB. Tomēr, ja polise nav pie rokas, vērts polises numuru saglabāt piezīmju blociņā vai mob. tālrunī – jau nu kas atgadās.

Agris Āva, If Baltijas OCTA vadītājs piebilst:
„Likums nosaka, klients saņem apstiprinājuma paziņojumu, ka OCTA līgums ir spēkā un parakstīts ar laika zīmogu un e-parakstu, bet izdrukātu versiju var saņemt pēc pieprasījuma 5 dienu laikā apdrošinātāja birojā.
If Latvia klientiem līdz ar polises iegādi nosūtīs uz e-pastu e-OCTA polisi ar drošu elektronisku parakstu, kuru izdrukājot klients var doties ārpus Latvijas, neiegriežoties If birojā.

__________________
* Grozījumi paredz iespēju OCTA Standartlīguma polises iegādāties internetā, atteikties no uzlīmēm auto logos un autovadītājiem nav vairs pienākums līdzi satiksmē ņemt polises papīra izdruku.
 
Visi komentāri
 
257841. viesis 2.jūnijs 2008 10:32
0 0 Atbildēt

obligāti nav, bet jāvadā līdz tik un tā :D

vien dien noklāsies tā sistēma uz nenoteiktu laiku un ko tad? ar banku karšu sistēmām regulāri tā notiek

257905. viesis 3.jūnijs 2008 9:14
0 0 Atbildēt

Jau maija beigās paņēmu to if online. Viss notika kā shēmā sazīmēts, tsk atlaidi iedeva, pēc pāris dienām atnāca arī zaļais papīrītis.

Vienu gan es nesaprotu,- ja es kā autovadītājs ripinos ar savu auto bez CSN, man ir laba bonus-malus klase, tad kāpēc nopērkot otru auto, es uzreiz skaitos "jaunslēgums"? Vai tad tas nav redzams, ka man varētu piemērot tos pašus nosacījumus, kā otram auto? Kāpēc man otram auto ir jāsāk pierādīt sava "BM"klase no jauna?

258006. viesis 4.jūnijs 2008 0:00
0 0 Atbildēt

nu tas , laikam tjip ja tu brauc ar opeli un nopērc ferrari, tad tev ar tādu jāmācās braukt no jauna. Vai , teiksim no vieglā pārkāp uz smago utjp..

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti