Iesaka apgūt ziemas braukšanas iemaņas 3

 
11.janvāris 2010 8:46

Latvijas Automobiļu federācija (LAF) un partneri iesaka katram autovadītājam izmantot dabas sagādātās iespējas apgūt braukšanas iemaņas ziemas – augsta riska – apstākļos.

Visas autotrases vienuviet »»

LAF un tās biedri piedāvā visdažādākos veidus, kā pārbaudīt savas iemaņas droši – slēgtās trasēs, neapdraudot savu un apkārtējo drošību. Iemaņu uzlabošanas veidi var būt dažādi – no standartautomobiļu sacensībām un privātiem treniņiem līdz programmu apguvei specializētās skolās, treneru un citu speciālistu uzraudzībā.

Latviju šogad piemeklējusi pastāvīga, noturīga ziema. Laika apstākļi ir skaisti un gadalaikam raksturīgi, taču ceļu satiksmes ziņā bīstami. Neviens nav piedzimis ar pareizas auto vadīšanas zināšanām, tāpēc jāizmanto iespēja apgūt vēl nezināmos braukšanas elementus.

Viens no slavenākajiem Latvijas autosportistiem, Eiropas autokrosa trīskārtējs medaļnieks un Dakaras rallijreida braucējs un inženieris Andris Dambis: „Paskatoties pa logu nav šaubu, ka treniņu un apmācības iespējas ir jāizmanto. Jāprot saprast situāciju, kas ir autovadītāja redzeslokā un tuvumā. Tieši praktiski treniņi un reālas sajūtas ļaus izprast ziemas un ekstrēmu situāciju apstākļus. Šīs sajūtas nevar iegūt ne lasot teorētiskas grāmatas, ne žurnālus, ne pārrunās ar draugiem.”

Latvijas autorallija viens no vadošajiem sportistiem Māris Neikšāns: „Noteikti jābrauc trasē, kur ir droši, kur netiek apdraudēti citi satiksmes dalībnieki! Turklāt nav svarīgi, vai tās ir sacensības, vai vienkārši privāti treniņi. Ziemas īpatnība ir tā, ka nav iespējams aprēķināt slīdēšanas un bremzēšanas attālumus, seguma maiņas brīdi un īpatnības, kamēr tas nav izmēģināts praksē. Bieži redzēts, ka autovadītāja mašīna saslīd, un tajā brīdī cilvēks nezina, ko iesākt. No šīs neziņas jāatbrīvojas!”

Latvijas Automobiļu federācijas biedri – sacensību un treniņu rīkotāji – šoziem darbojas pilnā sparā. Sporta komplekss 333 jau aizvadījis gan 333 Ziemas kausa izcīņu, gan Latvijas Ziemas autosprinta čempionāta posmu standarta automašīnām. Šīs ir sacīkstes, kurās iespējams startēt ar ceļu satiksmē izmantotām automašīnām, kas nozīmē, ka nav jāiegulda milzīgas naudas summas speciālas tehnikas gatavošanā.

Informācija par s/k 333: www.333.lv. Līdzīgas iespējas tiek piedāvātas Kurzemes puses autovadītājiem un sportot gribētājiem. Kuldīgā un tās apkārtnē tiek aizvadīta KTSK Ziemas kausa izcīņa. Nākamā sacīkste jau sestdien, 9. janvārī. Informācija: www.motorsport.lv.

Vairākas autosprinta trases ir gatavas uzņemt braukt gribētājus ne tikai sacensību režīmā. Katru dienu iespējams apmeklēt trases, veicot individuālus treniņus. Bez jau minētajām jāatzīmē Brīvkalnu trase pie Liepājas šosejas, netālu no Rīgas, kā arī gandrīz pašā valsts centrā – Biķernieku trase Rīgā. Par šīm iespējām rūpējas Auto Akadēmijas speciālisti, kuru vidū ir vieni no slavenākajiem bijušajiem un esošajiem Latvijas autorallija sportistiem. Informācija: www.autoakademija.lv.

Pie Rīgas, braucot virzienā uz Bausku un pagriežoties Katlakalna virzienā, atrodama Ādiņu trase. Arī šī sacensību un treniņu vieta jau iemantojusi atzinību, regulāri uzņemot Latvijas ziemas autosprinta čempionāta dalībniekus. Taču iespējas darboties šajā aplī ir arī individuāli jebkurā dienā. Informācija: raimonds@azeksperts.lv

Vidzemes pusē par spēcīgiem spēlētājiem veidojas jaunā „Raunas Bruģakmens” trase pie Raunas, kurā pavisam drīz notiks Folkreisa Ziemas kausa posma sacīkstes, bet vēl vēlāk plānots aizvadīt arī standartautomašīnu cīņas. Trase piedāvā visu nepieciešamo – ir gan sarežģīta līkumu sērija, gan parabolas veida trases ātrā daļa. Informācija: martins@raunasbrugis.lv. Vidzemē aktīvi darbojas arī Brenguļu autotrase – regulāra Latvijas autokrosa čempionāta un ziemas kausu autokrosā mājvieta, kā arī standartauto sacīkšu cīņu vieta. Informācija: www.btrase.lv

Vidzemē, Cēsu pusē jau gadiem ilgi spilgti darbojas Auciema trase, kas regulāri uzņem Latvijas ziemas autosprinta dalībniekus. Taču ne tikai sporta režīms šajā cīņu vietā – iespējama arī individuāla darbošanās. Kontakti: 29448188.

Arī leģendārajā sporta kompleksā Mūsa (pie Bauskas) iespējams apgūt braukšanas iemaņas un izmēģināt trasi, kurā jau pārdesmit gadus joņojušas Eiropas autokrosa čempionāta spēcīgākās mašīnas un bagiji. Informācija: www.musa.lv.

Šajā ziemas sezonā ievērojami progresējusi Garkalnes autotrase, kurā, sadarbojoties ar LAF, tiek veikti uzlabojumi gan individuālai braukšanai, gan sacīkstēm ar kopēju startu (autokross, folkreiss). Informācija: http://garkalnesautotrase.wordpress.com.

Spēcīgu speciālistu – arī bijušo un esošo autosportistu – uzraudzībā iespējams apgūt augstākā līmeņa iemaņas Drošas Braukšanas skolā. Ne tikai drošība bīstamos apstākļos, bet arī ekonomiska un pēc teorijas pareiza braukšana ir DBS specialitāte. Informācija: www.dbs.lv

LAF iesaka izmantot šīs iespējas, kuras, kā redzams, sasniedzamas gandrīz visos Latvijas reģionos. Ideālā pasaulē uz ceļa nav tādu, kas brauc par lēnu, jo optimāls ātrums šķiet nedrošs. Nav arī tādu, kuri visbīstamākajos apstākļos guvuši maldinošu pārliecību, ka pratīs tikt galā ar pēkšņo situāciju. Piedāvājam tuvoties ideālajai pasaulei!

Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs

 
Visi komentāri
 
273871. viesis 11.janvāris 2010 9:02
0 0 Atbildēt

Līdz šim par augsta riska apstākļiem uzskatīju braukšanu pa ielām.

273877. viesis 11.janvāris 2010 10:18
0 0 Atbildēt
273927. viesis 12.janvāris 2010 14:46
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti