Aptauja: 64% iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmums ir atbildīgs par savu darbinieku autovadīšanas profesionalitāti 2

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com

P.R.A.E. | 13.janvāris 2017 16:36

Lai gan lielākā daļa aptaujāto iedzīvotāju (64%) piekrīt, ka uzņēmums ir atbildīgs par savu darbinieku auto vadīšanas prasmēm un iemaņām atbilstoši darba specifikai, 18% tomēr norāda, ka uzņēmumu vadītāju atbildība aprobežojas tikai ar pārliecināšanos, vai darbiniekam ir derīgas attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

Par to liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) organizētā aptauja. Iedzīvotāju viedoklis apliecina, ka arvien vairāk nepieciešams runāt par uzņēmumu atbildību pret savu autoparku.

„Iegūtie aptaujas rezultāti vēlreiz apliecina, ka sabiedrībā par maz tiek runāts par uzņēmumu atbildību pret savu autoparku. Tieši komerctransports veido lielu daļu no kustības plūsmas ikdienas satiksmē, tādēļ tā tehniskā drošība un kvalitāte, kā arī autovadītāja profesionalitāte ir ļoti nozīmīga, runājot par kopējo satiksmes drošību,” ir pārliecināts Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Aptaujas rezultāti arī rāda, ka 89% iedzīvotāju kopējā satiksmē ikdienā ir ievērojuši uzņēmumu transportlīdzekļus, piemēram, pasažieru pārvadātājus, kravu pārvadātājus, speciālā pielietojuma transportlīdzekļus, kā arī novērojuši šo transportlīdzekļu vadītāju braukšanas stilu. Iedzīvotāji, jautāti par uzņēmumu transportlīdzekļu vadītāju manierēm, atzina, ka pieredze ir ļoti atšķirīga – daļa aptaujāto norādīja, ka ceļu satiksmē novēroti vadītāji gan ar pieklājīgām (27%), gan ar agresīvām braukšanas manierēm (24%). Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs norāda, ka uzņēmumu transportlīdzekļu vadītāju braukšanas stils liecina par profesionalitāti, bet tikai 15% aptaujāto norādījuši, ka uzņēmumu transportlīdzekļu vadītāju braukšanas stils bijis neuzmanīgs.

Izvērtējot ceļu satiksmes negadījumu cēloņus, vairāk nekā puse aptaujāto ir vienisprātis, ka atbildīgi ir paši autovadītāji. Kā biežākos negadījumu iemeslus aptaujātie norāda autovadītāju braukšanas kultūras trūkumu (59%) un auto vadīšanas prasmju pārvērtēšanu (57%). Tomēr liela daļa aptaujāto arī atzīmē, ka negadījumu skaitu stipri ietekmē braukšana pa neatbilstošas kvalitātes ceļiem (58%). 13% iedzīvotāju uzskata, ka viens no satiksmes negadījumu cēloņiem ir braukšanai neatbilstošs transportlīdzekļu tehniskais stāvoklis, savukārt 12% kā vienu no iemesliem min autovadītāju pieredzes trūkumu.

Aptaujas rezultāti parādīja arī atšķirības Latvijas reģionu vidū – Zemgales iedzīvotāji (80%) un Latgales iedzīvotāji (64%) uzskata, ka viens no galvenajiem ceļu satiksmes negadījumu cēloņiem ir braukšanai neatbilstoši ceļa apstākļi. Savukārt Vidzemē (60%) un Kurzemē (65%) dzīvojošie atzīst, ka autovadītāji bieži vien nenovērtē savas braukšanas prasmes. Lielākā daļa Rīgas un Pierīgas iedzīvotāju (61%) uzskata, ka galvenais negadījumu cēlonis ir autovadītāju satiksmes noteikumu neievērošana.

Aptauja organizēta sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas izpētes aģentūru „Rait”.

Lai noskaidrotu un godinātu tos uzņēmumus Latvijā, kuri visprasmīgāk prot pārvaldīt savus autoparkus, rūpējoties gan par savu darbinieku prasmēm un zināšanām, gan kopējo satiksmes drošību, BALTA, LR Satiksmes ministrija, SIA „Volvo Trucks Latvia”, SIA „Circle K Latvia” (Statoil) un „SEB līzings” aicina ikvienu uzņēmumu, kura autoparkā ir vismaz 10 spēkratu, pieteikt dalību gada balvas konkursā „Drošākais uzņēmuma autoparks 2016”. Konkurss notiek divās kārtās - pirmajā kārtā tiks izvērtēta uzņēmuma sniegtā informācija, kā arī CSDD statistika par uzņēmuma transportlīdzekļiem un to stāvokli, savukārt otrajai kārtai izvirzītos uzņēmumus klātienē ar padziļinātas intervijas un anketas palīdzību izvērtēs speciāla žūrija. Uzņēmumi savu dalību konkursam var pieteikt līdz 2017. gada 22. janvārim, elektroniski aizpildot pieteikšanās anketu.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Rexx 13.janvāris 2017 21:09
2 0 Atbildēt

Katram indivīdam galvā neielīdīsi. Vienu mirkli viņš ir normāls, nākamajā uznāk prāta aptumsums un vāra ziepes. Viens no autovadītāju disciplinēšanas rīkiem, manā skatījumā, ir nevis izkraut atbildību uzņēmumam-darba devējam, bet likt katram autovadītājam pašam aizdomāties par savu uzvedību uz ceļa. Piesaistot apdrošināšanas sistēmu- noņemt atbildību no transportlīdzekļa īpašnieka, pārnest uz vadītāju. Tad, potenciālais satiksmes idiots būs spiests aizdomāties, kā lieki nesadārdzināt savu polisi, un tātad ievērot saprāta diktētās robežas- ko, kā, kad darīt vai nē.

Erix 14.janvāris 2017 2:38
1 1 Atbildēt

64% uzskata, ka kādam citam ir jāpilda CSDD pienākumi, par kuriem tiek maksāta ne maza nauda. Izskatās, ka Lukstiņš var neiespringt - demokrātija balso par viņa kabatas biznesu. Tikai 18% norāda, ka šajā valstī eksistē iestāde, kas ir atbildīga par vadītāju kvalifikāciju un piešķir tiesības vadīt attiecīgas kategorijas transportlīdzekli.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti