Aptauja: Pret dienesta auto vairums šoferu izturas atbildīgāk nekā pret personīgo 14

 

Foto: Publicitātes attēls

Volkswagen | 16.oktobris 2018 9:42

57 % autovadītāju atzīst, ka pie dienesta auto stūres izjūt lielāku atbildības sajūtu un braucot ir uzmanīgāki, nekā vadot personīgo auto, liecina Volkswagen komerctransporta veiktā aptauja. Tikmēr katrs ceturtais (24 %) šādam apgalvojumam nepiekrīt.

Par to, ka autovadītāji pie darba auto stūres ir uzmanīgāki, liecina arī viņu braukšanas paradumi: aptaujas rezultāti rāda, ka, esot pie personīgā auto stūres, autovadītāji daudz biežāk mēdz neievērot CSN, piemēram, pārkāpt atļauto ātrumu. Kopumā 93 % personīgā auto vadītāju atzina, ka pie sava auto stūres ne vienmēr ievēro CSN, tostarp 16 % to dara bieži, 42 % - ik pa laikam, bet 35 % - reti. Tikmēr, vadot dienesta auto, CSN neievērot mēdz 64 % aptaujāto, tostarp 14 % - bieži, 21 % - ik pa laikam, bet 29 % - reti.

Runājot par CSN pārkāpumiem pie sava auto stūres, kā biežāko respondenti minējuši atļautā ātruma pārsniegšanu, īpaši veicot apdzīšanas manevru. Pie pārkāpumiem aptaujātie minējuši arī apstāšanos neatļautās vietās, nepiesprādzēšanos un viedtālruņa lietošanu braukšanas laikā.

Arī runājot par pārkāpumiem pie dienesta auto stūres, respondenti visbiežāk min atļautā ātruma pārsniegšanu. Minēta arī ieteicamās distances un trajektorijas neievērošana, tomēr neviens no aptaujātajiem nav norādījis uz nepiesprādzēšanos vai, piemēram, viedierīces lietošanu dienesta auto vadīšanas laikā.

“Atšķirības paradumos pie personīgā un dienesta auto stūres visdrīzāk skaidrojamas ar apziņu, ka darba auto tomēr nav personīgais īpašums, par kuru atbildību uzņemamies paši, bet gan kompānijas uzticēts instruments ērtākai darba pienākumu veikšanai. Mani kā uzņēmēju priecē apziņa, ka autovadītāji, acīmredzot, pret svešu īpašumu izjūt lielāku atbildību nekā pret savējo. Jāatzīst, ka, laikam ejot, paplašinās arī komerctransportu piedāvājums, un, ja darbiniekam uztic jaunu un kvalitatīvu auto modeli, tas, visticamāk, spēcina gan atbildības sajūtu pie stūres, gan arī stiprina lojalitāti uzņēmumam,” skaidro Volkswagen komerctransporta zīmola vadītājs Baltijas valstīs Māris Zoltners.

Arī avārijas situācijas aptaujātajiem autovadītājiem retāk gadījušās pie dienesta spēkrata stūres. 64 % aptaujāto atzina, ka, vadot dienesta automobili, nekad nav piedzīvojuši avārijas situācijas. Savukārt, vadot personīgo auto, avārijas situācijas nekad nav piedzīvojuši 47 % respondentu.

Aptaujā gan arī noskaidrots, ka auto tehniskajam stāvoklim šoferi lielāku uzmanību pievērš, esot pie personīgā spēkrata stūres (35 %), salīdzinājumam – pie dienesta auto stūres -  tie ir 6 %. Tikmēr vairāk nekā puse aptaujāto (52 %) atzīst, ka abos gadījumos automobiļa tehniskajam stāvoklim velta līdzvērtīgu uzmanību.

Lai noskaidrotu, vai un kā mainās šoferu paradumi pie personīgā un dienesta auto stūres, 2018. gada augusta beigās tika organizēta aptauja, tiešsaistē aptaujājot 294 autovadītājus. 

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kasinsh79 16.oktobris 2018 10:49
10 2 Atbildēt

Ja manu darba Passat B8 arī uztver kā "dienesta auto" - jā, ar to braucu izcili uzmanīgi, rūpēdamies kā par savējo. Kaut vai aiz cieņas pret uzņēmuma vadību, kas iegādājās man tādu ikdienai (brīvdienām, atvaļinājumam u.c.)

Bet, redzot, kā pret tehniku attiecas sievastēva šoferi busiem - OMG Nožēlojami, ka darbā jāņem tos, kam bezizeja, nevis iespēja šoferus izvēlēties - strādātgribētāju smagam darbam vienkārši nav (un te nav tikai atalgojumā sāls).

Baidos 16.oktobris 2018 11:12
8 1 Atbildēt

baidos, ka tas atkarīgs no cilvēka - visos laikos tā ir bijis, ka vienam autiņš spīd un laistās, ir tehniskā kārtībā un aprūpēts, bet citam knapi kopā turas un nav svarīgi, vai uzņēmums/iestāde to devusi vai paša personīgs

viencexperc 16.oktobris 2018 11:01
6 1 Atbildēt

Lai statistikai precizitāte būtu virs 80%, vajag aptaujāt 100 % cilvēkus pie melu detektoriem.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti