Auto asociācija: Jāsniedz visaptveroši atvieglojumi "zaļajiem" auto 10

 
Nozare.lv | 2.maijs 2015 7:54

Ņemot vērā, ka Latvijai pēc Eiropas Savienības (ES) nosacījumiem transporta nozarē būtiski jāsamazina siltumnīcefekta gāzu emisijas līdz 2030.gadam, jau tagad ir jādomā par instrumentiem, kā ietekmēt videi draudzīgāku auto īpatsvara palielināšanu Latvijā, piemēram, jāsniedz visaptveroši atvieglojumi "zaļajiem" auto, Auto nozares forumā atzina Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Viņš skaidroja, ka Latvijai transporta nozarē emisijas līdz 2030.gadam būs jāsamazina par aptuveni 17%, kā atskaites punktu ņemot 2005.gadu.

Ja nekas netikšot darīts, nāksies iegādāties emisiju samazināšanas vienības, ko var uztvert arī kā soda maksu.

Rūtiņš ieskicēja divus scenārijus - pirmais neko nedarīt un gaidīt 2030.gadu un otrs - darīt. Nekā nedarīšanas scenārijā Latvijas autoparks dubultošoties, turklāt lietotu auto imports dominēs pār jaunajiem. Jau patlaban jauni auto aizņem tikai 20% tirgus. Turklāt Latvijā tad dominēšot izteikti oglekļa dioksīda (CO2) emitējošu auto imports. ES regulas gan turpinās spiest ražotājus radīt videi draudzīgākus auto. Taču, nemainot nodokļu politiku un neizmantojot citus instrumentus, patērētāju ieradumi Latvijā nemainīsies, un tas nozīmē, ka var dominēt joprojām džipa tipa auto - 2014.gadā Latvijā to īpatsvars bija 37%, lai gan ES vidēji tie ir tikai 15%. Mazās mašīnas Latvijā izvēlas tikai 8%, lai gan Eiropā vidēji - 27%.

Kā skaidroja Auto asociācijas pārstāvji, patlaban tiek sagatavoti priekšlikumi situācijas uzlabošanai un aptuveni 80% šī darba jau esot paveikts. Viens no būtiskākajiem risinājuma variantiem ir harmonizēt nodokļu izmaiņas Baltijas valstu līmenī. Turklāt tām esot jābūt pakāpeniskām, lai netraumētu arī pircēju.

Vispirms esot jāmaina domāšana - auto no statusa priekšmeta jākļūst par pārvietošanās līdzekli. Tāpat visaptveroši atvieglojumi un priekšrocības jāsniedz zaļajam autoparkam. Būtiska esot arī ēnu ekonomikas apkarošana auto nozarē, kā arī jāveido pastāvīga atbalsta programma elektroauto vai mazu izmešu auto. Būtiska esot arī nolietota autoparka norakstīšana vai izvešana ārpus Latvijas.

Kā ziņots, šodien notika ikgadējais Auto nozares forums, kas apvieno jomas uzņēmumu vadītājus, speciālistus un ekspertus, lai kopīgi runātu par nozares aktualitātēm un jaunākajām tendencēm.

 

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kaspis 2.maijs 2015 15:58
7 0 Atbildēt

"Turklāt Latvijā tad dominēšot izteikti oglekļa dioksīda (CO2) emitējošu auto imports"

kāds man šo varētu paskaidrot? Vai ir auto, kas emitē citādākas gāzes? Ir degvielas, kas pamatā sastāv no slāpekļa, ūdeņraža? Tādas degvielas nopērkamas šeit, ikdienā?

Ja gribat lai tauta brauc taupīgāk, tad noņemat nevienam nesaprotamo ikgadējo nodevu un ielieciet to degvielas cenā - kas vairāk nobrauc, tas vairāk maksā, tātad tauta ir motivēta pārsēsties ekonomiskākos auto vai braukt mazāk = mazāk CO2 emisijas. Tieši tik vienkārši.

sviesc 3.maijs 2015 23:31
2 0 Atbildēt

lai vispirms paraada un izskaidro, cik tiiri un ekologiski razho un utilizee akumulatorus?

par to nodoklja naudu, kuru maksaajam pie apskates. tur knapi meenesim sanaak, ja tikai darbs maajas. tas ja man to naudu atdod atpakalj.

GB12 4.maijs 2015 12:53
2 0 Atbildēt

Varētu padomāt, ka liellitrāžas mašīnām ir izturīgākas ritošās.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes 3

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 3

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti