Rūtiņš: Lietoto auto tirgū vislielākā problēma ir odometru grozīšana un ekspluatācijas vēstures noklusēšana 23

 
Nozare.lv | 24.maijs 2015 11:14

Lietoto auto tirgū divas būtiskākās problēmas ir odometru grozīšana un ekspluatācijas vēsturu noklusēšana, intervijā aģentūrai LETA norāda "Auto asociācijas" viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Viņš skaidro, ka ar odometriem ir tehniski ļoti viegli manipulēt. "Pērn paši taisījām savu slēpto iepirkumu un salīdzinājām datus. Tad arī konstatējām, ka kādam taksim nobrauktie kilometri bija noskrūvēti par 300 000 kilometru. Ja auto nobraukums bija pusmiljons kilometru, tad tirgots tas tika ar 170 000 kilometru nobraukumu. Automašīnas, kurām nav "noskrūvētu" odometru, ir mazākā daļa," secina eksperts.

Tāpat lieto auto tirgū nonāk mašīnas, kuras var būt slīkušas, degušas, tās var būt saliktas no vairākām daļām, taču ekspluatācijas vēsturē tas neuzrādās. Tā esot identitātes klonēšana. ""Premium" klases automobiļi vecumā līdz pieciem gadiem ar šādiem defektiem tiek tirgoti par "saldu" cenu, lai iekārdinātu pircēju. Taču ir jāsaprot, ka pēc pirkšanas darījuma policija var ierasties un savākt šādu auto. Arī Latvijā tā mēdz būt," skaidro Rūtiņš.

Kā trešo problēmu viņš min pievienotās vērtības nodokļa (PVN) karuseļu shēmas. "2013.gadā mēs fiksējām, ka ir gadījumi, kad viena mašīna vairākkārt ir šķērsojusi Latvijas robežu un reģistrēta 13 reizes - septiņas reizes tā bija šķērsojusi robežu un vēl piecas reizes tai tika nomainīti īpašnieki Latvijā. Tas nozīmē, ka auto kā Eiropas Savienības darījumā ienāk bez PVN, un tad tiek pārdots nākamajam PVN maksātājam Latvijā, kurš samaksā cenu ar PVN. Tas uzņēmums, kurš ir pārdevējs, vienā brīdī "tiek uzkarināts gaisā" un beidz savu darbību. Nauda tiek izņemta ārā - ne tikai neto cena, bet arī PVN, kas būtu jādeklarē un jāaizskaita valstij," skaidro uzņēmējs.

Situāciju ar odometriem varot risināt ar slēptā pirkuma palīdzību, un konstatēt, kuri uzņēmumi sniedz odometra grozīšanas pakalpojumu. Šāds pakalpojums tiekot ļoti plaši reklamēts, un neviens "no tā neraustās". "Eiropā šajā ziņā valda tāds normāls bardaks. Līdz ar to var vērsties ar slēpto iepirkumu pret tiem, kas sniedz šo pakalpojumu, un piemērot kriminālatbildību," uzskata asociācijas pārstāvis.

Kā ierobežot PVN shēmas, asociācija vēl "lauž galvas un domā". Viņš arī skaidro, ka nepilnu gadu strādā darba grupa, kurā ir iekļautas Auto asociācija, Valsts ieņēmumu dienests un Ceļu satiksmes un drošības direkcija. Darba grupa meklē iespējas uzlabot Ministru kabineta tirdzniecības noteikumus. Pirmais posms esot pabeigts un noteikumi ir ''nofrizēti'', un ar tiem iepazīstas Satiksmes ministrijā. Paredzētas vairākas izmaiņas - noteikti papildu nosacījumi un atbildība tirgotājiem. "Ir padomā arī uz nākotni vērstas idejas, par kurām, uzskatu, vēl ir pāragri komunicēt. Ja pirmajā posmā tiek piedāvātas maigākas metodes, tad otrajā - stingrāki instrumenti, kādā veidā šo situāciju apkarot," skaidro Rūtiņš.

 
23 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Cepums 24.maijs 2015 18:17
6 1 Atbildēt

es pagašo vasaru nopirku bmw rumbula nobraukums 225000itka likas jau nesti 2001gada tomer, bet lai nu butu. ist nebija laika apstities un nopirku. majas parbraucot uz durvim atradu kad eļļa mainita 410000. taka perkot jabut loti uzmanigam un ari japaintresejās csdd kas un kaa. Esmu dzirdejis ka Rīgā reno centrā attinot spidometru jaunajiem busiem. galvena sāpe jau par to ka tas kurš nopērk saskarās ar nevēlamiem izdevumiem, kuriem nebūtu jabuūt tāda gada automašīnām.

kasinsh79 25.maijs 2015 14:52
5 0 Atbildēt

Ir kāds labs teiciens: "Mazāk zini, vieglāk guli!" :D

LMT 24.maijs 2015 19:14
4 1 Atbildēt

Vēl ir iespēja vērsties pie tādiem ekspertiem kā es, kurš zibenīgi noteiks nobraukumu, sistumu, tehnisko stāvokli un visu pārējo!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti