papildināts: Jaunieši vakaros driftē un apsūdz Jelgavas novada vadītāju sišanā (+ video) 32

 
Nozare.lv | 30.jūnijs 2015 10:32

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone aģentūru LETA informēja, ka šī problēma šovasar aktualizējusies vairākos Jelgavas novada pagastos, kur vakaros jaunieši, traucējot mieru un pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, brauc pārgalvīgi un bīstami.

"Šā gada martā iedzīvotāju sanāksmju ciklā novada pagastos izskanēja sūdzības par pārgalvīgajiem braucējiem. Turklāt paši pakāpēji bieži nereaģē nedz uz iedzīvotāju, nedz pašvaldības darbinieku un pat novada vadības aizrādījumiem, kad tiek pieķerti," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Jelgavas novada pašvaldības policija konstatējusi, ka līdz ar vasaru problēma ir saasinājusies. "Jāteic, ka mūsu redzeslokā nonākušas vairākas vietas novadā, kur izteikti līdz ar vasaras iestāšanos šādi braucēji parādījušies vairāk, piemēram, Kalnciemā, Elejā, Vircavā, Staļģenē, Platonē, Lielplatonē, Sesavā un citur. Tie galvenokārt ir ciemu centri ar asfaltētu ceļa segumu," secinājis Jelgavas novada pašvaldības policijas priekšnieks Haralds Dauginovičs.

Foto: iAuto.lv

Viņš skaidroja, ka ir jāsaprot, ka tās ir arī blīvi apdzīvotas vietas, turklāt to tuvumā ir gan skolas, gan bērnudārzi. "Protams, vasaras laikā vakaros, kas ir šo pārgalvju braucamlaiks, šīs iestādes ir slēgtas, tomēr tas nemazina nedz neērtības apkārtējo māju iedzīvotājiem, nedz faktu, ka tas ir un paliek likuma pārkāpums," pauda Dauginovičs, piebilstot, ka reizumis netiek saudzētas privātās teritorijas, mazdārziņi, pļavas un citas vietas.

"Līdz šim esam aicinājuši ziņot par šādiem gadījumiem, tomēr lielākā problēma, ar ko saskaramies, ir cilvēku nevēlēšanās savas pretenzijas izteikt oficiāli, tas ir, ar iesniegumu. Savukārt, ja nav iesnieguma, sākt lietvedību pret šādiem braucējiem grūti. Neesam ceļu policija. Jā, varam apturēt, pārbaudīt uz alkoholu, tomēr nevaram sodīt, piemēram, par rupjiem braukšanas ātruma vai braukšanas kultūra pārkāpumiem, kas arī ir tas, ko viņi dara," skaidroja Jelgavas novada pašvaldības policijas priekšnieks.

Dauginovičs uzskata, ka problēma vismaz daļēji ir tajā, ka, ieguvuši autovadītāja apliecību, jaunieši domā, ka nu ir viss - nu var darīt, kā grib, un vienīgā reize, kad jābrauc pēc noteikumiem, ir CSDD eksāmenā. Nereti šādās reizēs pārkāpumos esot iesaistīti arī nepilngadīgi jaunieši. Tāpat būtisks apstāklis ir tas, ka mūsdienās automašīnas viegli un lēti pieejamas.

"Domāju, manas paaudzes cilvēki noteikti atcerēsies, ar kādu rūpību auto īpašnieki izturējās pret auto, kad tas tika iegūts. Turpretī mūsdienās auto reizēm nāk jau kā dāvana no vecāku puses līdz ar autovadītāja apliecības iegūšanu. Vai tiešām jaudīgs auto, pēc vecāku domām, ir labākā dāvana braucējam bez vērā ņemamas pieredzes? Tāpat ar spēkā esošu tehnisko apskati auto nopērkams par pāris simtu eiro," aprakstīja Dauginovičs.

"Ja problēmu vērtē dziļāk, noteikti pie vainas arī bezdarbība un iekšēja vēlme pēc asām izjūtām. Pieļauju, ka psihologi varētu to formulēt precīzāk, tomēr no mūsu pieredzes redzu, ka tā jauniešu grupa, kas tendēta meklēt šādas izjūtas jeb, vienkāršāk sakot, viņiem nepietiek ar esošo sajūtu spektru, tāpēc vai nu mēdz nodoties atkarības vielu lietošanai, vai arī pievēršas šādai braukšanai, tiekot pie asākām izjūtām. Tomēr, kopumā vērtējot pēdējo gadu traģiskos notikums uz Latvijas autoceļiem, kur iesaistīti jaunieši, iezīmējas tendence, ka cilvēki bez redzama iemesla rīkojas ārkārtīgi pārgalvīgi," uzskata Dauginovičs.

Pašvaldības policija veikusi pārrunas gan ar pārgalvīgajiem spēkratu stūrētājiem, gan ar viņu vecākiem. "Jā, mūsu bērnam ir auto, bet tas noteikti nav viņš - tā bieži vien mums atbild, kad cenšamies veikt pārrunas ar vecākiem. Te vēl jāpiemin, ka bez pašiem braucējiem ir arī līdzbraucēji, kas bieži ir nepilngadīgi, tomēr piedalās šādās neatļautās izklaidēs. Nav šaubu, ka, redzot pilngadīgo piemēru, arī viņi, sasniedzot pilngadību, varētu pievērsties šai bīstamajai izklaidei," prognozēja Dauginovičs.

Iedzīvotāji par šādiem pārkāpumiem, kā arī citām problēmām aicināti ziņot Jelgavas novada pašvaldības policijasinspektoriem vai Valsts policijai, skaidroja Kaņepone.

Šajā sakarā jāņem vērā šī ziņa: 
Policija pārbauda sūdzību, ka Jelgavas novada vadītājs iesitis jaunietim

Valsts policija (VP) noskaidro nedēļas nogalē notikuša konflikta apstākļus, pēc kura saņemta sūdzība, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) esot piekāvis kādu jaunieti, savukārt no pašvaldības vadītāja saņemta informācija, ka jaunieši agresīvi vadījuši auto, bojājot ielu un radot draudus cilvēkiem.

VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka VP noskaidro apstākļus administratīvā lietvedībā par incidentu, kas noticis piektdien, 26.jūnijā, ap plkst.21.30 Vircavas pagasta Mazlauku ciematā, bet, lai izvairītos no varbūtēja interešu konflikta, viņš nolēmis šo lietvedību uzticēt nevis VP Jelgavasiecirknim, bet gan VP Dobeles iecirknim.

No kāda jaunieša VP saņemts iesniegums par to, ka Caune Jelgavas novada pašvaldības policijas darbinieku klātbūtnē esot iesitis jaunietim. Pirms tam pašvaldības vadītājs ar savu auto esot mēģinājis aizšķērsot ceļu jaunieša vadītajai automašīnai.

Savukārt no novada pašvaldības vadītāja un pašvaldības policijas saņemta informācija, ka jaunieši agresīvi vadījuši automašīnu.

Laidiņš informēja, ka jaunietim, kurš sūdzējies kā cietušais miesas bojājumu nodarīšanā, nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze.

Pagaidām tiek noskaidroti notikušā apstākļi, tāpēc lietvedība vēl nav par konkrētu pārkāpumu, un pastāv iespēja, ka varētu būt arī divas administratīvās lietvedības, kurās tiek izvērtēta gan jauniešu rīcība, gan pašvaldības pārstāvju rīcība, skaidroja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks.

Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone aģentūrai LETA apstiprināja, ka novada domes priekšsēdētājs pagājušo piektdien ir "iesaistījies situācijas risināšanā, ziņojot policijai par iespējami pārgalvīgu autobraucēju, kā arī rezultātā starp autobraucēju un novada domes priekšsēdētāju izcēlies konflikts, taču jau pašvaldības policijas klātbūtnē. Ir ierosināta administratīvā lietvedība, un kamēr tā norit, plašāki komentāri netiks sniegti".

Kaņepone skaidroja, ka par konflikta cēloni kļuvusi jauniešu agresīvā automašīnas vadīšana, kas pašvaldības vadītājam šķitusi nepieļaujama.

Vispirms Caune esot ziņojis pašvaldības policijai, tad iesaistījies pats.

Foto: Ekrānšāviņš no youtube.com

"Jā, apstiprinu, ka esmu personīgi reaģējis uz jauniešu nelikumīgu rīcību novada teritorijā un iesaistījis pašvaldības policiju. Turklāt pārkāpumos bija iesaistītas nepilngadīgas personas. Incidents, kas izvērsās piektdienas vakarā, notika pašvaldības policijas klātbūtnē, un, visticamāk, katrai pusei ir sava versija. Kamēr policija to noskaidros, plašākus komentārus nesniegšu," pauda Caune.

 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kasinsh79 30.jūnijs 2015 10:44
27 8 Atbildēt

Mani patiešām interesē, pie kā griezties šādās situācijās, ja debilie "wanna be drifter" traucē mani ar savu ārdīšanos burtiski netālu no manas mājas MAXIMA lielveikala stāvvietā vēlās nakts stundās? Vasarā to pavada arī kūpoša riepu gumija.

Esmu zvanījis policijai, jēgas nekādas.

Esmu zvanījis arī pašvaldības policijai, bet tā satūļājas tik ilgi, ka visi zīmuļi jau prom.

Goda vārds, reizēm gribētos, lai kāds tur nošķiļas tik pamatīgi, ka nodarbi vairs negribēsies atkārtot.

MAXIMA ir vairākkārt prasīts uzstādīt "guļošos policistus" - joprojām nekā. RIMI savulaik pie SPICE šo stulbumu izskauda ātri, uzstādot vairākus.

Galvenais - tas tiešām traucē. Absolūtu bezsmadzeņu radījumu saiets. Tā kā saprotu Jelgavas puses iedzīvotājus.

anonimikis 1.jūlijs 2015 16:41
26 2 Atbildēt

20-gadīgs braucējs ar vecu bmw un brauc godīgi? tur pat beigtam pitonam jāsmejas.

kasinsh79 1.jūlijs 2015 7:40
22 5 Atbildēt

Viens no "Wanna be drifter" Jelgavā dabūjis pa muti :D

Pelnīti, pelnīti!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 7

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti