Auto asociācija: Policijai jālauž nomas līgums ar neatbilstoša operatīvā transporta piegādātāju "A26" 8

 

Valsts policija Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 9.oktobris 2016 8:59

Saistībā ar šovasar noslēgtajam līgumam neatbilstošu automašīnu piegādi Valsts policijai būtu jālauž noslēgtais līgums ar pilnsabiedrību "A26" par 755 auto nomu uz pieciem gadiem, nododot atpakaļ piegādātos automobiļus, aģentūrai LETA apgalvoja Auto asociācijas viceprezidents Ingus Rūtiņš.

Viņš atzīmēja, ka par uzvarētāju ir jāizvēlas vai nu jau notikušā iepirkuma otrs lētākais piedāvājums, vai arī jāsludina jauns iepirkuma konkurss. Vienlaikus Rūtiņš piebilda, ka publisko iepirkumu jomā Latvijā pastāv milzums problēmu, bet parasti iepirkumi "iziet cauri", jo nav iespējams pierādīt negodīgu konkurenci, nepamatoti zemu cenu, kā arī citus aspektus.

Lūgts komentēt šo gadījumu, Rūtiņš norāda, ka asociācijai nav bijusi iespēja iepazīties ar piegādāto automobiļu tehnisko dokumentāciju. Taču, atsaucoties uz medijos izskanējušo Ceļu satiksmes drošības direkcijas informāciju par to, ka, visticamāk, policijai ir piegādāti neatbilstošas "EURO" klases automobiļi, asociācija uzskata, ka pretendents iepirkumā ir guvis nepamatotas cenas priekšrocības, bet pasūtītājs ir saņēmis tehniskajai specifikācijai neatbilstošus lielāka degvielas patēriņa un lielāku kaitīgo izmešu automobiļus.

Atbilstoši asociācijai pieejamai informācijai iepirkuma procesa sākumā esot bijis zināms, ka vairāku zīmolu komercautomobiļiem tehniskā informācija par "EURO 6" motoriem nebūs pieejama piedāvājuma iesniegšanas brīdī. "Tiem, kam šis periods sakrita arī ar modeļu maiņu, bija zināms, ka arī ražošana nebūs pieejama tādos termiņos, lai garantētu automobiļu piegādes saskaņā ar iepirkuma līgumu. Līdz ar to pasūtītājam šiem jautājumiem bija jāpievērš pastiprināta uzmanība, kas acīmredzami nav ticis darīts," atzīst Rūtiņš.

Viņš arī piebilst, ka šajā gadījumā publiski pieejamā informācija liecina par to, ka ir notikusi krāpšana. "Ja šovasar notikušajā iepirkumā uzvarējušais pretendents ir piegādājis specifikācijai neatbilstošus automobiļus, to ir ļoti viegli pierādīt. Apzināta vai neapzināta krāpšana ir juridiski jēdzieni, un par tiem būtu jāprasa atbilstošam speciālistam, bet skaidrs ir tas, ka saskaņā ar publiski pieejamo informāciju krāpšana ir notikusi," skaidroja Rūtiņš.

Ņemot vērā Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts kopīgos mērķus, kas ir saistīti būtisku CO2 izmešu mazināšanu, tajā skaitā valsts autoparkā, un Rīgas pastāvīgās problēmas ar gaisa piesārņojumu, šis iepirkums ir kļuvis par izteiktu sliktas prakses piemēru, atzina Rūtiņš.

Kā ziņots, līdz šim lielākajā automobiļu iepirkumā Valsts policijai konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība "A26" nodevusi pavisam citas, līgumam neatbilstošas mašīnas. Turklāt pastāv aizdomas, ka uzņēmējs krāpies un policiju maldinājis ar viltotiem dokumentiem. Tomēr "šmaukšanos" varēja atklāt krietni laicīgāk, ja policija nebūtu bijusi tik pielaidīga pret konkrēto komersantu, svētdien, 2.oktobrī, ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Policija tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 22 miljonus eiro. Jaunus spēkratus aizturēto pārvietošanai vajadzēja arī Speciālo uzdevumu bataljonam. Policija prasīja furgonus ar jaunās paaudzes motoru "EURO 6".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija pilnsabiedrība "A26" pērnā gada decembrī dibināja SIA "Auto Īle un Herbst", SIA "Ad Rem auto", SIA "Auto 26". Visi uzņēmumi saistīti ar uzņēmēju Māri Īli.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Alfie 9.oktobris 2016 12:49
8 0 Atbildēt

Liekas ka vajadzetu šo īles kungu uzkārt vadzī-nebaidās pat Valsts policiju piekrāpt. Vai nu pietuvinātais,vai nu idots pilnīgākais !

Malacis 9.oktobris 2016 10:45
7 0 Atbildēt

Īle jau ar muhłīšanu vien strādā!

Tusis 10.oktobris 2016 11:33
3 1 Atbildēt

Nesaprotu, kur ir problēma.

Ja tiek pierādīts, ka uzņēmums patiešām ir falsificējis dokumentus, tad visiem iesaistītajiem:

1. Aizliegums uz 5 gadiem piedalīties valsts un pašvaldību konkursos (gan SIA, gan to vadītājiem);

2. piegādātās a/m, kas neatbilst konkursa specifikācijai, tiek konfiscētas par labu valstij, šajā gadījumā policijas vajadzībām.

Tikai tad, kad beidzot sāks kārt pie lielā zvana meļus, izsaimniekotājus un visādus tur sarunātājus, valstī kaut kas sāks mainīties uz labo pusi.

ZB jau šie konkursa uzvarētāji - viendienīši, kas saucas uzņēmēju apvienības. Tie tiek organizēti tikai ar vienu mērķi - vinnēt konkursu un pa tiešo patiesos darboņus neparādī.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti