Aizliedz LTAB nodarboties ar apdrošināšanas starpniecību un piedāvāt salīdzināt OCTA cenas 31

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 26.novembris 2016 20:06

Saeima tre'sdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par transportlīdzekļu īpašnieku obligāto civiltiesisko atbildību jeb OCTA, paredzot, ka Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) nedrīkst sniegt apdrošināšanas pakalpojumus un nodarboties ar apdrošināšanas starpniecību.

Jau iepriekš LTAB informēja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) prasa pārtraukt tās tīmekļa vietnē piedāvāt iespēju autoīpašniekiem salīdzināt OCTA cenas.

Kā ziņots, FKTK savu lēmumu pamatoja ar divām Eiropas Komisijas direktīvām par apdrošināšanas izplatīšanu un apdrošināšanas starpniecību prasībām.

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijā darbojas vairākas salīdzinošās mājaslapas, kuras piedāvā iespēju personām, ievadot atlases kritērijus, salīdzināt OCTA piedāvājumus un procesa beigās tiek dota iespēja noslēgt apdrošināšanas līgumu. Lielākā daļa no šādām salīdzinošajām mājaslapām pieder apdrošināšanas brokeriem, kuri izmanto šīs mājaslapas apdrošināšanas starpniecības pakalpojumu sniegšanai. Taču ir arī tādi salīdzinošo mājaslapu uzturētāji, kuri šobrīd nav reģistrējušies kā apdrošināšanas starpnieki.

"Līdz šim praksē nebija viennozīmīgas izpratnes par šādu salīdzinošo mājaslapu statusu, t.i., vai šāda pakalpojuma sniegšana uzskatāma par apdrošināšanas starpniecību vai nē. Taču 2016.gada 20.janvārī tika pieņemta Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par apdrošināšanas izplatīšanu, kurā minētais jautājums ir atrisināts, nosakot, ka šāda salīdzinošās mājaslapas darbība ir uzskatāma par apdrošināšanas izplatīšanu," minēja Līcīte, piebilstot, ka LTAB tīmekļa vietnē izvietotais OCTA kalkulators atbilst minētās direktīvas norādītajam par apdrošināšanas izplatīšanu.

Līcīte arī atzīmēja, ka par salīdzinošo kalkulatoru darbību FKTK ir bijušas ilgstošas diskusijas gan ar LTAB, gan apdrošināšanas brokeru asociācijām, iesaistot arī Eiropas Komisiju, lai rastu vienotu izpratni par šādu salīdzinošo mājaslapu statusu.

"Ņemot vērā, ka šādas darbības FKTK ieskatā ir uzskatāmas par apdrošināšanas starpniecību, FKTK ir lūgusi LTAB pārtraukt piedāvāt klientiem iespēju salīdzināt un pirkt OCTA tīmekļa vietnē "www.ltab.lv" izvietotajā OCTA kalkulatorā un mobilajā lietotnē "LTAB OCTA", kā arī pārtraukt šādu pakalpojumu reklamēšanu. Vienlaikus, ņemot vērā izveidojušos situāciju, lai padarītu apdrošināšanas sistēmu uzticamu, efektīvu, drošu un stabilu, tādējādi aizsargājot apdrošinājuma ņēmēju un apdrošināto personu intereses, kā arī, lai nostiprinātu vienotu izpratni attiecībā uz salīdzinošo mājaslapu statusu, FKTK ir piedāvājusi Finanšu ministrijai veikt grozījumus Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likumā, paplašinot apdrošināšanas starpniecības definīciju," sacīja Līcīte.

LTAB iepriekš paudis neizpratni par FKTK prasību pārtraukt piedāvāt autoīpašniekiem iespēju salīdzināt apdrošinātāju mājaslapās pieejamās OCTA cenas tīmekļa vietnē "www.ltab.lv" un mobilajā lietotnē "LTAB OCTA". LTAB uzskata, ka tās OCTA kalkulators pašlaik ir Latvijā vienīgais rīks OCTA cenu iegūšanai un salīdzināšanai tieši no apdrošinātāju mājaslapām.

 
31 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
zorro 26.novembris 2016 20:38
59 4 Atbildēt

Kārtējais stulbums kas notiek LV........

susliks 26.novembris 2016 21:09
33 3 Atbildēt

Vajaga tos kretinus no saimas salikt cietumā , ar mantas konfiskāciju.

Kanibaals 26.novembris 2016 21:15
28 1 Atbildēt

Redz kur beidzot ir tā direktīva, kas ir minēta, bet nekad tieši nav nosaukta - eur-lex.europa.eu/legal-content...

(12) ...Šī direktīva nebūtu jāpiemēro tīmekļa vietnēm, kas tikai salīdzina tirgū pieejamos apdrošināšanas produktus un ko pārvalda valsts iestādes vai patērētāju asociācijas, kuru mērķis nav noslēgt līgumus.

3. Šī direktīva neattiecas uz apdrošināšanas papildpakalpojuma starpniekiem, kas veic apdrošināšanas izplatīšanas darbības, ja ir izpildīti visi turpmāk minētie nosacījumi:

b)par apdrošināšanas produktu samaksātā prēmijas summa, kas aprēķināta proporcionāli, nepārsniedz EUR 600 gadā;

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 22

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti