Tiesa turpinās skatīt lietu par 7,6 miljonu eiro soda piemērošanu "Volkswagen" tirgotāju kartelim 4

 
Nozare.lv | 8.decembris 2016 9:09

Administratīvā apgabaltiesa šodien plkst.10 turpinās skatīt auto markas "Volkswagen" oficiālo dīleru un importētāju strīdu ar Konkurences padomi (KP) par 7,6 miljonu eiro sodu par aizliegtu vienošanos.

Septembra beigās lieta tiesā tika noņemta no izskatīšanas.

LETA jau ziņoja, ka sešiem uzņēmumiem - SIA "SD Autocentrs", SIA "Ripo Autocentrs", SIA "Moller Auto Krasta", SIA "Moller Auto Ventspils", SIA "Moller Auto Latvia" un "Volkswagen" importētājam Baltijas valstīs SE "Moller Baltic Import" - par dalību pārkāpumā KP piemēroja naudas sodu kopumā 7 635 183 eiro apmērā. Savukārt viens uzņēmums iecietības programmā tika pilnībā atbrīvots no soda, jo tā sniegtā informācija ļāva KP atklāt pārkāpumu.

"Moller Baltic Import" piemērots 5 050 542 eiro naudas sods, "Moller Auto Latvia" - 1 216 739 eiro, "Moller Auto Krasta" - 965 197 eiro, "Moller Auto Ventspils" - 205 104 eiro, "SD Autocentrs" - 124 915 eiro, "Ripo Autocentram" - 72 684 eiro. Sods "SD Autocentram" tika samazināts par 10%, jo uzņēmums atzina savu dalību pārkāpumā, piekrita KP argumentiem un apņēmās tos nepārsūdzēt tiesā.

KP konstatēja, ka uzņēmumi savstarpēji vienojušies nekonkurēt iepirkumos. Piemēram, uzņēmumi ļāvuši uzvarēt iepriekš izvēlētam pretendentam, kamēr pārējie iesnieguši saskaņotus un klientam neizdevīgākus piedāvājumus vai arī vispār atteikušies no dalības iepirkumā. Dīleri regulāri viens otru informējuši par saviem plāniem attiecībā uz kādu iepirkumu, lūdzot pārējos nekonkurēt - nepiedalīties vispār vai nepiedāvāt zemākas cenas. Savukārt automašīnu importētājs Latvijā - vairumtirgotājs "Moller Baltic Import" - ne vien zināja un neiebilda pret pastāvošo tirgus sadali starp dīleriem, bet arī zināmā mērā veicināja un atbalstīja pārkāpumu, jo darbojās kā informācijas apmaiņas starpnieks.

"Moller" grupas uzņēmumi Latvijā nepiekrita KP lēmumam un apstrīdēja to tiesā. Šie uzņēmumi nav kavējuši vai ierobežojuši konkurenci, un "Volkswagen" pircējiem ar to darbībām nav nodarīts nekāda veida kaitējums, tādēļ KP lēmumā aprakstītā vairākus gadus senā situācija nav klasificējama kā konkurences tiesību pārkāpums, uzskata uzņēmumā.

"Moller" grupas uzņēmumi norāda, ka vienīgais iemesls, kas bijis par pamatu lietas izskatīšanai, ir saistīts ar iekšējo "Volkswagen" zīmola konkurētspējas stiprināšanu - atsevišķi "Volkswagen" dīleri savā darbībā fokusējās uz konkurenci ar citu zīmolu izplatītājiem, nevis savā starpā. Tāpat uzņēmuma pārstāvji piebilda, ka KP lēmums attiecas uz "Volkswagen" importētāja un dīleru rīcību no 2007. līdz 2011.gadam - kopš šī laika "Volkswagen" izplatītāju vidū notikušas būtiskas izmaiņas.

Jau ziņots, ka SIA "Firmas.lv" un aģentūras LETA biznesa portāla "Nozare.lv" veidotajā "Latvijas biznesa gada pārskatā 2014" uzņēmums "Moller Baltic Import" autotirgus un apkopes nozares topā pēc apgrozījuma bija pārliecinošs līderis.

"Moller Baltic Import" Latvijā darbojas kopš 2008.gada. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7 807 497 eiro, un visas tā daļas pieder Norvēģijā reģistrētajai "Harald A Moller AS".

 
Visi komentāri
 
BENITA 8.decembris 2016 11:55
1 2 Atbildēt

Konkurences padomei nav ne mazākās sajēgas, ka te nekāda krāpniecība attiecībā pret klientiem nav notikusi !!!

KP - papīru pārbīdītāji un nekas cits, grib sev bonusus nopelnīt, mēģinot pierādīt, ka viņi nav liekēžu kantoris .

Iedomājieties ģimeni ar bērniem, kurā mamma apsola ka bērniem būs saldējums vakariņās.... ar to ir pietiekoši saprotami, ka to pašu nevajag atkārtot gan tētim, gan omei, gan opim, ka bērniem šajā ģimenē tiešām būs tas saldējums.

KP grib, lai visi vecāki iesaistās saldējuma pirkšanā; mamma piedāvās saldējumu no Alfas, tētis no Dominas, ome no Sky, bet opis no Super Netto atvedīs saviem bērniem saldējumu.

kolumbs 8.decembris 2016 14:51
0 1 Atbildēt

Sava uzcenojuma robežās tirgotāji nevar konkurēt jeb gala cenu jebkurā gadījumā nosaka importētājs?

Janozaurs 8.decembris 2016 15:02
0 0 Atbildēt

Tā arī vajag.

ezis71 8.decembris 2016 20:31
0 0 Atbildēt

Naudas sods un atņemt tiesības tirgot jeb ko!Samaksās sodu un turpinās savas afēras lai atgūtu pazaudētos līdzekļus.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 6

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti