Autobusu maršrutu un izglītības iestāžu tīkls Bauskas novadā neatbilst demogrāfiskajai situācijai (+ video) 13

 
iAuto.lv | 20.maijs 2017 15:52

Telpiskās plānošanas platforma ir "Balticmaps.eu" karšu sistēmā vienkopus attēlojama informācija par demogrāfiskajiem un sabiedriskajiem procesiem, kas palīdz izveidot reģionu ilgtermiņa attīstības scenārijus, tostarp izglītības un valsts iestāžu attīstības, autoceļa tīkla optimizācijas un labvēlīgas uzņēmējdarbības vides veicināšanai.

Bauskas novada pašvaldība ir viena no pirmajām, kurā ieviesta telpiskās plānošanas platforma un pēc kuras izstrādāti priekšlikumi novada izglītības iestāžu attīstības plānam un pamatota tā nepieciešamība. Lai gan pētījums vairāk vērsts uz izglītības iestāžu tīkla optimizāciju, tas atklāj būtiskas problēmas arī sabiedriskā transporta satiksmes un autoceļu izmantošanas jomā.

Piedāvājam ieskatu “Latvijas Autoceļu nozares konferencē” notikušajā pētījuma prezentācijā:

Karšu izdevniecības “Jāņa Sēta” dibinātājs Jānis Turlajs, prezentējot pētījumu par Bauskas apkaimi, par zīmīgu piemēru piemin Mežgaļu skolu Brunavas pagastā, kas ievērojamu popularitāti ieguva šī gada pavasarī saistībā ar neizbraucamajiem ceļiem. Pēc veiktā pētījuma informācijas, šajā skolā atsevišķās klasēs mācās vien 4 bērni un četru kilometru rādiusā ap skolu nedzīvo neviens no skolēniem.

Par skolas slēgšanu protestēja vietējie iedzīvotāji, kuriem galvenais arguments bija laiks, kas bērniem jau tagad ir jāpavada ceļā uz un no skolas. Skolēnu autobuss maršrutu septiņu kilometru rādiusā ap skolu veic pusotrā stundā. Turklāt teju identiskā maršrutā kursē sabiedriskais transports – galvenokārt pustukšs.

Pētnieki rēķina, ka, optimizējot izglītības iestāžu tīklu un arīdzan skolēnu autobusa maršrutu, šos skolēnus gan ātrāk, gan izdevīgāk būtu vest uz 22 km attālo Bausku, izveidojot daudz efektīvāku sabiedriskā un skolēnu transporta tīklu. Līdzīgi apsaimniekojamo ceļu novērtēšana telpiskās plānošanas platformā veicama arī pēc uzņēmumu atrašanās vietas un to pienesuma novadam.

Visai bieži uzņēmēji par saviem līdzekļiem sakārto pašvaldībai piederošos ceļus, citādi to saimnieciskā darbība kļūst sarežģīta un apdraudēta. Šāda situācija rodas ierobežota finansējuma dēļ.  Tāpēc laikā, kad arvien aktuālāki kļūst jautājumi par Latvijas autoceļu tīkla uzturēšanu un tā optimizēšanu, šādu izvērtējumu būtu nepieciešams veikt visā Latvijā. Pētījuma rezultāti Bauskas novadā uzskatāmi norāda uz to, ka optimizācija ir nepieciešama, un visticamāk šāda situācija ir arī citos reģionos.  

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 20.maijs 2017 18:33
12 1 Atbildēt

Šiem pētniekiem, kā parasti, ir viena maza problēma - dižās pilsētas domāšana "ai, kas tad tur ir 22 kilometri, es tāpat, dzīvoju vienā dižās pilsētas galā un braucu uz darbu otrā 22 kilometrus". Tikmēr ārpuspilsētas realitāte ir vienkārša - skolas likvidācija paātrina apdzīvotas vietas izmiršanu, jo tas kļūst par vēl vienu iemeslu pārcelties uz tuvējo pilsētu.

Zemesgramata 20.maijs 2017 21:18
12 0 Atbildēt

Šī apkaime ir mana dzimtā puse un es zinu, kā tas tur viss izskatās dabā, atšķirībā no tiem visiem uzvalkiem, kuriem tas viss ir tikai nosaukumi kartē.

Ceļš uz Brunavu un arī tālāk uz Budbergu, uz LT ir zem katras kritikas. Viņi saka, ka autobuss brauc pusotru stundu. Bet kāpēc tas brauc tik ilgi? Nejau dēļ skolniekiem, bet gan dēļ nodrāzta ceļa, ko nevar/negrib uzturēt ne valsts, ne pašvaldība. Kratās vaļā no saviem pienākumiem. Tas posms ir kritisks visu cauru gadu.

Skolas nevaram atļauties, bet maksāt milzu algas un prēmijas dažādās iestādēs, veikt neizdevīgus iepirkumus gan mēs varam. Lietuvā plāno grants ceļu asfaltēšanu un Via Baltica paplašināšanu, bet pie mums ne vienam, ne otram "neredz ekonomisku pamatojumu ". Kā tas var būt, ja abām valstīm ekonomikas modelis un attīstība ir praktiski identiska.

Rodas tāda sajūta, ka LV ierēdniecība strādā pie tā, lai visus no laukiem sadzītu pilsētās un laukus iztirgotu lielsaimniekiem.

650 20.maijs 2017 21:52
8 0 Atbildēt

Tur tos ākstus ar tiem jauniepirktajiem miljonus vērtajiem foresteriem vajg iedzīt, lai ved ar tiem tos bērnus un pie viena to ceļu lai pielīdzina.

Un kas ie šis ? ...uzņēmēji par saviem līdzekļiem sakārto pašvaldībai piederošos ceļus... - vai tiem uzņēmējiem Valsts dod kkādas atlaides, vai arī uzņēmēji vnk sponsorē Valsti? Tātad, maksā visus tur ceļanodokļus, pērk vinjetes, lai uz Bauskas tirgu bietes aizvestu uttt, un tagd vel arī par savu naudu ceļu remontē ? Un kas diez ir tie pindadrasi, kas tur tos skolas busu maršrutus plāno un vienlaikus turpat sūta pustukšu sabiedrisko transportu? Tur gadījumā nav tā, ka "aizkadrā" par nodokļu maksātāju naudiņu tiek klusiņām sponsorēti gan vieni gan otri gan arī paši tie Plaānotāji ?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti