Lielākais Rīga Retro dalībnieks – vēsturiskais autobuss "Ikaruss 55 Lux" 14

 

Foto: Publicitātes foto

CSDD | 18.augusts 2017 10:54

Sestdien, 19. augustā jau 12. gadu pēc kārtas norisināsies gada vērienīgākais Latvijas seno spēkratu salidojums Rīga Retro 2017. Šajā pasākumā pirmo reizi plašākai publikai pēc pilnas profesionālas restaurācijas tiks izrādīts pagājušā gadsimta lepnākais Austrumeiropas autobuss – Ikarus 55 Lux.

Autobuss ražots 1966. gadā Ungārijā un tika lietots visā plašajā Padomju Savienībā un citās sociālisma valstīs. Arī Rīgas autobusu parka rīcībā bija šī modeļa autobusi un pārsvarā tie tika lietoti starppilsētu maršrutos, kā arī tika braukts tālākos reisos uz Ļeņingradu, Tallinu un Viļņu. Ikarus luksus modeļa autobusiem standarta komplektācijā ietilpa 32 ērtas pasažieru sēdvietas, no kurām astoņas varēja būt aprīkotas ar galdiņiem. Salona aizmugurē atradās pat neliels bāriņš. Dodoties tālākos reisos, oficiante pasažieriem pasniedza atvēsinošus dzērienus. Jāpiezīmē gan, ka PSRS no šīm "ekstrām" atteicās, nelielo bāru aizvietojot ar papildus sēdvietām. Toties padomju valstī izmantotajiem autobusiem bija sava atšķirības zīme, proti, efektīgs prožektors autobusa priekšpusē uz jumta.

Autobuss, ko redzēsim Rīga Retro, uz Latviju stipri nolietotā stāvoklī tika atvests no Tartu Igaunijā. Latvijā šī modeļa Ikarus autobusi vairs nav saglabājušies. Autobusa pilna restaurācija tika veikta Latvijā, piedaloties gan Rīgas Motormuzeja galvenajam restauratoram Gunāram Dortānam, gan Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) biedriem, un tā ilga veselus 4 gadus. Spēkratam ir oriģinālā komplektācija. Saglabāti un restaurēti ārējie dekoratīvie elementi, kā arī bagāžas plaukti ar tīkliņiem – salonā.  Arī ziloņkaula un ķieģeļu sarkanais krāsojums piemeklēts oriģināls. 

Jau ziņots, ka AAK 45 gadu jubilejas Rīga Retro pasākumā piedalīsies ievērojams skaits ekipāžu – aptuveni 130 seno spēkratu, kas ataino gandrīz 100 gadu ilgu pasaules un Latvijas auto un moto būves vēsturi. Senie spēkrati pie Rīgas Motormuzeja sestdienas rītā sāks pulcēties jau no 9.30. Apskatīt senos spēkratus pie muzeja varēs līdz pat plkst. 12.00,  kad tiks dots starts tradicionālajam parādes braucienam līdz Rīgas centram, kas vienmēr priecē gan skatītājus, gan pašus braucējus. Parādes brauciens noslēgsies ar senās tehnikas izstādi Kalpaka bulvārī posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Elizabetes ielai. Šeit Rīgas iedzīvotājus un viesus senie spēkrati priecēs no 12.30 līdz 13.30. Parādes maršruts: Rīgas Motormuzejs – S.Eizenšteina iela – Šmerļa iela – Brīvības gatve – Brīvības iela – Kalpaka bulvāris.

Seno spēkratu pasākumu RĪGA RETRO organizē Latvijas Antīko automobiļu klubs sadarbībā ar CSDD Rīgas Motormuzeju.

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Yes 18.augusts 2017 12:16
14 0 Atbildēt

Skaistulis, atceros no bērnības...

DALJNOBOJS 18.augusts 2017 14:07
10 0 Atbildēt

Skaistulis, glauns aparāts.

Tu 18.augusts 2017 13:44
6 0 Atbildēt

Tu jauc ar dzeltenajiem pilsētniekiem - šitam viss bija ok

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti