Latvija kļūst par starptautiskās lieljaudas raķešmodeļu asociācijas biedru

 

Foto: Ekrānšāviņš no facebook.com

deepwhite | 21.augusts 2017 15:02

Sestdien, 19. augustā Cēsu lidlaukā, Priekuļu pagastā misijas “Pirmie Latvijas 100KM kosmosā” raķešu konstruktori Andrejs Puķītis un Kārlis Goba ieguva starptautiskās lieljaudas raķešmodeļu asociācijas TRIPOLI 2.līmeņa sertifikātus.

Tas viņiem dod tiesības izgatavot un palaist raķetes ar lieljaudas motoriem, tostarp tādas bezpilota un nevadāmas raķetes, kas misijas ietvaros spētu sasniegt atklātu kosmosu 100km augstumā no Zemes.

Misijas “Pirmie Latvijas 100KM kosmosā” vadītājs Pauls Irbins norāda, ka šāda sertifikāta iegūšanai kandidātiem ir jābūt nopietnai pieredzei raķešu izgatavošanā un teorētiskajām zināšanām par tām. Iegūstot starptautisko sertifikātu, komandas konstruktori Andrejs un Kārlis pierādījuši, ka viņu spējas un zināšanas atbilst kosmosu sasniegt spējīgu raķešu izgatavošanai.

Ceļā uz sertifikātu kandidāti veica sagatvošanās darbus un konsultācijas ar Itāļu ekspertu, kurš bija ieradies Latvijā pieņemt eksāmenus. Svētdien Cēsīs notika rakstiskais teorijas eksāmens, bet vēlāk lidlaukā eksāmena raķešu starti.

Starptautiskās lieljaudas raķešmodeļu asociācijas TRIPOLI eksperts Stefano Figini pēc pārbaudījuma paudis gandarījumu par veiksmīgo Latvijas konstruktoru sertifikāciju, norādot, ka latvieši šobrīd ir vienīgie sertificētie raķešu konstruktori šajā reģionā. Figini kungs arī novēlēja misijai panākumus, sasniedzot 100 km.

“Latvijas pirmās kosmosa misijas dalībnieku sasniegumi, iegūstot starptautisko sertifikātu un kļūstot par vienīgajiem šāda līmeņa ekspertiem Ziemeļeiropā, nepārprotami ir apliecinājums latviešu spējai konkurēt ar pasaules lielvalstu speciālistiem pat tik sarežģītās nozarēs kā kosmosa izpēte. Tas ļaus rudenī īstenot vēl vienu ambiciozu ieceri - palaist raķeti 30 km augstumā ar mobilā interneta savienojumu. To nodrošinās ar 5G tehnoloģiju savietojama Latvijas Mobilā Telefona (LMT) bāzes stacija,” atklāj LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Nākamie misijas “Pirmie Latvijas 100km kosmosā” raķešu testa starti iecerēti Kosmosa Dienas ietvaros Cēsu lidlaukā 9.septembrī, kad plānots ar jaunajām raķetēm pārspēt līdzšinējos augstuma rekordus.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti