Latvijas autovadītāji ir neapdomīgi un agresīvi, autovadītājas tēls uzlabojies 6

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Virši-A | 26.septembris 2017 10:39

Latvijas autovadītāji tiek vērtēti kā neapdomīgi un arī agresīvi, savukārt stereotips par sievietēm kā sliktākām autovadītājām mazinās, noskaidrots lielākā pašmāju degvielas tirgotāja AS “VIRŠI-A” veiktajā interneta aptaujā.

Aicinot novērtēt Latvijas autovadītājus, par neapdomīgiem citus Latvijas autovadītājus ir nosaukuši 72,7% aptaujas respondentu, savukārt otra aptaujā populārākā norādītā iezīme ir agresivitāte, kam seko lēnīgums uz ceļa.

Interesanta tendence vērojama, aicinot novērtēt sevi, izvēloties vienu no autovadītāju tipiem – vairāk kā puse aptaujāto (58%) paši sevi dēvē par mierīgiem braucējiem. 19,4% no respondentiem atzinuši, ka sevi vērtē kā pieredzējušus ekspertus, savukārt 14,5% sevi vērtē kā ceļa pavēlniekus.

Aptaujas dati liecina, ka stereotips par sievietēm kā sliktām autovadītājām sabiedrībā mazinās. Vaicājot, vai sievietes-autovadītājas ir sliktākas par vīriešiem-autovadītājiem, aptuveni viena trešdaļa jeb 34,5% norādīja, ka tam nepiekrīt, savukārt aptuveni tikpat respondentu (32,4%) to nosauca par stereotipu. Salīdzinoši neliels skaits jeb 13,5 % aptaujāto atbildēja apstiprinoši – sievietes-autovadītājas ir sliktākas par vīriešiem-autovadītājiem.

Skaidrojot, vai respondenti paši sevi uzskata par labiem autovadītājiem, lielākā daļa jeb 78,4% atzina, ka vienmēr varētu būt labāk, kamēr 13,1% sevi uzskata par lieliskiem autovadītājiem. Tikai 8,5% norādījuši, ka neuzskata sevi par labu autovadītāju.

Noskaidrojot iemeslus, kas traucē autovadītājiem veiksmīgi pārvietoties uz ceļa, respondenti visbiežāk atzīmēja ceļu tehnisko stāvokli (33,5%), citu satiksmes dalībnieku ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu (23,5%) un arī autovadītājus, kas “tūļājas” (20,3%).

Drošībai, vadot automašīnu, tiek pievērsta būtiska uzmanība

Vaicājot par savu un pasažieru drošību automašīnā, vairākums jeb 66,8% respondentu norādīja, ka rūpējas par savu un pasažieru drošību – paši vienmēr piesprādzē drošības jostu un aicina to darīt arī pārējiem mašīnā sēdošajiem. Diemžēl 6% no aptaujas respondentu drošības jostu izmantošanai uzmanību nepievērš.

Arī mobilo telefonu izmantošana pie automašīnas stūres tiek vērtēta negatīvi – vairākums jeb 87,5% piekrīt, ka telefona lietošana pie stūres negatīvi ietekmē braukšanu, savukārt 12,5% respondentu norādīja, ka pieredzējušiem šoferiem tas grūtības nesagādājot.

Lielākais pašmāju degvielas tirgotājs AS “VIRŠI-A” sociālajā tīklā “Facebook” veicis Latvijas iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kādas iezīmes visbiežāk raksturo Latvijas autovadītājus. Aptaujā piedalījās 283 respondentu.

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
anonimikis 26.septembris 2017 10:52
5 0 Atbildēt

Pilnīgi bezjēdzīga aptauja un renstelē nolaižami rezultāti.

Vernons 26.septembris 2017 11:58
5 15 Atbildēt

Ja mums ir uzspiesti CSN, kurus, kā tādus, atceļ "Distances vērošana" un par drošību nav jānes atbildība katram pirmajam. Latvijas Valstī nav ideologa un ideoloģijas drošai satiksmei, kur katra struktūra dara to, kas tai ienāk prātā.

Piemērs, Liepājas ielas krustojums ar Ulmaņa gatvi, kur dzeltenais signāls deg divas sekundes, sarkanais ap četrām visos virzienos, tad atkal dzeltenais divas sekundes un sākas jauns braukšanas cikls, bet policists uz motocikla nekautrējas braukt pakaļ un formēt protokolu par CSN pārkāpumu. Kādu pārkāpumu? Ko tad tas braucējs ir pārkāpis un ko apdraudējis? Pēc loģikas itin neko, bet biznes paliek bizness!

viencexperc 26.septembris 2017 12:24
4 1 Atbildēt

Es arī ievēroju, ka sievietes pamazam iemācās braukt. Aizvien biezāk sievietes ievēro "nerakstītos likumus", piemēram skujiņu, vai palaiž no negalvenā ceļa. Arī tagad sievietes to dara retāk kā vīriši, bet progress ir. Arī parkošanās meistarībā vienalga zaudē. Varbūt krūtis traucē galvu pagriezt, varbūt mati aizsdz skatu, bet parkojas daudz sliktāk kā vīrieši, lai gan ir izņēmumi. Pēc desmit gadiem varēs sievieti uzskatīt par pilnvērtīgu sabiedrības locekli.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Neuzmanīgs velosipēdists vai neuzmanīgs autovadītājs? (+ VIDEO) 23

Video autors ierakstam devis nosaukumu "Neuzmanīgs velosipēdists pārāk pārliecinoši uzbrauc uz pārejas". Lasīt vairāk

 

Alūksnē kravas automašīna sabraukusi gājēju (precizēts 15.04, plkst: 10.00) 30

Piektdien Alūksnē kravas automašīna sabraukusi gājēju, aģentūru LETA informēja Valsts policijā. Lasīt vairāk

 

Mazda gatavo CX-80 Eiropas tirgum (+ VIDEO) 3

Japānas autobūves uzņēmums pieteicis krosoveru CX-80, kas Eiropas tirgū pasūtīšanai kļūs pieejams jau pēc dažām nedēļām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti